Lina Nordquist: Půjdu s tebou

Na přelomu devatenáctého a dvacátého století prchají Unni a Armod s malým Roarem z Norska, aby našli nový domov v opuštěné chalupě ve švédském Hälsinglandu. Musí zde ale snášet nejen vrtochy přírody, ale také ústrky ze strany původního majitele chalupy. O více než sedmdesát let později sedí u stolu, který kdysi vyrobil Armod, padesátnice Kåra. Plánuje pohřeb svého tchána Roara. Z temných koutů klíčí temná tajemství. Co se vlastně poté, co Roarovi rodiče do chalupy přišli, tady dělo?

 

Ivo Paulík: Na kole přes hranice Česka

Trasy z celého příhraničí Česka vás zavedou do Polska, na Slovensko, do Rakouska i Německa. S tímto průvodcem dojedete na hezká místa hned za našimi hranicemi i na ta o něco vzdálenější a v knize naleznete trasy navržené pro méně i více zdatné cyklisty, pro cestovní, krossová i horská kola, ale i pro rodiny s dětmi.

 

Mieko Kawakami: Nebe

Protagonistu a zároveň vypravěče románu, čtrnáctiletého středoškoláka, poznává čtenář pod přezdívkou Šilhavec, kterou mu dali spolužáci. Kvůli tomu je také ve škole objektem šikany. Chlapec mlčky v osamění trpí, dokud nenaváže přátelství se spolužačkou Kodžimovou - ta jediná dokáže pochopit, co prožívá. Svět osamělého, do sebe uzavřeného chlapce se rázem změní, když má možnost sdílet své trápení, diskutovat o důvodech šikany, morálce šikanujících, ale i obětí.

 

Jennifer Probst: Tajné milostné dopisy Olivie Morettiové

Priscilla, Devon a Bailey jsou sestry. Už léta si ale nejsou moc blízké. Teď se však opět musí setkat, aby vyřídily pozůstalost po své matce. Při třídění věcí narazí ve staré truhle na dokumenty o vlastnictví domu na malebném pobřeží Amalfi. A aby těch překvapení nebylo málo, objeví také hromádku milostných psaní. V jednom z dopisů slibuje záhadný milenec jejich matce schůzku v den jejích pětašedesátých narozenin. Pokud tedy chtějí sestry získat odpovědi na své otázky, musí se vydat tam, kde to všechno začalo - do malebné Itálie.

 

Tim Weawer: Nářek drozda

Krátce před nehodou zachytí Cate a Aidena Gascoigneovy na silnici dopravní kamera. Smějí se a všechno se zdá být v naprostém pořádku. Pak se ale jejich auto zřítí do propasti, kde okamžitě vzplane. Jenže když se hasičům podaří ohnivé peklo uhasit, ve voze ani v blízkém okolí nenajdou žádná těla. Zoufalá rodina se obrátí na soukromého vyšetřovatele Davida Rakera, který se ihned pouští do rozplétání záhady. Proč sjelo auto Gascoigneových ze silnice? A kam se manželé poděli?

 

Tereza Bartošová: Klekánice

V malé středočeské vesnici se ztratilo děvčátko. Rozbíhá se zběsilé pátrání a boj s časem. Utekla? Stala se obětí krutého zločinu? Nebo si pro ni sáhla kostnatá ruka Klekánice z minulosti?

 

Seweryna Szmaglewska: Dým na Březinkou

Autorka prožila v Osvětimi tři roky a napsala o nich napínavé, zdrcující svědectví. Vykresluje každodenní život vězňů, poznamenaný sháněním jídla a oblečení, bojem proti vším, tyfu a únavě z nesmyslné práce, týráním opilých esesmanů i pohledem na šílenství odehrávající se mezi vlakovou stanicí a krematorii. Příběh končící postupnou evakuací tábora před příchodem spojenců je protkaný osobními příběhy i obecnými úvahami o člověku.

 

Arne Dahl: Tání

Deer, kamarádka i policejní kontakt Sama Bergera a Molly Blomové, se zotavuje po brutálním útoku ruského mafiánského bosse. Protože je upoutaná na invalidní vozík, nedostane se k ničemu jinému než ke kancelářské práci. Během papírování však objeví nečekané spojení mezi těly, která jedno po druhém vydává rozmrzající souostroví. Někdo se chystá znovu zabíjet...

 

Katarína Gillerová: Všechno jednou končí

Simona prožívá tajný románek se svým šéfem, jehož manželství se rozpadá. Najde si cestu i k jeho dvěma dětem a doufá, že zaplní prázdné místo ve velkém domě a vytvoří spolu šťastnou rodinu. Sama totiž opustila domov hned po střední škole, aby se vyhnula soužití s matčiným novým partnerem. Realita je však plná nečekaných zvratů, ale žádná nepříjemná situace netrvá věčně a vždy se najde řešení.

 

Sarah Perry: Melmoth

Děj knihy se odehrává v Praze, městě přetékajícím historií i tajemnými stíny, jež jsou pro cizince jak nesrozumitelné, tak děsivé. Anglická překladatelka Helena tu žije už léta poté, co prchla z Anglie, aby unikla trýznivým výčitkám svědomí. Když se však v Klementinu objeví písemnosti odkazující k dávné legendě prostupující dějinami i konkrétními lidskými životy, její pracně vybudovaná křehká existence se začne rozpadat...

 

Vojtěch Klimt: Znovuobjevené krásy Čech. Cesta na severozápad

Mezi středními Čechami a Krušnými horami leží nedoceněná a opomíjená část naší země, region plný historických památek a překrásné přírody. Kniha je oslavou putování mimo známé turistické trasy, kterou doprovází více než dvě stovky autorských snímků.

 

Celeste Ng: Naše ztracená srdce

Román se odehrává v současných Spojených státech po ničivé ekonomické krizi. Během ní postupně zavládly protičínské nálady. Na jejich základě jsou Američané čínského, ale i jiného asijského původu pod ostrým dozorem úřadů i veřejnosti. Jedním z opatření proti těmto lidem je i odebírání dětí. Autorka se inspirovala mnoha skutečnými událostmi a historickými osobnostmi. Diskriminační zákony a protiasijské nálady v USA existovaly nejen za 2. světové války, ale také během nedávné covidové pandemie.

 

Katja Kallio: Průsvitné srdce

Píše se rok 1942 a pokračovací válka mezi Finskem a Sovětským svazem je v plném proudu. Mladá svobodná matka Beata se vrací domů na jihofinský poloostrov Hanko, kde nachází jen smrt a zmar. Když se setká se sovětským válečným zajatcem Ivanem, který jako by jí viděl přímo do duše, v temnotě války najde záblesk naděje. Beatu to k muži neodolatelně přitahuje, jenže své city musí tajit. Láska k němu totiž znamená jediné - zradu. Vzniklou vášeň ale nejde umlčet, a milenci se tak ocitají ve smrtelném ohrožení.

 

Anna Hogeland: Na dlouhé povídání

Román se snaží postihnout sílu a oddanost ženského přátelství, mnoho emocionálních okamžiků, které jej formují, i intimitu vzájemného tajemství.

 

Dana Chlupová: Varhaník z mrtvé vesnice

Teodor je zapálený vesnický učitel, který hrává v kostele na varhany. Padesátá léta v Československu ovšem nejsou dobou varhan a kostelů, a Teodor se tak dostává do stále ošemetnější situace. Když během tragické nehody zaviní smrt svého souseda, odsoudí ho ve zpolitizovaném procesu na dvacet let do vězení. Život Teodora i jeho rodiny se tak stává jednou velkou zkouškou.

 

Luboš Y. Koláček: Krajinou chmele. Ze středního Poohří ke Džbánu

Kniha představuje kraj táhnoucí se od řeky Ohře na jih a jihovýchod k nevelkému pohoří Džbán, krajinu poznamenanou poválečným odsunem německého obyvatelstva, kdy ve skoro každé vesničce je nějaký zámek, tvrz či jiné panské sídlo.

 

Wendy Dranfield: Pád do tmy

Detektiv Madison Harperová a soukromý vyšetřovatel Nate Monroe mají jedno společné - oba si odseděli tresty za zločiny, které nespáchali. Teď spojí síly, aby pátrali po dvanáctileté Jenny, která zmizela z letního tábora na severu Kalifornie. Madison je jasné, že idylický kemp u jezera je plný tajemství, vedoucí však mlčí jako zařezaní. Pak ale Madison v místní knihovně najde zlověstný obrázek, který Jenny namalovala a události se dají do pohybu.

 

Dee Macdonald: Manželka na útěku

Connie už má svého nudného života plné zuby. Pečuje o domácnost, hlídá vnoučata, dělá taxikářku manželovi a při tom všem se cítí nenaplněná a přehlížená. Jednoho dne pohár trpělivosti přeteče. Ve svém otlučeném Fordu vyrazí z jihu Anglie na sever až do Skotska. Nečekaná dobrodružství jí pomohou objevit, po čem skutečně touží. Connie stojí před rozhodnutím, zda se vůbec vrátit.

 

Radomyr Mokryk: Ukrajina

Jedinečná publikace, která kombinuje geopolitický a historický pohled Radomyra Mokryka na současný rusko-ukrajinský konflikt s osobním svědectvím významné ukrajinské novinářky Soni Koškinové. Texty jsou doplněny unikátními fotografiemi Ivy Zímové a předmluvou Petry Procházkové.

 

John Fowles: Mág

Do internátní školy na řeckém ostrově přijel vyučovat angličtinu Nicholas Urf, který se chce vymanit ze svého nudného života. Nádhera krajiny ostrova ho uchvátí a při jedné z procházek se seznámí s multimilionářem Conchisem, který Nicholase pozve do svého sídla. Začne mu vyprávět svůj životní příběh a navíc mu prozradí, že má nadpřirozené duševní schopnosti. Nicholas zjistí, že ho Conchis vtáhl do jakési zvláštní hry a že je součástí psychologického experimentu ze kterého nemá možnost úniku.

 

Rebecca Serle: Jedno italské léto

Katy neví, co si počít. Právě jí zemřela matka - nejlepší kamarádka a člověk, kterému mohla zavolat za všech okolností. Brzy spolu měly také jet na dlouho plánovanou dovolenou do Positana, kde Carol kdysi prožila nezapomenutelné léto. Na tuhle cestu čekala Katy roky, ale teď musí vstříc dobrodružství vyrazit sama. Jakmile však vkročí na pobřeží Amalfi, cítí, že se vrací k životu...

 

David Věrný: Proměna

Samolibého pražského manažera a budoucího otce Petr okolnosti donutí v několika minutách změnit život. Zanechá za sebou prázdný byt i svůj starý život. Míří na Šumavu, kde jako malý vyrůstal s dědečkem, místním hajným. Tam se potýká se zimou, hladem a svědomím. V boji o přežití mu pomáhá tajemný postarší dřevorubec Vincent se svým kamarádem Vaškem. Každý z mužů ovšem skrývá něco ze své minulosti...

 

Karolína Hubková: Deník tramvajačky

Už odmala se autorka chtěla stát tramvajačkou. Dětský sen se jí splnil a stala se hvězdou pražského dopravního podniku. Odlehčené vyprávění nejen z pražských tramvajových kolejí rozesměje a ukáže, že život umí být navzdory všem nečekaným zatáčkám nádherná jízda.

 

Petr David – Vladimír Soukup: Kokořínsko známé i neznámé

Bizarní pískovcové útvary, staré hrady a romantické zříceniny, skvostná lidová architektura, svět tajemství a záhad - taková je oblast mezi Mělníkem a Doksy, která podle zdejší dominanty dostala pojmenování Kokořínsko. Na svém putování se vydáme malebnou cestou k Máchovu jezeru, vystoupáme k majestátnímu Bezdězu a prohlédneme si tajemný hrad Housku. Navštívíme i řadu menších památek, například sušárnu chmele v Dubé či Ptačí domky v Úštěku a další pozoruhodnosti, které kouzelný Máchův kraj nabízí.

 

Helen Fields: Dokonalá lítost

Edinburgh ochromily vražedné bombové útoky. Oběti se počítají v desítkách a smrt neušetří ani místní policejní oddělení. Šéfinspektorka Ava Turnerová a inspektor Callanach ale nesmějí dovolit, aby jim utrpěné osobní ztráty zabránily vypátrat pachatele. Jak je možné, že nezanechává žádné stopy a je pokaždé o krok před nimi?

 

Jhumpa Lahiri: Kde zrovna jsem

Vypravěčka - singl žena středního věku, pro kterou je samota životní volbou, nás provádí místy svých všedních i svátečních dní. Za mikrokosmy, v nichž se vypravěčka ocitá, lze tušit Itálii, ale spíš než identifikace konkrétních míst čtenáře zaujme schopnost vyprávět lidský život a plynutí času skrze prostor. Díky svému vynikajícímu pozorovatelskému talentu, výrazově přesnému a přitom ukázněně střídmému jazyku je skvělou společnicí i průvodkyní místy, na kterých můžeme potkat i sami sebe.