Martin Vopěnka: Přežít civilizaci

Známý český spisovatel, publicista a cestovatel napsal nejen strhující cestopis. Je to zároveň pronikavá generační výpověď i zpráva o stavu planety a civilizace. Jeho schopnost opustit pohodlí domova a vydat se na milost a nemilost drsné přírodě může být skvělou inspirací pro každého. Často až humorné, nebo naopak dramatické příhody střídají zásadní myšlenky nebo postřehy. Třicet cest je zavede do Rumunska, Chile, Argentiny, Kyrgyzstánu, Nepálu, Filipín, Antarktidy…, ale také do Malých kasáren v Liberci v roce 1986, protože tu pakárnu autor prostě nemohl vynechat.

Karen Thompson Walker: Snílci

V izolovaném univerzitním městečku Jižní Kalifornie Santa Lora doklopýtá studentka prvního ročníku do svého pokoje, usne – a už se nevzbudí. Spí od rána do večera, a dokonce ani její spolubydlící Mei ji nemůže vzbudit. Nedokážou ji probudit ani zdravotníci, kteří ji odnášejí, ani zmatení lékaři v nemocnici. Poté usne další dívka a pak další. Na univerzitě se rozšíří panika, která nakonec ochromí celé město. Jak se zvyšuje počet nakažených, ruší se vyučování a v obchodech začínají docházet zásoby. Ve městě je nařízená karanténa. Mei, outsider v hierarchii kolejního života, je spolu s excentrickým, idealistickým spolužákem vržena do víru událostí. Dva hostující profesoři se snaží chránit své novorozené dítě, zatímco kdysi poklidné ulice se noří do chaosu. Otec podlehne nemoci a nechává své dvě malé dcery, aby se o sebe postaraly samy. A v nemocnici, zatímco spí, klíčí ve studentce nový život, aniž by o tom věděla. Infikovaní vykazují neobvyklou úroveň mozkové aktivity, větší než kdy bylo zaznamenáno. Zdají se jim intenzivní sny – ale o čem?

Jaromír Jindra: Případ šíleného tambora

Tajuplná krajina jižních Čech v první polovině sedmnáctého století, města Třeboň a České Budějovice s přilehlými vesnicemi i samotami jsou dějištěm vyprávění o lidech, kteří se v rozhodujícím okamžiku svého života ocitli pod klenbou temné mučírny budějovické radnice. Spravedlivě i nespravedlivě obvinění, jejich žalobci, soudci a kat se svým mladým pacholkem. Právě ten začal zapisovat své vzpomínky na průběh soudních případů. Autor však vychází ze zásady, že všichni tito lidé – bez ohledu na dobu, v níž žili – dokázali milovat, nenávidět, myslet i snít podobně jako my dnes.

Alena Jakoubková: Zmizení perníkové princezny

Na malém městě ví skoro každý, kde se co šustne, ale dvojčata Klára a Gábina to vědí do puntíku. A strašně rády do všeho strkají nos, což nelibě nese soukromé očko David Holzman, který si v nedalekém okresním městě založil výnosnou detektivní kancelář. Když zmizí mladá perníkářka, od které Gábina kupuje její skvostné sladkosti do své kavárny, je oběma sestrám jasné, že je něco špatně.

Pavel Sztwiertnia: V šeru temných hvozdů

Ve dvaceti povídkách autor barvitě vzpomíná na své zážitky z přírody Žďárských vrchů i na svůj život lesníka ve stínu Jeseníků. Na stránkách tak znovu po třiceti letech ožívají přátelé a kolegové myslivci i jeho věrný pes Arés, majestátní jeleni i "černý rytíř" tetřev.

Teresa Simonová: Růže a čokoláda

Strhující osudy několika generací žen jedné rodiny na pozadí převratných německých dějin 20. století. Anna Keplerová právě v Drážďanech otevřela už druhou čokoládovnu a vydělané peníze investuje do opravy vily, kterou po změně poměrů vrátili jejímu dědečkovi. Nadšeně se pouští i do obnovy zahrady, jejíž legendární růže kdysi daly název celému domu; a v jednom ze záhonů přitom objeví starou krabici se zažloutlými deníky ženy, která žila ve vile před sto lety. Anna však od rodičů ani od dědečka o žádné Emmě nikdy neslyšela...

Jiří Kovařík: Tažení za přeludem

Kniha popisuje první Napoleonovu válku s Ruskem a tažení daleko do bývalého Polska a Východního Pruska v letech 1806 – 1807. Napoleonovi vojáci zde poprvé sáli před hrozbou porážky a překonávali nadlidské těžkosti v mrazu,, bezedném blátě i vedru a prachu.

Jana Benková: Slunečnice

Monika dokončila vysokou školu, ale vhodnou práci se jí najít nepodařilo. Pracuje tedy v malém penzionu jako recepční a sní o lepším životě. Je typickým ošklivým káčátkem, které se trápí mimo jiné i kvůli nešťastné lásce. A tak před svými problémy utíká do Německa, kde se stará o malé děti. Odtud se po dvou letech vrací jako úplně nový člověk. Náhle je z ní sebevědomá žena, která má plán. A ten plán je vskutku šokující... Příběh, který vypráví o tom, co všechno jsme schopné udělat kvůli lásce k milovanému muži. A také o tom, že pokud ubližujeme sobě, ubližujeme všem, kteří nás milují.

Jaromír Štětina: Sedmero královen

Sedm povídek, sedm válečných konfliktů v průběhu 20. a počátku 21. století. Hrdiny povídek jsou obyčejní řadoví vojáci, muži, kteří byli nahnáni do válečných jatek. Válka ale nejsou jen vojáci, ale i bezbranní civilisté, kteří chtějí jen v pokoji a míru žít své životy. V každé povídce se jako záblesk naděje objevuje přelud šarlatové královny, která je připravena podat pomocnou ruku tam, kde již nastupuje beznaděj.

Veronika Doskočilová: Přítel z domova

V malém americkém městečku se koncem devadesátých let minulého století začíná odvíjet neobyčejný příběh. Jeho hlavními hrdiny jsou dva svérázní, naprosto odlišní staříci George a Paul, kteří se na konci své životní pouti potkali a zvláštním způsobem spřátelili v místním domově seniorů. Stále otrávený, pesimistický George vnímá pobyt v domově jako své největší zklamání a prohru. V době, kdy už od života opravdu nic nečeká, nemůže pochopit věčně dobře naladěného Paula, jehož osud, spojený i s předválečným Československem, byl až dosud pro všechny v domově velkou neznámou. Šokující a zároveň dojemné poznávání Paulovy minulosti zcela nečekaně mění poslední etapu Georgeova života...

C. M. Ewan: Rozbité okno

Po smrti syna, který se stal obětí autonehody, se manželé Tom a Rachel na čas rozejdou. Tomův nadřízený je ale stále přesvědčen, že pro lásku má člověk zapudit své ego a snažit se o obnovu vztahu. A tak manželskou dvojici pobídne, aby strávili pár dní na jeho skotské prázdninové chatě spolu s dospívající dcerou. Postupně se však vynořuje prapodivná skládačka událostí souvisejících se smrtí jejich syna a celá rodina se tak stává lovnou zvěří na místě, kde jim nikdo nemůže pomoci.

Jojo Moyes: Schovej mě v dešti

Tři generace žen, jeden příběh… Když Kate jako mladá utekla z domova, nezanechala za sebou žádné stopy. Toužila začít nový život daleko od rodiny a především od matky, ke které necítila takové pouto, jaké by dcera zřejmě cítit měla. I proto se Kate později zapřísáhla, že ona sama tu pro svou milovanou dcerku Sabine vždycky bude… Jenomže čím je Sabine starší, tím víc ji nejasná minulost její matky zajímá – a jednoho se prostě rozhodne svou babičku Joy na irském venkově navštívit. Splněný sen o shledání vnučky a babičky se však záhy změní v horlivé pátrání po tajemství minulých let, která doteď zůstávala pohřbena.

Adam Nevill: Rituál

Čtyři kamarádi se vydávají na výlet za polární kruh. Na vysoké byli nejlepšími přáteli a teď se sešli, aby společně vyrazili za dobrodružstvím. Už to nejsou mladíci, každý má svůj život a brzy se mezi nimi objeví napětí. Frustrovaná a unavená čtveřice se rozhodne zkrátit si cestu, ale zkratka změní jejich výpravu v noční můru, která je může stát život. Ztracení, hladoví a obklopení po tisíciletí nedotčeným lesem doklopýtají ke staré opuštěné chalupě. Uvnitř objeví hrůzostrašné pozůstatky starodávných zvyků a pohanských obětí. Zatímco se čtveřice snaží zachránit, zjistí, že smrt mezi prastarými stromy nepřichází tak docela snadno...

Jiří Kovařík: Napoleonovi jezdci

Legendární muži, slavné útoky, druhy zbraní, způsoby boje a život ve válce i v míru. Cinkot postrojů, pára od nozder, vrzání sedel, přehlušené svistem tasených šavlí či palašů, rozjezd a sílící dunění kopyt, jak koně přecházejí z klusu do cvalu. Signály trubek, vlající hřívy i zástavy, čepele vytrčené přes koňské krky kupředu, rozmach paže k seku, třesk oceli o ocel při srážce první vlny, ržání a řev, tak asi vypadá naše představa o jezdecké bitvě vytvořená filmem a romány. Je pravdivá? Na to chce tato kniha odpovědět. Najdete v ní osudy legendárních jezdeckých velitelů Napoleonovy armády a střety, jimiž prošli. Budete se setkávat i s tím, co objasňuje roli kavalerie, složitost této zbraně, její strukturu, organizaci, způsoby nasazení, manévrování, taktiku i charakter boje. Pestrá paleta témat je okořeněna úryvky vzpomínek či dopisy těch, kteří vše zažili, a oživena i spoustou obrazového materiálu.

Mary Higgins Clark: Na jedné lodi

Aby po skandálu se snoubencem unikla nežádoucí pozornosti, přijme Celia nabídku uspořádat přednášku na luxusní výletní lodi, na jejíž palubě se seznámí se stařičkou lady Emily. Třetí den po vyplutí je bohatá vdova nalezena mrtvá a pohřešuje se i její smaragdový náhrdelník. Celia vezme případ do svých rukou. Smrt je ovšem blízko a z lodi není úniku.

Elisabeth Norebäck: Máš mě v krvi

Tři ženy, tři příběhy a tři pravdy. Studentka Isabelle vyhledá pomoc psycholožky Stelly Widstrandové. Nemůže se smířit se smrtí svého otce, navíc s matkou si příliš nerozumí. Stella je od prvního setkání přesvědčená, že dívka je ve skutečnosti její ztracená dcera Alice. Roční Alice zmizela z kočárku během rodinné dovolené. Stella nikdy neuvěřila, že se dcera utopila, jak všichni kolem ní tvrdili. Nyní si je jistá, Isabelle je Alice. Ale je tu ještě oficiální Alicina matka Kerstin, až přehnaně pečující o svoji dceru.

Tereza Vichtereyová: Dubajka

Vstříc tomu nejúžasnějšímu dobrodružství! Dva roky prázdnin. Tak bych shrnula období, kdy jsem měla to štěstí nasadit červený klobouček a prolétat svět křížem krážem. Vytvořit si ty nejkrásnější vzpomínky a na vlastní kůži se přesvědčit, že láska i hory (a pouště) přenáší. Kdyby mi někdo před lety řekl, že tohle bude můj příběh, o kterém dokonce jednou napíšu knížku, vysmála bych se mu. Ale to, že teď čtete tyhle řádky, je důkaz, že se mi to jen nezdálo. Sny jsou tu asi opravdu od toho, aby se plnily.

Klára Vlasáková: Praskliny

Když se na Zem snese malý kulovitý útvar, není člověka, v němž by tento jev nevzbudil očekávání. Koule sice levituje pár desítek centimetrů nad povrchem a je podivuhodně rezistentní vůči jakýmkoli pokusům o její přesun či zničení, ale jinak z ní nic nevychází. Nikomu a ničemu neškodí, ale ani neprospívá. Lidé, vyhladovělí po mystice, si začnou její přítomnost vysvětlovat různými způsoby a ve společnosti se najednou cosi pohne – a pak už dlouho potlačované frustrace, neurózy, vyčerpání, ale i problémy s klimatem nelze dále ignorovat.

Sarah Morgan: Léto v Paříži

Grace přijíždí do Paříže, aby nalezla klid po bolestném rozchodu, a v místních antikvariátech pátrá po stopách dobrodružného života své babičky. Audrey, mladá žena z Londýna, utíká do Paříže před svou neutěšenou rodinnou situací. Práce v antikvariátu je pro ni na jednu stranu splněný sen, protože může být konečně sama sebou, ale zároveň je to pro ni noční můra – jak může prodávat knihy, když je nesnáší a francouzsky umí jen nadávat? A tak místo aby si užívala svobody, cítí se tu spíš ztracená a vše směřuje k neradostnému konci. Když však jedna druhé vstoupí do cesty, oběma to změní život. Grace ukáže Audrey, že naučit se francouzsky nemusí být utrpení a že ji druzí mohou mít rádi takovou, jaká je. Audrey jí na oplátku pomůže hodit za hlavu zklamání a smutek ze zkrachovalého manželství a stát se krásnou, sebevědomou ženou. Grace pak jednoho dne potká svou dávnou lásku, a když se jí podaří vyrovnat se s temnou minulostí a odhodit svazující zvyky, znovu pocítí radost ze života. Audrey se mezitím zbaví svých nejistot a zamiluje se. Její svět postupně přestane být bitevním polem a stane se léčivým místem pro sdílení radosti i trápení. Obě ženy se stanou opravdovými přítelkyněmi a naleznou chuť i možnost začít žít tak, jak by si přály.

Daniela Kovářová: Matkovražedkyně

Mrtvá matka a tři dcery, z nichž každá měla dobrý motiv i příležitost. Napjatý vztah matek a dcer se opakuje v mnoha rodinách a v každé generaci. Proč a jak zemřela teta Meluzína a která z dcer jí k tomu dopomohla? Policie o rodinné zkazky nemá zájem, a tak se pátrání na vlastní pěst ujímá rodinná přítelkyně. Rozplétá přitom stará tajemství obou rodin - té s mrtvou matkou, ale i své. Tajemství, které možná mělo zůstat utajeno.

Brenda Bowen: Kouzelný ostrov

Ženský román americké autorky o dvou přítelkyních, jež společně hledají nový začátek na romantickém ostrově. Jednoho pochmurného jarního dne si Lottie a Rose všimnou na nástěnce v mateřské škole v Brooklynu inzerátu: Stará hezká chata k pronajmutí na malém ostrově. Obě by si potřebovaly odpočinout - Lottie od panovačného manžela a Rose od svých zlobivých dvojčat. Nabídka jim nedá spát a na ostrov nakonec v létě vyrazí. Jsou uchváceny svěžím vzduchem, nádhernými výhledy a vidinou dlouhých bezstarostných dnů. Na celý měsíc tak hodí skutečný život a všechny problémy za hlavu a na idylickém ostrově se postupně začnou otevírat: jak samy sobě, tak možnostem života, zcela odlišným od těch, které dosud poznaly.

Kelly Moran: Osudové setkání

Zvěrolékař Cade dosud nepotkal ženu, na kterou by nezabralo jeho kouzlo. Jenže když k němu jednou pozdě večer vkročí do ordinace Avery s poraněným štěnětem, Cade se chová nemožně, čímž si z její strany vyslouží naprostý nezájem. Jak přesvědčit tuhle nadmíru opatrnou ženu, že zamilovat se do toho pravého není chyba?

Halina Pawlowská: Čmelák

Nejlepší optimistické povídky o lásce. O tom, jak ženy milují muže, muži ženy, jak milujeme děti, jak se nesnášíme a jak nám nezbývá než se všemu zasmát, protože nic jiného nám stejně nepomůže!

Kristina Májová: O ostatním nic nevím

Alice se už jako malá cítila osamělá, matka mizí do práce a babičku, která ji hlídá, nesnáší. Věčně to tak ale nebude. Je tu totiž On, se kterým po nocích mluvívá Tajnou řečí. On, který jí plní všechna přání. Někdy hned, někdy za mnoho let, ale splní je všechna. Alice si je naprosto jistá, že jde jen o to, kolikrát musí přání zopakovat. Přesně 5647krát. V dětství vše funguje, získá kamaráda, tajnou lásku a nakonec i jinou babičku. Jenže čím je Alice starší, tím víc si uvědomuje, že se přání splní vždy trochu jinak, než jak se dohodli. Až ji napadne, jestli to s ní On vlastně myslí dobře. A pokud ne, jak dokáže žít ve světě, kde se každé její přání může obrátit proti ní?

Zdeněk Ležák: Milada Horáková

Kreslený životopisný příběh ženy, která se díky svým životním a morálním postojům zasazovala o sociální otázky během první republiky, načež se dostala do aktivního sporu s oběma totalitními ideologiemi, nacismem i komunismem. Oba režimy ji též uvěznily a mučily. Komunistický režim pak v rámci vykonstruovaného monstrprocesu přistoupil k justiční vraždě. Komiks je také výpovědí o době a jiných kontextech života Milady Horákové, stejně jako se alespoň stručně věnuje dalším osudům jiných zainteresovaných osob, ať už jejím spolupracovníkům, rodině, politikům či nenávistným nepřátelům.

Louise Penny: Břicho nestvůry

Nemine den, aby devítiletý Laurent Lepage nebil na poplach. Podle něj hrozí vesničce Three Pines neustále nějaké strašné nebezpečí, od invaze mimozemšťanů přes chodící stromy, okřídlené nestvůry až po dinosaury zahlédnuté na návsi. Jenže všichni včetně Armanda a Reine-Marie Gamachových, kteří teď v quebecké vísce bydlí, jsou přesvědčení, že má prostě jen moc bujnou fantazii. Vždyť kdo by těm jeho šíleným historkám věřil? Avšak když chlapec náhle zmizí, najednou se zdá, že aspoň v něčem možná nelhal.

Mirka Skočílková: Kdo věří na zázraky

Gábina je docela obyčejná holka z malého města, studuje vysokou školu, má skvělého kluka a velké plány do budoucna. Co víc si přát? Jenomže život není vždycky růžový. Jednoho dne zjistí, že láska jejího života není vlastně tak dokonalá, jak si původně myslela. Lépe řečeno, ona pro něj není ta jediná na světě... Naštěstí je tu Jakub, který má oči jen pro ni. Po počátečním odmítání se pomalu sbližují a Gábina postupně zjišťuje, že Jakub je ten pravý. Svatba a dvě děti na sebe nenechají dlouho čekat a Gábina i Jakub se ocitají ve víru rodičovských povinností a partnerského života. Najednou řeší spoustu patálií, které běžně vztahy doprovázejí, a do jejich vztahu proniká všednost. Některé problémy jsou však horší než jiné.

Hallie Ephron: Přej si opatrně

Co se stane, když má Emily, která zbavuje lidi zbytečností a dělá jim doma pořádek, za manžela muže, který naopak věci ve velkém hromadí? Emilyin manžel zaplnil svými „poklady“ sklep, půdu i garáž. Na jiné myšlenky ji naštěstí přivedou dvě nové klientky - postarší vdova, které po zesnulém muži zbylo skladiště, o jehož existenci neměla dosud ani ponětí, a mladá žena Quinn, která si kvůli manželovu zákazu nesmí domů nastěhovat svoje věci. Následující sled událostí vtáhne Emily do situace, která se zdá být nad její síly.