Veronika Opatřilová: Počkej na moře

Mladý univerzitní student z Göteborgu přijíždí na ostrov Wight u břehů Anglie, aby tam strávil semestr studiem angličtiny. Na první pohled se ničím neliší od desítky výměnných studentů ze Švédska, kteří se v 60. letech 20. století jezdí do Anglie učit cizí jazyk. Brzy po příjezdu potkává staršího muže, profesora literatury a neúspěšného spisovatele. Poznává v něm stejné tajemství, jaké se sám pokouší skrývat, a mezi oběma muži propukne vášnivá milostná aféra, která má navzdory uvolněné atmosféře a proměnlivé době šedesátých let stále nedozírné následky pro jejich životy.

 

Jonathan Freedland: Únik z Osvětimi

V dubnu 1944 se Rudolf Vrba zařadil mezi hrstku lidí, jimž se podařilo utéct z Osvětimi. Propašoval ven vůbec první popis Osvětimi - a ten se dostal až k Franklinu Rooseveltovi, Winstonu Churchillovi nebo papeži. Kniha ukazuje skutečný příběhem tohoto muže, který odhalil nejtemnější tajemství holocaustu.

 

Barbara Hannay: Štěstí si tě najde

Kate se těší, že konečně začne cestovat. Nečekaně se však musí postarat o třináctiletou Tilly, dceru svého ex-manžela. Tilly zase není nadšená, že skončila v nějakém zapadákově. Obě se snaží smířit s osudem, stejně jako Olivia, stárnoucí celebrita, které připadá, že nad životem ztrácí kontrolu. Když všechny tři svede osud dohromady, vznikne přátelství plné zvratů a nečekaných situací.

 

Jana Karšaiová: Sametový rozvod

Katarína se na vánoční svátky vrací z Prahy do rodné Bratislavy, aby strávila nějaký čas s rodiči a bratrem. U vánoční tabule ovšem chybí dva členové: Dora, její starší sestra, která už několik let žije v USA, a Katarínin český manžel Evžen. Zatímco Dořinu nepřítomnost rodina už dlouho ignoruje a dělá, jako by ani neexistovala, náhlou Evženovu absenci musí Katarína vysvětlit. A to, že manžel už dva měsíce nespí doma a ona vlastně neví, kde je, zřejmě stačit nebude...

 

Hana Whitton: Blanka z Valois

Středověká romance o seznámení, lásce a manželství Karla IV. a Blanky z Valois, jeho první ženy.

 

Jana Jůzlová: Toulky mezi Labem a Sázavou

Kniha ukazuje čtenářům krajinu mezi Labem a Sázavou - její přírodu, zámky, muzea, židovské památky, starobylé kostely i romantické vodní toky.

 

Helena Drdlová: Když se mnou půjdeš tajgou

Píše se rok 1918, nad Ruskem vlaje už několik měsíců rudá vlajka a zdá se, že dějiny si právě našly cestu i do těch nejzapadlejších koutů Sibiře. Alexej měl v úmyslu tudy při své cestě dál na východ jen projet, jeho plány se však ošklivě zvrtly a on zůstal sám na březích Bajkalu. Pomoc přišla z nečekané strany, když zachránil život divožence Ajgyr. Svedeni dohromady okolnostmi se vydávají na cestu sibiřskou divočinou, na níž čelí krvavým nástrahám revoluce i stínům minulosti.

 

Julie Caplin: Útěk na venkov

Ellla odjede z Londýna na venkov hlídat dům své kmotry Magdy poté, co jí přítel oznámil, že si potřebuje dát pauzu. Chce přijít na to, co od života doopravdy chce. Magda ale zapomněla zmínit, že na ni v domě bude čekat fenka Tess, o kterou je třeba pečovat. Jak si Ella poradí se čtyřnohou spolubydlící, s mrzutým veterinářem a starousedlíky, kterým soukromí moc neříká?

 

Alena Mergl Kučerová: Anna a Karel Knězovi

Příběh českého četníka a sudetské Němky. Nic nezabrání tomu, aby se mladý český četník zamiloval do pohledné a vzdělané sudetské Němky, kterou posléze přivede do československého vnitrozemí. Co v úplně cizím prostředí zažívá Anna bez větší znalosti češtiny, rodiny a přátel? A co vede Karla k tomu, že se hned po okupaci zapojí do odboje? Kde v sobě oba mladí lidé vezmou sílu, jeden zemřít a druhý žít? Tyto a jiné otázky ve své knize s bohatou obrazovou přílohou rozplétá jejich vnučka nejprve z pohledu malého děvčátka a později zralé ženy.

 

Antonín Mazáč: Konzultant

Na Karlovarsku řádí sériový vrah. Vyžívá se v neskutečné brutalitě, nesmírně rád se poslouchá a je si tak jistý svou genialitou, že sám volá policisty, aby jim řekl, kde najdou další oběť.

 

Miloslav Nevrlý: Chvály Zadní země

Oslava půvabné i tajemné krajiny části Českého Švýcarska. Překrásné barevné fotografie přírodních scenérií oblasti Labských pískovců vhodně doplňují nevšední texty plné pohody, radosti a harmonie.

 

Benjamim Steveson: Každý z mé rodiny někoho zabil

Každý z mé rodiny někoho zabil. Někteří z nás, ti, kteří dosáhli výrazných úspěchů, zabili vícekrát. Nechci to dramatizovat, ale je to tak. Někteří z nás jsou dobří, jiní špatní a někteří prostě jen nešťastní. Já jsem Ernest Cunningham. Říkejte mi Ern nebo Ernie. Přál bych si, abych zabil toho, kdo rozhodl, že naše rodinné setkání by se mělo konat v lyžařském středisku, ale je to trochu složitější...

 

Karen Swam: Poslední léto

Život na nehostinném skotském souostroví St. Kilda je v roce 1930 pro mladou ženu plný překážek. Divoká Effie ho však bere takový, jaký je - a svými schopnostmi se vyrovná každému místnímu muži. Když ostrov navštíví mladý lord Sholto, Effie ho okamžitě zaujme a ji samotnou poprvé napadne, že by mohla hledat štěstí i na pevnině. A tak začíná příběh zakázané lásky, jíž stojí v cestě upjaté konvence skotské smetánky.

 

Danka Štoflová: Jak jsem rodila indiánského syna z kmene Čerokí

Autorka vtipně vypráví příběhy ze života indiánů kmene Čerokí, o velké rodině, svém muži a dětech, společně žijících na půdě, která indiánům po staletí patří, uprostřed hlubokých lesů v Severní Karolíně. Ukazuje své sžívání se s naprosto odlišnou kulturou a zamýšlí se nad svým životem, zažitými stereotypy, hrdostí, láskou, vztahem k rodičům, dětem, starým a nemohoucím, k přírodě, ke zvířatům, ke smrti a k hvězdné obloze.

 

Martin Griffin: Druhý neznámý

Mladou recepční Remie čeká poslední směna v odlehlém skotském horském hotelu. Poté co vypukne sněhová bouře a přeruší veškeré spojení s okolním světem, objeví se zraněný muž. Tvrdí, že je policista Don Gaines a stal se účastníkem nehody. Kromě něj prý přežil pouze vězeň, kterého jeho tým převážel. Krátce nato se však objeví další muž: i on je zraněný, a i on tvrdí, že je Don Gaines...

 

Helen Keller: Příběh mého života

Autobiografie zachycuje dětství a dospívání Helen Kellerové, která se narodila jako zdravé dítě, ale ve velmi raném věku ztratila v důsledku závažné nemoci zrak i sluch. V knížce popisuje prvních dvaadvacet let svého života, v němž klíčovou úlohu sehrálo setkání s obětavou učitelkou Anne Sullivanovou. Ta ji otevřela cestu ke vzdělání a k objevování tajemství jazyka a řeči. Kellerová se stala známou spisovatelkou a aktivistkou, zastánkyní znevýhodněných a utlačovaných lidí.

 

Šemi Zarhin: Jednoho krásného dne

Na pobřeží Galilejského jezera leží město Tiberias. V horkém vzduchu se zde prolíná omračující vůně jídel s takřka hmatatelným sexuálním napětím. Sedmiletý Šlomi se v tomto pulsujícím prostředí zamiluje do Elly, zvláštní dívky se sebevražednými sklony. I Šlomiho bratra, rodiče a sousedy sužují kuriózní osobní dramata - a ta se v průběhu desetiletí skládají v okouzlující mozaiku, která ukazuje všechny barvy izraelských dějin, kulinářství i života.

 

Alka Hajek: Praha Dillí – Život mezi dvěma světy

Kniha vypráví neobyčejný příběh indické dívky, která se hříčkou osudu dostane do české diplomatické rodiny. Jak se vyrovnala s předsudky lidí a životem na odlišném kontinentu? Do rodné Indie se již jako dospělá po mnoha letech vrací. Jak na ní zapůsobila, jaké dojmy a zážitky si z Indie odváží?

 

Narine Abgarjan: Čtyři ženy a jeden pohřeb

V arménském městečku Berd zemřel nejlepší místní zedník a pokrývač Simon, který byl mimo svou zručnost známý jako velký záletník. Přicházejí se s ním rozloučit také jeho bývalé milenky. Jejich osudy jsou tragické, poznamenané toxickými vztahy z minulosti. Simon procházel životem těchto ztrápených žen jako životodárná síla, která jim vrátila sebevědomí, radost a pocit, že svět může být přese všechno strádání krásný.

 

Jaromír Marek: Doba chemlonová

Autor se vrací k neuvěřitelným historkám a zážitkům své poněkud potrhlé rodiny a s láskou a vtipem vzpomíná na dětství a dospívání v husákovském Brně. Dočteme se o všedním životě v pavlačovém domě, čekání na novou škodovku nebo dovolenou v Rumunsku.

 

Radka Třeštíková: Kde jsi, když nejsi

Bouřlivé, syrové a vášnivé vyprávění o rozchodu. Příběh je o svobodě, závislosti, ale i zbabělosti a statečnosti. Také o poslušnosti, laskavosti i lhostejnosti. O těch nejlepších a nejhorších rozhodnutích. O naději a beznaději. O zraňování i zraňování se. Je to jenom hra, nebo jde o život?

 

Kate Spencer: Miláčkové z metra

Franny Doyleová má příšerný den. Zrovna dostala výpověď v práci, a aby toho nebylo málo, zasekla se ve dveřích metra a roztrhla si své oblíbené šaty. Takže teď kdekdo ví, jaké nosí spodní prádlo. Velmi pohledný neznámý muž jí však galantně nabídne své sako. Někdo ale zveřejnil fotky z jejich náhodného setkání na internetu! Franny a její zachránce Hayes Montgomery III. se tak zničehonic stali senzací sociálních sítí. Tihle dva se k sobě vůbec nehodí, ale co když si ale láska najde vlastní cestu?

 

Artur Janoušek: Sochař

Mezi paneláky na periferii města se zjeví socha ženy. Ukáže se, že jde o zavražděnou profesorku umění, kterou vrah stylizoval do podoby uměleckého díla. Důkazy jasně ukazují na studenta, jenž je obviněn, že se šíleným způsobem pomstil za neúspěch při státní zkoušce. A právě to, že na něj všechno ukazuje, kriminalistu Daniela Krafta znepokojuje...

 

Ali Hazelwood: Hypotéza lásky

Olive je doktorandka na Stanfordu a věnuje se především svému výzkumu. Na trvalé romantické vztahy příliš nevěří, zato její nejlepší kamarádka ano. A tak pokud chce přesvědčit Anh o tom, že s někým randí, bude to chtít víc než jen běžné triky. Proto Olive zpanikaří a políbí prvního muže, na kterého narazí - Adama Carlsena. Mladý, v oboru uznávaný profesor, má pověst nepřístupného školitele. Byl ten polibek největší chybou, kterou Olive v životě udělala, nebo se jejich setkání může vyvinout v něco víc?

 

Sarah Pearse: Letovisko

Na ostrově u anglického pobřeží bylo otevřeno moderní letovisko slibující odpočinek. Jenže ostrov samotný má temnou minulost. O tomto někdejším působišti sériového vraha se totiž proslýchá, že je prokleté. Když je nalezena první mrtvá žena, zdá se, že šlo o tragickou nehodu. Inspektorka Elin Warnerová však záhy zjistí, že oběť na ostrově vůbec neměla být. A když se najde další tělo utonulého muže, Erin pojme podezření, že tato úmrtí nemohou být náhoda...

 

Isabella Maldonado: Sokolník

Nový případ agentky FBI Niny Guerrerové nás opět zavede do arizonského Phoenixu. Na tamní univerzitě se za poslední měsíce pohřešuje už šest studentek. Specializovaný tým FBI, jehož je Nina součástí, nepochybuje o tom, že má opět co dělat se sériovým vrahem. Situace se mění každým okamžikem. Pátrací tým ve strhujícím tempu rozkrývá vrahův psychologický profil i motivaci, jeho totožnosti však nejsou o nic blíž.

 

Jenny Colgan: Pět set mil od tebe

Lissa, londýnská zdravotní sestra, je svědkem dopravní nehody. Oběť nehody osobně zná a následně se u ní projeví posttraumatická stresová porucha. Její nadřízený ji nechá přeložit na několik měsíců do malého městečka na skotské vysočině v naději, že ji kouzelné místo vyléčí. Lissa si na tuto dobu vymění místo s místním zdravotníkem Cormacem. Lissa nikdy nežila na malém městě, Cormac zase v tom velkém. Změna by jim oběma mohla prospět...

 

Jorn Lier Horst: Otázka viny

William Wisting si od zločinu neodpočine ani během dovolené. Když mu přijde anonym odkazující na dávno vyřešenou vraždu sedmnáctileté dívky, rozhodne se případ přezkoumat. Zdá se, že něco nesedí a další dopisy to potvrdí. Vrchního komisaře se zmocňuje nepříjemný pocit, že s ním tajemný pisatel manipuluje...

 

Nguyen Phan Que Mai: Hory zpívají

Román je příběhem několika generací rodiny Tranovy mapujícím téměř celé jedno století vietnamských dějin. Pohnuté dějiny země sledujeme očima houževnaté Dieu Lan a její vnučky Huong. Dieu Lan, narozená v roce 1920, přichází v životě téměř o vše, co měla - o otce, manžela, bratra i nejstaršího syna. Během pozemkové reformy je její rodině zabaven veškerý majetek a ona musí s šesti dětmi uprchnout z rodinné farmy, aby si zachránila holý život. Historické změny i nedostatek ale snáší s hrdostí a laskavostí.

 

Gillian Harvey: Šťastný omyl

Clare má úspěšnou kariéru, milující rodinu a krásný domov. Ve skutečnosti se však cítí nedoceněná a zbytečná. Když se jí jednoho dne naskytne šance uniknout šedému stereotypu, rozhodne se projednou udělat něco bláznivého. Kdo mohl tušit, že jí ten okamžik svobodného vzdoru změní život více, než si kdy dokázala představit…

 

Johana Fundová: Devadesátky!

Publikace připomíná prostřednictvím fotografií a autobiografických vzpomínek známých osobností neopakovatelnou porevoluční atmosféru devadesátých let, dobu plnou nových a lákavých možností, nadějí a pocitu svobody.

 

Taylor Jenkins Reid: Malibu v plamenech

Román se odehrává v 80. letech na Malibu a je o čtyřech úspěšných sourozencích, potomcích světoznámého zpěváka, kteří jako každoročně pořádají večírek století. Tato party bude ale jiná. Ráno pohltí sídlo Rivových plameny. V této noci si budou všichni muset vybrat, co si vezmou od lidí, kteří z nich udělali to, co jsou... a co jednou pro vždy hodí za hlavu.

 

Jean Giono: Král bez kratochvíle

V horské vesnici na konci světa, ztrácející se pod závějemi sněhu, beze stopy zmizí Marie Chazottesová. Záhada narůstá, když začnou postrádat i dalšího souseda, a ani ten nebude poslední. Situaci přijíždí zachránit nepočetná rota četníků v čele s kapitánem Langloisem. Poetické obrazy neukazují jen drsnou horskou krajinu, ale také lidskou krutost.

 

Ocean Vuong: Na Zemi jsme na okamžik nádherní

Vypravěč románu se ve svých téměř třiceti letech rozhodne napsat dopis své matce, v němž odkrývá rodinnou historii. Ta začíná ještě před jeho narozením ve válečném Vietnamu a dává matce nahlédnout do okamžiků jeho života, které nikdy nepoznala. Román přináší svědectví o láskyplném, ale komplikovaném vztahu mezi svobodnou matkou a jejím synem, jakož i surový pohled na otázky rasy, společenské vrstvy, sexuality a maskulinity.

 

Klára Vlasáková: Těla

Ovdovělá šedesátnice Marie, která žije v nájmu a přivydělává si hlídáním dětí, vdává svou dospělou dceru Rózu. Ve chvíli, kdy ji po obřadu popřeje hodně štěstí, cítí, že o ni nadobro přišla. Důchodový věk, nedostatek peněz a pocit, že se stává neviditelnou, ji nutí hledat cesty, jak brát samu sebe zase vážně. Róza se připravuje na vlastní mateřskou roli a zároveň objevuje, že svým blízkým porozumíme teprve tehdy, když o nich začneme vyprávět.

 

Jean Giono: Kéž tonu v radosti

Akrobat Bobi přináší lidem náhorní plošiny radost tím, že je učí radosti ze života: procházení a sledováním přírody.Činí tak prostými věcmi: výsadbou narcisů místo brambor, přivedením jelena, který je záminkou k bujaré hostině, jednoduchými a téměř zapomenutými gesty... Rodí se bratrství, zakládá "společenství". Aby však radost zůstala, musí každý dosáhnout vnitřního míru. Ale právě zde nakonec Bobiho práce narazí a v ději dochází ke zvratu...

 

Anna Herbichová: Dívky, které přežily Sibiř

V první polovině 40. let bylo do Sovětského svazu násilně deportováno několik set tisíc Polek. Končily coby „nepřátelé lidu" na nucených pracích, v kolchozech, dolech, ve věznicích. Trpěly v neskutečných podmínkách, byly mučeny. Přesto se některé dokázaly vrátit – často už bez svých rodin. Zde je svědectví deseti z nich.

 

Kerry Chaput: Dcera krále

Mladá protestantka Isabelle přežívá se svou matkou v zoufalých podmínkách neustálého trýznění z rukou místních katolíků. Lidé jejich víry jsou mučeni, pronásledováni a nuceni konvertovat k vládnoucímu náboženství. Isabelle se seznámení s katolickým vojákem Jamesem. Jejich sbližování ale ukončí vyhoštění z města. Dívka po strastiplné pouti Francií zakotví jako služka u katolické rodiny. Později je ale donucena pro svou záchranu skutečně konvertovat. Jako katolička totiž může být vyslána do Kanady a začít zde nový život...

 

Joy Fielding: Hospodyně

Jodi je úspěšnou realitní makléřkou a živitelkou rodiny. Harrison - její manžel - na ni kvůli tomu žárlí. Kdysi měl své velké sny, ale teď je jen průměrným spisovatelem. Jodi už nebaví neustálá snaha sladit chod rodiny, práci a potřeby vlastních rodičů. Její matka má totiž Parkinsonovu chorobu a zatím se o ni zvládá starat Jodiin otec, ale neustálá péče jej vyčerpává. Jodi se proto rozhodne najmout pro své rodiče hospodyni. Je to ale správné rozhodnutí?

 

Simon Mawer: Anatomie rodu

Z kusých informací o svých předcích vytvořil strhující románovou mozaiku a dal hlas obyčejným lidem 19. století: sirotkovi ze Suffolku, který touží vyplout na moře, švadlence snící o novém životě v Londýně, vojákovi, který si před vypuknutím krymské války bere svou vyvolenou.

 

Sabaa Tahir: Všechen můj hněv

Román o mladé lásce, starých křivdách a odpuštění. Příběh dvou mladých lidí s pákistánskými kořeny zpracovává citlivá témata, jako jsou drogová a alkoholová závislost, týrání, islamofobie či smrt.

 

Pavlína Křivánková: Chalupa

Helenin přítel je nedostupný. První společné dítě se dere na svět a po Karlovi se slehla zem. Mladá žena utíká z města na valašskou samotu, od lidí a své matky, která přesně ví, jak by měla dcera žít. Tereza má trable se šéfem a do toho manžel vybral bez jejího vědomí větší částku ze společného účtu. Jako by nestačilo, že se musí potýkat s krizí středního věku, vyčpělým vztahem a dcerou, které nerozumí. Když se ve dveřích bytu objeví policie, pochopí, že se stalo něco zlého. Životní dráhy obou žen přetrhne krutá událost a příběhy se protnou.

 

Kate Hewitt: Dítě, které jsem neměla

Je teplý letní podvečer, když u Mii někdo nečekaně zazvoní. Jakmile na verandě uvidí stát dospívající dívku, okamžitě ví, kdo to je, přestože ji roky neviděla. Její dcera Daisy. Daisy, které se před sedmnácti lety vzdala s vědomím, že jí nemůže dát život, jaký by si zasloužila. Jenže najednou je tady, má strašné tajemství a věří, že jediný, kdo jí může pomoct, je Mia...

 

Ant Middleton: Chladná spravedlnost

Mallory byl ten nejlepší z nejlepších, velitel speciálních jednotek a hrdina. Potom však učinil osudové rozhodnutí, což mělo strašlivé následky: dva mrtví a jeho mladý přítel Donno zůstal v kómatu. Mallory se sesype. Jenže pak ho Donnova matka požádá o pomoc: její druhý syn Scott se ztratil v Jižní Africe a Mallory je jediný, kdo by ho mohl najít. Najednou má Mallory před sebou cíl a nic a nikdo mu nebude stát v cestě...

 

Anne Tyler: Francouzský cop

Příběh rodiny Garrettových, Mercy, Robina a jejich tří dětí - Alice, Lily a nejmladšího Davida - začíná na první společné dovolené v létě roku 1959 a pokračuje sledováním jejich životů v průběhu desetiletí až do současnosti. Děti se osamostatňují, odcházejí z domova a poté se Mercy začíná naplno věnovat svému koníčku, malování, a odchází od Robina. Rodina se rozrůstá, občas se všichni scházejí, ale jejich životy se přesto vzdalují...

 

Jane Bailey: Omluva nestačí

Příběh hlavní hrdinky Stephanie Townsendové se odehrává ve dvou rovinách - v době jejího dětství, kdy dojde k tragédii a beze stopy zmizí Stephaniina kamarádka Dawn, která s ní manipuluje a ponižuje ji, a v době dospívání a dospělosti Steph, kdy jí nešťastnou náhodou umírá malá dcera a ona je přesvědčená, že je to daň za smrt Dawn.