Robert Galbraith: Neklidná krev

Soukromého detektiva Cormorana Strika osloví s prosbou o pomoc žena, jejíž matka před čtyřiceti lety zmizela za podivných okolností. I přes malou šanci na objasnění odloženého případu se Strike a jeho parťačka Robin pouštějí do vyšetřování. Záhy pochopí, že před sebou mají složitou záhadu související s tarotovými kartami, pochybnými svědky a psychopatickým sériovým vrahem. A zjistí, že i případy staré desítky let mohou být smrtící.

 

Tereza Brodská: Moje máma Jana Brejchová

Kniha je životním příběhem herečky Jany Brejchové, jedné z největších českých filmových hvězd, zachycený její dcerou Terezou Brodskou. Na podkladě společných rozhovorů přibližuje úspěšnou filmovou kariéru herečky, která v šedesátých letech zářila také na evropské scéně. Vypráví o spolupráci s filmovými kolegy, kteří byli součástí její profesní kariéry někdy i osobního života. Kniha je současně neobvykle otevřenou výpovědí o soukromí slavné herečky, o jejích partnerech a komplikovaných rodinných vztazích.

 

Margot Vanderstraeten: Minjan. Má nová ortodoxně židovská setkání

Autorka vypráví o nesčetných setkáních, která navázala v ortodoxní židovské komunitě. Poznáme šéfkuchaře Mosjeho, který každému, kdo se zeptá, ochotně vysvětlí židovské kulinářské tradice a principy chasidského života; svérázného Dana, který má jako jediný fotograf přístup do nitra chasidské komunity, již dokáže zachytit svým bystrým a vtipným pohledem; nebo Ester, svéhlavou matku rovněž z chasidské komunity, která obhajuje nutnost tabu a hádá se s Margot o ultraortodoxní výchově a vzdělání.

 

Mons Kallentoft: Poslouchej, jak šeptám

Emme, dcera Tima a Rebeky zmizela před lety během své dovolené na Mallorce. Rodiče se snaží vyrovnat s její ztrátou, ukazuje se však, že Emme zřejmě není mrtvá a tak Tim odletí zpět na Mallorku. Jeho svědomí ale podstupuje zkoušku. Naskytne se mu možnost získat nové důležité informace výměnou za špinavou práci pro nechvalně proslulého mafiánského kmotra. Jeho život je v ohrožení, ale zároveň se pomalu dozvídá, co se s Emme doopravdy stalo. Je možné, že se nakonec dopátrá pravdy a najde dceru živou?

 

Andrej Bán: Slon na Zemplíně

Reportáže zachycují každodenní život na východním Slovensku na přelomu 20. a 21. století. Jsou svědectvím o zemi i lidech žijících své životy daleko za horizontem všeobecné pozornosti. v zemi, která nám je nejblíže a známe ji možná ze všech nejméně.

 

Charlie Jonas: Kočičí kavárna

Leonie není příliš nadšená, když ji sousedka požádá, aby se na čtrnáct dní postarala o její kočku Mimi. Paní Siebenschönová se chystá na svou poslední dovolenou na Ischii, a tak nemá mladá učitelka to srdce stařenku odmítnout. Soužití s kočkou je však naprostá katastrofa, tak svěří kočku kamarádce Maxie, jež si právě otevřela malou kavárnu. Maxie je nadšená a ještě větší radost mají její hosté. A paní Siebenschönová, Leonie i Maxie postupně zjišťují, že do jejich života vstoupila i láska...

 

Jules Wake: S láskou z Říma

Lisa se do Říma vydává pátrat po otci, kterého si pamatuje jen z dětství. Will v Itálii plánuje čerpat inspiraci pro novou restauraci. Ve sluncem rozpálených uličkách věčného města to mezi bývalými partnery začne nebezpečně jiskřit. Ale každý z nich má přece v Římě jiné plány a Lisa nestojí o další zklamání. Nebo si láska zaslouží druhou šanci?

 

Tomáš Boukal: Duch tajgy. K lovcům severského lesa

Kniha je svědectvím autora o více než dvacetiletém pozorování života málopočetného etnika lovců a rybářů - Mansů, které obývalo prostor Západní Sibiře a Uralu. Autor ukazuje jejich každodenní život, tradice, spiritualismus, kulturu či ekonomiku.

 

Jan Horníček: Kapitán Stellwerther

Vilém býval jezuitou a pracoval jako biskupský sekretář. Na sever ho vyslali před lety, aby vyšetřil jeden temný případ. A on už na severu zůstal, stal se venkovským knězem a učitelem. V hladových zimních měsících lovil panskou zvěř a jako správný pytlák si nechal narůst plnovous. Ale opět musí vyřešit zašmodrchaný případ...

 

Ivan Klich: Labské vyhlídky

Průvodce seznamuje s jednapadesáti vyhlídkovými místy při toku řeky Labe. Zaměřuje se na úsek od soutoku s Vltavou po saské okresní město Pirna. U každé jednotlivé vyhlídky najde čtenář vedle barevných fotografií informace o souřadnicích, přístupu a zajímavostech v okolí; připojen je vždy drobný výřez z turistické mapy.

 

Sarah Goodwin: Rok v ráji

Pro osm účastníků reality show je rok v ráji příležitost, jak si vyzkoušet své schopnosti. Jsou odvezeni na opuštěný skotský ostrov, jejich úkolem je sžít se spolu i s místem a za rok vytvořit na ostrově soběstačnou společnost. Zpočátku nic nenasvědčuje tomu, že by mělo jít o život. Ale po určitém čase se věci mění. Pomalu dochází jídlo, vznikají hádky a mocenské boje...

 

Martin Rejman: Kruhy na rybníku

Matěj a Sofie - možná se měli potkat dřív, ale změnilo by to něco na osudovém vztahu muže o pětadvacet let staršího než jeho partnerka? Na „možná“ se nehraje a náhody neexistují, nezbývá než navzdory okolnostem nepřestávat skládat složitou vztahovou mozaiku, které stále něco chybí k úplnosti.

 

Lenka Chalupová: Páté jablko

Anděla a Fabián Francovi vlastní v srdci úrodné Hané ovocný sad, obchod - a spoustu plánů do budoucna. Skončila druhá světová válka a oni chtějí pozvednout své sadařské řemeslo, jenže synové Teodor a Eduard mají jiné představy... a ani doba takovým záměrům nepřeje. Nenaplněné sny, bouřlivý osmačtyřicátý rok a nastupující padesátá léta divoce míchají kartami jejich osudů. To, že přijdou o půdu, se nakonec ukáže jen jako malá hořkost. Osud pro ně přichystal něco mnohem děsivějšího...

 

Dalibor Vácha: Smrt na kůru

Historický román ukazuje přípravu k likvidaci Adolfa Heydricha, peklo, které se rozpoutalo po jejím provedení a závěrečnou bitvu v kostele v pražské Resslově ulici. Současně však nezapomíná na nezměrné hrdinství všech těch, kteří parašutistům pomáhali a zaplatili za to vlastními životy i životy svých rodin. Ústřední postavou je nadporučík Adolf Opálka, který dosud stál ve stínu hrdinů Kubiše s Gabčíkem, či zrádce Karla Čurdy.

 

Volodymyr Vjatrovič: Ukrajinské 20. století

Kniha ukazuje minulost Ukrajiny mezi lety 1918 a 1991. Přináší neobyčejné peripetie obyčejných lidí, vůdců ilegality i politických vězňů a jejich rodin, přibližuje výzvy, kterým čelili vojáci a partyzáni, vypráví o fantastických obviněních nejnižších vyšetřovatelů proti největším spisovatelům své doby. Zpřístupňuje kdysi tajné a donedávna zatajované příběhy a přístupnou, čtivou formou odhaluje často překrucované stránky dějin Ukrajiny 20. století.

 

Ladislav Vrchovský: Statek

Román je svědectvím o rodině Zíků a jejich životě na rodovém statku v době rozpadu Rakousko-uherského císařství, zrodu Československé republiky, první i druhé světové války a komunistického režimu po roce 1948 až do současnosti. Přes všechnu nepřízeň osudu se nakonec potomkům Františka Zíky podařilo znova úspěšně hospodařit na svém statku, a to hlavně díky nezdolné víře o své pravdě. Román je symbolem lidského odhodlání bojovat v nelehkých dobách za svůj osud a právo bránit svůj majetek.

 

Eva Dolejšová: Babičkou proti své vůli

Humoristický román zachycuje příběh ženy, která se stala babičkou příliš brzy. Mladší syn konečně odrostl a Daniela se chystala začít žít po svém, když jí dcera Tereza oznámila, že čeká dítě. Daniela se srovnává s nečekanou rolí a prochází nelehkou životní etapou. Příběh Daniely se může stát inspirací pro všechny ženy, jež žijí život, který žít nechtějí. I ony mohou najít odvahu změnit to, co ve svém životě změnit chtějí.

 

J. D. Barker: Volající

Kontroverzní rozhlasová moderátorka Jordan si nebere servítky. Na negativní reakce je zvyklá a nijak ji nepřekvapí, když se jeden z posluchačů rozhodne ozvat. Zakřiknutý Bernie se jí dovolá do ranní show a chce si zahrát hru. Jordan pobaveně souhlasí. Zdánlivě neškodná hra se ale rychle změní ve vražedné běsnění, které oživí stíny dávno pohřbené minulosti. Je Jordan skutečně schopná jít za slávou přes mrtvoly?

 

Barbora Linke: Jménem mojí sestry

Kamila při úklidu babiččina bytu objeví fotografii odhalující tajemství: babička měla sestru - dvojče. Dvojčata Ester a Soňa dospívají v protektorátní Praze. Zatímco Ester sní o tom, že se stane slavnou primabalerínou, Soňa vidí své poslání jako zdravotní sestra. Krátce před válkou jejich vřelý vztah ochladne. Ester i přes nesouhlas rodiny přijímá angažmá v plzeňském divadle a Soňa prožívá první lásky. Ovšem ta osudová nosí německou uniformu.

 

Hana Whitton: Adam ze Zbraslavi a případ královského levobočka

Historický detektivní příběh, jehož děj se odehrává v období po násilné smrti krále Václava III. v roce 1306. Adam ze Zbraslavi je nejen Václavovým kumpánem při bujarých nočních jízdách, ale i oddaným služebníkem a důvěrníkem. Krátce před tragickými událostmi v Olomouci se mu panovník svěří, že je otcem dcery Alžběty. Ta se po jeho smrti stává terčem úkladů. V jejím okolí přibývá mrtvých a Adam musí celou záležitost objasnit dříve, než bude ohrožen i její život.

 

Simona Bohatá: Všichni jsou trapný

Román ukazuje nejednoduché osudy dětí z jedné žižkovské základní školy a sleduje život za normalizace. Proplout tímto světem s pokud možno co nejmenšími šrámy se dětem snaží pomoci jejich třídní učitel Jura Turek. Z vyprávění postupně vystupuje obraz světa, který nejpozději v devadesátých letech zmizel, nějakou normalizační nostalgii však v příběhu nenajdeme. Je to ostrý a výstižný popis doby, kdy zničit někomu život šlo vcelku snadno...

 

Dalibor Skoupil: Japonský občasník

Autor vyměnil české hlavní město za Tokio. Dva roky zde žil, hodně cestoval a poznával japonský život a kulturu, které jsou těm našim velmi vzdálené.

 

Anne Prettin: Příliv a odliv

Spletitý příběh jedné německé rodiny, který mohl zůstat bez povšimnutí. Rodinu Kiesslingovou zdánlivě jen tak něco neohrozí. Přesto má za sebou temnou minulost pojící se k poválečným rokům v Německu. Spolu s tím se vyrojí mnohá letitá tajemství.

 

Eliška Pohnerová: Hladoví

Když bylo Celii deset, přelidnění se zvrhlo v katastrofu. Z lidí se stala zvířata bez soucitu. Život se omezil na sháňku po jídle a rvačky. Celie není jiná. Dožila se dospělosti jen proto, že se naučila zápasit a lhát o svém ženství. Ve světě tělesné síly jsou ženy jen ohroženou výjimkou, téměř vymřelým fenoménem odsouzeným k zániku. Ale co když se přeci jen najdou muži ochotní je chránit?

 

Genevieve Ganonová: Matky

Čtyřicátníci Grace a Dan nemají dítě a už několikrát podstoupili pokus o umělé oplodnění. Neúspěšně. Také Prija a Nick, byť mladší, touží marně po dítěti a umělé oplodnění podstupují na stejné klinice, na níž je právě Grace, která má poslední šanci na otěhotnění. Jen jeden pár se může radovat, zatímco pro druhý pár veškeré naděje skončily. Po roce ale přichází šokující odhalení. V laboratoři došlo k záměně embrya a šťastná matka ve skutečnosti vychovává dítě, které není její. Kdo získá opatrovnictví? Žena, která dítě nosila a porodila, nebo jeho biologická matka?

 

Stanislav Biler: Destrukce

Hlavní postava - učitel, který prchá před složitostí světa na vesnici, chce nalézt klid, řád a jistotu. Že před světem neuteče, zjistí, když dětem ve třídě nedokáže zodpovědět jeden jediný dotaz. Netuší, co je má učit o světě, kterému sám nerozumí. Ani vesnice mu na klidu nepřidá. Naději zpočátku upíná k autoritám obce, ale místo poklidného venkova odhaluje svět v rozvratu.

 

Wilbur Smith – Mark Chadbourn: Řeka bohů. Nové království

Historicko-dobrodružný román patřící do autorovy egyptské ságy, ve kterém je hlavním hrdinou Hui, známý již z dřívějších událostí, jenž je nejlepším faraonovým vozatajem. Hui žije obklopen láskou milovaného otce, vládce města Láhún, jehož má nahradit. Nevlastní matka však chystá špinavé spiknutí, které Huiho přivede až do zajetí uprostřed nepřátel Egypta. Od nich se mladý vyhnanec naučí důmyslnému umění boje, aby mohl stanout po boku mocného egyptského generála Tana a v nelítostné bitvě, v níž bojují samotní bohové, získat slávu jako nový hrdina.

 

Lotte Römer: Citronová vůně a jemné polibky

Kim byla roky milenkou ženatého šéfa, ale když pochopí, že on svou ženu nikdy neopustí, odjede zklamaná do malého hotýlku u Gardského jezera, aby vymyslela, co bude dělat dál. Může ale zůstat smutná, když slunce svítí, voda v jezeře jiskří jako drahokamy, kolem omamně voní oleandry a citroníky? Navíc potkala sportovního instruktora Lucu, kterého nedokáže dostat z hlavy...

 

Jan Řehounek: Podkrkonoší. Barevným Podzvičinskem

Autor putuje od pramene Javorky v kopcích, jimž dominuje hora Zvičina, sestupuje zalesněnými úbočími do bělohradské kotliny, prochází sevřeným Mezihořským údolím do mírně zvlněného kraje Podchlumí. Odtud se otevírá rovina, kde teče Javorka s Cidlinou. Spisovatel navštěvuje větší města s mnohdy pohnutou historií a starobylými památkami - Starou a Novou Paku, Miletín, Hořice, Lázně Bělohrad, Ostroměř, Smidary... hrady Pecku a Kumburk, v malebných vesničkách obdivuje lidovou architekturu, někde nachází větrný mlýn, jinde památný dub, pod nímž Karel Jaromír Erben psal svoji Kytici, hledá odkazy na lidové pověsti a báchorky v podkrkonošském dialektu, ochutnává kyselo či miletínské modlitbičky.

 

Édouard Louis: Boje a proměny jedné ženy

Kniha se věnuje příběhu matky, která strávila většinu života v chudobě a nouzi, od střední školy odsouzená k péči o domácnost a děti, ponižovaná instinktivně násilnickým chováním mužů i prostředím patriarchální bílé třídy průmyslové Francie. Jednoho dne, ve svých pětačtyřiceti letech, se však proti tomuto životu vzbouří a vybojuje si svobodu.

 

Line Holm – Stine Bolther: Pro dítě to nejlepší

Maria Justová pracuje jako historička pro Policejní muzeum v Kodani. Právě když dokončuje přípravu výstavy o nevyřešených vraždách za posledních sto let, někdo brutálním způsobem zabije generálního tajemníka Červeného kříže. Vyšetřovatelé Mikael Dirk a Frederik Dahlin nemají k dispozici mnoho stop, případ však rozpoutá mediální bouři a začnou se o něj zajímat i politické špičky. Když Maria náhodou objeví spojitost mezi smrtí generálního tajemníka a dvaapadesát let starým nevyřešeným případem dvojité vraždy na kodaňském předměstí, zaplete se do vyšetřování v nejvyšších kruzích...

 

Edna Nová: Ženy z Bohnic

Autorka strávila pět měsíců v léčebně v Bohnicích, kde si prošla elektrošokovou terapií, spolykala tunu léčiv a zažila nekonečno hodin psycho sezení. Kniha líčí příběhy dvanácti žen, jež se také octly za hranou "normálního světa". Nebere si servítky a ukazuje lehkost i tíži reality za mřížemi nemocnice.

 

Ida Hegazi Hoyer: Odpusť mi

Mladá učitelka ve školce a student filozofie spolu po krátkém seznámení začnou hned žít a vše směřuje k vytoužené svatbě, cestě kolem světa, dětem. Koncentrované a intimní vyprávění, které je zpovědí hrdinky, však postupně odhaluje vývoj nezdravého vztahu. Objevují se čím dál jasnější náznaky, že věci nejsou takové, jaké se zdají být, že dokonce ani jeden z nich není tím, kým se zdál být...

 

Kamil Baluk: Všechy Louisovy děti

Polský reportér v knize odhaluje podvod jedné z nizozemských reprodukčních klinik, na základě kterého více než 200 dětí má stejného otce s odlišnou etnickou příslušností. V 80. letech 20. století v Holandsku mnoho rodin, ale i žen bez partnera využilo služeb jisté kliniky asistované reprodukce, která nabízela anonymní dárcovství spermií. Vedoucí lékař garantoval vhodné náhradní otce. Nicméně děti, které se narodily, se poněkud odlišovaly od svých rodin tmavší barvou kůže. Za třicet let, když potomci anonymních dárců kliniky dospěli, nastalo šokující odhalení: Louis, muž původem ze Surinamu, navíc trpící Aspergerovým syndromem, zplodil prostřednictví asistované reprodukce jako dárce přes dvě stě dětí.

 

Christina Lauren: Láska a jiná slova

Macy vede klidný život, profesně se jí daří a stěžovat si nemůže ani na svého partnera, s kterým plánují svatbu. Ale jen do chvíle, než po letech znovu narazí na Elliota - svou lásku z mládí, který jí pomohl překonat těžké období po ztrátě matky... a s kterým se poté, co jí vyznal lásku, bez vysvětlení rozešla. Ve střídavých kapitolách z mládí a současnosti se dozvídáme, jak se seznámili - jak se z nich stali nejlepší přátelé a později milenci - a jak složitě k sobě hledají cestu po dlouhých letech odcizení.

 

Brendan I. Koerner: Nebe patří nám

Willie Roger Holder a Catherine Marii Kerkowová donutili posádku letadla přeletět Atlantik a přistát i s výkupným v Alžírsku, aby později byli oslavováni francouzskými intelektuály v čele s Jean-Paul Sartrem. Čin frustrovaného veterána z vietnamské války a jeho krásné přítelkyně nebyl ojedinělý, mezi lety 1961 a 1973 se ve Spojených státech stalo více než sto padesát únosů.

 

Chimamanda Ngozi Adichie: Amerikána

Ifemelu a Obinze, dva mladí lidé z Lagosu, se do sebe zamilují. Jejich vlast Nigérie trpí pod nadvládou vojenské diktatury a každý, kdo může, se snaží uprchnout. Sebejistá Ifemelu se vydává do Ameriky, kde zakouší porážky i vítězství, nachází a ztrácí další lásky, to vše pod tlakem něčeho, nad čím doma nikdy nepřemýšlela - rasové otázky. Obinze, kterého Amerika, ovlivněná útoky jedenáctého září, nepřijme, se pouští do nebezpečného, ilegálního života v Londýně...

 

Joanna Gierak-Onoszko: 27 smrtí Tobyho Obeda

Kniha věnovaná kanadským internátním školám, kam byly umisťovány proti vůli rodičů děti původních obyvatel. Poslední ze sítě desítek škol, které měly domorodé děti naučit evropským způsobům, byla zavřena v roce 1996. Ne všechny vypadaly jako peklo na zemi. Mnoho z nich ano: převýchova, bití, ponižování, sexuální zneužívání. Za chybu – trest. Za používání rodného jazyka – trest. Za pláč – trest. Za nemoc – trest. Děti, které vyrostly v internátních školách si říkají přeživší. Kniha se věnuje nelidským podmínkám, ve kterých se tam děti nacházely, i tomu, jak byly traumatem ovlivněny.

 

Anna Mayr: Bídníci. Proč společnost pohrdá nezaměstnanými, ale přesto je potřebuje

O chudobě se dobře diskutuje. Nechceme se na ni ale doopravdy podívat. Měli se víc snažit. Jsou líní. Bez zájmu o vlastní rozvoj. Chybí jim vzdělání. Tyto a spoustu podobných vět si o sobě mohou vyslechnout nezaměstnaní a chudí lidé všech vyspělých demokratických společností. Včetně rodičů německé novinářky Anny Mayrové, která si podobných řečí zažila až dost. Dříve se za svůj původ i nezaměstnanost rodičů styděla, dnes už svůj postoj změnila. Pochopila, že společnost potřebuje obraz chudých a neschopných, aby se všichni ostatní mohli cítit dobře, aby si mohli blahopřát, že v životě uspěli.

 

Barbara Demick: Jíst Buddhu

Jak se žije v zemi, jejíž kulturu, víru i jazyk chce pohltit čínská supervelmoc? Princezna, mnich, trhovkyně, intelektuál i školačka se musí rozhodnout, zda zůstanou v Čínou okupovaném Tibetu, nebo odejdou do exilu za dalajlamou. Budou se řídit buddhistickým učením nenásilí, nebo pozvednou zbraně? Soubor autentických příběhů přináší překvapivé informace o kultuře, kterou si Západ často idealizuje a zjednodušuje, aniž rozumí její podstatě.

 

Hanna Krall: Srdcový král

Silný příběh vychází z autobiografického vyprávění Izoldy Regensbergové, ženy s nevšedním životním osudem. Izolda měla štěstí, že na první pohled nikdo nepoznal její židovský původ, a tak také přežila pod jménem Marie Pawlická ve varšavském ghettu. Věděla, že musí zachránit svého milovaného manžela, a proto se vydala na nebezpečnou cestu do Mauthausenu, kam byl odvezen. Její odysea v hrozivých časech druhé světové války však měla nakonec přesah i do poválečného období.

 

Catherine Raven: Lišák a já

Po získání doktorátu z biologie si Catherine postavila malou chatu v odlehlém koutu Montany. Tou dobou žila v izolaci nejen fyzické, ale i citové. Domek považovala za útočiště, kde si bude moci oddechnout - mezi lidmi jí totiž nikdy nebylo moc dobře. Jednoho dne si všimla, že na její pozemek každý den odpoledne přichází dost zanedbaný lišák. Vynesla si ven skládací židli, posadila se k němu co nejblíže a začala mu předčítat Malého prince a postupně se z nich stali přátelé. Díky němu Catherine pochopila, že pokud zůstaneme spojeni s přírodou, nebudeme nikdy sami.

 

Elena Medel: Zázraky

María i Alicia se narodily v různých dobách, a přesto se jejich životy podobají. Nedostatek peněz nutí obě ženy podřizovat svá rozhodnutí snaze přežít a připoutává je k podřadným zaměstnáním. Obě mají pocit, že ze sebe nikdy plně nesetřesou okovy své společenské třídy ani se nevymaní z předurčení svého pohlaví. Přesto si obě postupně hledají své místo ve světě...

 

Halldóra Thoroddsen: Dvojité sklo

City, které spojujeme převážně s mladými lidmi, se nevyhýbají ani seniorům. Toto je love story a intimní sonda do života stále vitální, skoro osmdesátileté ženy, která ztratila manžela a postupně přichází i o další blízké. Přesto dychtí po životě, a když se objeví šarmantní Sverrir, zamiluje se. Zároveň ji někde uvnitř hlodá pochybnost a obava. Má se i v tak pokročilém věku oddat nečekanému citu?

 

Dalibor Vácha: M+B+M. Mašín, Balabán, Morávek

Josef Mašín, Josef Balabán, Václav Morávek. Román vypráví o odbojové činnosti těchto tří hrdinů, kteří neváhali riskovat a položit životy za osvobození Československa. A přesto to byli i normální lidé, toužící po obyčejných věcech jako láska, rodina nebo klidný večer beze strachu, kdo zaklepe na dveře konspiračního bytu...

 

Natasha Lester: Dům na Riviéře

Když Remy za záhadných okolností zdědí vilu na francouzské Riviéře, využije možnosti od všeho utéct a utřídit si život. Během svého pobytu ale objevuje seznam uměleckých děl ukradených během druhé světové války, jehož součástí je i obraz, odnepaměti visící na stěně jejího pokoje... Začíná se odvíjet příběh o válce, vášni a umění napříč generacemi.

 

Jan Němec – Petr Vizina: Znamení neznámého

Devět rozhovorů o vnitřním životě, devět příběhů o tom, na co jsme zapomněli. Muzikantka, kněz, malíř, překladatelka, básník, ekolog, filosofka, opat zenového kláštera a řádová sestra, ti všichni zde hovoří o tom, jaké to je, když člověk hledá sám sebe a najde něco daleko víc...

 

Marie Machytková: Sama v Tokiu

Autorka se před mnoha lety zcela nečekaně zamilovala do Japonska a tahle láska převrátila celý její život vzhůru nohama. V knize popisuje, kam až může člověka zavést jedno nenápadné rozhodnutí naučit se kaligrafii a jaké to je, být úplně sama ve světě, kde je intimním gestem i podání ruky?

 

Stanislav Háber: Úsměvy z pekla

Skutečný příběh nemanželského syna rakouského císaře Franze Josefa a české prostitutky, který napsal vnuk císařského levobočka. Josef Pollák prožil na vlastní kůži hrůzy první světové války, ve druhé světové válce ho mučilo gestapo, nakonec utekl z koncentračního tábora, aby ho vlastní matka ve Vídni zapřela a Rusové nad ním vynesli ortel smrti zastřelením. Přežil, aby ho nakonec zavřeli jako politického vězně do Jáchymova. Nakonec kvůli nízkému důchodu pracoval až do osmdesáti let života jako recepční v Grand hotelu ve Starém Smokovci ve Vysokých Tatrách.

 

David Bell: Rukopis zločinu

Profesor literatury Connor Nye nebyl dlouho schopen nic napsat. Když mu konečně vyjde román o zavražděné ženě, doufá, že mu úspěch otevře dveře dál. Má to ale jeden háček. Knihu totiž nenapsal on, ale jeho studentka, která před dvěma lety zmizela. V románu se navíc detailně popisuje dosud nevyřešený případ a Connor se tak okamžitě ocitne v hledáčku policie.

 

Ildefonso Falcones: Dědicové země

Spolu s hlavním hrdinou, dvanáctiletým Hugem, se ocitáme v Barceloně roku 1387, v době překotných zvratů. Ty zasáhnou i do Hugova života, když jeho mecenáš upadne v nemilost a chlapec je nucen opustit svůj sen o tom, že bude jednou stavět lodě. Další cesta ho zavede do židovského ghetta a dál za město, do polí a vinic. Jako skutečný dědic země nás provází magickým světem středověku, doby tak odlišné, a přece v mnohém tolik podobné té naší.

 

Agnes Martin-Lugand: Hotel pod šťastnou hvězdou

Mladá tulačka Hermine našla jako pokojská v Provence nejen práci, ale i náhradní rodinu. O dvacet let později je majestátní hotel jejím domovem, kde vychovává dvě děti, které má ve střídavé péči. Stárnoucí majitelé ji však nemohou chránit věčně. Hermine se musí postavit na vlastní nohy a vypořádat se s city, které v ní vzbuzuje jejich syn Ivan. Ten má po návratu ze Singapuru převzít rodinný podnik, k němuž v minulosti ztratil pouto.

 

Martina Lachnittová: Deník holky z lékárny

Autorka je farmaceutická asistentka a v knize popisuje svoje veselé i zvláštní zážitky z každodenního provozu lékárny, ke kterým dochází při styku se zákazníky.

 

Tess Gerritsen: Hlavní podezřelá

Reportérka Miranda Woodová najde ve vlastní posteli tělo bývalého milence, bohatého a ženatého vydavatele novin Richarda Tremaina a všechny důkazy ukazují na ni. Richard byl ubodán jejím kuchyňským nožem a Miranda nemá alibi. Pro všechny je jasným viníkem právě ona - pro policii, soudce, a především pro Richardovu manželku Evelyn. Poté, co za ni neznámá osoba zaplatí vysokou kauci, se Miranda rozhodne dokázat svoji nevinu a pustí se do pátrání na vlastní pěst.

 

Alice Clayton – Nina Bocci: Setkání v Římě

Hlavní hrdinka vystoupí v Římě z letadla, aby začala hledat nový začátek. V Bostonu zanechala brzy již bývalého manžela a má v plánu lízat si celé léto rány ve společnosti své nejlepší přítelkyně Daisy. Když pro ni však hned první večer kamarádka, původem Američanka, uspořádá večírek na přivítanou, ocitne se Avery na cestě zpátky v čase, kam ji vyšle setkání s mužem, o němž se domnívala, že už ho nikdy neuvidí: s italským architektem Marcellem Bianchim.