Mario Vargas LLosa: Rozhovor u katedrály

Rámec románu tvoří rozhovor třicátníka Santiaga Zavaly, novináře frustrovaného vlastním nenaplněným životem i situací ve zkorumpovaném Peru 50. let, s bývalým rodinným šoférem mulatem Ambrosiem. Do této největší krabičky, odehrávající se v rovině přítomnosti, vložil Vargas Llosa řadu dalších krabiček, kde se čtenář především prostřednictvím dialogů a vnitřních monologů seznamuje se Santiagovou rodinou včetně služebných, s jeho kamarády ze čtvrti, se spolužáky na Univerzitě sv. Marka, s jeho láskami, s novinářskými kolegy i současnou manželkou; přes postavu Santiagova otce senátora pak s politiky a jejich rodinami a milenkami. Šofér Ambrosio slouží jako partner v debatě, který svými otázkami spouští Santiagovy vzpomínky.

 

Sara Nović: Dcera války

Desetiletá Ana Jurićová bezstarostně pobíhá ulicemi Záhřebu, jezdí na kole a hraje fotbal. Když ale propukne občanská válka, na vlastní kůži pocítí, jaké to je chopit se zbraně. O deset let později studuje Ana literaturu v New Yorku a svou minulost tají i před svým přítelem. Ale po setkání s dávnou kamarádkou, pochopí, že v daleké rodné zemi zůstalo mnohé nedořešené a bude se tomu muset postavit.

 

Hana Whitton: Zdislava z Lemberka

Krásná a urozená Zdislava nemá o nápadníky nouzi, ale hledá hluboký vztah založený na opravdové lásce. Její cestu zkříží Havel z Lemberka, který její city opětuje, ovšem jednoho dne bez vysvětlení zmizí. Zdrcená Zdislava nechce věřit, že by Havel zradil její důvěru, ale nejistota ji sžírá jako jed...

 

Matěj Dadák: Muž bez jazyka:

Čtyřicátník Arnošt Doubek donekonečna objíždí autorská čtení se svou prvotinou. Úporně se brání nálepce mladý nadějný autor. Už roky nic nenapsal a naděje mizí v nenávratnu. Zbytky energie Arnošt vynakládá na to, aby s šarmantním humorem o svém životě mlžil. Lhát sám sobě je ale stále těžší, zvlášť když střízlivost je občas nevyhnutelná. Až jedna návštěva rodného města rozpoutá dramatický sled událostí a pravda se dere ven.

 

Åsa Hellberg: Kamarádky na život

Humorný příběh o tom, jak se tři obyčejné ženy okolo padesátky vypořádají s tím, že musí úplně změnit svůj život.

 

Jonas Moström: Fontána

Psychiatrička specializující se na profily vrahů, si po nedávném rozchodu koupila vlastní malý byt v centru Stockholmu. Jednou pozdě večer dostane textovku od známého herce Rickarda Ekengarda, s nímž před několika týdny strávila noc. Rickard ji chce znovu vidět a domluví si schůzku. Ale v momentě, kdy Nathalie přichází na místo setkání, je Richard brutálně zastřelen. Historie se opakuje! Na stejném místě zahynul před deseti lety její snoubenec.

 

Muriel Barbery: Růže sama

Francouzská botanička Rose přijíždí poprvé do Japonska, aby se zde seznámila s poslední vůlí svého otce, obchodníka s uměním, s nímž se nikdy nesetkala. V otcově domě v Kjótu poznává plejádu jeho přátel -- hospodyni Sajoko, šoféra Kata, otcovu starší anglickou přítelkyni Beth nebo věčně opilého hrnčíře a básníka Keisuka. Především se však seznámí s otcovým belgickým asistentem Paulem, který ji provádí po zenových zahradách a buddhistických chrámech podle plánu, jejž sestavil ještě otec. Rose postupně začíná přijímat japonskou část své identity. Cesta za poznáním japonské kultury se tak stává nejen cestou poznání otcovy osobnosti, ale především cestou k sobě samé.

 

Sue Mond Kidd: Kniha tužeb

Historický román líčí jednu z mnoha fiktivních verzí Ježíšova života, hlavně však klade důraz na jeho manželku, o jejíž existenci se vedou mnohaleté odborné spory. Ana se narodí v Galileji v dobách, kdy se na ženy pohlíží jako na majetek a dívky opouští své otce, jen když se vdávají. Ana netouží po ničem jiném než mít nad svým osudem kontrolu. Umí číst a psát, a navzdory matčiným obavám se chce dělit o své myšlenky a najít svůj hlas. Hlas, který by mluvil za všechny tiché ženy. Ana propadá zoufalství, protože je přislíbena staršímu vdovci. V Nazaretu ale potká charismatického mladého tesaře jménem Ježíš, který v ní probouzí nepoznané touhy a díky němuž se před ní otevírá nová budoucnost...

 

Erin Kinsley:

Když jedenáctiletý Evan beze stopy zmizí, jeho rodina zažívá nejhorší chvíle svého života -- zejména proto, že policie i navzdory narůstajícímu tlaku stále nemá ani tušení, co se s ním stalo. O několik měsíců později se Evan zničehonic najde, je však nesmírně vyděšený a o tom, co zažil, odmítá mluvit. Jeho milující rodina tuší, že život už nikdy nebude stejný jako dřív. Inspektorka Naylorová dobře ví, že pokud Evanova únosce nechytí, jsou v ohrožení i další děti. Chlapec však mlčí a ona hraje o čas -- musí zjistit, kdo za únosem stojí.

 

Patricia Falvey: Sestry z Titaniku

Palubní lístek na Titanic se pro nemajetné irské sestry stane životní šancí. Nora bude vychovatelkou v zámožné rodině a Delia přijme místo posluhovačky. Po osudném lodním neštěstí se však Delia ocitne osamocená v New Yorku a souhrou nedorozumění se stane tím, kým měla být její sestra, guvernantkou. Čím více se Delia sbližuje se svou malou svěřenkyní a jejím ovdovělým otcem, tím více se nedokáže odpoutat od lži o své identitě...

 

Jules Verne: O život

Příběh mladého bohatého Číňana, který je velice znuděný životem. Když se dozví, že jeho významné investice ve Spojených státech zkrachovaly a že mu hrozí bankrot, rozhodne se spáchat sebevraždu. Odmítá se však sám zabít, uzavře proto životní pojistku na dvě stě tisíc dolarů a domluví se se svým přítelem, aby jej zavraždil před vypršením pojistného období. Náhle však obdrží zprávu, že informace o krachu americké banky, ve které měl uložené své finanční prostředky, byla pouze marketingový trik, a že ve skutečnosti je ještě bohatší než předtím.

 

Christine Thürmer: Daleké cesty. Zkušenosti a tipy z 45 000 kilometrů po svých

Autorka v knize popisuje svá dobrodružství z Pacifické hřebenovky či z Austrálie. Rovněž v této souvislosti vysvětluje, co si vzít s sebou na dálkové túry a dává spoustu dalších rad a tipů vhodných i při trasách po Česku.

 

Richard Sklář: Krátký proces

Thriller s Robertou, zvanou Bo, elitní odstřelovačkou, která se právě vrací z tajné mise. Těší se na rodinu a novou lásku a hodlá pokračovat ve své profesi úspěšné realitní makléřky. Ale dostihne ji nevyřešená minulost, když se setká s mužem, který ji trýznil v dětském domově. Teď konečně přišel čas na konečné vyřízení účtů...

 

Claire Lombardo: Nejhezčí dny našich životů

Když se do sebe Marilyn a David zamilovali, netušili, co na ně čeká. O čtyřicet let později mají čtveřici rozdílných dcer, které bojují mezi sebou navzájem a se svými životy. Ovdovělá Wendy zmírňuje svůj smutek alkoholem a mladšími muži. Violet se potýká s úzkostí. Neurotická profesorka Liza zjistí, že je těhotná, ale není si jistá, zda dítě chce. A nakonec Grace, lehkovážná nejmladší dcera, která žije ve lži, o níž nemá nikdo z rodiny nejmenší tušení. Sestry ale přece jen něco spojuje. Strach, že nikdy nenajdou lásku, jakou sdílí jejich rodiče.

 

Iva Pekárková: Dům bez zrcadel

 

Markéta už řadu let pracuje jako pendlerka, vždycky se několik týdnů stará o věkovité klienty v Anglii a několik týdnů má volno. Británie v čase brexitu poskytuje soukromým pečovatelkám možnost nečekaného výdělku a Markéta je ve svém oboru dobrá. Ale i ona potřebuje být opečovávána. Brzo se stane obyvatelkou dvou zcela odlišných světů: v Anglii je lepší služka „z Polska“, v Tunisku obletovaná bohatá turistka. A doma v Česku? Tam ji syn a snacha berou na milost jen proto, že jim dává peníze a stará se o vnoučata. Léta letoucí toužila po lásce, ale teprve teď, když už je jí hodně přes padesát, konečně našla muže svých snů...

 

Claudine Monteil: Milenci svobody

Biografický román o dvou velkých postavách evropské i světové kultury dvacátého století a jejich vzájemném vztahu. Sartre je považovaný za zakladatele existencialismu, de Beauvoir proslula zase jako nekompromisní feministka. Bouřlivý život obou protagonistů prošel mnoha turbulencemi podobně jako jejich vzájemný vztah. Odmítli se podřídit společenským konvencím, uzavřeli mezi sebou jakýsi pakt transparentnosti, který jim umožňoval hledat nové milenecké partnery, být volnými a svobodnými bez ohledu na veřejné mínění. Ale stále cítili touhu a potřebu se k sobě po vášnivých avantýrách a skandálech vracet.

 

Vladimíra Černajová: Sejdeme se v pět

Barvité a humorné příběhy z prostředí internetového seznamování.

 

Nina Špitálníková: Svědectví o životě v KLDR

Kniha přináší sedm rozhovorů se severokorejskými uprchlíky, proto představuje mimořádně cenný a unikátní příspěvek k poznání jednoho z nejtužších autokratických režimů na světě. Životní osudy sedmi zpovídaných uprchlíků jsou mimořádně pestré. V knize promlouvají jak ti, kteří proti režimu dlouhodobě revoltovali, tak ti, kteří s ním sympatizovali, jak ti, kteří byli zvyklí na blahobyt, tak ti, kteří se museli celý život ohánět, aby se alespoň občas najedli. Díky rozmanitosti zpovídaných osob mají čtenáři jedinečnou možnost nahlédnout pod roušku severokorejského režimu, poznat mentalitu Severokorejců i jejich každodennost, a to z mnoha úhlů.

 

V. S. Alexander: Dívky od svaté Magdalény

Román, který vychází ze skutečných událostí, ukazuje, že otroctví existovalo ještě ve 20. století. Šestnáctiletou Teagan pošle rodina do azylového domu pro padlé ženy poté, co je obviněna, že se pokusila svést mladého kněze. Teagan je zbavena vlasů, důstojnosti a kontaktu s vnějším světem. Její představené se sice ohání láskou boží, ale ve skutečnosti podrobují své svěřenkyně krutým trestům a hlavně tvrdé dřině. Dívka plánuje útěk, netuší však, co ve světě čeká na dívky s poskvrněnou minulostí…

 

Kristýna Burgerová: Holka od Big Benu

Když hlavní hrdinka a autorka v jednom přijede poprvé do Anglie, vidí všechno idylicky. Nový začátek v nové zemi, spousta příležitostí, nová přátelství a flámování do noci, aniž by musela někomu nahlašovat, kam jde a kdy přijde. Jenomže představy se rozplynou, jakmile se ubytuje v prvním bytě se spoustou cizích lidí, najde si první práci v hospodě, anglicky se učí za běhu a zjišťuje, že to s tím Londýnem nebude až tak pohádkové, jak si malovala...

 

 

Volker Ullrich: Osm květnových dnů

Začíná poslední týden třetí říše. Hitler je po smrti, ale válka ještě neskončila. Všechno jako by se zastavilo, a přece je všechno v překotném pohybu. Volker Ullrich líčí tento „čas bezčasí“ den po dni a zavádí čtenáře do hroutícího se světa plného dramat a naděje, násilí a strachu. Zatímco se Dönitzova vláda uchyluje do Flensburgu, spojenecké síly nezadržitelně postupují. Berlín kapituluje, stejně tak armáda v Itálii. Dochází k epidemii sebevražd a hromadným znásilněním. Poslední pochody smrti, divoké odsuny, hroutící se moc nacistických pohlavárů, osvobozené koncentrační tábory – to vše patří k oné mezeře mezi minulostí a budoucností.

 

Kate Hewitt: Není to moje dcera

Milly celý život snila o tom, že bude maminkou. Sama je adoptovaná, takže vždycky toužila po důvěrném poutu se svým vlastním dítětem. Proto když se s manželem Mattem dozví, že nemohou mít děti, zhroutí se jí svět. Pak jim ale jejich přátelé nabídnou, že jim darují vajíčko a sperma, aby se mohla Milly stát matkou. Milly je nadšená a věří, že teď už se nemůže nic pokazit. Nikdo z nich ale není připravený na to, jak se jejich pocity a vzájemné vztahy promění, když se Alice narodí. Jejich přátelství utrží těžkou ránu. Holčička roste jako z vody, ale po několika letech se rodiče dozvídají zdrcující diagnózu. Všichni, kdo Alice milují, si budou muset položit otázku, co to skutečně znamená být rodičem.

 

Ellen Feldman: Paříž tě nikdy neopustí

Píší se padesátá léta dvacátého století a newyorský knižní průmysl není místo, ve kterém by měly ženy - jakkoliv výjimečné - na růžích ustláno. Charlotte tak musí každý den znovu a znovu čelit nemožným volbám a bojovat za svoji nezávislost. Do toho ji nepřestávají pronásledovat vzpomínky na válku. Během okupace Francie pracovala v pařížském knihkupectví a měla co dělat, aby se během temných let dokázala postarat nejen o sebe, ale především svou novorozenou dceru Vivi. Emigrace do New Yorku měla začít novou kapitolu jejího života. Místo toho se zdá, že pro ni válka nikdy neskončí.

 

Jeanne Mackin: Poslední rivalka Coco Chanel

Biografický román americké autorky je zasazen do Paříže roku 1938 a zachycuje rivalitu dvou proslulých módních návrhářek - Coco Chanel a Elsy Schiaparelli.

 

Ivana Andrews: Deník Marie K.

Hlavní hrdinka novinářka Petra dostane za úkol zpracovat reportáž o lidech, kteří museli za války pracovat pro říši. Během pátrání zjistí, že totálně nasazeni byli i její prarodiče. Její babička Christina se přitom dozví šokující informaci, která všechny hluboce zasáhne.

 

Lucy Clarke: Pozvala mě dál

Psychologický thriller o spisovatelce, která při návratu do pronajímaného domu zjistí, že se v něm cosi změnilo. Má pocit, že ji někdo sleduje a nechává v domě podivné stopy. A navíc ji tíží temné tajemství z minulosti...

 

Klára Janečková: Francouzský manžel

Kamila Oliverová je známá autorka knih o záhadách a krásná žena. Zrovna se dostává z bolestivé ztráty partnera a utápí se v žalu i alkoholu, když ji osloví mladá Běloruska pátrající po své kamarádce. Kamila, milovnice tajemna, souhlasí s tím, že jí pomůže. Její úkol však nebude lehký...

 

Alex George: Hodiny v Paříži

Meziválečná Paříž je tavicím kotlem geniality, překypujícím spisovateli, výtvarníky i hudebníky. Ve městě plném umělců ale žijí hlavně obyčejní lidé. Mezi nimi i čtyři ztracené duše, které ve svém životě něco postrádají... a které v jediný den roku 1927 svedou dohromady jejich neobyčejné životní cesty..