Tim Weaver: Nikdo není doma

Zapadlá yorkshirská vesnička Black Gale měla pouhých devět obyvatel. Nebyli to jen sousedé, ale také blízcí přátelé, kteří se často vídali a trávili spolu čas, včetně onoho osudného Halloweenu, kdy se sešli naposledy. Povečeřeli, trochu popili a vyrazili na setmělá blata, aby si užili předvečer svátku všech svatých. Nikdo se už nevrátil. Jako by se po nich slehla zem. Nezůstaly žádné stopy ani důkazy, jen několik fotografií, které si toho večera pořídili. O dva a půl roku později je už policie naprosto bezradná, a případ proto přebírá soukromý vyšetřovatel David Raker, kterého záhada pohřešované vesnice úplně pohltí. Jaká tajemství obyvatelé před svými rodinami ukrývali?

Zuzana Miškufová: Protože láska

Markétě a Kateřině velmi náhle zemře maminka. Obě dospělé dcery zjišťují, že na světě jsou ještě dvě ženy, které mají stejného otce jako ony. Ani Petra a Hanka neměly tušení, že mají sestry. A tak se schází čtveřice mladých žen, které mají běžné starosti a strasti, ale jedno mají (kromě otce) společné. Chtějí bezpodmínečnou lásku a věrnost. A jsou pro to schopné udělat takřka cokoli.

Franck Thilliez: Strach

Policistku ze severu Francie pronásledují noční můry. Vypukly krátce poté, co podstoupila transplantaci srdce - vidí cizí ženu volající o pomoc z uzamčené temné místnosti. Jde snad o vzpomínku člověka, jehož srdce jí bije v těle? Komisař Shark a Lucie Henebelleová řeší tou dobou případ ženy, již kdosi věznil v podzemí tak dlouho, že téměř oslepla..

Nicola May: Obchůdek na rohu

Rosa Larkinová jednoho dne s překvapením zjistí, že jí někdo odkázal malý obchod na venkově. V Londýně ji nic nedrží, tak se vydává do neznáma. Vloží všechno, co má, do nového podnikání a před očima maloměsta se snaží uspět. Záhadné dědictví jí může zkomplikovat život i přinést lásku, o jaké snila.

Andrés Barba: Město světla

V jihoamerickém městě San Cristóbal se náhle objeví skupina 32 dětí. Nejstarším je třináct let, mluví neznámým jazykem, oblečené jsou ale současně. Nemají vůdce, chovají se jako roj včel. Skupina se sice dopouští výtržností, ale zpočátku jde jen o drobné přestupky a nedorozumění. Každý večer navíc děti mizí v pralese, kde mají nejspíš svůj úkryt. Když se ovšem šéf místního sociálního úřadu pokusí jedno z dětí chytit, ostatní ho začnou zuřivě bránit a později dojde k prvnímu vážnému napadení. Policie pročesává okolní prales několik dní, ovšem bez úspěchu. Zdá se, že tlupa nadobro odešla. Pak ale začnou mizet i děti občanů městečka San Cristóbal...

Jiří Hájíček: Plachetnice na vinětách

Marie, vysokoškolská učitelka angloamerické literatury opouští dočasně pražskou metropoli a odjíždí navštívit rodiče. Čas je neúprosný a matka s otcem se potýkají s nemocemi. Marie ovšem zjišťuje, že idealistický obraz jihočeského venkova, který si pamatovala z dětství, dávno zmizel. V původním domově se stává cizincem a k vyrovnanému stavu její mysli nepřispívá ani nedávno rozpadlé manželství, ani napětí mezi ní a její poněkud dominantní sestrou. A i když se v nedalekém Krumlově rýsuje vztah s mladým knihkupcem, Marie ví, že není čas na snění. Že tu jsou traumata z minulosti, strach ze smrti nejbližších či téměř nesmiřitelné odcizení s vlastním sourozencem.

Amanda Quick: Na hraně

Nekonvenční žena a muž plný tajemství balancují na hraně touhy, zatímco svádějí souboj s časem a nemilosrdným vrahem v pátrání po přístroji, který by mohl změnit svět. Bývalá umělkyně na visuté hrazdě Amalie Vaughnová se přestěhuje do Burning Cove, aby začala nový život, jenomže se jí příliš nedaří. Poté co utratí veškeré své dědictví za sídlo, které chce proměnit v moderní penzion, příliš pozdě se dozví, že daná vilka je prokletá...

Christoffer Petersen: Sedm hrobů a jedna zima

Grónský policista konstábl Maratse po těžkých zraněních odchází do předčasného důchodu. Za svůj nový domov si vybral odlehlou přímořskou komunitu. Touží po klidu. Je to náhoda, že právě zde bude brzy nalezeno tělo pohřešované dívky?

Fredrik Backman: Úzkosti a jejich lidé

Úzkosti a jejich lidé je naprosto bláznivá komedie o skupince rukojmích zajatých při prohlídce bytu. Neúspěšný bankovní lupič se uvnitř zamkne s přehnaně nadšeným realitním makléřem, dvěma morousy závislými na nákupech v IKEA, jedním potměšilým multimilionářem, smutnou starou paní, ženou v pokročilém stadiu těhotenství, otravným chlápkem a králičí hlavou. Nakonec to lupič vzdá a všechny propustí, ale když pak dovnitř vpadne policie, byt je prázdný. V následné sérii zmatených výslechů všichni vylíčí svou verzi událostí a před čtenářem vyvstane klasická detektivní záhada: Jak se lupiči podařilo utéct? Proč všichni tak zuří? A hlavně - co se to dnes se všemi děje?

Paulina Świst: Podezřelý

V roce 2014 byl Daniel Wyrwa ještě vojákem u 6. výsadkářského praporu v Glivicích, zatímco Maria Zimnická slibnou advokátní koncipientkou. Daniel neměl - jemně řečeno - zrovna nejlepší pověst. O jeho problémech se zákonem a drogami, o násilnických sklonech věděli všichni, tedy kromě Marie. Ale láska si přece nevybírá... Marii se narodila holčička, Daniel skončil na odvykací léčbě a Maria se vdala za kamaráda z dětství a pak... Pak to všechno začalo být rychlé, tvrdé, děsivé a překvapivé.

Iveta Svobodová: Podivné přátelství

Sympatický policejní detektiv, plukovník Luboš Neumann, se už před časem zabydlel v malebném prostředí Mělnického kraje a vyřešil zde i několik kriminálních případů. Nyní bude společně s detektivní parťačkou, mladou ženou Kamilou, vyšetřovat brutální vraždu ženy, z níž je obviněn její manžel. Zároveň se otevře i starší případ loupežného přepadení.

Tracy Brogan: Přeju si …tebe!

Plastické chirurgyni Evelyn se nepodařilo utajit narozeniny. Je jí 35 a celé městečko Bell Harbor se domnívá, že nutně potřebuje manžela. A aby toho nebylo málo, má jít za družičku na svatbu svých rozvedených rodičů, kteří se opět dali dohromady. Na internetových stránkách pro nezadané toho pravého rozhodně nenajde. Mohl by jím být opilý výtržník Tyler Connelly, který se jí v den narozenin nabourá do života? Na to je podle Evelyn příliš mladý, nezodpovědný a neperspektivní...

Danielle Steel: V hlavní roli

Kait píše sloupky do respektovaného časopisu, který má fanoušky po celém světě. Miluje svou práci a zbožňuje své dospívající děti. Avšak po dvou nepovedených manželstvích se raději vyhýbá komplikacím a nejistotám nového vztahu. Ale když dostane příležitost setkat se se Zackem Winterem, televizním producentem z Los Angeles, všechno se změní. Kait přijde s námětem na TV seriál, který by měl být inspirovaný skutečným příběhem její babičky. Kait je během pár týdnů vržena do světa herců a profesionálů z branže. Všichni spolu sdílí svá tajemství a celý štáb se pro Kait stává druhou rodinou. Ale pak ji nemile překvapí ta největší výzva, které může matka čelit.

Michal Zablocki: Zemský ráj jen na pohled

Polský novinář a bohemista ve svých provokativních reportážích neukazuje chalupářskou idylu, ale rýpe do českého rasismu, alkoholismu, korupce či bolavých míst nedávné historie.

Vince Flynn: Smrtonosný virus

Islámský stát ohrožuje Západ biologickou zbraní. Spojené státy, už tak oslabené vnitřními rozpory, stojí na prahu prezidentských voleb, v nichž tentokrát jde o všechno. Zatímco politici se soustředí jen na to, jak si uchovat moc a výsady, Islámský stát unese geniálního francouzského mikrobiologa a přinutí ho vyrobit antrax. V poutavě natočeném videu, které se objeví na internetu, mohou všichni sledovat postup jeho práce a zároveň se dozvědí, že brzy přijde útok. Vůdce islamistů se dohodne s mexickým kartelem, který v zásilce drog propašuje antrax přes hranici, ale to je ve skutečnosti jen zástěrka. Mitch Rapp má za úkol proniknout do mexických kartelů, zabránit útoku a pak najít vůdce Islámského státu a zlikvidovat ho.

Petra Nachtmanová: Zlodějské ticho

Příběh dvou nešťastných žen, které pojí jedno velké tajemství. Julie a Ivana se poznávají úplnou náhodou v obchodě, když jedna z nich zrovna krade. Ta druhá nic neřekne, mladou dívku pozve na oběd a vyslechne si všechna její trápení. Od této chvíle sdílejí své nešťastné osudy, se kterými se ale rozhodnou statečně poprat.

Ilona Golovleva: Život  pozlátku

Autentický příběh módní návrhářky, která se zapletla se vším, čemu se obvykle většina lidí vyhne. Pracovala ve vykřičeném domě jako bordelmamá, provdala se za ruského mafiána a po mnoha pádech takřka na samé dno se znovu a znovu zvedala vstříc novým dobrodružstvím. Nikdy ovšem neztratila nadhled, smysl pro humor a víru v lepší budoucnost.

Darcy Coates: Přízraky domu Carrowů

Remy pracuje jako průvodkyně v Carrow, nejstrašidelnějším domě ve státě. Po jedné z prohlídek jí jeden z účastníků sdělí, že by rád v domě spolu s dalšími nadšenci zorganizoval dvoutýdenní pobyt. Sejde se osmičlenná skupina a zpočátku se zdá, že se naplní jejich očekávání, se kterými do Carrow přijeli. Potom ale začne bouřka, odřízne je od okolního světa a začnou se dít podivné věci...

Lindsay Harrel: Šepot papíru a inkoustu

Tři ženy, jež napříč časem spojuje vášeň pro příběhy, bojují se společenskými konvencemi, sní své sny o šťastné budoucnosti a doufají, že jejich životy naplní láska. Sophie Barrettová je terapeutka, která se potřebuje vzpamatovat z tragické smrti snoubence, a proto odjíždí do anglického Cornwallu, kde se setkává s Ginny Roseovou, snažící se udržet nad vodou malé knihkupectví. Společně se snaží překonat nepřízeň osudu a rozluštit záhadu tajemného zápisníku, v němž svůj život a své touhy před sto padesáti lety popsala záhadná Emily.

Rachel Kushner: Noční klub Mars

Příběh striptérky, tanečnice a matky malého chlapce Romy Hallové, která je odsouzena k dvojnásobnému doživotnímu trestu v kalifornské věznici. Romy Hallová je přinucena opustit mantinely běžného a normálního života. Pyká za to, že zabila svého stalkera. Byl však trest za tento čin adekvátní? Byly opravdu prozkoumány všechny jeho okolnosti? Navzdory všem pochybnostem se Romy musí podrobit soudnímu rozhodnutí. San Francisco, kde dosud pracovala a vychovávala sedmiletého syna Jacksona, pro ni náhle zůstává vzdálenou a nedosažitelnou vzpomínkou. Nezbývá jí nic jiného, než aby si navykla na novou a krutou realitu.

Alena Blanářová: Starosti z radosti

Volné pokračování humoristického románu Slzy od smíchu. Ze života na mateřské už Anežce začíná jít hlava kolem, a tak nutně potřebuje změnu. Bude kýženým rozptýlením práce s malými dětmi v mateřské školce nebo návrat k její dětské lásce - ke koním? Jisté je, že jedno i druhé jí přinese perné i veselé chvilky a taky důležité poznání. Uvědomí si, že i když má někdy pocit, že na ni všechno padá, má po ruce hned několik berliček, které ji vždycky podrží - milující rodinu, šílené příbuzné a nezkrotná psiska.

Mia Kankimäki: Ženy, které mi nedají spát

Mia je svobodná čtyřicátnice, bydlí v podkroví u svých rodičů a noci tráví přemýšlením o ženách, které se zapsaly do historie touhou žít po svém. Staly se z nich neohrožené badatelky, nadané spisovatelky a vášnivé malířky. Při hledání inspirace k napsání této knihy procestuje Mia celý svět po stopách svých "nočních žen". Když ony dokázaly jít svou cestou, proč by to nedokázala i ona?

Alejandro Jodorowsky: Papež ukrutný

Fiktivní komiksový obraz renesančního papeže počátku 16. století, Julia II. Více nežli o autentický historický příběh jde o divoké kreslené vyprávění plné mocichtivosti, intrik, válek a sexuality. Zatímco Julius II. střádá své bohatství, nařizuje tvorbu okázalých uměleckých děl, lže během diplomatických jednání, vraždí své oponenty, pořádá válečná tažení proti italským, francouzským a španělským panovníkům či si vydržuje své pohledné milence, stačí se během svého pontifikátu seznámit s dalšími velikány historie: Machiavellim, který v roli jeho poradce částečně slouží jako vypravěč příběhu, Raffaelem, Leonardem da Vinci nebo Michelangelem.

Lucia Braunová: Vím, co jsi udělala

Mysteriózní thriller o dívce, která nehledě na malé trhliny v rodině miluje život. Všechno se však změní v jednom momentu, kdy ji potká hrozivý zážitek se ženou, která připomíná přízrak. Je svědkyní podivných událostí a od té doby už není nic takové jako předtím...

V bílém plášti

Soubor povídek z lékařského prostředí z pera oceňovaných českých autorů současnosti. V šesti povídkách se setkáváme s lékaři, ošetřovatelkami a pacienty v době, kdy řeší své zdravotní problémy či profesní směřování. Extrémní situace obav z bolesti, závažné diagnózy či stáří je vedou k zamyšlení nad jejich životy, rodinnými i partnerskými vztahy a dávají příležitost k novému pohledu na svět.

Angus Roxburgh: Volá Moskva

Autobiografické vzpomínky britského zpravodaje, který působil v Moskvě od sedmdesátých let minulého století do počátku století současného. Setkal se se čtyřmi prezidenty, prožil v Rusku dobu studené války i pád SSSR, ocitl se ve válečné zóně a v Čečensku byl zajat tamními bojovníky. Stal se očitým svědkem přeměny společnosti od totality k dnešku.

Eva García Sáenz de Urturi: Rituály vody

Inspektor Ayala se vrací na scénu za velmi dramatických okolností: kvůli zranění hlavy, které utrpěl během vyšetřování předchozího případu, trpí ztrátou řeči, rodinný život se mu hroutí a do toho jej dostihne vlastní minulost. Vysoko v horách je nalezena mrtvola jeho první milé a vychází najevo, že způsob, jakým byla zavražděna, odpovídá dávnému keltskému rituálu.

Markéta Lukášková: Vlaštovka v bublině

Bára Vlaštovková je upoutaná na lůžko, ztrácí vzpomínky a nekomunikuje. Po medikaci se vzpomínky zmateně vracejí. Na roky, kdy se zamilovala, vdala se a měla děti, pak se ale s manželem rozešla a nyní by to moc chtěla napravit...

John Marrs: Pasažéři

Když se někdo nabourá do systému osmi samonaváděcích aut, jejich pasažéři se ocitnou ve smrtelném nebezpečí. Je mezi nimi televizní celebrita, těhotná mladá žena, hendikepovaný válečný hrdina, týraná žena na útěku před manželem, nelegální přistěhovalec, rodiče dvou dětí - jedoucí v oddělených vozech - a sebevrah. Kdo z nich má právo přežít? O tom ať rozhodne veřejnost! Situaci komplikuje zjištění, že zdaleka ne všichni pasažéři jsou tím, čím se zdají.

Ariana Neumann: Pod svícnem tma

Autorka popisuje pohnuté životní osudy svého otce, který za druhé světové války utekl do Berlína, aby se vyhnul židovskému transportu. Po válce se vrátil, ale po únoru 1948 emigroval do Venezuely, kde se stal úspěšným podnikatelem a podruhé se oženil. Jeho dcera po jeho smrti zdědila krabici starých fotografií a válečných dokumentů a na jejich základě se dověděla minulost svého otce, o které on nikdy nemluvil.

Clélie Avit: Znám tě ze svých snů

Román oceněné začínající autorky o vztahu, který vznikne mezi Elsou, ležící v kómatu po nehodě na horách a Thibaultem, který se s Elsou náhodně setká a ta získá v jeho životě zásadní význam. Elsa je pátý měsíc v kómatu po úrazu na horách a nikdo neví, že už nějakou dobu slyší, co se okolo ní děje. Příběh začíná, když v den Elsiných 30. narozenin do jejího pokoje zabloudí Thibault. Ten v nemocnici navštěvuje svého bratra, který v opilosti řídil a zabil při tom dvě čtrnáctileté dívky. Thibault se s tím nedokáže vyrovnat a hledá klid u Elsy, jejíž osud ho dojímá. Začne mu být blízká i přesto, že ji nezná a jak se zdá, nic nevnímá. Elsu jeho návštěvy těší a oba začínají mít důvod, proč bojovat o svůj život.

Peter Hoeg: Tvýma očima

Poté, co se jeho přítel Simon pokusí o sebevraždu, navštíví Petr kliniku, která by snad mohla Simonovi pomoci. Na klinice zkoumají hlubinné kontakty mezi lidmi a vyvinuli epochální metodu skenování mozku. Petr zjistí, že ředitelkou kliniky je Lisa, jeho kamarádka z dětství. Ta však po dopravní nehodě ztratila paměť. Začnou se spolu scházet a díky tomu se jí paměť pomalu vrací. Společně se vracejí k dávným zážitkům, kdy už jako malé děti uměli nacházet cesty do lidského vědomí. V této práci nyní Lisa, společně s Petrem, ve větším a mnohem riskantnějším měřítku pokračuje.

Marek Boško: Muž odnaproti, který mě převezl

Nečekané dědictví v podobě starého domu a rozpadlé požární zbrojnice přivádí Marka do bohem zapomenuté vesničky. Tam se v sérii neuvěřitelných událostí zaplétá do místních intrik a vyprávění obecního podivína, jehož příběh je tak bizarní, že nemůže být pravdivý.

Romy Hausmann: Milé dítě

Psychologický thriller líčí dramatický osud pohřešované mnichovské studentky. Čtrnáct let ji drží zamčenou v chatě bez oken v lese. V tomto vězení mu porodila dvě děti. Všední den rodiny probíhá podle přesného plánu: jídlo, chození na záchod - všechno je přísně řízeno. Večer zpívá svým dětem písničky na dobrou noc, ve dne je vyučuje. Otec se stará o svou rodinu, chrání ji před světem tam venku. A nikdo mu nemůže jeho ženu a děti vzít, protože nikdo netuší, kde jsou...

Zuzana Koubková: Zázračný medailon

Řádový rytíř Zdislav strávil víc než rok a půl na křížovém tažení proti Maurům, nyní je ale zpět v Praze, kde ho pan Petr z Rožmberka požádá, aby našel ztraceného malíře Gianlucu Pericoliho. Pericoli totiž maloval pro pána z Rožmberka - a nejen pro něj - kostelní obrazy. Kostely však neskrývají jen krásná umělecká díla, ale též tajemství, která nemají být vyzrazena...

Sandra Brown: Milenec ze snů

Elizabeth, atraktivní mladá vdova, má vlastní obchůdek a dvě malé děti. Celé dny se nezastaví. Už dva roky žije sama, jenže na skutečný vztah nemá odvahu - a tak pouze sní. A jsou to odvážné sny! Po čase vstoupí do jejího života soused Thad. Rozhodne se mladá žena pro něho, nebo dá přednost pohlednému majiteli hotelů? Kdo bude jejím milencem ze snů a možná i něčím víc?

Brian Freeman: Klikatá cesta

Cesta ke spravedlnosti dokáže být někdy hodně klikatá. Zvlášť vede-li nejzakroucenější ulicí San Francisca. Jmenuje se Lombard Street. A slovo "Lombard" je jediné a poslední, které vyřkne Denny Clark, než zemře v náručí svého přítele, inspektora Frosta Eastona. Může Dennyho smrt nějak souviset s úmrtími několika lidí, poblíž nichž byl objeven obrázek červeného hada? Řádí tu sériový vrah? A kdo nebo co je "Lombard", záhadné jméno, které se mezi sanfranciskou smetánkou vyslovuje pouze šeptem? Bude-li se chtít Frost tentokrát dobrat pravdy, nemůže věřit vůbec nikomu - jeho protivník totiž zná každý Frostův krok a číhá za další zatáčkou, aby mohl znovu udeřit..

Helen Fields: Dokonalé ticho

Na okraji Edinburghu je nalezeno pohozené dívčí tělo s vyřezanými kusy kůže. Když později inspektor Luc Callanach objeví vedle opuštěného kojence strašidelnou postavičku, pochopí princip zvrácené hry: vrah bere materiál na panenky z těla svých obětí. Navíc někdo drogově závislým v bezvědomí vyřezává do tváře písmeno Z. Jde o stejného pachatele? Luc a jeho kolegyně Ava musí vypátrat zabijáka dřív, než udeří znovu - stihnou to, nebo už je příliš pozdě?

Lucy Fricke: Dcery

Martha a Betty, dvě nerozlučné kamarádky, které vyrážejí na nedobrovolnou cestu do Švýcarska. Na zadním sedadle jejich vozu sedí smrtelně nemocný otec jedné z nich. Má to být jeho poslední, definitivní cesta - Kurt hodlá ve Švýcarsku podstoupit eutanázii. Nakonec ale nic nedopadá tak, jak očekáváme. Všechno se v průběhu jejich cesty změní a nic už nebude jako dřív. Lucy Fricke ve své knize vypráví o ženách, které zaskočil střední věk, protože ve svých očích nikdy nedospěly. Vypráví o loučení, jehož nezůstane ušetřen nikdo z nás. Vypráví o otcích, kteří odcházejí až příliš brzy. V živých dialozích a s černým humorem autorka vykresluje poněkud groteskní cestu na jih, přes Švýcarsko a Itálii až na osamělý řecký ostrov, a zároveň se nepozorovaně noří stále hlouběji do příběhů a osudů hlavních hrdinů.

Markéta Harasimová: Doktorka Viktorie

Viktorie obětovala soukromý život poslání lékařky, které pro ni znamená víc než rodina. Kvůli práci se dokonce vzdala i vlastního syna a po krachu manželství věnuje čas výhradně kariéře. Když je však za záhadných okolností brutálně zavražděna její kolegyně, otřese se Viktoriin svět v základech. Policie totiž přichází s hypotézou, že pachatel zaměnil oběti a mrtvá měla být právě ona. Motiv? Neznámý. Situaci přiostří bomba instalovaná v autě dalšího lékaře z nemocnice, ve které je Viktorie zaměstnaná. Dvě zdánlivě nesouvisející vraždy způsobí mezi personálem kliniky poplach a mladá lékařka začíná navzdory své tvrdé povaze propadat panice. Tragické události ale nekončí. Umírá další mladá žena a následně se obětí útoku stává také hlavní hrdinka. V přímém ohrožení života Viktorie pochopí, že honba za kariérou a věhlasem ji připravila o to nejcennější – lásku a dítě. Bohužel jí však zbývají pouhé minuty a ona už své chyby možná nikdy nenapraví.

Radkin Honzák: Jak přežít léčení

Zkušenosti renomovaného psychiatra s vlastními i cizími neduhy. Autor vysvětluje mimo jiné, jaký by měl být vztah pacienta a lékaře, jak by spolu měli efektivně komunikovat, jak se liší jejich pohled na nemoc, jakou roli hrají v našem zdraví emoce, jak zvládnout stres a bolest a jak by měla nemocného podpořit rodina. Radí také, jak si poradit s depresí či různými úzkostnými poruchami. To vše dovede autor podávat s bytostným optimismem a humorem.

Petr Vydra: Hlas a jiné povídky

Kniha Hlas a jiné povídky obsahuje 23 povídek komika, moderátora, herce, dramaturga a spisovatele Petra Vydry. Humorně laděné příběhy zachycují leckdy lehce absurdní a místy mysteriózní, zároveň však veskrze lidské životní situace, jaké zažívá ve své práci či v osobních vztazích každý z nás. Prostřednictvím autorových textů se tak můžeme pousmát i nad svým vlastním „bláznovstvím“.

Rebecka Edgren Aldén: Osmý smrtelný hřích

Sedmkrát selhala, teď hraje o všechno. Nora svými přednáškami a knihami motivuje druhé, jak žít naplno. Po tragickém pádu ze sedmého patra se dokázala symbolicky odrazit ode dna a její manželství i kariéra dostaly nový impuls. Pak ale začala psát o sedmi smrtelných hříších… a naproti se přistěhovala nová sousedka. Úspěšná spisovatelka se snaží zjistit, co se vlastně stalo před deseti lety, kdy málem přišla o život. Její mysl ale začínají ovládat trýznivé představy. Co horšího se jí ještě může stát, když to nejhorší se jí už stalo?

Pavel Kopeček: Evropa v plamenech

Publikace mapuje historii protifašistického odboje v letech 1939–1945 v jednotlivých evropských zemích a hodnotí význam, který odbojové hnutí pro dějiny druhé světové války mělo. Nejvýraznější pozornost je přitom věnována protifašistické rezistenci ve střední Evropě, tj. v Polsku, Protektorátu Čechy a Morava, Německu, Rakousku, Maďarsku a na Slovensku. K doplnění celkového pohledu je rovněž popsána činnost odbojových hnutí i v dalších částech Evropy – na okupovaných územích Sovětského svazu a Balkánu, ve Skandinávii, v západní Evropě i ve spojeneckých a satelitních státech nacistického Německa.

Barbara Nesvadbová: Iluze

Překladatelka Karla potkává Martina v těžkém období svého života. Doposud dokonalý vztah s jediným synem začíná s jeho dospíváním dostávat trhliny, když se Tomáš snaží vyrovnat s vlastní identitou a vztahem k otci a začne experimentovat s drogami. A pak jednoho dne potřebují právníka. Martin se Karle stane nejprve záchranným kruhem, jenomže brzy mezi nimi zahoří divoký plamen spalující vášně a nic už pak nejde vzít zpátky...

Zdeněk Jirásek: Byl jsem brněnským katem

František Babočka se narodil v roce 1901 v chudé rodině. Byl ale jiný než ostatní chlapci z vesnice. Na přání otce se vyučil řezníkem a zjistil, že má silný vnitřní vztah ke krvi a k zabíjení zvířat. Prožíval zvláštní uspokojení z moci ovládat životy jiných tvorů. Tento pocit se sice snažil potlačit, ale stále ho vnímal ve svém podvědomí. Během válečných let poznal zrůdnost nacismu a jeho přisluhovačů. Když byl v Brně již 23. května 1945 ustanoven Mimořádný lidový soud, aby soudil exponenty okupačního režimu, zrádce a kolaboranty, přihlásil se do výběrového zřízení na místo mistra popravčího. Uspěl. Již 9. června 1945 byl vynesen první rozsudek smrti a téhož dne vykonán. Během následujících dvou let popravil Babočka bezmála sto osob.