Clara Sánchezová: Co skrývá tvé jméno

Třicetiletá Sandra žije osaměle v malém domku u moře, kam utekla z Madridu. Čeká dítě s mužem, kterého nemiluje, a přemýšlí, co si dál počít se svým životem. Náhodně se seznámí s dvojicí sympatických důchodců z Norska, již zde tráví podzim života. Sandru si ihned oblíbí a všemožně se jí snaží pomáhat. Do ospalého lázeňského městečka přijíždí z Argentiny záhadný Julián, bývalý vězeň koncentračního tábora Mauthausen, který oba norské důchodce sleduje. Sandra se od Juliána dozvídá, že Christensenovi před ní skrývají strašlivou minulost. Nejprve mu nevěří, když se ale tajemství začne vyjevovat, mladé ženě jde o život.

Nicholas Shakespeare: Dědictví

Profesní kariéra i osobní život Andyho Larkhama, redaktora svépomocných manuálů, se ocitly na mrtvém bodě. Kuriózním nedopatřením Andy získá 17 milionů liber, jeho život se tím však k lepšímu nezmění, Andy si s nezaslouženě nabytými penězi neví rady. Až na popud svého nejlepšího přítele se začne zajímat o krutý osud tajemného dobrodince Christophera Madigana, a vydává se po stopách příběhu o zaslepující lásce a všudypřítomném zlu.

Marcela Mlynářová: Požitkářka

Kniha nabízí úsměvné zážitky a neobyčejné postřehy z obyčejného života. Tím, že popisuje svým originálním a vtipným způsobem události většině z nás blízké, získává tato autorka zvláště mezi čtenářkami stále větší oblibu. 

James Patterson: Dvanácté zlo

Výstřední profesor angličtiny má živé noční můry o vraždě, o níž tvrdí, že je skutečná. Nikdo mu nevěří - až do chvíle, kdy dojde k brutální střelbě, která jeho popisu odpovídá do posledního detailu. Případ se zdá jasný: hlavním podezřelým z vraždy mladé ženy je její přítel, ale platí to jen do doby, než tělo záhadně zmizí z márnice...

Adele Parks: Stalo se včera v noci

Třicet let jsou nerozlučnými kamarádkami, jedna pro druhou by i dýchala. Stephanie je ta rozumnější - žije spořádaným životem příkladné manželky a matky, zatímco nezkrotně romantická Pippa potřebuje každou chvíli vytáhnout z průšvihu. Všechno se obrátí naruby v okamžiku, kdy Steph vysloví osudnou větu: "Potřebuju, abys mi dosvědčila, že jsem v noci byla u tebe." Stephanie, ještě včera zosobnění zodpovědnosti, zoufale prosí svou přítelkyni, aby do policejního protokolu lhala. Pokud totiž tato lež nezazní, Stephanii hrozí rozpad manželství, soud a vězení. V sázce není jen její pověst, ale také osud jejích tří dětí.

Jussi Adler Olsen: Washingtonský dekret

Politický thriller od autora severských kriminálních bestsellerů. Demokratický guvernér Bruce Jansen právě vyhrál s velkým náskokem americké prezidentské volby. Oslava vítězství je však pokažena atentátem, při němž umírá jeho manželka. Kdo stojí v pozadí tragédie? Je vrahem opravdu místní podivín, nebo nitky sahají dál? Po Jansenově nástupu do úřadu prezidenta se Spojené státy rázem ocitají v situaci, kdy nový prezident udělá cokoliv, aby změnil americkou společnost — okamžitě a za jakoukoliv cenu.

Andrej Bitov: Puškinův dům

Hlavního hrdinu Ljovu Odojevceva – sovětského intelektuála, zformovala doba brežněvovské nehybnosti a on se s životem v okovech totalitního režimu rezignovaně smířil. V knize je konfrontován s osudy a postoji svých rodičů, milenek i rivalů. Kniha se zamýšlí nad proměnou ruské inteligence v sovětskou, postupně zbavovanou veškerých mravních hodnot. 

Fredrik Backman: Muž jménem Ove

Ovemu je 59 let. Řídí saaba. To, že byl na pozici předsedy družstva vystřídán už před pár lety (což on sám považuje za převrat), mu rozhodně nebrání ve vykonávání funkce strážce pořádku. Samozvaného strážce pořádku. Když se do protějšího domku přistěhují noví sousedé a místo pozdravu se jim jen tak mimochodem podaří nacouvat do Oveho poštovní schránky, spustí se kolotoč nečekaných událostí - začíná příběh o překvapivém přátelství, toulavé kočce a prastarém umění řídit. Příběh, který od začátku promění všechny, kdo se s Ovem dostanou do styku.

Gilles Legardinier: Všechno je jinak!

Andrew Blake nemá jediný důvod ke stížnostem: je bohatý, mocný, úspěšný. Jenomže Andrew má toho všeho po krk. V životě nepoznal nic jiného. A vzhledem k poměrně pokročilému věku začíná hrozit, že už ani nepozná. Pokud ovšem neudělá něco zásadního...A tak to udělal. Opustil Anglii a vyrazil vstříc novému životu ve Francii. Po cestě nepřekročil pouze Lamanšský průliv, ale také společenské postavení a konvence: nastoupil jako majordomus k madame de Beauvillier. Nikdo v tom starém venkovském sídle netuší, kým ve skutečnosti monsieur Blake je: vždyť výtečně ovládá francouzštinu a má ta nejlepší doporučení. Dokonalý muž na svém místě! To však platí jen do doby, kdy Andrew nevydrží být jen nestranným pozorovatelem a začne strkat nos do cizích věcí. Tolik chce všem pomoci, až zapomene na to, že cesta do pekla je obvykle dlážděna dobrými úmysly.

Marc Pastor: Zlá žena

Barcelona, rok 1911. Chudinskou čtvrtí se šíří podivné zvěsti o příšeře, která v poslední době unesla a zavraždila několik dětí. Policie je bezmocná a navíc ji tento případ ani příliš nezajímá, jedná se totiž o dcery a syny prostitutek, které události často ze strachu ani nenahlásí na policii. Inspektor Moises Corvo se však rozhodne, že tyto „bezvýznamné vraždy“ nenechá nepotrestané. Jeho nadřízení tvrdí, že kde není oznámení, nemělo by být ani vyšetřování, avšak inspektor Corvo a jeho kolega Malsano jsou jiného názoru a začnou pátrat na vlastní pěst, přičemž odkryjí nezodpovědnost tehdejší policie a poodhalí rovněž zoufalé podmínky, v nichž žije městská chudina.

Saskia Sarginsonová: Dvojčata

Isolte a Viola jsou dvojčata. Jako děti byly neoddělitelné, ale dospěly ve dvě naprosto odlišné osobnosti: Isolte je úspěšná novinářka pracující pro módní časopis, zatímco Viola je zoufale nešťastná a už léta bojuje s anorexií. Co se stalo, že se jejich cesty nyní ubírají tak odlišnými směry? Když začnou obě vyprávět o tragédii, která se odehrála během jednoho polozapomenutého léta, z minulosti se postupně začne vynořovat děsivé tajemství, které hrozí, že jim nenávratně zničí i jejich dospělé životy.

David Vann: Srub

Manželé Gary a Irene si staví srub na ostrůvku uprostřed aljašského ledového jezera. Gary se uskutečněním dávného snu snaží zpětně naplnit svůj promarněný život, zatímco Irene se potýká s dávnou tragédií v rodině a s náhlou prázdnotou poté, co opustila zaměstnání.

Alexandra Potter: Na stejné vlně

Romantický příběh plný humoru o netradiční rozhlasové seznamce a náhodném setkání s první láskou z mládí.

Herta Müllerová: Nížiny

Nížiny jsou prvním dílem nositelky Nobelovy ceny za literaturu Herty Müllerové. V pronikavých a drásavých scénách autorka popisuje život německy mluvících obyvatel ve švábském Banátu za časů, kdy v Rumunsku vládli komunisté. Zachycuje temnou anti-idylu v enklávě, kterou charakterizuje strach a nenávist, netolerance a nehybnost. Tato nepřikrášlená kronika zanikajícího světa je v podstatě jádrem, ze kterého vyrůstá celé spisovatelčino dílo.

Jennifer Eganová: Hrad

Mezi bratranci Howiem a Dannym byl vždycky zvláštní vztah. Když byli malí, byl první tím "divným" dítětem - byl tlustý a bledý, zatímco Danny byl zlatý hoch, co všechno umí. Po letech je to přesně naopak: z Dannyho je flákač, který zklamal rodiče, zatímco Howard úspěšně obchoduje s akciemi, má rodinu a - zrovna koupil hrad. A když Danny dostane od bratránka nabídku, aby mu pomohl předělat tuhle zříceninu na luxusní hotel, přijímá od něj letenku a přistává kdesi ve střední Evropě. Brzy ale získá pocit, že se z hradu už nikdy nedostane, neboť se mu Howard zřejmě mstí za to, co mu provedl v mládí.

Scot Spencer: Nekonečná láska

Strhující příběh vášně a posedlosti dvou mladých lidí.

Lucie Lomová: Na odstřel

Komiksová detektivka z divadelního prostředí, kde není nouze o podezřelé. Na tuhle premiéru komisař Oulibský hned tak nezapomene. Jeden z herců umírá na jevišti a brzy je jasné, že to byla vražda. Detektiv se pouští na těžkou cestu bludištěm otazníků. Jak se vyznat ve složité síti vztahů v zákulisí? Snad mu v tom pomůže jeho statečná žena, divadelní kritička Dita. 

Jana Červenková: Zavři oči, otevři pusu

Děj nové prózy známé české spisovatelky začíná za druhé světové války a zachycuje život u nás v dalších dvaceti letech. Mnohovrstevnatý psychologický román zobrazuje vývoj a pohnuté osudy dvou protagonistů - Marcely a Pavla.

Jan Němec: Dějiny světla

Kdo to vlastně byl František Drtikol? Dandy z hornického maloměsta, světově známý fotograf, jehož živnost krachovala, mistr aktů, co nikdy neměl štěstí na ženy, mystik a buddhista, který uvěřil v komunismus; muž mnoha vnějších rozporů a jejich vnitřní syntézy.