Yrsa Sigurðardóttir: Kořist

V nehostinných podmínkách islandské ledové pustiny se ztratí čtyřčlenná skupinka turistů. Co je přimělo vyrazit za tak drsných podmínek zcela mimo civilizaci? A proč opustili bezpečí srubu takřka nazí? Záchranářka Johanna a její kolegové z pátracího týmu jsou povoláni do akce a narážejí na velice podivné stopy.

 

Rudolf Havlík: Ostrov

Manželé Alice a Richard jsou na exotické dovolené. Po dvaceti letech manželství jim to trochu skřípe a k tomu všemu Richard Alici oznámí, že podal žádost o rozvod, protože si našel mladší ženu. Alice je v šoku a chce okamžitě odjet. Richardovi se podaří zajistit místa na zásobovacím letu nákladním letounem, ale bohužel dojde ke katastrofě. Alice s Richardem se probudí sami na opuštěném ostrově v Jižním Pacifiku.

 

Erik Axl Sund: Bezčasí

Mladá dívka naskočila na severu Švédska do nákladního vlaku a skončila ve Stockholmu. Při rvačce je zatčena a začíná vyšetřování s cílem zjistit její totožnost. Záhy se ukáže, že nejde o žádnou jednoduchou záležitost. Dívčina přítomnost souvisí se dvěma vraždami na předměstí a s každou novou stopou se již tak spletitý vzorec faktů ještě více zamotává.

 

Jiří Peňás: Výpravy pro čtvero ročních období

Kniha přináší popis dobrodružných a výzkumných cest do vnitrozemí i ciziny, do hor i nížin, na hrady i panelová sídliště. Prožijeme konec roku v Budapešti a rozpuk jara v Bukurešti. Naše cesty pak vyvrcholí na atlantských útesech v čarokrásné zemi irské... To vše během jednoho roku, během čtyř ročních období.

 

Václav Vlk: Stálo to za … a stejně byla sranda

Autor starší generace ve formě dopisů mladé neteři žijící v Paříži vzpomíná na období temna padesátých let v Československu, na šedesátá léta a následnou normalizaci. Vtipným vyprávěním s trochou nostalgie přibližuje atmosféru i nejběžnější rekvizity tehdejší doby, v humorně pojatých historkách se často objevují i osobnosti minulého i současného kulturního života.

 

Chris Carter: Genesis

Robert Hunter je povolán k nejděsivějšímu místu činu, jaké kdy navštívil. Ještě větší znepokojení se ho zmocní, když se při pitvě najde v těle oběti verš básně zanechaný vrahem. A zanedlouho se najde další mrtvola. Robert Hunter musí dostihnout nejdisciplinovanějšího a nejsystematičtějšího zabijáka, na jakého kdy narazil.

 

Haafner Linssen: Pruhované háčkování. 20 nádherných vzorů se snadným opakováním

Kniha obsahuje podrobné vzory na deky a několik typů obrub. a rady k uháčkování deky, od změny barvy u pruhů po vypracování základních ok.

 

Soňa Paleta: Pražačka na vsi

Po deseti letech se Brenda spolu se svým mužem rozhodla vyměnit garsonku v pražském paneláku za dům na venkově. Dohnala ji k tomu tehdy roční dcera a touha po zahradě. Jediné, co nalezli, byla uřvaná hospoda, osmdesátkové hity z místního rozhlasu, osamělost a bezmoc. Zatímco někdo objevuje svoje já na cestách nebo u terapeuta, Pražačka se - ponechána sama sobě napospas - hledá na vesnici.

 

Lisa Jackson: Dívka, která přežila

Kara v sedmi letech přišla o rodiče a jako pachatel masakru byl odsouzen její bratr. Po dvaceti letech z vězení nečekaně jejího bratra Jonase propustí. Kara začne zničehonic dostávat záhadné vzkazy a začíná se hroutit, protože je zavražděn další člověk z okruhu jejích blízkých. Je ona další na řadě?

 

Kari Hotakainen: Příběh

Ze života se stala jedna velká reality show s pravidly boje kdo s koho. Po vynuceném vysídlení venkova, který se změnil na rekreační zónu, přichází do města obrovské množství lidí. Jelikož bytů je i přes rozsáhlou výstavbu zoufalý nedostatek, nezbývá než příchozí dočasně ubytovávat, kde se dá. Tým akademicky vzdělaných lidí dostane za úkol vymyslet mechanismus, podle nějž se bude rozhodovat, kdo má nárok na dekret a kdo se i nadále bude muset spokojit s matrací v hromadném útočišti. Naději na byt bude mít jen ten, kdo přijde s co nejzajímavějším a nejbarvitějším příběhem.

 

Jan Štifter: Café Groll

Rok 1920. Mladý lékař Rudolf Slíva plánuje otevřít ordinaci a zahájit svou praxi. Mezi zavedenými lékaři však není vůbec jednoduché se prosadit, nastupuje tedy jako lékařského dohledu nad dívkami z veřejných domů. Brzy osobně pozná všechny místní podniky i prostitutky, které v nich pracují. Nejvíce času ovšem tráví v jednom podniku - Café Groll s vyhlášenou kurtizánou Annou Václavíkovou. Ta záhy změní nejen jeho život, ale zasáhne do osudů dalších slečen i samotné madam.

 

Petra Hůlová: Nejvyšší karta

Spisovatelka Sylvie Novak se na prahu padesátky ohlíží za svou úspěšnou kariérou angažované autorky a reflektuje svůj komplikovaný osobní život. Ve vzpomínkách se často vrací k dávnému vztahu s výrazně starším spisovatelem. A pak je tu přítomnost: harcování se po besedách s novou knihou feministických esejů, viditelné stárnutí, proti kterému bojuje po svém. Ale především je tu dcera Judita, která se vůči své matce nevybíravě vymezuje a nakonec proti ní vytáhne i kartu nejvyšší...

 

Tomáš Forró: Zlatá horečka

Venezuela, kdysi nejbohatší stát Latinské Ameriky s obrovskými zásobami ropy, je dnes rozvrácenou zemí, kde vládne hlad, násilí a chaos. Civilizace se tu naprosto zhroutila. Nefunguje elektřina, nedostává se pitné vody ani benzinu, peníze ztratily hodnotu a platí se zlatem. Vláda splynula se zločinci, armáda s kartely, a kdo neutekl za hranice, stává se otrokem ve zlatých dolech, protože tam aspoň dostane pravidelně najíst. Slovenský novinář Tomáš Forró se opakovaně do Venezuely vracel i v době, kdy se už odtud stáhly neziskové organizace. Vznikla tak jedinečná reportáž o rozvratu společnosti a státu.

 

John Boyne: Komnata ozvěn

Román zábavným způsobem nastavuje zrcadlo dnešní době, především vlivu médií a sociálních sítí na život společnosti. Jediný příspěvek odeslaný z mobilního telefonu na Twitter či Instagram může převrátit naruby život jedinci i celé jeho rodině, tak jak se to stalo rodině Cleverlyových, žijící v dnešním Londýně.

 

Petr Čepek: Taxikář

Poutavý, chvílemi až mrazivý příběh vás vtáhne do světa drogových gangů, neúspěšných tanečníků, miliardářů, italské módy a sérií vražd.

 

Davide Enia: Jako v nebi, tak i na zemi

Na pozadí vyprávění o talentovaném chlapci Davidovi který stejně jako jeho předkové touží stát se šampionem v boxu, sledujeme společensko-politický vývoj Sicílie v letech 1942-1992. Před očima se nám odhaluje obraz Palerma plného špíny, násilí, hrubých slov, ale i velkých citů, smyslu pro čest a spravedlnost. A přestože ženy stojí v tomto příběhu vždy v pozadí, právě ony jsou hlavními hybatelkami všech osudů.

 

Helen Whitaker: Dávám tomu rok

Adam a Iris mají dvě malé děti, fajn zaměstnání a relativně šťastné manželství. Iris ale zjistí, že ji manžel podvádí, nicméně se rozhodne dát manželství a všem pokusům o jeho záchranu přesně rok. Manželé spolu začnou chodit na terapii, kde vyjde najevo, jak rozdílně vnímají svět i jak rozdílně komunikují. Oba se však snaží nejen pochopit jeden druhého, ale také změnit své návyky.

 

David Urban: Déjà vu

Místo činu vypadá jako z hororu a poručík Eda Braun se nedokáže ubránit pocitu, že podobnou scénu už viděl. Je to jako déja vu. Jak se s kolegyní Dianou Černou ponořují do vyšetřování, zjišťují, že to nebyla jen domněnka - v domě už opravdu někdo zemřel. Případy zůstávají zahalené tajemstvím stejně jako starý dům...

 

Robin Morgan – Bentley: Penzion

Jamie a Victoria čekají své první dítě. Do porodu zbývá jen pár týdnů, a tak se vydají na poslední krátkou dovolenou. Odlehlý penzion v severní Anglii vypadá jako ideální místo k odpočinku. Ráno však Victoria ucítí první kontrakce, a navíc to vypadá, že v domě kromě nich nikdo není. Situace se vyhrotí, když zjistí, že všechny dveře jsou zamčené a jejich mobily i klíče od auta zmizely. A to je jen začátek hrůzných událostí, které mladí manželé prožijí.

 

Ladislav Fuchs: Válka na Moravě

Autor ve své knize zachycuje průběh základní vojenské služby. Vykresluje pocity odvedence, jeho útrapy při výkonu vojenské služby a jeho postupnou proměnu ve vojáka schopného zdatně bránit svou vlast. Líčí zde i velitele a jejich schopnosti, ať již kladné či záporné.

 

Monika Wurft: Moje kniha divokých bylin

Určení těchto rostlin je díky popisům a více než 200 fotografiím naprosto jednoduché. Vedle tipů na sběr a sklízení v přírodě a pěstování na zahradě je v knize spousta vědomostí o léčivých rostlinách a množství receptů.

 

Rudi Beiser – Helga Ell-Beiser: Tinktury z léčivých bylin

Autoři, dlouholetí experti na léčivé rostliny, ukazují krok za krokem ideální cestu k tinktuře vlastní výroby, a to z čerstvých i ze sušených rostlin.

 

Petra Klabouchová: U severní zdi

Tajemný "mstitel", jehož dávný zločin v dětství připravil o rodinu, nikdy nezapomněl, neodpustil a nyní pomalu odhaluje osudy skryté v hloubi hromadných hrobů Ďáblického hřbitova.

 

Taylor Jenkins Reid: Sedm manželů Evelyn Hugo

Stárnoucí herečka Evelyn Hugo je konečně připravená povědět světu pravdu o svém životě. Když ale ke spolupráci na interview přizve zcela neznámou Monique Grantovou, překvapí tím naprosto všechny, a nejvíc samotnou Monique. Mladá novinářka pak v pracovně přepychového manhattanského bytu fascinovaně poslouchá Evelynin životní příběh. Během vyprávění o životě plném bezohledné ctižádosti a hereččiných sedmi manželstvích začíná postupně vycházet najevo, že životy obou žen jsou osudným způsobem propojeny.

 

Timur Vermes: U: Ztraceni v metru

V berlínském metru, U-Bahnu se odehrává děj této knihy. Zdánlivě obyčejná situace: Anke Lohmová má za sebou únavnou služební cestu. Už jen pět stanic metra ji dělí od sprchy a čerstvě povlečené postele. V noční podzemce s ní sedí pouze jakýsi nesympatický mladík, a ten příští stanici vystupuje. Z obvyklých dvou minut jízdy je najednou pět, pak deset, dvacet, a vlak se řítí stále dál temnotou, bez zastávek... do neznáma.

 

Jo Thomas: Za italským sluncem

Lucia tvrdě pracuje jako právnička ve Walesu a usiluje o povýšení. Dopřeje si odpočinek v domě svých prarodičů v jižní Itálii, kde se díky slunci, citronovníkům a výtečné kuchyni své tety okamžitě cítí jako doma. Když se však dozví, že její dědeček odchází z milované rodinné pizzerie do důchodu a bude ji muset prodat, přehodnotí, co vlastně od života chce...

 

Eva-Maria Bast: Mata Hari. Vycházející slunce Paříže

Životopisný román přibližuje osudy tajemstvím opředené tanečnice známé jako Mata Hari. Narodila se v Nizozemsku, nějakou dobu žila s manželem na Sumatře a po rozpadu manželství zakotvila v Paříži. Na veřejnosti vystupovala jako dcera vznešeného bráhmana a svůj životní příběh vyšperkovala mnoha neuvěřitelnými příhodami. Netušila, že její poslední role svůdné německé špionky ji nakonec přivede až před popravčí četu.

 

Arnaldur Indridason: Stíny noci

Píše se rok 1943. V Reykjavíku vládne napjatá atmosféra - Island obsadili Američané. V této neklidné době je v centru města, nedaleko hospody hojně navštěvované vojáky, surově ubodán muž. Komisař Flóvent a jeho kanadský kolega Thorson od vojenské policie zahajují vyšetřování. Oba vyšetřovatelé se při snaze najít pachatele ocitají záhy na velmi tenkém ledě...

 

Ann Granger: Ničemnost

Když je Thomas Tapley, úctyhodný, ale poněkud sešlý džentlmen, nalezen ubitý k smrti ve svém obývacím pokoji, jeho soused, inspektor Scotland Yardu Benjamin Ross, okamžitě přispěchá na místo činu. Tapley se nedávno vrátil ze zahraničí, ale jinak se toho o tomto muži ví jenom málo. Několik dní před smrtí přijal záhadnou návštěvu v překrásném kočáře. Seznam podezřelých začíná narůstat a Ben musí odhalit, kdo by mohl mít z Tapleyho smrti největší prospěch.

 

Michaela Vašíčková: Lvice v erbu krále

Isabel se stává ženou sebevědomého a pyšného krále Filipa, který své zemi vládne tvrdě, ale spravedlivě. Mladá dívka je do svatby nucena, přestože miluje jiného. Po odhalení její údajné zrady ji má stihnout krutý trest, jemuž naštěstí zabrání její věrná služebnice Sára. Král své ženě odpustí, začne chápat, čím pro ni je, a nečekaně se pokusí získat její srdce.

 

Thomas Enger: Smrtelná rána

Už před několika lety ztratil Henning Juul při požáru bytu svého syna Jonase, a od té doby pátrá, kdo je za tento brutální čin zodpovědný. Nyní se zdá, že se konečně blíží odhalení skutečného viníka a protože mu nestačí odhalit totožnost žháře, touží se dozvědět, od koho přišel příkaz k útoku.

 

Anita Schäffer – Norbert Schäffer: Krmíme ptáky v zahradě po celý rok a přírodně

Pokud rádi ve svém okolí posloucháte ptačí štěbetání a chcete ptákům ve vlastní zahradě či přilehlém parku zajistit co nejlepší prostředí, kniha vám ukáže, jak vybrat vhodné krmivo a do jakého krmítka ho umístit, případně jak připravit krmení vlastní výroby.