Anthony Doerr: Město v oblacích

Hrdinové románu se snaží pochopit svět kolem sebe: Anna a Omeir na protějších stranách impozantního městského opevnění v průběhu obléhání Konstantinopole v roce 1453; pubertální idealista Seymour útočící na veřejnou knihovnu v současnosti; a Kontance na mezihvězdné lodi na cestě k exoplanetě několik desítek let v budoucnosti.

 

David Grossman: Život si se mou zahrává

Příběh tří generací silných žen. Temné události z minulosti otrávily jejich vztahy a neúprosně je přivedly zpět k sobě. Společně se vydávají na cestu na ostrov Goli otok u chorvatského pobřeží. Nyní devadesátiletá Vera zde strávila tři roky ve vězení za Titova režimu v 50. letech, když odmítla zradit svého manžela Miloše, neprávem obviněného z velezrady. Příběh o zranění, které se přenáší z generace na generaci, o děsivé síle tajemství a o lásce, která nevyprchá ani po letech, kdy už milovaný člověk nežije.

 

Delphine de Vigan: Děti nade vše

Mélanie každý den plní sociální sítě videi svých dvou dětí. Sděluje, kde jsou, co dělají, kam pojedou. Ale pak následuje naprosté zoufalství. V nestřežené chvíli mizí její šestiletá dcera a potenciálních pachatelů je více než milion. Mélanie tak zjišťuje, že za lesk a slávu se mnohdy platí vysoká cena. Mezitím se Clara Rousselová, vyšetřovatelka případu, snaží přijít na způsob, jak přimět únosce, aby vystoupil z úkrytu. Jediným vodítkem jsou zveřejněná videa, a na těch je přeci vše v pořádku. Jejich sledující přeci mají rodinu rádi...

 

Benoit Duteurtre: Šťastné město

Hrdina románu je obyvatel Town Parku - historické části města, kterou se vedení města rozhodlo přeměnit na turistickou destinaci zcela nového typu. Rezidenti se dobrovolně zavázali k určitým aktivitám (např. kostýmní převleky) výměnou za snížené nájemné. Plnění těchto drobných aktivit je ovšem hodnoceno srdíčky a jejich počet opravňuje majitele k dalším výhodám... Náš vypravěč se živí psaním scénářů pro nekonečné seriály, ve kterých s hořkou ironií pohlíží na své spoluobčany, ale v nichž nechybí ani laskavý humor.

 

Alex Schulman: Z popela

Tři bratři se vracejí na rodinnou chatu u jezera, kam se dvacet let žádný z nich neodvážil. Přivážejí s sebou urnu s popelem a chystají se tu splnit matčino poslední přání. Společná cesta je však provede nejen důvěrně známou krajinou, ale také časem. Náhle jsou z nich opět chlapci soupeřící o otcovu přízeň a matčinu vrtkavou lásku. Nyní tu stojí jako dospělí muži, navzájem si tak cizí, a přesto nerozlučně spoutaní okovy minulosti. Osudné místo připomíná pečlivě pohřbené vzpomínky. Co se doopravdy stalo onoho léta, kdy se všechno rozpadlo na kusy?

 

Patricia Lockwood: Nikdo o tom nemluví

Kniha má dvě části. Ta první líčí život a myšlenky hlavní hrdinky - influencerky. Jsou to střípky skutečných událostí a úvahy, jimiž hrdinka komentuje dění kolem sebe. Ve druhé části se perspektiva mění: sestra hrdinky čeká postižené dítě, které nemá šanci na dlouhodobé přežití. Vše se smrskne na nemocniční pokoj, na hluboké prožívání přítomnosti, snahu zachytit, vnímat a do paměti vtisknout každou vteřinu. To vše nám zprostředkovávají citlivé niterné postřehy, tolik kontrastující s přepjatou bombastičností hrdinčina virtuálního světa.

 

Eva Rýznerová: Útěk do Toskánska

Poetický příběh ženy, která se propadá do depresí, protože nedokáže na svět přivést dítě. Zdá se, že jediným řešením, jak se vyrovnat s neplodností, je útěk někam daleko a vydává se do Toskánska. Díky obyčejným radostem, jako je návštěva venkovských slavností, tichá modlitba v zapadlých kostelích a vaření, se jí daří zapomenout na špatné zprávy z pražské kliniky. V kraji mírných kopečků s neobyčejně vitálními obyvateli, kteří se umějí svérázným způsobem vypořádat s každým problémem, postupně nalézá sílu žít dál.

 

Elsa Morante: Arturův ostrov

Lyrický příběh o dětství a dospívání, zdůrazněném izolovaným prostorem ostrova Procida v Neapolském zálivu, kde protagonista Arturo prožívá prvních šestnáct let svého života. Arturovou nejvěrnější společnicí je samota, zejména po smrti fenky Immacolaty, která pro něj vytvářela iluzi domova. Matka zemřela při porodu a otec, v chlapcových očích téměř bájná a nedostižná bytost, je stále na dobrodružných výpravách. Z jedné z nich přiveze na ostrov novou manželku a do Arturova světa vstoupí mladičká macecha Nunziata...

 

Josef Veselka: Špitál

Soubor krátkých povídek a fejetonů uznávaného profesora kardiologie z prostředí nemocnice ukazuje potřebu zachraňovat životy a pomáhat, ale i touhu vyniknout a dojít uznání. Toto prostředí, které tak důvěrně zná, autor nahlíží s vážností i s humorem.

 

Scarlett Wilková: Až uvidíš moře

Poutavé vyprávění o nelehkých osudech řeckých uprchlíků mezi námi v druhé polovině minulého století. Kniha vypovídá o historii Řecka, o občanské válce, která zemi rozdělila, a o minulosti řecké komunity u nás. V roce 1948 přijalo Československo tisíce uprchlíků, kteří za dramatických okolností opustili občanskou válkou rozdělené Řecko. S první vlnou emigrantů přichází i desetiletá Sotiria - neumí česky, o svých rodičích nemá zprávy a neví, co s ní bude. Roky plynou a na pozadí jejího osudu se odvíjí rodinná sága plná tajemství a stesku po rodné zemi.

 

Kristýna Trpková: Vesnice

V polích nedaleko obce Lipová jsou objeveny lidské ostatky. S největší pravděpodobností patří jednomu z pohřešovaných dětí, které zde během uplynulých let zmizely. Vše nasvědčuje tomu, že chlapec byl dlouhé roky vězněn někde bez přístupu na denní světlo. Kriminální komisařka Laura Linhartová a její kolega Adam Beneš znovu otevírají dávno odložený případ a pouštějí se do dalšího vyšetřování. Je možné, že se pachatel ukrývá mezi zdejšími obyvateli? A existuje naděje, že jsou zbylé dvě děti ještě naživu?

 

Vesna Evans: Sametový domov

Román česky píšící autorky bosenského původu vypráví o zkušenosti emigrace z pohledu dítěte. Jedenáctiletá Mája se po úprku z válečného Sarajeva ocitá se svým dvojčetem Adinem a rodiči v České republice. I když zpočátku nechápe, proč musela svou zem i kamarády opustit, časem si českou kulturu i komplikovanou češtinu zamiluje. Ani Májini rodiče to nemají jednoduché. Přišli o rodinu, peníze i vlast, ale i v cizí zemi musí fungovat a postarat se o budoucnost svých dětí.

 

Jaromír Marek: Interhelpo

Vinou války a divoké kolektivizace byl v roce 1921 Sovětský svaz ekonomicky v koncích. Přišel proto se záchrannými opatřeními: uvolnil přísně řízené hospodářství a požádal komunisty celého světa o pomoc. V březnu 1925 odjíždí i první z několika výprav československého družstva Interhelpo, tvořených většinou dělníky a drobnými řemeslníky. Cílem jejich cesty se stává Kyrgyzie, kterou jim komunističtí agitátoři líčili jako zemi zaslíbenou. O to větší je jejich překvapení, když dorazí do polopouště, kde končí koleje. Tím však jejich tragický příběh teprve začíná. Vybudovat podniky a továrny se sice podaří, ale jen málokterý z osadníků, kteří byli nakonec vyhnáni a perzekvováni, by to označil za splněný sen...

 

Dalibor Balšínek: Proměny světa. Rozhovory 50 osobností

Kniha ukazuje prostřednictvím rozhovorů souboj ideologií, východiska konzervativního a progresivistického pohledu na svět, dopady digitální revoluce, přístup ke klimatické změně. Odhaluje také příčiny, proč v čele Spojených států stanul Donald Trump, rozebírá důvody brexitu i to, proč je Rusko tak jiné.

 

Tim Weawer: Stín ve dveřích

Pro Conisterovy to byl večer jako každý jiný, dokud Paul nevyšel po schodech do prvního patra. Dlouho se nevracel, a tak se Maggie, jeho manželka, vydala nahoru za ním. U postele našla jeho telefon a peněženku, všechna okna byla zamčená zevnitř. Po Paulovi se slehla zem. Soukromý vyšetřovatel David Raker se specializuje na pátrání po pohřešovaných osobách a ví, že každé zmizení má logické vysvětlení. Ani ve snu by ho ale nenapadlo, kam ho případ Paula Conistera zavede...

 

Lucas Harari: Přitažlivost

Pierre je mladý muž na rozcestí. Přeruší studium architektury a rozhodne se odjet do Alp. Hora, poblíž, které bydlí, však skrývá tajemství - říká se, že má ústa, která pravidelně pohlcují lidi. Pierre se skicákem v ruce objevuje záhadné síly hory a jejích pramenů a pokouší se odhalit pravdu, která se za nimi skrývá. Soupeře však najde v muži jménem Valeret, který je podobně posedlý a který si nepřeje nic jiného než konkurenta zlikvidovat.

 

Helen Oyeyemi: Perník

Příběh anglické učitelky Harriet Leeové a její šestnáctileté dcery Perdity se zprvu zdá být zcela všední. Čtenář se však brzy ocitne uprostřed surreálného víru vyprávění, jež jej ze současného Londýna unese do (možná imaginární) země Harrietina dětství, kde její rodina peče neobyčejný perník. Nejraději ze všech jej má Harrietina přítelkyně Gretel, mysteriózní figura, jež Harriet zasahuje do života zcela nepředvídatelným způsobem a kvůli níž začne o dlouhá léta později Harrietina dcera pátrat po tajemství svého původu...

 

Frances Mayes: Přítelkyně z kamenné vily

Strávit rok v Itálii, pít víno, cestovat a potkávat nové přátele. K tomu se spontánně rozhodne trojice žen, které odmítnou jen usedle dožít. Vyberou úspory a pronajmou si starý kamenný dům v Toskánsku. Všechny tři ženy se s chutí vrhnou do italského života a vydají se za dávno zapomenutými vášněmi - s radikálními a nepředvídatelnými výsledky.

 

Dana Huňátová: Setkání s Dianou Phipps Sternbergovou

Životopisný příběh Diany Phipps Sternbergové ukazuje úryvky jejího života během dramatických desetiletí 20. století. Před návratem do Prahy žila Diana v Londýně, prosadila se zde jako interiérová designérka, publikovala časopisecky i knižně, zařizovala interiéry známým osobnostem a poznala řadu zajímavých přátel. Po návratu se věnovala obnově zámků Častolovice a Zásmuky.

 

Vladimír Sorokin: Doktor Garin

Román jednoho z nejvýznamnějších současných ruských spisovatelů se odehrává v blízké budoucnosti plné nejistot a ustavičných konfliktů. Většina evropských a postsovětských států se rozpadla, na jejich místě vznikla řada malých nástupních státečků, vedoucích spolu neustálé boje. Vedle lidí obývají svět také další bytosti - malí a velcí tvorové, štětinatí mutanti, žijící v lesních bažinách, zombie... A tímto fantaskním, rozvráceným a rozbouřeným světem nechává autor procházet svého hrdinu, humanistického intelektuála a lékaře Garina, kterému až hluboká láska pomáhá přežít odloučení, chaos a vraždění a nalézt smysl života.

 

Tara Westover: Vzdělaná

Pravdivý příběh o síle rodinných pout a odhodlání vydat se vlastní cestou. Tara Westover poprvé vkročila do školy, když jí bylo sedmnáct. Vyrůstala na samotě v rodině náboženských fanatiků a až v dospívání našla odvahu hledat si vlastní cestu. Studovala na Harvardu a v Cambridgi a zjistila, že vzdělání má osvobozující moc, ale že za něj bude muset zaplatit vysokou cenu.

 

Kateřina Dubská: Hendrixova kytara

Jeden mladý muž, jedna kytara a jedno dusné normalizační Československo. Aneb příběh o tom, co má společného Jimi Hendrix s klukem ze severní Moravy. Svobodu. Kytaru. A touhu. Hendrixova kytara je o snech. O snech plných svobody. Jenže když vyrůstáte v socialistickém Československu, můžete si o ní nechat jen zdát. Dokud ovšem nepotkáte hudbu. Ta dokáže pohnout vaší duší i tělem a donutí vás k činu. Založíte kapelu a pořád někde narážíte. Až utečete za dráty, kde jste konečně sami sebou a plníte si sny. A za svým si jdete velmi cílevědomě.

 

Chris Bishop: Synové severu

Fiktivní příběh ze středověké Anglie, kdy se Anglosasové museli bránit nájezdům Vikingů. Nastaly kruté časy, kdy celou zemi pustoší krvelační válečníci, kteří se nezaleknou ničeho, ani samotné smrti. Jediný král Alfréd stále věří, že dokáže Vikingům vzdorovat a postavit království opět na nohy.

 

Jana Benková: Zaměstnání: máma

Ten každodenní kolotoč důvěrně zná každá žena: uklidit, navařit, vyprat, vyžehlit, postarat se o děti... Věčný kolotoč, anebo že by přece? Elisabeth, přezdívaná Sissi, má šťastnou rodinu, ale ve svém manželovi, věčně zaneprázdněném Dominikovi, nemá příliš velkou oporu. Domácnost i všechny rodinné záležitosti jsou na jejích bedrech a Sissi se z toho rychlého a nikdy se nekončícího koloběhu už začíná točit hlava. Touží po vlastním prostoru, a tak pro svoji rodinu připraví překvapení. Netuší však, že její manžel něco chystá pro ni...