Linda Holmes: Evvie Drakeová začíná znovu

Od smrti manžela Evvie už uplynul téměř rok a ona se pořád schovává před světem ve svém velkém domě v ospalém městečku. Celé město včetně Evvieina kamaráda Andyho má za to, že drží smutek, a Evvie je v jejich omylu nechává... V New York City mezitím bojuje bývalý baseballový nadhazovač a Andyho kamarád z dětství Dean se zvláštním problémem: jednoho dne se probudil a zjistil, že je jeho talent pryč - a nikdo nemůže přijít na to proč. Nakonec se Dean rozhodne od všeho utéct a přes Andyho si od Evvie pronajme byt, v jejím domě. Evvie s Deanem spolu uzavřou dohodu: on se nebude ptát na jejího mrtvého manžela a ona na jeho baseballovou kariéru. A tak začne nečekané přátelství, které časem přeroste v něco víc...

 

Tomáš Boukal: Cesty mrtvých

Za zamřížovanými okny nápravné kolonie na Sibiři sedí čtyřicetiletý Saša a čeká na konec svého trestu. Čekání si krátí vzpomínáním na svou domovinu, přátele a rodinu. Co ho do této situace přivedlo? Proč napadl svého přítele? Mozaika vzpomínek vypráví o životě v lesích nehostinné tajgy, prvních loveckých úspěších, tradicích národa Mansů, ale i o alkoholismu, osamění a snaze uchovat si svou identitu.

 

Gill Paul: Jackie a Maria

Životopisný román, který ve stylu milostných romancí líčí příběh dvou žen, bojujících o jednoho muže - Jacqueline Kennedyové a Marie Callas.

 

Ta-Nehisi Coates: Kdo tančí s vodou

Mladý Hiram Walker se narodil jako otrok. Když majitel plantáže prodal jeho matku, Hiram na ni ztratil veškeré vzpomínky -- získal však tajemné nadání, které mu jednoho dne zachrání život. Setkání se smrtí v Hiramovi probudí naléhavou touhu utéct z plantáže - jediného domova, který kdy měl. Ačkoli se zapojí do podzemní války mezi otroky a otrokáři, neustává ani ve svém vlastním boji -- stále se touží vrátit na Jih a dostat odtamtud i své nejbližší. Aby to dokázal, musí nejprve ovládnout svůj tajemný dar a rozpomenout se na příběh své největší ztráty.

 

Jiří Sladký: Írán. Tisíc a jedno dobrodružství

Autor sám opakovaně pobýval v Íránu a poznal všední život zbavený pozlátka. Zažil chvíle magické i obyčejné a zachytil proměnu části světa, který se tak rychle mění.

 

Nuala Ellwood: Dům u jezera

Lisa musí zmizet. A starý dům její kamarádky uprostřed yorkshirské divočiny by mohl být dokonalým úkrytem, kde o ní a jejím synovi nebude nikdo vědět. Aspoň si to myslela. Když je ale v domě nečekaně objeví žena z nedaleké vesnice, Lisa si uvědomí, že s Joem nejsou v takovém bezpečí, jak věřila. Jaká tajemství skrývá opuštěný dům a kým vlastně je Lisina kamarádka? A co všechno bude muset Lisa podstoupit, aby nepřišla o svého syna?

 

Pavol Božík: Cizinec

Úspěšný hudební producent Jakub má na Slovensku život, který je mu možné jenom závidět. A právě závist, ale i katastrofální společenská situace a byrokracie na úřadech jsou důvodem, proč se ve čtyřiceti čtyřech letech rozhodne začít znovu v Norsku. Nechává za sebou stres, práci, ale i jedno tajemství. Život se mu protne s rodinou ze sousedství a všechno, o čem Jakub snil, se plní. Jenže i tady se objeví záležitosti, o kterých si myslel, že zůstaly za hranicemi. A tak musí zabojovat s démony minulosti i s budoucností.

 

Jean Kwok: Hledání Sylvie Lee

Manželé Leeovi, kteří se přestěhovali z Číny do Spojených států, po narození dcery zjistí, že si její výchovu nemohou dovolit. Pošlou ji tedy do Nizozemska, kde Sylvie stráví prvních devět let svého života s babičkou. Po návratu domů na ni kromě rodičů čeká i plachá mladší sestra Amy. Nadaná Sylvie si vlastními silami vydobyla prestižní studia, dobrou práci, pohledného a bohatého manžela. Když se dozví, že její milovaná babička umírá, odletí do Nizozemska, aby se s ní rozloučila -- a vzápětí zmizí. Vyděšená, ale odhodlaná Amy se vydá po sestřiných stopách. Jenže postupně odkrývaná pravda je mnohem složitější, než se zpočátku zdálo. Na první pohled dokonalá Sylvie totiž ukrývala několik bolestných tajemství...

 

Franco Forte – Scilla Bonfiglioli: Děvčátko a nacista

Německo, rok 1943. Hans Heigel, důstojník posádky SS v městečku Osnabrück, nechápe agresivitu, s níž se jeho země vzpamatovala z první světové války, a ani s ní nesouhlasí. Přesto ho strach z postihu jeho rodiny i život v malém městě, vzdáleném od hrůz fronty a koncentračních táborů, přesvědčily, aby si svoje myšlenky nechal jen pro sebe, a donutily ho tiše snášet i nejabsurdnější politiku Říše. Důležitější je starat se o manželku Ingrid a hlavně o milovanou dceru Hanne. Jak dlouho však může člověk přehlížet vlastní hodnoty jen proto, aby mohl vést nudný nerušený život? Hans to pochopí, když ho potká ta nejhorší tragédie, která se může přihodit otci, a současně zjistí, že byl převelen do vyhlazovacího tábora v Sobibóru. Najednou už nemůže zavírat oči před hrůznými skutky, kterými se špiní pověst Německa. O to víc, když mezi vězni odsouzenými ke smrti v plynové komoře potká Leu, židovskou holčičku navlas podobnou svojí dceři Hanne.

 

Susan Wiggs: Knihkupectví ztrát a nálezů

Natalie Harperová se v důsledku tragédie stává zároveň dědičkou sanfranciského knihkupectví a pečovatelkou svého dědečka. Aby měla péči o něj z čeho hradit, rozhodne se obchod prodat. Jenže dědeček je zásadně proti, a Natalii tak nezbývá, než opustit slibnou kariéru a krámek neochotně převzít. K jejímu překvapení tato změna života přinese poznání pravdy o její rodině ale také naději na šťastnější život...

 

Zdeněk Svěrák: Povídky a jedna báseň

Zcela nové povídky, z nichž některé jsou humorné, jiné vedou k zamyšlení, ale všechny jsou protkané autorovou laskavostí a životní moudrostí. Inspirací pro povídky Zdeňka Svěráka je život sám a kdokoli z nás se mohl v životě dostat do stejné situace jako jejich hrdinové. Bonusem knihy je báseň, která nečekaně předpovídá budoucnost českého národa.

 

Nazanine Hozar: Ária

Teherán, 1953. Mladý řidič Behrúz najde v postranní uličce sotva narozenou holčičku. Rozhodne se ji adoptovat a dá jí jméno Ária - a tím navždy ovlivní svůj život i ten její, který se ponese ve znamení jinakosti. O čtvrtstoletí později se schyluje k Chomejního revoluci a Ária se zamiluje do chlapce, který se ocitne na špatné straně dějin. Dokáže se dívka poprat o svoji budoucnost v divokém víru změn, který zemi obrátí vzhůru nohama?

 

Victor Verney: Boží bojovník. Jan Zižka a husitská revoluce

Autor představuje Žižkovu závratnou kariéru z pohledu vědce nezatíženého u nás tradičními interpretacemi dějin. Nabízí poutavé líčení neuvěřitelného vzestupu, příběh nemajetného zemana a lapky, který se stal nejslavnějším válečníkem středověké Evropy.

 

Michael J. Malone: Absence zázraků

Matka Johna Dochertyho prodělala mrtvici a John musí prodat rodný dům, aby mohl zaplatit za její péči. Při třídění věcí na půdě najde důkaz, že měl staršího bratra, který zmizel, když John byl ještě batole. Rodiče o něm pak už nikdy nemluvili. Toto odhalení přivede Johna na cestu, která mu navždy změní život. Donutí ho rozpomenout se na traumatické události z dětství. Ačkoli ho zásadně ovlivnily, až dosud po nich v jeho paměti zůstávala jen prázdná místa.

 

Daniel Valchovník: Bílý Afričan

Život obyčejného mladíka od základu změní nabídka pracovní cesty do Mosambiku. Ze stereotypního způsobu života se na horké africké půdě stává dobrodružství. Každý den je jiný a plný mimořádných zážitků. Jenže po třech letech práce a podnikání přichází další dramatická změna - kvůli politickému převratu nechává autor v Africe úplně všechno včetně snoubenky a vrací se domů. V Česku začíná nová životní etapa, ale i v té se dějí neuvěřitelné věci.

 

Lauren Binet: Civilizace

Román Civilizace stojí na této hypotéze: Atahualpa, vládce Incké říše, se vylodí v Evropě Karla V. Habsburského. Jak to zde vypadá? Španělská inkvizice, Lutherovy reformy, rodící se kapitalismus. Monarchie, vyčerpané nekonečnými válkami a bez ustání ohrožované Turky. Ale především týraný, vyhladovělý, bouřící se lid. Z Cuzca do Cách a hlavně až do bitvy u Lepanta - to je trasa vyprávění o převráceném chodu dějin, o ovládnutí světa, k němuž vlastně mohlo dojít...

 

Dee Ernst: Rendez-vous s múzou

Termín odevzdání knihy se blíží, tvůrčí blok se nedaří prolomit a Maggie je zoufalá. Naštěstí je tu řešení: Paříž! Kde jinde by taky autorka romantických příběhů měla hledat inspiraci? Když tu ale potká svého okouzlujícího exmanžela a ve své koupelně narazí na pohledného Francouze, je jasné, že vzruchů tu bude víc než dost.

 

John Reed: Deset dnů, které otřásly světem

Reportáž aktivního účastníka o prvních dnech Velké říjnové socialistické revoluce. Reedova výpověď není pouhým výčtem faktů, ani sborníkem dokumentů, ale spíše sledem obrazů vystihujících náladu, ovzduší a pozadí revolučního dění.

 

Petr Novak: Myškinův problém

Příběh mladého studenta filozofie Petra, který tápe v milostných i rodinných vztazích. Pro jedny je idiotem, pro druhé osobností s ideály. Takže když se Markéta s Petrem na stránkách knihy potkají, vypadá to banálně. Jenže z toho vznikne román o otcovství, které autor chápe jako univerzální fenomén.

 

Ralf Rothmann: Bůh onoho léta

Román, odehrávající se na sklonku druhé světové války, jehož hlavní hrdinkou je dvanáctiletá dívka. Na svět kolem sebe ještě hledí dětskýma, zasněnýma očima, na konci války už jen suše konstatuje: Prožila jsem všechno.