Karin Lednická: Šikmý kostel

Románová kronika o někdejší pastevecké vesnici, která vystavěla svůj rozkvět na těžbě uhlí, aby o století později zašla na úbytě - také kvůli těžbě uhlí. Dnes už z výstavních budov a vznosné katedrály nezbylo nic. Jen šikmý kostel, který strmě a varovně ční do pusté krajiny. Kniha začíná obrovským důlním neštěstím roku 1894, které drsně zasáhlo do života obyvatel celého kraje. Patří mezi ně i hrdinové této knihy, jejichž pohnuté osudy můžeme po následující čtvrtstoletí sledovat.

Lindsey Kelk: Zbožňuju Havaj

Když nejlepší kamarádka Jenny pozve Angelu, ať se připojí k výletu na Havaj pro lidi od tisku, tři dny sluníčka, moře a spánku se zdají být dokonalým lékem na život ve zběsilém tempu. Angela má v prestižní nové práci předvést, že zvládá vše - zaměstnání, dítě, manžela. Ale má-li být takový život snem, je připravena se probudit. Pár dní na pláži je tím, co potřebuje - jenže pak se projeví Angelin neochvějný talent dostat se do průšvihu. A tentokrát ji - a její kamarádky - nedostanou z nesnází ani nejkrásnější pláže, blankytné nebe a daiquiry.

Jozef Karika: Na smrt

Československo roku 1928. Dva maturanti z Ružomberku, Žid Viktor a Němec Karel, neúmyslně zastřelí syna místního podnikatele. Viktor utíká k příbuzným do New Yorku a stává se členem mafiánské organizace. Karel studuje medicínu v Mnichově a pod vedením Reinharda Heydricha se mění v oddaného stoupence nacistické ideologie. Ocitají se tak na opačných stranách rodícího se válečného běsnění...

Bel Kaufman: Nahoru po schodišti dolů

Humoristický román zachycuje poměry na newyorské střední škole, kam chodí děti černochů, přistěhovalců a různé problémové případy.

Christian Unge: Projdi vodou, projdi ohněm

Tekla Bergová, nadaná mladá lékařka, má mimořádnou psychickou schopnost - fotografickou paměť. Co jednou uvidí, už nikdy nezapomene. Když ve Stockholmu dojde k požáru věžáku a do nemocnice přivezou neznámého, těžce popáleného pacienta, Tekliny zasunuté vzpomínky se probouzejí a události začínají nabírat spád. Dopady tragédie totiž pocítí nejen zaměstnanci nemocnice, ale i policie a zločinecké podsvětí.

Alen Jakoubková: Odříkaného manžela největší krajíc

Poté, co ji opustí "největší láska jejího života", zanevře Agáta na muže a rozhodne se budovat kariéru jako šéfredaktorka společenského časopisu a žít už navždy sama. Muže do svého života pustí jen občas, každého jen na jednu noc. Osamělost si nepřipouští, raději se vrhá do práce. Pak jednou, když hledá u rodičů v malebné chaloupce v Malé Úpě, kde vyrůstala, svůj rodný list, nalezne na dně šuplíku dopis, který napsala její sestra Laura, kterou nikdy nepoznala. Dopis je však datován více než deset let po Lauřině údajné smrti...

J. S. Drangsholt: Podivuhodné příhody Ingrid Winterové

Ingrid Winterová je úplně nahraná. Nedaří se jí prodat dům, plýtvá časem na komunitních schůzkách rodičů, v práci na univerzitě ji sužují pošahaní kolegové, její manželství ztratilo jiskru a hrůzu jí nahánějí i úvahy o vlastním životě. Takže když ji proti její vůli vyberou do delegace, která má navázat vědeckou spolupráci s ruskou univerzitou, rozhodně to situaci nezlepší. Diplomatická výprava se nevyhnutelně zvrtne ve ztřeštěný chaos, zahrnující výhrůžky deportací na Sibiř nebo podezřelý sirup proti kašli. Ale možná je trocha chaosu právě tím, co Ingrid potřebuje.

Jaroslav Konvička: Mamince se budeš líbit

Alenka je učitelka. Tato "diagnóza" jí na sebevědomí nepřidává. Večery tráví s knihami nad sklenkou červeného, protože kouzlo její osobnosti se patrně zatoulalo k někomu jinému. Vše ale od základu změní náhodné setkání s elegantním gentlemanem Kristiánem, do kterého se Alenka bezhlavě zamiluje. Je až neobvykle zdvořilý, sečtělý a taky vzdělaný. Navíc má lukrativní zaměstnání, které však zůstává opředeno tajemstvím. Co když ale Kristián není tím, za koho se vydává? Zatímco Kristián postupem času odhaluje svou pravou tvář, Alenka se mění.

Martin Stručovský: V temnotách

Když soukromého vyšetřovatele Matěje Mlynáře osloví neznámá žena, jíž zmizela dcera, pustí se do dalšího případu. Zatímco pátrá po pohřešované dívce, ulicemi města se plíží zlo - kdosi se neštítí dokonce ani rituální vraždy novorozenců. Mlynář neznámé hrozbě sám čelit nedokáže. Spolu s parťačkou i partnerkou Pavlou vědí jedno: tváří v tvář temnotě se mohou spolehnout jen sami na sebe.

Hana Whitton: Vyzvědačka jeho veličenstva

Aphra Behnová je nejen krásná, ale i chytrá, její šarm dokáže uchvátit nejednoho muže, a jedním z nich je i anglický král. Aphra pochází z chudých poměrů, ale díky štědrosti bohaté rodiny se může postavit na vlastní nohy. Začne psát, netrvá dlouho a její díla, si získají potřebnou oblibu. Shodou několika náhod se dostává až ke dvoru Charlese II. Stuarta a přijímá jeho nabídku, stát se anglickou špionkou v Nizozemí. Je hned vyslána do Antverp, kde odhodlaně plní svůj úkol a doufá, že ji čeká bezpečný návrat domů. Ale bude tomu opravdu tak?

Olga Tokarzuková: Bizarní povídky

Povídkový soubor polské nobelistky předkládá rozmanité pohledy na podivnost a její pronikání do každodenní životní samozřejmosti.

Věra Kudynová: Jenom pro velký holky

Krátké povídky, které vtipně i ironicky popisují rodinné a milostné eskapády zralých žen.

Eva Zábrodská: Duše na kari

Deníkové vyprávění české autorky, která velkou část svého života prožila v zahraničí, popisuje zajímavosti jejího indického léčebného pobytu. Hlavní hrdinka je nadšenou příznivkyní jógy a ájurvédské medicíny. Kde nejlépe se zdokonalit, než v zemi, kde tato životní filozofie vznikla? Odjíždí do resortu v nejzápadnějším cípu Indie. Prožívá blahodárnou ájurvédskou zkušenost, očistu od balastu západní konzumní společnosti, a nachází slibovanou rovnováhu těla, mysli a duše. Zároveň si uvědomuje, že i do těchto končin začíná pronikat nebezpečí civilizace.

Jude Deveraux: Skvělá partie

Terri Rayburnová je dívka, která ví, jak to na maloměstě chodí. Jediný způsob, jak se vypořádat s klevetami, je ignorovat je. Takže si hledí svého a vede letní resort u jezera Lake Kissel. Když se ovšem jednoho dne vrátí domů z krátké pracovní cesty a objeví ve svém domě u jezera pohledného cizince, zavětří něco nekalého. Někdo si tu hraje na dohazovače a Terri musí přiznat, že Nate Taggert je přesně její typ. Jenomže je zároveň zasnoubený s dcerou starosty a naprosto nedostupný. Ti dva se kupodivu spřátelí, zatímco si Nate zvyká na život u jezera. Když však Nate zaslechne drby o Terri, je opravdu překvapený. Ví, že je Terri inteligentní, krásná a silná dívka, a tak se rozhodne odhalit zdroj těch pomluv.

Martin Nesměrák: Na zemské stezce

Na zemské stezce v blízkosti hradu Landštejna dojde k přepadení kupecké výpravy a následné záhadné vraždě rakouského šlechtice. Pozadí tohoto zločinu se snaží rozkrýt Adalrik ze Sichelbachu, velitel hradní posádky. Zdá se, že stopy vedou do blízkého Hradce. Jedná se o náhodné loupežné přepadení, jaká jsou v liduprázdných pohraničních hvozdech na denním pořádku? Nebo souvisí vražda s obecně výbušnou politickou situací na neklidné hranici? Anebo má ještě širší mocenské souvislosti?

Mary Kubica: Lži, dokud můžeš

Na první pohled by se příběh mohl zdát jako úplně obyčejný. O úplně obyčejné ženě z předměstí. Ale nikdy není nic takové, jak se zdá. Clara Solbergová je totiž poznamenána tragickou událostí, která se udála jednoho letního odpoledne. A co víc, zjišťuje, že o nehodě, jež se jí tak hluboce dotýká, neví vlastně vůbec nic a aby odhalila tajemství a podvody, kterými je příběh zahalen, musí se vydat na lov pravdy. Jenže by bylo lepší, kdyby některá tajemství byla raději pohřbena.

Barbara Hannay:Setkání v Benátkách

Rok po smrti manžela pozve vdova své tři dospělé děti, aby s ní strávily dovolenou v romantických Benátkách. Bude báječné mít zase jednou svá ptáčata pod jednou střechou, a navíc ve městě, odkud pocházel jejich otec. Je však možné vrátit čas? Navzdory kouzlu Benátek je těžké udržet napětí, které bublá pod povrchem. Rodinné vztahy procházejí nelehkou zkouškou, zvlášť když na povrch vypluje šokující tajemství z manželovy minulosti...

Alex Michaelides: Mlčící pacientka

Slavná malířka Alicia Berensonová měla idylické manželství. A pak jednoho dne svého muže zastřelila. Do záhadného případu nemá kdo vnést světlo, protože Alicia od vraždy už šest let nepromluvila ani slovo. Její mlčení chce prolomit psychoterapeut Theo Faber, pro kterého se na první pohled nelogická vražda stane posedlostí. Řešení se možná skrývá v jednom z Aliciiných obrazů.

Carol Goodman: Noční návštěva

Napínavý psychologický thriller. Zoufalá Alice s desetiletým synem hledá útočiště před agresivním manželem. Mattie je sociální pracovnice, která žije sama ve velkém, ale zchátralém viktoriánském domě. Jedné noci je vyzvána, aby na autobusovém nádraží vyzvedla mladou ženu s desetiletým synem, prchající před násilnickým manželem. Mattie poruší všechna pravidla a vezme Alici i se synem Orenem do svého domu. V noci však vypukne prudká sněhová bouře a dům zůstane zcela odříznut od okolního světa. Obě ženy však mají svá temná tajemství z minulosti a uvedou tak do pohybu řetězec událostí, které se stanou nebezpečnou hrozbou pro jejich život...

Barbora a Michaela Zindelovy: Tak daleko, tak blízko

Milostný román s částečně autobiografickými rysy vypráví příběh třicetileté Terezy, která se vydává za svou láskou z Čech do Španělska. Příběh Terezy je částečně konfrontován s poznámkami její matky, která přidává svůj úhel pohledu.

Michaela Palmer: Zkáza

Největší hrozbou pro lidstvo je zlo, které nelze vidět. Bojují bez svědomí a lítosti. Jejich jediným úkolem je zabíjet. Jsou to nejbezohlednější nepřátelé, jakým jsme kdy čelili, přestože jsou pouhým okem neviditelní. Doktor Lou Welcome se před deseti lety léčil z alkoholismu, ale nyní pracuje jako lékař na nemocniční pohotovosti v Bostonu. Nadřízený ho vyšle na lékařskou konferenci do Atlanty. Loua doprovodí jeho nejlepší přítel Kapitán, který se při kondičním běhu v horách těžce zraní. Lou kamaráda provizorně ošetří a s vypětím všech sil se mu podaří dostat ho do nemocnice, ovšem tím Kapitánovy problémy teprve začínají...

Julia Haberlin: Papíroví duchové

Carl býval uznávaným fotografem. Pak ho ale obvinili z vraždy mladé ženy a následně zprostili obžaloby. Ve stáří se stal pacientem pečovatelského ústavu pro lidi postižené demencí. Nyní za ním přichází jeho dcera, aby ho vzala na výlet. Jenomže ve skutečnosti to jeho dcera není...

Eva Urbaníková: Příliš osobní známost

Příběh ze současnosti, v němž se mladá žena rozhoduje, zda opustit partnera, který propadá alkoholu, nebo přijmout odpovědnost a zůstat jemu i jeho malé dcerce oporou za cenu ztráty vlastního pohodlného života.

Julianne MacLean: Křižovatky života

Tragická dopravní nehoda změnila doposud velmi šťastný život Abii MacIntyreové k nepoznání. Přišla o své nejbližší a musí se vyrovnat s nečekaně odhalenou skrytou pravdou o jejím doposud perfektním manželství. Najít znovu životní sílu a rovnováhu bude velmi těžké.

Ken McClure: Lovec myšlenek

Doktor Barrownam provádí výzkum ve věznicích s psychopatickými vrahy, aby dokázal, že lze přepnout genetickou výbavu odsouzených a tím změnit jejich chování. Je přesvědčen, že se blíží největšímu objevu v dějinách neurologie. Když jeho práci podpoří utajený soukromý investor, rozhodne se doktor nové poznatky nezveřejnit, což se neobejde bez tragických následků.

Carol Masonová: Když jsme se viděli naposledy

Milostný román vypráví příběh rozvedené Celine, která se po mnoha letech setkává se svou první láskou.

Zdeněk Grmolec: Jošt

Jošt, Jan Soběslav a Prokop, tři synové moravského markraběte Jana Jindřicha mají mezi sebou neshody kvůli majetku. A především mezi Joštem a Prokopem je situace opravdu napjatá. Rozepře se snaží uklidnit sám král Václav IV., ale ve světě plném intrik a přetvářky za to málem zaplatí životem. Mezi podezřelými z tohoto činu je i Jošt, jehož ohromná ctižádost a touha po moci se nezastaví téměř před ničím...

Vito Capezzuto: Malované rolády

Návody, jak krok za krokem připravit klasickou piškotovou roládu ve zcela novém provedení. Z barevného dekoračního těsta vykouzlíte na roládě srdíčka, sovy nebo hvězdičky a díky tomu z ní bude opravdová krasavice. Chutné náplně z mascarpone z nich navíc udělají opravdový požitek.

Michal Viewegh: Převážně zdvořilý Leopold

Leopold, novinář ve středním věku, žijící ve stereotypním manželství s Nelou, má až nutkavou potřebu vyjadřovat se ve verších a za všech okolností zůstávat zdvořilý, což ho občas dostává do velice prekérních situací. Ani v nejčernějším snu by ho však nenapadlo, že když se rozhodne doprovodit svou ženu, povoláním učitelku, její dvě kolegyně a tchýni na hudební festival Sázavafest, podstoupí jeho život zatěžkávací zkoušku.

Elizabeth Haran: Pod karmínovým nebem

Anotace: Maggie je štěstím bez sebe, když ji Patrik požádá o ruku. Jeho bohaté rodině je ale chudá nevěsta proti srsti a Patrikův otec sňatek pomocí intrik anuluje. Zoufalá Maggie opouští svého muže, odplouvá za prací na opačnou stranu kontinentu, aniž by tušila, že pod srdcem nosí Patrikovo dítě...

Debbie Rix: Fotografie

Strhující a neodolatelný příběh lásky, ztráty a rodinného tajemství, zasahujícího několik generací. Itálie, 1958: Rachael je mladá vdova, která po neúspěšném maďarském povstání v roce 1956 nachází spolu se svým otcem azyl v Anglii. Dlouho bojovala o přežití, nevěděla, kde má domov ani komu může důvěřovat, a až když doprovází otce archeologa za prací na prosluněnou Sardinii, nachází místo, kde se cítí v bezpečí. Anglie, 2017: Sophie má pohledného manžela, úžasný dům na anglickém venkově a úspěšnou kariéru antropoložky. Když se v důsledku nenaplněné touhy po dítěti začnou v jejím manželství objevovat trhliny, upne se na svoji práci a útěchu hledá i ve vzpomínkách na dětství a na svou milovanou babičku Rachael. Jednoho dne objeví v jejím starém sekretáři fotografii mladého muže a hedvábný náramek. Pustí se do pátrání, které odhalí neobyčejný příběh babiččiny minulosti a tajemství, které má moc změnit jí život...

Leoš Šimánek: Novým Zélandem od severu k jihu

Autor popisuje rodinné putování po Novém Zélandu s manželkou, synem a dcerou, kdy zemi procestovali mnoha způsoby - nejen pěšky, ale také na koni či v kanoi.

Ema Toulavá: Poslušná

Být poslušná v dnešní době neznamená být dost dobrá, natož šťastná. S podobnými pocity se potýká hlavní hrdinka Ema, ne příliš sebevědomá, pětatřicetiletá cukrářka na mateřské dovolené, která vzorně plní roli manželky, milenky, matky i hospodyňky až do události, která zbourá všechny jistoty, pro které žila a její vysněný život o veliké rodině se rázem otřese v základech. Zřejmě právě to Emě otevírá oči a stává se postupně sebevědomou ženou, která si i díky pomoci zkušeného terapeuta uvědomuje, jak veliký vliv má na to, jaká je a jak bude vypadat její další život.

Julie Caplin: Kavárna v Kodani

Úspěšná manažerka Kate má přesně takový život, jaký si vysnila. Pracuje pro jednu z nejlepších PR agentur v rušném Londýně, je úspěšná, okouzlující a její přítel je tak... skvělý. Dokud jí tento skvělý přítel neukradne nápady, díky nimž je povýšen místo ní. Kate by ráda všem dokázala, že není tak mladá a nezkušená, jak si všichni myslí. Získat jako nového klienta velkého prodejce dánských bytových doplňků a nábytku je její šance. Proto musí absolvovat cestu do Kodaně. Během poznávání krás Kodaně a dánského přístupu k životu poznávají novináři i Kate sami sebe. A nakonec se ukáže, že všichni získali mnohem víc než jen námět na články nebo pracovní příležitost.

C. J. Tudor: Jáma

Joe se nikdy nechtěl vrátit do rodného Arnhillu. Ne potom, co zažil se svou partou: šikanu, zradu, sebevraždu. Ne potom, co zmizela jeho sestra Annie. Ne potom, co přišel o rodiče. Ale Joe nemá na vybranou. Protože to, co se kdysi stalo Annie, se děje zase. Protože minulost má ve zvyku se vracet. Protože nejhorší den Joeova života nebyl ten, kdy se jeho sestra ztratila, ale ten, kdy se vrátila.

Teri Wilson: Úžasný pan Darcy

Elizabeth Scottová nesnáší bohaté, mocné a nabubřelé muže, vždyť kvůli jednomu takovému musela opustit vytoužené místo učitelky na exkluzivní manhattanské škole. A tak není divu, že když potká pohledného a očividně dobře situovaného Donovana Darcyho, automaticky ho považuje za arogantního a přezíravého protivu, za ukázkový exemplář snoba, jemuž je nejlepší se oklikou vyhnout. Navíc je to chladný a sarkastický Angličan s bezchybným windsorským uzlem na kravatě a manžetovými knoflíčky od Tiffanyho! Jenže ať už za to může náhoda, osud, společná láska ke psům nebo duch Jane Austenové, jejich cesty se neustále kříží.

Elena Ferrante: Příležitostné nápady

Soubor fejetonů a krátkých zamyšlení, podepsaných nejznámějším pseudonymem současné italské literatury. Přátelství, první láska, změna klimatu, žárlivost, feminismus, náš vztah k rostlinám, tajemství trvalého partnerství nebo krása jsou některá z velkých témat tohoto souboru.

Wex King: Dobré vibrace, dobrý život

Autor se skrze vlastní zkušenost věnuje duchovnímu životu ve spojitosti s vnitřní spirituální prací a duševní hygienou, hlubokou vnitřní transformací, pozitivními energiemi a vibracemi. Autor rozebírá pozitivní životní návyky včetně meditace, staví do středu zájmu poznání sebe sama a svůj vztah k okolí, věnuje se přijetí sebe sama a také problematice bolesti, jak zvládnout a překonat strach.

Josie Silver: Den, kdy jsem zahlídla lásku

Laurie si je jistá, že člověk se na první pohled zamilovat prostě nemůže. Život přece není scéna z romantického filmu, že? Ale jednoho šedivého prosincového dne si z okna londýnského autobusu všimne muže. A on si všimne jí... Ten magický moment, kdy se jeden druhému podívají do očí... A vzápětí autobus i s Laurie ze zastávky odjíždí. Je jí jasné, že toho blonďáka už nikdy neuvidí. Přesto jej po celý další rok hledá na každé zastávce a v každé kavárně v Londýně. Jenže na vánočním večírku jí její nejlepší kamarádka Sarah představí svého nového partnera Jacka. Jack ovšem není nikdo jiný než "blonďák ze zastávky". Následuje deset let plných přátelství, lásky, zlomených srdcí, promarněných příležitostí a nečekaných rozhodnutí. Osud si s Laurie, Sarah i Jackem zahrává a vede je po klikatých cestičkách, které však nakonec možná povedou ke štěstí...

Hilly Martinek: Med v hlavě, marmeláda v srdci

Tilda vzpomíná, jak se svým dědečkem, který onemocněl Alzheimerem, prožila naplno, s láskou a se smíchem každou chvíli. Dnes žije poklidný život s manželem a dvěma dětmi, jen jako by během dospělosti odložila samu sebe. Navíc s obavou sleduje, že její tatínek začíná být trochu zmatený. Tilda tedy opráší nejen vzpomínky, ale i svůj život...

Miřenka Čechová: Baletky

Příběh mezinárodně uznávané taneční performerky a pedagožky je drsným pohledem do světa adeptek baletního umění. Hlavní hrdinka od deseti let žije snem o baletní kariéře a začíná studovat na pražské konzervatoři. Představy křehkých a éterických dívenek jsou krutě nabourány realitou nemilosrdného tréninkového drilu, který láme tělo i duši. Nemá daleko k ponižování a vede nejen ke ztrátě iluzí o velkém světě umění, ale i vlastní sebeúcty a sebedůvěry.

Julie Caplin: Pláž v Chorvatsku

Maddie je milá a rozumná třicetiletá žena, vystudovala dějiny umění a chtěla by se prosadit jako výtvarnice. Zatím neměla štěstí, je bez peněz, a tak přijme nabídku letní brigády: bude pracovat jako hosteska na luxusní jachtě v Chorvatsku, na které se plaví parta přátel z módní branže. Lidé na jachtě navazují nové vztahy a ani Maddie se jim neubrání.

Julie Caplin: Pekárna v Brooklynu

Romantický a vtipný příběh o lahodných dortících, přátelství a lásce. Pro Sophii je cesta do Brooklynu nejdřív jen útěkem z nepovedeného vztahu, ale při objevování New Yorku objeví také přátelství, lásku i samu sebe...

Radka Třeštíková: Foukneš do pěny

Sedmačtyřicetiletá Vladěna jede napříč Evropou, až do Portugalska k oceánu, chce utéct bolestným vzpomínkám i přítomnosti a najít si svou cestu. Má za sebou tragické dětství s matkou alkoholičkou, otec, kterého velmi milovala, od nich odešel za jinou ženou, sama má problematický vztah k dceři Robin a právě odešla od manžela, kterého podezírá z nevěry. A tak jede stále dál v manželově elektromobilu, potkává se s lidmi, přemýšlí a vzpomíná, až na sám konec světa, dál už to nejde.

Jan Vojáček: Umění být zdráv

Jeden z nejuznávanějších představitelů funkční medicíny se ve své knize zabývá problematikou stresu, chronických a autoimunitních onemocnění a vysvětluje, jak ve vlastním organismu probudit schopnost samoléčby a najít ztracenou harmonii.