Aleš Palán: Nevidím ani tmu

Autor potkával ženy a naslouchal vyprávění o nejbolavějších jizvách v jejich životech. Možná by raději zapomněly, ale vědí, že to nejde. Všechny našly nebo hledají cestu k síle a vytrvalosti překonat tragické ztráty, mučení, vážná onemocnění, drogovou závislost, pád na dno. Hrdinky této knihy jsou různé, ve věku od osmnácti do devadesáti let. Z jejich vyprávění někdy mrazí, jindy vzbudí porozumění a soucit, vyvolá pláč i vztek vůči lidské krutosti a hrubosti.

 

Cimamanda Ngozi Adichie: Půl žlutého slunce

Roku 1966 došlo v Nigérii, bývalé britské kolonii, k vojenským převratům, které vyvolaly chaos a masové vraždení. Na pozadí krutých událostí se odvíjejí a vzájemně ovlivňují osudy dvou nadaných dcer bohatého náčelníka z Lagosu, které vystudovaly vysokou školu v Londýně, dále docenta matematiky na univerzitě ve městě Nsukka, anglického novináře a spisovatele, toužícího napsat o Nigérii román, i učenlivého dospívajícího sluhy, opouštějícího chýši rodné vesnice.

 

Lucy Foley: Štvanice

Skupina bývalých spolužáků z Oxfordu, nyní třicátníků, se každý rok od ukončení studia setkává o vánočních prázdninách. Tentokrát zvolili idylické sídlo na Skotské vysočině, dům ale odřízne od světa sněhová vichřice. Uprostřed silvestrovského veselí se pouto, které přátele drželo tolik let pohromadě, znenadání přetrhne. Jeden z nich přijde o život. A někdo z přeživších je pachatelem...

 

Richard Siegert: Tiger z Poznaně

Autor v knize zachycuje svoje zážitky z 2. světové války, které prožil ve službách Wehrmachtu na východě Pruska. Po kapitulaci Poznaně prožil čtyři a půl roku v sovětských zajateckých táborech.

 

Jana Jůzlová: Toulky Pojizeřím

Jizera je s délkou 165 km devátou nejdelší řekou v České republice. Její tok prochází rozmanitými oblastmi, z nich některé jsou turisticky dobře známé (Jizerské hory, Český ráj), jiné méně navštěvované (Boleslavsko a Dolní Pojizeří), přesto však nabízejí pozoruhodné kulturní památky a přírodní krásy. Kniha si klade za cíl představit turistické zajímavosti a pozoruhodné výletní trasy po celé délce toku Jizery.

 

Luca Veste: Šest

Šest přátel vyrazí na hudební festival, aby zavzpomínali na školní léta. Báječně si spolu užívají a baví se, ale jejich pohádka se změní v noční můru, když v blízkém lese dojde k tragédii. Šestice se v návalu paniky rozhodne nekontaktovat policii a celou událost ututlat. Jenže i po roce jsou přátelé prožitou hrůzou stále psychicky paralyzováni, a navíc dojde k dalšímu neštěstí. Vrací se snad minulost, aby je pronásledovala?

 

Klára Aycox: Pech

Poručík Pech je dočasně povolán z Prahy do Liberce, kde žije jeho rodina. Nový případ ho zavede mezi členy místní romské komunity a neonacistické buňky. Zdánlivě banální případ záhy nabere nečekaný směr a vyšetřování se přesune k slavné trati tramvaje č. 11 spojující Liberec s Jabloncem. Těla dívek nalezená právě tam nastolují řadu nových otázek: Mohou tyto záhadné vraždy souviset s xenofobním podhoubím, které o sobě na Liberecku dává vědět pořád víc?

 

Martina Málková: Pérka, drátky, kolečka

Mína Mašlová je uznávaná herečka, která úspěšně vzdoruje útokům věku i mladších hereček. Její manžel právě dokončil divadelní hru s hlavní rolí psanou Míně na tělo. Jenže během příprav na velkolepý profesní i osobní triumf se začínají objevovat pochybnosti. Co když Mínu dohnalo rodinné prokletí v podobě začínající demence? Jak se vyhnout selhání a zklamání celého divadelního světa?

 

Aleš Palán: Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět

Své fejetony autor koncipuje jako rady Bohu, jak zlepšit ani ne tak svět, jako člověka v něm. Ve svého adresáta autor zjevně vnitřně věří a obrací se k němu bez mystické bázně, zato s upřímnou důvěrou. Popisuje a především sám na sobě dokládá lidské slabosti a nedokonalosti, přičemž našemu stvořiteli předkládá vtipné zlepšovací návrhy, jak nás jich alespoň částečně zbavit.

 

Kristina McMorris: Prodám 2 děti

Dramatický sociální román z Ameriky 30. let 20. století o bídě, zoufalství i odpovědnosti. Příběh založený na skutečném případu vypráví o chybujících dospělých a nevinných dětech a také o sváru odvěké touhy po štěstí.

 

Alena Mornštajnová: Listopád

Román vypráví příběh dvou žen ve světě, ve kterém události listopadu 1989 místo kýžené svobody přinesly jen tvrdší diktaturu. V noci z dvacátého šestého na dvacátého sedmého listopadu roku 1989 vyvlekli vojáci ve všech zemích Varšavské smlouvy muže a ženy ven z jejich domovů jen v pyžamech a nočních košilích a spoutané je naložili do vojenských transportérů. Jednou z těchto žen je i Maja, která tak ze dne na den přijde o manžela i dvě malé děti. V ženské věznici jí naději dodávají jen dopisy, které píše své dceři Leničce. V nově zřízené "ozdravovně" mezitím vyrůstá malá Magda. Tu rodičům odebrali, aby se v dospělosti přidala k nové generaci komunistických kádrů. Jejich příběhy k sobě mají velmi blízko, dokáží si ale k sobě najít cestu?

 

Radkin Honzák: I v nemoci si buď přítelem

Většina z nás se umí dobře postarat o své blízké, když mají problémy nebo zdravotní obtíže, zároveň se však v takové situaci neumí dobře postarat o sebe. Být sám sobě v nemoci přítelem neznamená, že bychom měli být sami sobě lékařem. Vyžaduje to však, abychom si dokázali správně poradit ve chvíli, kdy jsme na křižovatce cest, z nichž jedna vede do nemoci a druhá ke zdraví. Onemocnění jako psychická zátěž staví člověka před nové problémy a nutí ho přizpůsobit se novým požadavkům a někdy i velmi zvláštním a neočekávaným podmínkám...

 

Catherine Isaac: Co stálo ve hvězdách

Když Allie v domě své babičky objeví přes třicet let starý dopis, obrátí to vzhůru nohama všechno, co věděla o své rodině i sobě samé. S pomocí soukromého detektiva a nejlepšího kamaráda z dětství se vydává hledat stopy minulosti na rozpálené pobřeží italského jezera. Kořeny zapovězeného tajemství jsou ale mnohem hlubší, než by ji kdy napadlo.

 

Martina Leierová: Tohle město, tahle řeka

Každý dům má svůj příběh, tak jako žlutý činžák v nenápadné ulici Města poblíž Řeky. Jak moc jej určují obyvatelé -- fotografka a ornitoložka Róza, spisovatel Hilský, podnikatel Majer, agorafobička Klára nebo paní Cartierová a... kam se vlastně ztratil domovník Vrána? Zatímco obyvatelé domu žijí zdánlivě nezávislé životy, silné vyprávění graduje k nečekanému konci. Nikdo z nich v té chvíli netuší, jak moc svým každodenním rozhodováním nejen spolehlivě zaceluje vlastní osud, ale také spřádá úděl letitého činžáku.

 

Sam Lloyd: Les vzpomínek

Nadějná třináctiletá šachistka Elissa je na parkovišti uspána chloroformem a unesena. Probudí se v jakémsi sklepení, občas za ní přijde muž, z něhož jde strach, a nějaký kluk, který si s ní chce povídat. Šance na přežití jsou mizivé, ale Elissa se v temnotě naučí orientovat jako na šachovnici a využít to jako svou výhodu. Mezitím policistka svádí závod s časem, aby ji vypátrala ještě živou...

 

Emily Blaine: Knihkupectví poslední naděje

Sára provozuje knihkupectví v malé obci a s penězi sotva vyjde. Mezi zchátralými stěnami domu a její notorickou neschopností přestat nakupovat všechny antikvární knihy, které jí přijdou pod ruku, jsou na tom její finance dost špatně. Takže když jí kamarád nabídne výnosnou obchodní dohodu, se souhlasem příliš neváhá. Ujednáno: vezme pod střechu herce Maxima, aby si ve vší tajnosti odpracoval veřejně prospěšné práce v knihkupectví. Dokáže-li herec přežít exil na venkově a kutilskou misi, měla by ona být schopná přijmout živou bytost ve svém světě z papíru.

 

Julie Clark: Poslední let

Claire má dokonalý život. Je vdaná za potomka z prominentní rodiny, bydlí v nádherném domě a její budoucnost je příznivá. Jenže ve skutečnosti nic není takové, jak to vypadá. Její zdánlivě dokonalý manžel je výbušný a nechává Claire sledovat, aby měl jistotu, že žije, jak podle něj má. Netuší však, že Claire už měsíce plánuje své zmizení. Díky náhodnému setkání na letišti pozná Evu, jejíž život se zdá stejně bezútěšný. Domluví se, že si na poslední chvíli vymění letenky. Věří, že díky tomu budou moci začít znovu, daleko od svých minulých životů. Když se letadlo s Evou zřítí, Claire si uvědomí, že už není cesty zpět. Převezme Evinu identitu a spolu s ní i její úzkostlivě skrývané tajemství...

 

Kiran Millwood Hargrave: Napospas

Ostrov Vardø v Norsku postihla v roce 1617 katastrofální bouře, která zahubila většinu mužských obyvatel. Ostrov se následně stal dějištěm odstrašujících krvežíznivých čarodějnických procesů. Sledujeme příběh dvou mladých žen, mezi nimiž se vyvinul důvěrný přátelský vztah. Maren je obyvatelkou ostrova, která po tragické bouři musela vzít starost o obživu do vlastních rukou. Ursula je oproti tomu trochu zhýčkaná mladá dáma, která na ostrov přichází se svým novomanželem, komisařem Cornetem. Ursula se díky Maren učí nejzákladnějším dovednostem nezbytným pro život v těchto drsných končinách. Ale roztočí se kolotoč absurdních obvinění a Ursula s hrůzou shledává, že za nitky čarodějnických procesů tahá její manžel.

 

Haylen Beck: Najdu tě

Mollie si už zoufale potřebuje odpočinout. Poslední roky pro ni byly úplným očistcem, ale teď se chystá se svým malým synem Ethanem odjet na vytouženou dovolenou. Po několika dnech v úžasném prázdninovém resortu se Mollie konečně uvolní. A pak ji dostihne její nejhorší noční můra: Ethan nastoupí do výtahu a záhadně zmizí. Policejní pátrání vede k ženě, která ho unesla. Chlapce však odmítá vydat s tím, že jeho matkou je ona. Která z žen říká pravdu?

 

Mary Pipher: Ženy plují na sever. Proudem života k plodům zralosti

Navzdory stereotypním představám mohou i ve starším věku ženy být spokojené a se vděkem si užívat dary života. Tato kniha skrze příběhy ukazuje cesty, jak se stát autentickou, empatickou a moudrou bytostí.

 

Saskia Sarginson: Lavička

Tenhle příběh začíná na konci. Cat čeká na Sama na lavičce v londýnském Hampstead Heath. Přijde? Před deseti lety tady uzavřeli dohodu: ještě jednou se sejdou, a buď jejich láska definitivně skončí, nebo začnou znovu. Začali už vlastně několikrát - poprvé před víc než dvaceti lety. Neměli se do sebe nikdy zamilovat - jenže se to stalo, a právě tak často, jako je život od sebe vzdálil, je zase přivedl k sobě.

 

Philippe Sands: Krysí stezka

Při pátrání po osudech vlastních předků, kteří v ukrajinském Lvově padli za oběť holokaustu, se syn židovských rodičů Philippe Sands seznámil s Horstem Wächterem, synem prominentního nacisty Otta von Wächtera, jenž v letech 1942-1944 zastával ve Lvově funkci okupačního guvernéra. Bylo jisté, že Horstův otec měl podíl na osudu Sandsových příbuzných. Avšak v synově srdci stále zaujímá společně s matkou zvláštní místo. Horst je přesvědčen, že otec byl slušný člověk, optimista, který se snažil konat dobro, ale pohltily ho hrůzy způsobené jinými.

 

Rebecca Serle: Za pět let

Dannie je špičková manhattanská právnička. Je zvyklá uvažovat pragmaticky a žije spokojený život s přítelem Davidem, který ji právě požádal o ruku. Její nejlepší kamarádka Bella je její pravý opak - divoká bohémka, která se každý týden zamiluje do někoho jiného. V den zásnub se však Dannie zdá zvláštní sen. Vidí se v jiném bytě o pět let později s úplně jiným mužem. Po nějakém čase jí Bella představí svůj nový objev, architekta Aarona - muže z jejího snu. Dannie se stává svědkem toho, jak se Bella poprvé doopravdy zamiluje, a svoje tajemství si nechává pro sebe. Krátce potom se jí ale Bella svěří se zdrcující zprávou, která jim všem nadobro změní život...

 

Katja Kettu: Vlčí růže

Rose zmizela před pětačtyřiceti lety, ale její příběh se dere na povrch. Místní šerif Mike zavolá její dceři Lempi, aby jí oznámil, že Ettu, Rosin manžel a Lempin otec, se začal probírat z letité ztráty paměti a pořád dokola se nanovo trápí a chodí na policii oznámit, že Rose zmizela. Zjistí Lempi, co se tenkrát opravdu stalo s její matkou? A kam zmizely všechny ostatní indiánské dívky?

 

Sheila O´Flanagan: Chyba jejího manžela

Roxyino manželství s Davem bylo harmonické i po dvaceti letech. Jednoho dne však přijde Roxy dříve domů a najde Dava v posteli s atraktivní mladou sousedkou. Najednou si není ničím jistá - minulostí, společným podnikáním a především budoucností jejich rodiny. Vše se změnilo...

 

Roxane van Iperen: Sestry z Osvětimi

Hlavními aktéry příběhu, založeného na skutečných historických událostech, jsou dvě mladé židovské sestry Janny a Lien, které za druhé světové války žily ve své vile a poskytovaly úkryt dalším Židům. Desítky uprchlíků tak žily nepříteli přímo před nosem. V komunitě panovalo přesvědčení, že válka brzy skončí, přesto byly sestry nakonec prozrazeny a odsunuty do Osvětimi. Zde se jejich příběh prolnul s rodinou Anny Frankové. Janny a Lien Brilleslijperovy i Anna a Margot Frankovy se snaží přežít, podaří se to však jen prvním dvěma.

 

Tarryn Fisher: Manželky

Manžel Thursday, Seth, má dvě další ženy. Thursday se s nimi nikdy nesetkala a nic o nich neví. S tímto mimořádným uspořádáním souhlasila, protože je do něj blázen. Jenže jednoho dne cosi zjistí. Skutečnost, která odstartuje velmi odlišný – a hrozivý – příběh o muži, kterého si vzala. Následuje jeden z nejspletitějších a nejpřekvapivějších thrillerů, jaké jste kdy četli.

 

Eva García Sáenz de Urturi: Ticho ve sněžném městě

V hlavním městě Baskicka, se chystají na největší událost roku - oslavy svátku místní patronky. Ale ve Staré katedrále jsou nalezeny dvě prazvláštně naaranžované mrtvoly dvou mladých lidí. Podobné vraždy otřásly městem už před dvaceti lety, ale jejich pachatel, populární archeolog Tasio Ortiz de Zárate, za ně stále ještě pyká ve vězení. Proč se série obnovila jen nedlouho předtím, než má být Tasio propuštěn?

 

Jo Jakeman: Dokud mě nenajdou

Jednoho dne se do odlehlé pobřežní vesnice přistěhuje cizí žena. Místní nemají tušení, že Charlie si právě odseděla několik měsíců ve vězení za poskytnutí falešného alibi vrahovi. Byla to chyba zamilované ženy, která nevěřila, že by její přítel mohl být vinen. Zatímco Charlie pomalu ztrácí na ostražitosti a navazuje nová přátelství, nemůže se zbavit pocitu, že ji někdo sleduje - někdo, kdo ví, co udělala...

 

Ellen Marie Wiseman: Sběratelka sirotků

Zatímco svět oslavuje konec Velké války, blíží se další hrozba - španělská chřipka. Nová hrůza dolehne i na Filadelfii, kde žije třináctiletá německá imigrantka Pia, jejíž otec narukoval do americké armády. Město se ocitá v karanténě, objevují se znamení nákazy a lidé nosí masky, za nimiž skrývají nejen strach z nákazy, ale temnější úmysly, jJak Pia zjistí, když musí zanechat brášku samotného a shánět potraviny. Bernice Grovesová zešílela z žalu, když ztratila kvůli chřipce vlastní dítě. A rozhodne se pro něco strašlivého: rozervat rodiny v jejich nejzranitelnější chvíli a vytvořit nové, dokonalé Američany...

 

Luis Alberto Urrea: Dům polámaných andělů

S humorem vyprávěný příběh mexicko-americké rodiny de la Cruzových dává nahlédnout do života na hranici dvou identit. Velký Anděl má velkou rodinu i velký nádor. Krátce před narozeninami mu zemřela matka, a tak se rozhodne uspořádat opulentní rodinnou víkendovou sešlost - v sobotu budou smutnit na pohřbu matky, v neděli se zas veselit na narozeninové oslavě, Andělově poslední. Jak jinak se patřičně rozloučit se svými blízkými než pěkně, jak jsou zvyklí, po mexicko-americku.

 

Julia Phillips: Mizející země

V divoké a nespoutané přírodě Kamčatky se ztratí dvě dívenky a při jejich pátrání vyplouvá na povrch řada ran, které si tento kraj s sebou nese z historie a vyvolává v některých postavách nostalgii po padlém sovětském režimu. Dějem se vine nedůvěřivost vůči původním obyvatelům a novým přistěhovalcům a nespravedlnost dvojího metru, kterého se tito lidé dočkají od autorit i sousedů.

 

Rónan Hession: Leonard a hladový Paul

Příběh dvou milých svobodných třicátníků, v jejichž obyčejnosti se však skrývá neobyčejná síla. Leonard se živí psaním encyklopedií pro děti a touží po někom, s kým by mohl společně žasnout nad krásou všehomíra. Hladový Paul je naopak se svým životem spokojený beze zbytku -- je chodícím ztělesněním bytí v přítomném okamžiku. Oba přátelé se pomocí humoru, deskových her a ticha snaží proplout bouří života v jednadvacátém století a uchránit si to nejcennější -- radost z každé, i té nejobyčejnější chvíle.

 

Martin Greenfield: Krejčí z Osvětimi

Kniha o tom, jak se z židovského chlapce, který přežil Osvětim a Buchenwald, stal jeden z nejvyhledávanějších krejčích v Americe. Ve své biografii se autor krátce dotkne období šťastného dětství a potom popisuje útrapy v Osvětimi a Buchenwaldu, kde přišel o celou rodinu. Po válce krátce sloužil v československé armádě, ale nakonec emigroval do Spojených států, kde si založil vlastní oděvní firmu. Ta dosáhla takového věhlasu, že oblékal i přední americké osobnosti od sportovců, moderátorů přes slavné hvězdy, jako byl například Frank Sinatra nebo Michael Jackson, až po kongresmany a přední politiky, jako je Barack Obama či Donald Trump.

 

Ema Paulů: Delegátka cestovní kanceláře

Autorka v knize bez příkras odhaluje, co obnáší život delegátky cestovní kanceláře v exotických zemích. Jsou delegáti skutečně ti, kteří získali práci snů, anebo je to stereotyp, jako jiné profese?

 

Markus Zusak: Clayův most

Matthew, nejstarší z bratrů Dunbarových, vypráví příběh jejich rodiny. Nesourodá pětice bratrů žije zcela chaoticky a podle svých vlastních pravidel v domě po rodičích na předměstí Sydney. Jen velmi pomalu a v náznacích se dozvídáme o smrti jejich matky, polské emigrantky, o zmizení jejich otce, kterému bratři dali přezdívku Vrah, neboť je opustil v době, kdy ho nejvíce potřebovali. Matthew nás postupně, bez jakékoli časové posloupnosti, seznamuje se všemi sourozenci a opatrně rozkrývá tajemství otcova odchodu. Po letech se otec náhle objeví na prahu domu a žádá od svých synů pomoc.

 

Frances Mayes: Sejdeme se na piazzetě

Vydejte se bočními uličkami italských měst, objevujte skrytá zákoutí a vychutnejte typickou vůni a hluk tržišť. Autorka se svým manželem tentokrát křižuje všech třináct italských regionů od severního Furlánska po Sicílii a cestou požitkářsky představuje místní kuchyni a lahodné pití, památky a neznámá místa, která v turistických průvodcích nenajdete. Spojuje cestovní deník, konkrétní recepty nebo vyprávění o historických zajímavostech.

 

Eva Nedvědová: Jak ztloustnout do plavek

Čtyřicet humorných příběhů o trapných omylech jedné rodiny během třiatřicetiletého manželství. Hlava rodiny totiž vytváří jen těžko uvěřitelné situace, jež jsou často vtipné pouze pro ty, kteří je nezažívají na vlastní kůži: např. odjezdy autem v bačkorách a pyžamu, psaní zkušebních testů ve škole místo účasti na synově rodičovské schůzce. Dozvíte se také, že do tanečních je lepší chodit v šestnácti než po padesátce...

 

Lisa See: Čajová dívka z Kolibříkové ulice

V odlehlé čínské horské vesnici pěstuje rodina Li-yan čaj po celé generace. Jejich čas řídí plynutí ročních období. S příjezdem prvního auta do vesnice do života vesničanů vstoupí moderní svět. Li-yan - jedna z mála vzdělaných dívek ve vesnici, začne odmítat tradice, které formují její život. Narodí se jí dcerka mimo manželství s mužem, kterého rodina neschvaluje. Dcerku zachrání před jistou smrtí tak, že ji nechá před sirotčincem v nedalekém městě. Sama odejde do města za vzděláním a lepším životem, zatímco její dcerka Hayley šťastně vyrůstá v Kalifornii v adoptivní rodině. I přesto ji zajímají její kořeny...

 

Lenka Vacvalová: Najdu odvahu. 770 km po trase hrdinů SNP

Autorka - vytrvalostní běžkyně, v knize popisuje, jak překonala Cestu hrdinů SNP - nejdelší turistickou trasu na Slovensku. Cestou musela zdolávat nejen kilometry, ale i svůj strach a nepřízeň počasí.

 

Jan Morávek: Deník zvěrolékaře

Nestává se moc často, aby měl člověk tak pestrý život, jako se to přihodilo autorovi této knihy, veterináři doktoru Morávkovi. A navíc aby o svém životě, o tom, co zažil se zvířecími i lidskými pacienty dokázal s nadhledem, vesele i méně vesele vyprávět. Jeho profesní život sledujeme od začátků v malebné Kouřimi přes zážitky ve vojenské službě, kde musel léčit i lidské pacienty, až do odchodu na zasloužený odpočinek.

 

Dagmar Digma Čechová: Nesejdeš z cesty

Vanda si připadá jako dostatečně pragmatická žena a kartářku navštíví bez větších očekávání. Nic z toho, co uslyší, ji přece nemůže ovlivnit. Jenže přesvědčivý a dramatický výklad jí převrátí život naruby. Obavy z prorokovaných bolestivých ztrát mění sebevědomou ženu v ochromenou loutku. Pilíře jejího světa se začínají hroutit jako domeček z karet. Dá se to zastavit a lze změnit trasu svého osudu?