Ian McEwan: Šváb

Aktuální, absurdně laděná satirická novela špičkového britského prozaika o zemi, již ovládá šváb proměněný v ministerského předsedu. Jmenuje se Jim Sams a ještě večer byl švábem. Ráno se však probouzí jako odpudivý tvor s pouhými čtyřmi končetinami, narůžovělým měkkým povrchem a kostrou uvnitř těla. Zkrátka člověk, a to ne ledajaký. Je předsedou britské vlády a jeho kolektivní hmyzí inteligence, jež mu zůstala, mu napovídá, že má jakýsi velký úkol. Když zjistí, že i ostatní členové vlády jsou jeho proměnění soukmenovci, nic nebrání tomu, aby s nimi svou zemi vedl k zářivým novým začátkům a prosadil v ní absurdní koncept obrácené ekonomiky. Autor v době brexitu a vlády Borise Johnsona vrhl svůj talent na aktuální, přesně zacílenou politickou satiru, vybavenou nápaditým absurdním humorem i mrazivým varovným apelem, k níž mu jako odrazová platforma posloužil na hlavu obrácený motiv Kafkovy Proměny.

Zuzana Součková: Když se dáma rozběhne

Autorka, dříve spíše nesportovní typ, začala běhat ve věku, kdy ostatní se sportem končí. Její motto je: "Je to v hlavě!". Nyní má za sebou účast na několika maratonech a je prý na běhu závislá. Kniha má být motivací a návodem pro ženy středního věku, aby se nebály a začaly běhat.

Kamila Shamsie: Teplo domova

Psychologický román odehrávající se na pozadí strachu z mezinárodního terorismu především v Anglii, USA a Pákistánu. Isma, Anneeka a Parvaiz jsou sourozenci, žijící od narození v Anglii, rozkročení mezi klasickým životem v tradiční pákistánské rodině a britskou, přirozeně strohou společností. Jejich život nabere nový směr s odchodem nejstarší sestry do USA na studia. Mladší sourozenci na sebe berou poprvé odpovědnost za své činy. V případě Parvaize jde o příklon k džihádismu, kterého se před svou smrtí aktivně účastnil i jeho otec. Naproti tomu sestra Anneeka, studentka práv, velmi aktivně vyhledává lásku, která by nahradila prázdnotu v jejím nitru.

C. L. Pattison: Spolubydlící

Nejlepší kamarádky Megan a Chloe konečně našly perfektní dům. A zdá se, že Samantha bude perfektní spolubydlící. Po chvíli však začne být její chování zvláštní. Proč je tak uzavřená? Kde jsou všichni její přátelé a rodina? A proč se tak zoufale snaží být nablízku Chloe? Když se v domě začnou dít podivné věci, Chloe a Megan jsou čím dál vyděšenější. Brzy si uvědomí, že to, že si do domu - a do svých životů - pozvaly cizinku, byl nejspíš ten nejhorší nápad v jejich životě...

Jodi Perry: Devatenáct dopisů

Psychologicky laděný román pro ženy o křehkosti štěstí a života i o nezbytnosti naděje. Šťastný mladý partnerský pár Braxton a Jemma si svého manželského štěstí neužije dlouho. Po tragické nehodě a kómatu Jemma zapomněla na předchozí život. Její manžel se nehodlá jen tak smířit s tímto tragickým obratem a začne psát pravidelně dopisy o lepších časech.

Marie-Renée Lavoie: Zpověď nudné maželky

Tragikomický příběh Diany, kterou na prahu padesátky opouští manžel, by mohl být příběhem jakékoli ženy kdekoliv na světě. Upřímně a otevřeně odhaluje pocity a psychické stavy odvržené manželky a až třaskavě vtipně, ovšem s nádechem bolesti a hořkosti, popisuje situace, do kterých se Diana dostává. Diana však není naivní domácí puťka. Ano, má svá trápení, pochybnosti o svém vzhledu i charakteru, ale má také touhy, přání a co především - skrytou chuť jít dál.

Táňa Keleová – Vasilková: Slib

Dvě kamarádky, dva rozdílné osudy. Alice, veterinářka, je šťastně vdaná, má dvě děti, fenku Doru, práci, která ji baví, a spoustu snů. Ten největší je cestovat a poznávat jiné země, a právě proto plánují s manželem cestu po Evropě. Iveta, novinářka, je svobodná a bezdětná. Miluje svou práci, domek na kraji Bratislavy, psa Dana a výlety po Malých Karpatech. Ke štěstí nepotřebuje ani chlapa, ani děti, jak s oblibou tvrdí. Dvě šťastné ženy. Cesty osudu jsou však nevyzpytatelné...

Julia Quinn: Trochu jiná slečna Bridgertonová

Román pro ženy s dobrodružnou zápletkou se odehrává v 18. století během plavby po moři z Anglie do Portugalska. Poppy je energická mladá dáma s jasnými názory a s dobrodružnou povahou. Při návštěvě svých známých v Dorsetu objeví Poppy při průzkumu pobřeží skrytou pašeráckou jeskyni. Její radostné vzrušení se však velice rychle změní ve zděšení, protože narazí i na pašeráky, kteří ji bez okolků zajmou. Kapitán pašeráků tajně přepravuje pro britskou vládu citlivé dokumenty a právě ho čeká nebezpečná plavba do Portugalska, když se u něj na palubě neplánovaně vyskytne úplně cizí žena. Nedá se nic dělat, Poppy musí s nimi. Během cesty po moři se mezi Andrewem a Poppy odehrává válka slov, která však postupně přechází v něco víc. Poppy však netuší, že Andrew má tajemství.

Wendy Walker: Stín včerejší noci

Laura se po dlouhých letech vrací do rodného města. Ačkoli by ráda začala nový život, stín minulosti ji nepřestává pronásledovat. Co znamenají tajemné vzkazy, které postupně nalézá? Kdo je ve skutečnosti šarmantní Jonathan Fields a proč se tolik zajímá o tragédii, která se odehrála před jedenácti lety v místních lesích? Dozví se Laura, co je realita a co je pouze výplodem její bujné představivosti?

Ian McEwan: Skořápka

Trudy podvádí Johna, svého manžela. Bydlí stále v domě, v němž John kdysi vyrůstal, a za jeho zády se schází s jeho bratrem Claudem. Společně vymyslí plán, jak se Johna zbavit. Jejich intriky však sleduje nečekaný svědek: zvídavý, chytrý a všetečný devítiměsíční "obyvatel" Trudina lůna.

Katarína Gillerová: Život plný iluzí

Aneta má nepříjemné tušení, že v jejím manželství něco nehraje. Ráda by zjistila příčinu, ale musí zároveň řešit problémy v práci a těžko zvladatelnou pubertální dceru. Zničehonic dostane od staré známé pozvánku na sraz. Proč se má čtveřice kamarádek sejít po tolika letech? Zdá se, že všechny jsou šťastné. Realita ale není až tak růžová. Aneta postupně zjišťuje, že žije obklopená iluzemi, a stačí jeden malý otřes, aby se rozpadly na tisíc kousků.

Ellen Bergová: Je tohle vůbec láska?

Věk mezi čtyřicítkou a padesátkou je směšný, zjišťuje Bea. Jednou se cítí mladá a k nakousnutí, a pak se zase přihlásí návaly horka a výkyvy nálad. A navíc ji odkopl přítel kvůli mladinké holce. Frustrace dosáhne vrcholu, když se její 64letá matka Rossi a 19letá dcera Mona vytasí s novými milenci - a oba jsou v Beině věku. Bea se rozhodne, že poprvé zkusí být šťastná bez mužů. Pak se ale objeví Theo, který je na první pohled ten naprosto nepravý, ale způsobuje jí jeden nával horka za druhým. Tři ženy tří generací hledají lásku - a nacházejí ji tam, kde by ji nejméně čekaly.

Stanislav Beran: Kocovina

Sudety jsou v knize vykresleny jako místo, kde lidi zůstávají jen proto, že nemají jinou možnost. Místo plné marasmu, jehož obyvatelé ztratili zájem o zbytek světa a začínají se tak trochu podobat zvířatům. Nedávná historie je ve vesnici v blízkosti rakouských hranic stále přítomná: postava místního blázna Honzíka, syna Češky a odsunutého Němce Hanse, je středobodem vyprávění. Kolem něj se rozvíjejí příběhy ostatních, nejčastěji místních, ale i Rakušanů, co sem přijeli za levným nákupem a levným sexem, nebo turistů, kteří chtějí na chvíli vyměnit kancelář za přírodu. Od konce války po současnost se před námi otvírají jednotlivé šuplíky osudů - svět malých, obyčejných lidí žijících či živořících na místě, na které se zapomnělo.

Jaroslav Konvička: Mamince se budeš líbit

Alenka je učitelka. Tato "diagnóza" jí na sebevědomí nepřidává. Večery tráví s knihami nad sklenkou červeného, protože kouzlo její osobnosti se patrně zatoulalo k někomu jinému. Vše ale od základu změní náhodné setkání s elegantním gentlemanem Kristiánem, do kterého se Alenka bezhlavě zamiluje. Je až neobvykle zdvořilý, sečtělý a taky vzdělaný. Navíc má lukrativní zaměstnání, které však zůstává opředeno tajemstvím. Co když ale Kristián není tím, za koho se vydává? Zatímco Kristián postupem času odhaluje svou pravou tvář, Alenka se mění.

Meg Abbot: Horečka

Deenie Nashová je pilná studentka s pevně semknutou rodinou: bratrem Elim, který je hvězdou školního hokejového týmu, a otcem, oblíbeným učitelem. Když ale Deeniina nejlepší kamarádka dostane ve třídě děsivý a nevyjasněný záchvat, zdánlivá stabilita Nashových se změní v chaos. Zatímco se školou šíří zvěsti o nebezpečné epidemii a obyvateli zmítá davové šílenství, vyplouvají na světlo dlouho skrývaná tajemství, která hrozí zničit přátelství, rodiny i křehký pocit bezpečí, v němž město dosud žilo.

Magda Váňová: Mlsná huba

Mlsná huba je restaurace, kterou si v 90. letech otevřeli v Kolíně manželé Reinovi. Jitka a Bohdan si sami zvolili restauraci jako svůj životní cíl. Jitka odmítla jít v medicínských stopách svých rodičů a zajímalo ji jen vaření a Bohdan se po jiných možnostech podnikání ani nerozhlédl, protože s čerstvým inženýrským diplomem přivedl Jitku do jiného stavu. O čtvrt století později se Bohdan potká s Laurou Navarovou. Tato oslňující kráska se mstí chlapům za to, jak ji oklamal jeden barový muzikant, a nyní prchá před nafoukaným chlapíkem, který ji chce zabít za to, co mu provedla. Potřebuje se schovat a ochotně nastoupí do Bohdanovy restaurace. Podaří se jí zavedený podnik téměř rozvrátit, ale současně se s Reinovými natolik sblíží, že začne o sobě pochybovat a uvědomí si, že neví, jak naložit se svými oslňujícími půvaby, aby byla doopravdy a normálně šťastná.

Marcela Mlynářová: Dvakrát dole, jednou nahoře

Oblíbená autorka vypráví nenapodobitelným stylem o svých pozoruhodných příhodách, o dobrodružných cestách po naší domovině i cizích krajích, o životních vrcholech, pádech a zvratech. Autorka potvrzuje, že není podstatný věk, ale přístup k životu, a navzdory všem ranám osudu je třeba vždy hledat to dobré a nikdy se nevzdávat.

Markéta Lukášková: InTyMně

Vtipně a poutavě popsaný život mladé ženy v českém prostředí od devadesátých let do současnosti. Od sametové revoluce přes Nagano až k dospělosti. Všechno, co neuložíte, se jednou ztratí. A ztratit vzpomínky na dětství a dospívání v devadesátkách a na přelomu tisíciletí, to by byla škoda. V této knize nejsou ty vaše, ale spousta z nich vám bude povědomá. Jsou dětsky naivní, pubertálně vzdorné a taky dospělácky bolestné. Budete se u nich smát, pokyvovat hlavou a pocítíte úlevu, že v tom všem zmatku, co se v životě děje, rozhodně nejste sami.

Nadia Terranova: Sbohem, přízraky

Ida se živí psaním fiktivních příběhů do rádia. Před lety se přestěhovala ze Sicílie do Říma, kde žije se svým manželem Pietrem. Ten jí poskytuje oporu a něhu, ale z jejich vztahu již veškerá vášeň vyprchala. Teď se vrací do rodného domu, z něhož matka udělala skanzen, aby jí pomohla s prodejem. Stačí překročit práh a znovu se ponoří do traumatické minulosti.

Mike Gayle: Ten, koho přece znám

Dva někdejší premianti prestižní internátní školy, Danny a James, se po letech setkávají v pečovatelském domě: jeden jako pomocný ošetřovatel, druhý jako odložený pacient. Návrat do běžného života nebude jednoduchý, ale oba zjistí, že si můžou vzájemně pomoct víc, než čekali.

Sandrine Collette: Poslední příliv

Napínavý román o rodinných vztazích a morálních dilematech tváří v tvář živelní katastrofě. Je tomu šest dní, co sesuv sopky vyvolal v oceánu obrovskou přílivovou vlnu. Svět kolem Louie, jeho rodičů a sourozenců zmizel. Odolal pouze jejich dům na vrcholku kopce. Rodina po šest dní doufá, že k nim dorazí pomoc, neboť zásoby se tenčí. Rodiče si uvědomují, že je potřeba odjet do hor pro pomoc. Ale na lodi není místo pro všechny...