Marie Hajdová: Jeřabinový dům

Na okraji vesnice v srdci zapomenutých Rychlebských hor už po generace stojí kamenný dům obklopený alejí vzácných jeřábů, podle kterých se mu přezdívá Jeřabinový dům. Právě do něj se vrací Lucie. Na léto, nebo napořád. Starý dům pro ni v dětství představoval bezpečné útočiště a teď, když se jí život drolí mezi prsty, tu hledá úkryt znovu. Svým návratem Lucie však naruší křehkou rovnováhu života místních obyvatel.

 

Donna Everhart: Vlaštovčí kopec

Drsný román, odehrávající se v období Velké hospodářské krize, vypráví příběh o tom, jak prostřednictvím přátelství a lásky vede cesta i z té nejhorší bídy a zoufalství.

 

Sylvian Tesson: Berezina

Dobrodružná cesta přátel z Moskvy do Paříže na motorkách značky Ural se sajdkárou po stopách Napoleonovy armády. Vezměte čtyři přátele, posaďte je na dvě motorky Ural (se sajdkárou), pošlete je na 2500 kilometrů dlouhou odyseu po nejslavnější ústupové cestě historie, přidejte to, co by někdo mohl považovat za nadměrné množství vodky, a dostanete Berezinu Sylvaina Tessona.

 

Jana Hanušová: Rádio v mrazáku

Jana Hanušová je choreografka. Když v době covidové pandemie zavřeli divadla, rozhodla se využít své zkušenosti s péčí o nemocného tatínka, zazvonila na dveře Charity a stala se pečovatelkou o seniory. Po čase vznikla knížka empatických tragikomických zápisků, postřehů a glos o tom, co se dotýká každého z nás.

 

Jan Kršňák: Digiděti. Jak pečovat o děti, o něž současně pečují digitální technologie?

Kniha chce pomoci rodičům rozehnat nejistoty a obavy spojené s výchovou dětí obklopených obrazovkami a lépe pochopit dobu, v níž žijeme.

 

Emmy Abrahamson: Jak spadnout přes palubu

Humorný příběh o záchraně rodiny, jejíž členy by člověk občas nejradši zabil.

 

Marcela Müllerová: Ve stínu duhy. Příběh o životě v Pákistánu

Autobiografické vyprávění autorky, která s rodinou pobývala dva roky v Pákistánu, je zajímavým pohledem na život ve zcela odlišném kulturním prostředí.

 

Jessie Cave: Soumrak

Hannah a Ruth jsou sestry. Věčně se smějí, často hádají a stejně tak i usmiřují. Jsou každá úplně jiná, ale pouto mezi nimi je silné. Společně jsou zkrátka neporazitelné. Jedna letní dovolená však všechno navždy změní.

 

Jan Kholl: Tajný život domorodců

Třiačtyřicetiletý nákupčí cestovní kanceláře Petr bilancuje své dlouholeté manželství, které právě prochází těžkou krizí. Na služební cestě do Číny se sblíží s mladou hosteskou Kristýnou. Milostná avantýra však jeho problémy jen umocní. Životní odcizení a série zklamání přinášejí jediné pozitivum - dovedou hrdinu na stopu jeho první lásky Lenky, která před lety za záhadných okolností zmizela...

 

Eva Grestenbergerová: Na divokém venkově

Doktorandka Malvína Velehorská musí kvůli neblahému duševnímu stavu přerušit studium v Oxfordu a vrátit se domů na severní Moravu. Tam na ni čeká svérázná rodina - otec je politik, matka fanynka Karla Gotta, prarodiče chorobně šetrní katolíci a bratranec příležitostný alkoholik. Malvína se ocitne v centru komických situací. Jako sociální psycholog vidí ve své rodině perspektivní půdu pro antropologickou studii ale role moravského vesničana jí už tak dobře nejde.

 

Mikael Niemi: Vařit medvěda

V malé švédské vsi uprostřed lesů se v létě roku 1852 ztrácejí dívky. Jussi dokázal přežít sám v drsné divočině severního Švédska, než se jej ujal pastor Laestadius a naučil jej číst, psát a poznávat rostliny. I další smrt dívky je přisouzena krvežíznivému medvědovi, který se údajně pohybuje v okolí. Probošt marně poukazuje na fakta napovídající, že šlo o docela jinou bestii. Takovou, která chodí po dvou...

 

Jukio Mišima: Život na prodej

Po neúspěšném pokusu o sebevraždu mladý úředník Hanio Jamada nabídne svůj život na prodej formou inzerátu v tokijském bulvárním deníku. Brzy se začínají ozývat různí zájemci se stále bizarnějšími nabídkami...

 

Mirka Skočílková: Vesničanka

Karin stojí na rozcestí. Dostala výpověď v práci a doma si připadá především jako posluhovačka svých tří dětí. S přítelem si dávno nerozumí. Když navíc zjistí, že se zdravotní stav její matky začal zhoršovat, rozhodne se z města alespoň načas přestěhovat do rodné vesnice a o mámu se postarat. Co se zprvu jeví jako beznadějný útěk z milovaného města, se brzy ukáže jako příležitost, jak dát sama sobě druhou šanci...

 

Steve Sem-Sandberg: Vojín W.

Vojín W., neboli Woyzeck či česky Vojcek, je otloukánek stíhaný posměchem, naivní a čistá duše, a přece vrah. Jeho vyšetřování a poprava za vraždu ze žárlivosti, které proběhly v Lipsku roku 1824, byly jedním velkým ponížením. Pokus o únik vtáhne Vojcka až do krvavého soukolí napoleonských bitev a přinese jen další utrpení, boj o holé přežití a nakonec potupnou dezerci. Návrat domů zplodí už jen vztek, zoufalství a zločin.

 

Magda Váňová: Učitelka angličtiny

Román o štěstí, které se zlomyslně mění ve ztráty a zklamání. Ninel má takovou zkušenost od dětství, kdy si začala představovat, co by ji udělalo šťastnou, ale když tomu chtěla napomoct, vždy se její snažení zvrtlo. Dokonce musela kvůli tomu odejít z domova k tetě do Prahy, ale tahle životní změna v patnácti letech ji konečně ke štěstí přiblížila. Teta byla poloviční Angličanka, naučila Ninel perfektně anglicky, a když dostudovala, přenechala jí své žáky. Ale v partnerských vztazích se jí stále nedaří...

 

Kate Rhodes: Zátoka

Detektiv inspektor Ben Kitto potřebuje pauzu. Po deseti letech práce v londýnském oddělení vražd jej zasáhne traumatická událost, která mu dosavadní život roztříští na kousky. Pokusí se dát výpověď, jeho šéf ho však přesvědčí, aby si vzal tři měsíce na rozmyšlenou. Benovým únikovým plánem je pracovat v loděnici svého strýce na malém ostrůvku. Jeho plány však vezmou zasvé, když je na místní pláži nalezeno tělo šestnáctileté Laury.

 

David Návara: Wavesbury

Lord David, hrabě z Wavesbury, je zkušeným vojákem britské armády, který považuje službu vlasti za to nejdůležitější. Zároveň se nebojí být mimo bitevní pole dobrým přítelem a řídit se podle svých morálních zásad. Po svém vyslání na skotskou Vysočinu si získal v místním zemanovi Alastairovi věrného přítele. Proto když po pár letech přijde zpráva, že Alastair byl zabit, David bez prodlení vyrazí na jeho pohřeb. Zde potkává zemanovu sestru Elizabeth, v níž nalézá zalíbení, pozná v ní svou budoucí partnerku i souputníka na dobrodružných cestách.

 

Kristýna Trpková: Vetřelec

V domě na okraji Holic jsou nalezena tři těla: mladí manželé a jejich tříletá dcerka. Byť nejdřív vše nasvědčuje tomu, že vraždu má na svědomí jedna z obětí, brzy se ukazuje, že místo činu bylo pouze narafičené. Komisařka Laura Linhartová postupně odhaluje přísně střežená tajemství, o kterých se neměl nikdy nikdo dozvědět.

 

Marcela Müllerová: Ve stínu duhy. Příběh o životě v Pákistánu

Autobiografické vyprávění autorky, která s rodinou pobývala dva roky v Pákistánu, je zajímavým pohledem na život ve zcela odlišném kulturním prostředí.

 

Jostein Gaardner:  Tak akorát

Protagonista příběhu Albert odjíždí do chatky u jezírka, aby uspořádal své myšlenky, svůj život a také odchod z něj. Jeho žena, s níž strávil sedmatřicet šťastných let, je právě daleko na pracovní cestě, a tak je Albert momentálně sám na to, aby se vyrovnal s osudnou zprávou, již se dozvěděl od své lékařky a bývalé lásky. Snaží se zúčtovat se vším, co má za sebou, a promyslet, jakým způsobem svou dráhu uzavře...

 

Lana Bastašić: Chyť toho králíka

Už dvanáct let se dávné přítelkyně neviděly, když Saře žijící nyní v Dublinu zavolá bývalá kamarádka Lejla s prosbou, aby ji z Mostaru odvezla do Vídně. Je tam prý její od války nezvěstný bratr Armin. Během dlouhé jízdy napříč Balkánem k sobě znovu hledají cestu. Návrat domů vyplaví dlouho potlačované vzpomínky na dětství a dospívání ve válkou poznamenané zemi.

 

Jessie Cave: Soumrak

Hannah a Ruth jsou sestry. Věčně se smějí, často hádají a stejně tak i usmiřují. Jsou každá úplně jiná, ale pouto mezi nimi je silné. Společně jsou zkrátka neporazitelné. Jedna letní dovolená však všechno navždy změní.

 

Chuck Wendig: Kniha nehod

Kdysi dávno žil Nathan v domě na venkově se svým násilnickým otcem - a nikdy své rodině neřekl, co se mu tam stalo. Kdysi dávno byla Maddie malá holčička, která viděla něco, co neměla. Nyní jsou Nate a Maddie manželé a se svým synem Oliverem se do svého rodného města vrátili. Jenže to, co se dělo kdysi, se nyní opakuje...

 

Barbara Erskinová: Spřádači snů

Příběh o ztracené lásce, zradě a tajemstvích, která leží pohřbena pod nánosy času a více než tisíc let čekají, až je někdo odhalí.