Miloš Urban: Závěrka aneb Ztížená možnost happy-endu

Závěrka je milostná novela o prokletí doby, kdy se každý může stát fotografem a udělat alespoň jednu dobrou fotku. Důležitá je motivace. Motivací Matěje Runda je Věra, půvabná mladá žena, která si neuvědomuje svou fotogeničnost - svou krásu na druhý pohled. Matěj tento její dar objeví, ale má zásadní problém: neumí fotit. Přesto začne Věru fotografovat. Jeho snímky jsou překvapivě dobré a čím dál lepší, vzbuzují pozornost, obdiv, ale i odsouzení.

 

Debbie Macomber: Návraty domů

Cassie Carterová si se svými sestrami byla v dětství velmi blízká, ale jistá nešťastná událost jejich pouta zpřetrhala a Cassie hned po střední škole od rodiny utekla, jen aby se vdala za nesprávného muže a zahodila těžce vydřená studia. Její rozhodnutí zlomí jejím rodičům srdce a ještě víc proti ní sestry zatvrdí... Nyní je jí jednatřicet, od manžela odchází a touží se s rodinou usmířit, ale to není vůbec snadné. Jednoho dne jí zavolá starší sestra Karen a Cassie po své šanci ke smíru skočí. Má se však ještě ke komu vracet?

 

Martina Cole: Vyrovnat si účty

Sharon Conwayová a Lenny Scott se měli rádi už jako teenageři. Když oznámili, že se chtějí vzít, všichni je od toho zrazovali. Bylo jim jedno, že jsou příliš mladí, oni zkrátka věděli, že chtějí být spolu. Sharon neznepokojovaly Lennyho obchody. Pro ni bylo důležité, že Lenny umí dobře zabezpečit rodinu. Ona sama se starala o domácnost a dva syny. Pak se ale jednou Lenny nevrátil domů. Kdosi ho totiž zavraždil a brutalita toho činu šokovala dokonce i otrlé policisty. Sharon se dlouhých dvacet let snažila zjistit, kdo to udělal a proč. Pravdu nalezla až nyní, ale v žádném případě nehodlá nechat spáchaný zločin bez trestu. Pomsta není nikdy promlčená a nyní nastává čas, jak si s vrahem vyrovnat účty.

 

Barbara Woodová: Země odpoledního slunce

Píše se rok 1920 a dvacetiletá Elizabeth Van Lindenová se stejně jako její vrstevníci pokouší co nejrychleji se vymanit z konvencí, na kterých lpí generace jejích rodičů a které po válce už nemohou platit. Svobodný život se vydá hledat s milovaným mužem do jihozápadní Kalifornie, kde pořád ještě na odvážlivce a dobrodruhy čekají skvělé příležitosti. Brzy zjistí, že si vzala člověka, kterého vůbec nezná, sobeckého, bezohledného a s násilnickými sklony. Ale nevzdá se, snaží se najít smysl života v práci pro místní bílou i indiánskou komunitu a přitom tajně sní o nové lásce.

 

Karla Kubíčková: Spálená křídla

Anděla Brůmová prožívá dětství za první světové války, v době bídy a hladu. Sňatkem sice unikne nenáviděné práci v továrně, ale "pozvednutí" do vyšší třídy na malém městě ji nijak netěší. Její největší touhou je hrát divadlo, ovšem ve svém přání nenalézá oporu ani u manžela. Anděla uteče ke kočovnému divadlu. Domů se vrací nemocná a ponížená. Jak se vypořádá se svým okolím a dcerami, které kdysi zklamala?

 

Marit Reiersgardová: Závěje

Detektivka z prostředí malého norského města, kde každý něco skrývá a kde i samotní vyšetřovatelé mají svá dobře střežená tajemství. Jednoho dne zmizí beze stopy pětiletá Oda. Téhož dne najde student Raimo mrtvé tělo místní malířky Vibeke Hansenové. Rozbíhá se vyšetřování, policie začne vyslýchat místní obyvatele. Dny ubíhají, v případu stále není jasno, a tak se Odina zoufalá matka rozhodne vzít věci do vlastních rukou.

 

Rowan Coleman: Všichni jsme utkáni z hvězd

Stella Careyová je provdána za válečného veterána Vincenta, který po návratu z bojů tráví večery ve společnosti traumatických vzpomínek, úplně uzavřen před vnějším světem. Aby unikla před neutěšenou realitou domova, bere si Stella stále více nočních směn v hospicu. Rozmluvy s pacienty jí přinášejí zvláštní klid. Seznamuje se s jejich osudy a vnímá, jak je pro umírajícího člověka důležité urovnat a uzavřít vztahy s blízkými.

 

Jeannette Walls: Skleněný zámek

Autorka vzpomíná na své dětství a mládí, prožité na mnoha místech USA. Bydleli v karavanu, pod stanem, v autě, nádherném starém domě. Potýkali se s nedostatkem jídla, peněz, se špínou, matčinou leností a otcovým opilstvím. I když materiálně děti velmi strádaly, dostalo se jim lásky a podpory jejich výjimečnosti. Ze všech vyrostli silní, nevšední lidé, kteří se ve světě neztratí.

 

Deon Meyer: Kobra

Krveprolití v penzionu poblíž Franschhoeku musí mít na svědomí profesionální vrah - tři oběti, tři přesné zásahy do hlavy. Nevysvětlitelná rytina plivající kobry a zběsilý mediální kolotoč nejsou to jediné, co Bennyho Griessela od Jestřábů hodně zneklidňuje. To poslední, co teď potřebuje, jsou problémy.

 

David Lebovitz: Sladký život v Paříži

Tak jako mnozí další, známý autor kuchařek a cukrář David Lebovitz snil o životě v Paříži od chvíle, kdy toto kouzelné město poprvé navštívil. Nyní se mu to konečně povedlo a začíná nový život v hlavním městě Francie, ale brzy odhalí, že žít v Paříži není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Naštěstí má tajný recept na přežití – své kuchařské dovednosti. Žádný protivný francouzský úředník totiž neodolá čokoládovému dortíku… Jeho zábavné historky jsou prokládány autentickými recepty na sladké i slané pochutiny.

 

Jessie Burtonová: Múza

Strhující příběh dvou žen se odehrává v Anglii 60. let 20. století a ve Španělsku koncem 30. let. Do Londýna přijíždí Odelle, mladá absolventka univerzity na Trinidadu. Píše básně, ale musí prodávat boty. Pak získá místo písařky v galerii a seznámí se s mužem, jemuž matka odkázala pozoruhodný obraz - pravděpodobně mistrovské dílo španělského malíře Isaaca Roblese. Kolem obrazu houstne spleť záhad a klamů...

 

Miroslav Pech: Cobainovi žáci

Pokud jste si mysleli, že po pádu komunismu má už mládež život růžový a možnosti neomezené, tak to jste dost mimo. Bezejmenný hrdina Cobainových žáků nás provede od idylického dětství přes základku a učňák až do dospělosti. Jinak řečeno z pískoviště k nadšenému objevování světa, kdy je člověk Lennonem, ale taky trochu Kerouacem, přes temný opar chlastu, drog a vědomí, že nikdo to tu nepřežije, až po rezignované poznání, že ráčkující kluci dělají ve skladu. Příběh jako každý druhý. Co ale z Pechova románu dělá skvost, je přesně odposlouchaný jazyk, vytříbený cit pro dialog a smysl pro humor, byť většinou šibeniční.

 

Catherine Bannerová: Dům na prahu noci

Amedeo Esposito, nalezenec z Florencie, našel konečně svůj domov na maličkém ostrůvku na samém jihu Itálie. Zaujal ho dům, o němž místní lidé tvrdí, že v něm straší. Amedeo opravil drolící se zdi, vyměnil zetlelé dveře, zametl podlahy a hrdě zde otevřel bar, který pojmenoval Dům na konci noci. Obklopen šuměním moře tu začíná svůj nový život s krásnou, nesmírně inteligentní učitelkou Pinou. Dům na konci noci se stává domovem pro celé generace odvážné a chaotické rodiny Espositových, zatímco na ostrov doráží století prudkých změn. Mění se režimy, na světlo vycházejí zrady a vznikají nečekaná přátelství, ale Dům na konci noci zůstává jako pozadí pro dávné sváry i dějiště velkých lásek.

 

Ruth Hoganová: Sběratel ztracených věcí

Sběratel ztracených věcí je příběh o spisovateli na odpočinku Anthonym Peardewovi, jenž před čtyřiceti lety ztratil vzácný dárek, který mu na památku věnovala jeho snoubenka Therese. Tím, že upomínku ztratil, porušil jediný slib, který si na něm kdy vyžádala. Téhož dne pak Therese nečekaně zemřela. Anthony se snaží odčinit svou vinu tak, že zachraňuje věci, jež jiní lidé ztratili, a píše o nich příběhy.

 

Lenka Horňáková – Civade: Marie a Magdalény

Tři ženy, jedna rodová linie a stejný osud: všechny vyrůstaly bez otce. Jedna po druhé vypráví o lásce, naději a vnitřní síle, která jim umožnila žít s hlavou vztyčenou navzdory nepřízni osudu.

 

Sharon Guskinová: Čas zapomnění

Strhující a dojemný román o naději, že je možné přemoci smrt, ztrátu a zapomnění. Noah je chytrý čtyřletý chlapec, ale přesto je z něj jeho maminka Janie zoufalá. Její syn tvrdí, že jeho matkou je někdo jiný, na svůj věk má nepochopitelně rozsáhlé znalosti a nevysvětlitelný strach z vody. Po řádce specialistů, kteří si s Noahem nevědí rady, se Janie nakonec rozhodne navštívit dr. Andersona, odborníka na reinkarnaci a život před životem. Doktor Anderson dokončuje na toto téma knihu a v Noahovi vidí poslední důležitý kousek skládačky. Pátrání je zavede až před dveře ženy, jejíž syn se už sedm let pohřešuje…

 

Markéta Pilátová: S Baťou v džungli

Román vypráví o životě v exilu a o hledání spravedlnosti. Zatímco v rodné zemi komunisté budovali diktaturu, stavěl Jan Antonín Baťa v brazilské džungli nové Zlíny. Ideál nadšeného baťováka s pevně naplánovaným životem dostává na novém kontinentu úplně jiné rozměry a boj s chaosem nikdy nekončí. V románu se Jan Antonín snaží posmrtně vyprávět svůj příběh tak, jak ho prožil on, a ne jak ho líčila komunistická propaganda a její historikové. Vzpomíná na své nejbližší spolupracovníky a rádce, na vyhrané i prohrané bitvy, a nehodlá ze světa zmizet, dokud nenajde spravedlnost. Ale o starém i novém životě nevypráví sám. Hovoří o něm také ženy, které s ním žily exilový život v Brazílii - dcery Ludmila a Edita i vnučka Dolores.

 

Zuzana Pospíšilová: Podivná hra

Jediná věta promění Karle život v peklo. Mohla prožívat běžnou krizi středního věku, s jakou se vyrovnává spousta jejích vrstevnic. Osud jí ale přichystá zkoušku těžšího kalibru. Někdo ji sleduje, naboural se do jejího počítače, do e-mailových schránek jejích dcer. Všude toho neznámého pronásledovatele tuší, posílá jí varovná znamení a baví se jejími amatérskými dedukcemi a intenzivním strachem o rodinu. Proč ta podivná hra? Co po ní kdo chce? Karla se snaží najít jakoukoliv stopu, která by jí pomohla všechno pochopit. Je kořistí opravdového útočníka, nebo své vlastní fantazie? Možná je opravdu blázen, jak si myslí její muž. Hraje hru, o kterou nestála, hru plnou strachu a bezmoci.

 

Peter Buvalda: Bonita Avenue

Sigerius, bývalý šampion v judu, později vynikající matematik, rektor technické univerzity a na vrcholu kariéry dokonce ministr školství. Sigerius, počestný, oblíbený, úspěšný muž, je však v díle postupně demaskován, fasáda dokonalého člověka se pozvolna drolí a na konci nacházíme zoufalce, podvedeného otce a podvádějícího manžela, jemuž na rukou ulpěla synova krev a který končí svůj navenek tak úspěšný a šťastný život sebevraždou.

 

E. O.Chirovici: Kniha zrcadel

Literární agent Peter Katz obdrží nedokončený rukopis nazvaný Kniha zrcadel a je z něj nadšený. Autor knihy Richard Flynn popisuje svá studia na Princetonské univerzitě koncem osmdesátých let a svůj vztah se studentkou psychologie Laurou, chráněnkou slavného profesora Josepha Wiedera. Jedné noci těsně před Vánoci roku 1987 byl Wieder ve svém domě brutálně zavražděn, ale jeho smrt se nikdy neobjasnila. Peter Katz je přesvědčený o tom, že kompletní rukopis odhalí, kdo před pětadvaceti lety čin spáchal. Jenže chybí konec! Katz začne po autorovi a zbytku rukopisu pátrat, jenže cizí vzpomínky jsou nebezpečné a některé by možná měly raději zůstat pohřbené...

 

Elizabeth Strouthová: Jmenuji se Lucy Bartonová

Lucy vyrůstala v chudobě s milující matkou a násilnickým otcem. Mezi dětmi byla terčem posměšků. Věřila, že díky studiu unikne drsnému okolí i své minulosti. Po letech, kdy zdánlivě na svou rodinu zapomněla, však s překvapením zjistí, že některá pouta se nepřetrhnou nikdy.

 

Jorn Lier Horst: Honicí psi

Po sedmnácti letech je znovu otevřen případ vraždy mladé dívky s tím, že rozhodující důkaz, který vedl k usvědčení pachatele, byl zfalšován. Vrchní komisař William Wisting je jako šéf někdejšího vyšetřovacího týmu pohnán k zodpovědnosti a suspendován. Po celou svou policejní kariéru honil zločince, teď se však stává štvanou zvěří sám...

 

Shari Lapena: Manželé odvedle

Vaše sousedka nechce, abyste vzali své šestiměsíční dítě na slavnostní večeři. Váš manžel prohlásí, že to nevadí. Bydlíme přece hned vedle. Zapneme dětskou chůvičku a každou půl hodinu ho přijdeme zkontrolovat. Vaše dcerka spala, když jste ji viděli naposledy. Teď stoupáte po schodech do svého mrtvolně tichého domu a vaše nejhorší noční můry se naplnily. Je pryč...

 

Heine Bakkeid: Až mi zítra budeš chybět

Thorkild Aske býval elitní policejní důstojník. Pak se ale jeho život obrátil naruby. Nyní je po dvou letech za mřížemi venku a kromě trýznivých vzpomínek ho zdánlivě už nic nečeká. Nebo je to jinak? Když ho o pomoc požádají lidé, kteří by jej měli nenávidět, vydá se na odlehlý ostrov pátrat po jejich zmizelém synovi...

 

Jennifer Teegeová: Můj dědeček by mě popravil

„Jsem vnučka Amona Götha, muže, který postřílel stovky lidí - a protože jsem černá, podle něj podřadné rasy, nejspíš by zabil i mě..., “ říká Jennifer Teegeová. Její život se odhalením rodinného tajemství obrátil vzhůru nohama. V osmatřiceti objevila na fotografii v knize svou matku a dědečka. Do té doby znala Amona Götha jen ze slavného filmu Schindlerův seznam a měl pro ni tvář herce Ralpha Fiennese. Göth zabil tisíce nevinných lidí, s potěšením je vlastnoručně střílel nebo na ně štval psy. V roce 1946 za to skončil na šibenici. Jeho životní družkou byla Ruth Irene Kalderová, Jennifeřina babička, která se v táboře mimo jiné o jeho psy starala. Roku 1983 spáchala sebevraždu. Jennifeřina matka byla Němka, otec Nigerijec, ale matka ji brzy po narození odložila do ústavu, kde Jennifer zůstala do sedmi let. Od té doby vyrůstala u adoptivních rodičů. Poté, co je Jennifer konfrontována s temnou rodinnou minulostí se pustí se do pátrání a nakonec se setká i se svou matkou.

 

Paul Harding: Enon

Nositel Pulitzerovy ceny za předchozí román Tuláci přichází s melancholickou novelou volně navazující na úspěšný oceněný titul a líčí osudy členů rodu Crosbyů o dvě generace později. Nosným tématem je opět motiv vyrovnávání se s konečností smrti.

 

Lindsay Hawdon: Jákobovy barvy

Jákob, osmiletý cikánský chlapec, ze čtvrtiny Rom a ze čtvrtiny Jeniš, zůstal úplně sám v nacisty okupovaném Rakousku. Prchá lesem, skrývá se, pronásledován strašlivými vzpomínkami, vydán napospas zlu a zcela závislý na dobru, je-li mu poskytnuto.

 

Alena Jakoubková: Manžel nikdy nespí

Erika, tak jako řada maturantů, dostane od svých rodičů za úspěšně složené zkoušky dárek - zájezd do Paříže. Když ve městě nad Seinou potká šarmantního vysokoškoláka, okamžitě se do něj zamiluje a prožije s ním neopakovatelné chvíle. Po návratu domů zjistí, že je těhotná a rozhodne se, že se o dítě sama postará i proti vůli svých rodičů.

 

Lars Vasa Johansson: Kouzelníkův únik z reality

Neúspěšný profesionální kouzelník Anton zabloudí v národním parku Tiveden mezi nadpřirozené bytosti a jako trest za to, že odmítl pomoci víle, je označen znamením smrti. Ochránci parku mu radí splnit tři úkoly, aby se prokletí zbavil a přestaly ho stíhat nehody, které ho mají dohnat k sebevraždě. Anton však ničemu z toho nevěří a ani přes očividné důkazy ze sebe nehodlá dělat hlupáka. Nakonec se do světa kouzelného lesa nechá vtáhnout, jen aby vzápětí zjistil, že kdyby zmizel, nikomu by nechyběl, a že je ještě větší ztroskotanec, než si o sobě myslel. Má dvě možnosti - buď se bude chovat tak jako dosud, nebo se pokusí splnit úkoly, zbavit se znamení smrti a svůj život změnit.