Helena Černohorská: Ida

Hlavní hrdinkou je dívka Ida, pocházející původně z pohraniční německé rodiny. Ida je po skončení 2. světové války za trest poslána na nucené práce nejprve do jihočeských Prachatic, posléze k sedlákovi, který se nechce účastnit kolektivizace v zemědělství. Společně by dokázali mnoho, ale násilné odebírání půdy a statků jim zabrání v normálním životě...

 

Klára Betincová: Alpský přelet aneb cyklovýlet z Benátek

Cestopis o jízdě cyklistické party z italských Benátek zpět do vlasti. Vyprávění psané deníkovou formou poctivě zaznamenává celou dobu výletu.

 

Emily Edwards: Nejlepší kamarádky

Elizabeth a Bryony jsou si podobné asi jako den a noc, ale jejich přátelství vždy fungovalo. Jsou nejlepšími kamarádkami a navzájem si jsou kmotrami svých dcer. Bezpečnost jejich dětí je pro obě nejvyšší prioritou. Ale co když jejich rozhodnutí může ublížit vlastnímu dítěti? Netuší, že se radikálně rozcházejí v jedné velmi důležité otázce - očkování. A když Bryony ve strachu z odsouzení řekne před dětskou narozeninovou oslavou něco, co mělo být neškodnou nevinnou lží, následky jsou katastrofálnější, než si kterákoli z nich dokázala představit...

 

Ondřej Fanta: Vraždy na dvojce

Detektivní příběh inspirovaný skutečným prostředím smíchovské kriminálky a životem reálného poldy. Poručík Filip Pokorný je po konfliktu s nadřízeným již několik let „uklizený" na výjezdovce kriminálky na pražském Smíchově. Tam čeká na novou příležitost, která mu změní život a pomůže mu vrátit se zpět do sedla. A jednoho zimního večera se objeví...

 

Charlotte Butterfield: Zítra touhle dobou

Jessica Bay má hektickou práci a doma na ni čekají dva náladoví puberťáci s manželem, který si pamatuje, že spolu nespali už 632 dní, ale nepamatuje si, že má vynést odpadky. V zoufalé touze po změně se s rodinou přestěhuje na malý ostrov v Lamanšském průlivu. Ostrov, ovšem skrývá nebezpečné tajemství: může vás vrátit v čase. Můžete znovu prožít jakýkoli den ve vaší minulosti. Jess v tom vidí jednoznačnou šanci, ale zapomene zvážit rizika. Změna, byť jediného okamžiku ve vaší minulosti totiž může zásadně změnit celou vaši budoucnost.

 

Lucy Clarke: Trosečníci

Vzbudíte se na překrásném, odlehlém ostrově. Obklopuje ho třpytivé modré moře, září nad ním zlaté zapadající slunce. A přesto to není obyčejná dovolená. Podél vraku letadla přechází sem a tam cizí člověk. Další cizinec si brousí nůž a do kůry palmy vyrývá jména mrtvých. Ostatní sedí kolem ohně a vše pozorují. A každý z nich má své nevyřčené příběhy a pečlivě skrývaná tajemství...

 

Tereza Bartošová: Vodník

Emina kamarádka zmizí bez jediného slova. O dva dny později se v nedaleké vesničce objeví tělo. Probralo se v údolí protkaném říčkou Litavkou, jejími slepými rameny a starodávnými mlýny k životu něco děsivého? Nebo zaúřadovala obyčejná lidská zloba? Celý případ smrdí bahnem a pořádným průšvihem i kvůli Emě, která se vyšetřovatelům neustále motá pod nohy.

 

Carmen Mora: Obřad

Temná rituální vražda po sedmi letech opět otřásla celým Madridem. Obětí trýznivého zločinu se stala další mladá žena, která měla těsně před svatbou. Tehdejší pachatel byl dopaden a dosud si odpykává trest, takže existují jen dvě možnosti: buď má následovníka, anebo je uvězněn nevinný. Ve strachem svíraném městě čeká inspektorku Elenu Blancovou největší výzva její kariéry.

 

Hera Lind: Tisíc a jeden den

Po nešťastném manželství se Katharina bezhlavě zamiluje do Bernda. Oddaně ho následuje do Íránu, kam Bernd odchází za prací. Nová kultura však nevítá Katharinu s otevřenou náručí, Chomejního strážcům víry je brzy trnem v oku. A když se odvážně zastane třináctileté dívky, která má být donucena ke sňatku, postihnou Kathi vážné následky.

 

Kjóko Nakadžima: Malý dům

Na jaře roku 1930 musela dvanáctiletá Taki jako většina chudých venkovských děvčat jít do služby. Nyní téměř devadesátiletá píše své vzpomínky na dobu strávenou v maloburžoazní domácnosti na předměstí Tokia, od optimistických třicátých let do počátků války. Podrobně líčí předválečné zvyky, společenské vztahy, rovněž dosah historických událostí, rostoucího nacionalismu a devastaci po kapitulaci Japonska v roce 1945.

 

Irena Piloušková: Buď hodná

Byla to žena, která pro své okolí nic neznamená. Možná jste ji potkali v obchodě nebo ji znáte z fronty na poště. Měla dvě dospělé děti, vnoučata a manžela. Žila spořádaně. Možná až moc. Stejné zvyky, nálada, dokonce i účes snad dvacet let. Ale najednou je pryč. A lidé se začínají ptát: kam zmizela? Co se jí stalo? A kdo vůbec byla?

 

Ondřej S. Nečas: Stříbrný měsíc

Matyáš Korvín, král uherský a český, je na pokraji smrti a české království se má brzy znovu sjednotit pod jedním vladařem. V téže době se v Brně objeví padělatel, který dokáže vytvářet falešné stříbrné mince nebývalé kvality - ty však nepřinášejí bohatství, nýbrž smrt. Alespoň tak to tvrdí vyděšený purkmistr Oldřich Polzmacher, jenž si dá povolat rytíře Mojmíra Mráze ze Žezlic, zmocněnce Moravského zemského soudu. Příští události mu záhy dají zapravdu: každá další mince, která je nalezena, ukazuje na novou vraždu.

 

Zuzana Erdösová: Listy z Mexika

Odlehčené postřehy české autorky, překladatelky a hudebnice o životě v Mexiku, kam se před patnácti lety přistěhovala. S manželem, Mexičanem, se jim narodila dcera a autorka se dennodenně snaží v té krásné zemi plné podivných kulturních rozdílů, chaosu i bezstarostnosti plavat a naráží přitom na srdečnost i nepochopení v té nejryzejší podobě.

 

Shirley Dickson: Osiřelé sestry

Čtyřletou Etty a osmiletou Dorothy odveze matka v roce 1929 do sirotčince a ony už ji nikdy nespatří. Její zmizení jim zlomí srdce. Svobodu získávají v roce 1940, kdy jejich vlast vstupuje do války a problémy je čekají i nyní. Manžel Dorothy je povolán do války, a Etty se zamiluje do muže, jehož nikdy nemůže mít. Obě nedokážou zapomenout na zradu, které se na nich matka dopustila. Dokážou se však vypořádat s novou skutečností, když je odhaleno tajemství jejich dětství?

 

Lana Bastašič: Chyť toho králíka

Už dvanáct let se dávné přítelkyně neviděly, když Saře žijící nyní v Dublinu zavolá bývalá kamarádka Lejla s prosbou, aby ji z Mostaru odvezla do Vídně. Je tam prý její od války nezvěstný bratr Armin. Během dlouhé jízdy napříč Balkánem k sobě znovu hledají cestu. Návrat domů vyplaví dlouho potlačované vzpomínky na dětství a dospívání ve válkou poznamenané zemi.

 

Viktorie Hanišová: Neděle odpoledne

Život malého Tea ubíhá v pomalém, ubíjejícím rytmu. Podivínská a samotářská matka ho vzdělává doma a namísto procházek a setkávání s jinými dětmi ho vodí do komunitního náboženského centra. Otec má náročnou práci a občas o ní Teovi vypráví. Každé nedělní odpoledne se ale děje divná věc - otec někam zmizí. Dospívání však nelze zastavit a s nástupem do školy se v Teově neveselé rutině objevují první trhliny...