Margaret Atwood: Alias Grace

Román z Kanady založený na skutečných událostech. V roce 1843 byla odsouzena k doživotnímu trestu šestnáctiletá služebná Grace, která údajně zavraždila s druhým sluhou své pány. Kauza Grace Marksové byla ve své době velmi sledována nejen v Kanadě, ale i v USA a v Británii. Důvodem dvojité vraždy měly být milostné vztahy a žárlivost. Grace pobývala střídavě ve vězení a v ústavu pro choromyslné. V té době se začínají rozvíjet teorie o duševních chorobách a tak případ poutal pozornost i lékařů, kteří se snažili zjistit, jestli byla příčetná, nebo to jen předstírala. Grace totiž tvrdila, že si na nic nepamatuje. V roce 1872 jí byla udělena milost.

Jari Järvelä: Komu hlava sejde

Finský psychologický thriller gradující až k bitvě o přežití. Skupina deseti smolařů byla vybrána, aby se zúčastnili soutěže o jeden milion eur. Stačí ve dvou týdnech přejít nejtěžší evropský trek v korsických horách a dorazit do cíle v limitu. Soutěžící si ale velmi brzy sáhnou na dno svých sil a ze závodu se postupně stává zoufalý boj o přežití...

Sarah Flint: Maminčin mazánek

V hrobě v lese jsou pohřbeny matka s dítětem. Ale jeden z nich je naživu, druhý je mrtvý. Detektiv Charlie Stafford je přiřazena ke svému šéfovi Geoffreymu Hunterovi, aby mu pomáhala s případem, kde matky a jejich děti beze stopy mizí. Ztrácí se čím dál více párů a tlak na oba sílí. Podezřelý je dopaden, ale je to skutečně on?

Lenka Kovářová: Tatranka v Hanoji aneb Vietnam, můj paralelní svět

Tato netradičně pojatá knížka je souborem příběhů o Vietnamu a jeho obyvatelích. Vyjeví se nám zde Vietnam a Vietnamci skuteční - ve světě reálném, ale plném někdy až surreálných zážitků. Autorka zde žila dostatečně dlouho, aby se z Vietnamu stal její "paralelní svět". Popis jejích příhod je velmi bezprostřední. Její postřehy jsou totiž neotřelé, zábavné, poetické, s citem pro paradox.

Lesley Kara: Fáma

Svobodná matka Joanna se z Londýna přestěhovala do přímořského městečka, kde chce začít nanovo. Aby se lépe seznámila s místními, rozhodne se přihlásit do čtenářského kroužku. Zde bez nějakého rozmyslu vypustí, co se doslechla: že prý zde žije žena, která jako mladá zabila malého chlapce. Pro ospalé městečko je to velké sousto a jeho obyvatelé začnou okamžitě spekulovat, o koho se jedná. A netrvá dlouho a začnou se vzájemně obviňovat...

Jorn Lier Horst: Katharinina šifra

William Wisting jako každý rok přijíždí k domu Martina Haugena, odkud před 24 lety beze stopy zmizela Haugenova manželka Katharina. Zůstal po ní jen papírek se záhadnými číslicemi a sbalený kufr. Případ se nikdy nepodařilo vyřešit - Katharina se nenašla. Martin Haugen měl solidní alibi a ani jiné stopy nikam nevedly. Vztah mezi Wistingem a Haugenem se během vyšetřování vyvinul v přátelství, a tak Wisting Haugena v den Katharinina zmizení vždycky navštěvuje. Jenže tentokrát nikdo neotevírá, dům je zamčený a Haugenův telefon mlčí. Téhož dne navštíví Wistinga na stanici mladší kolega, kriminalista Adrian Stiller, který má na starosti vyšetřování policejních pomníčků a přichází proto, že případ Kathariny souvisí s jiným podivným zmizením. Přestože si oba vyšetřovatelé příliš nepadnou do oka, nezbývá jim než spolupracovat a pokusit se obě záhady vyřešit.

Lone Thiels: Posedlé dítě

Na hřbitově je nalezen zavražděný muž. Krátce nato se najde tělo malého chlapce. Londýnská korespondentka Nora Sandová si začíná myslet, že obě vraždy souvisejí s rozvodem slavného páru, který mezi sebou bojuje o svěření syna do péče. Honba za pravdou ji zavede až do nejtemnějších londýnských zákoutí, kde vládne černá magie.

Billy O´Callaghan: Náš Coney Island

Román je příběhem hlubokého citového vztahu, který trvá již více než dvacet let a vznikl z docela nenápadného a víceméně náhodného setkání. Už dvacet pět let se každý měsíc setkávají na brooklynském Coney Islandu, kde spolu stráví den. Michael a Caitlin znají navzájem každou svou vrásku, vědí, co znamená to které drobné gesto, přesto je mezi nimi mnoho nevyřčeného. Kdysi na sebe narazili v jednom baru a od té doby věděli, že k sobě svým způsobem patří. Jenže doma na ně čekali jiní partneři, které nešlo opustit. Poslední setkání v omšelém hotelu přináší otázku, zda to tak musí zůstat napořád.

Dominik Dán: Jednou nohou v hrobě

Oddělení vražd pod vedením kapitána Burgera má před sebou těžký případ. Na skládce byla nalezena část lidského těla a nedostatek stop nedává velkou naději na dopadení pachatele. Jak spolu souvisí ohavný nález, bankovní loupež a vykradení bytu majitelky módního salonu? Aby mohl být pachatel dopaden, musí policisté na tyto otázky najít odpověď.

Tibor Rode: Mona Lisa virus

V Americe náhle zmizí skupina královen krásy a po čase se opět objeví, ale všechny dívky jsou znetvořené po plastických operacích. V Lipsku je zničena nástěnná malba Leonarda Da Vinciho. Zároveň se po celém světě šíří počítačový virus, který ničí fotografie žen. Co mají tyto události společného? To je otázka, na kterou musí najít odpověď vědkyně Helen Morgan, zvlášť když je její dcera unesena a stopa vede do Evropy - na místo, kde s největší pravděpodobností před 500 lety spatřil světlo světa slavný obraz Mona Lisa.

Caroline England: Mezi námi lháři

Dramatický román s prvky thrilleru je příběhem o přátelství, ale také o tajemstvích, zradách a lžích. Nick a Lisa mají svatbu, ale jejich kamarádka Penny sedí na okenním parapetu ve čtvrtém patře hotelu a chystá se skočit. Snoubenci a všichni přítomní jsou v šoku. Jenomže brzy se ukáže, že každý z party dlouholetých přátel má nějaké své tajemství a že jejich vztah nebyl rozhodně založen na důvěře...

Jan Bauer: Kdo zradil krále

Historická detektivka se soudcem Melicharem a jeho pomocníkem Božetěchem, odehrávající se za vlády Jana Lucemburského. Po návratu z tažení do Uher je zatčen jeden z předních velmožů království Jindřich z Lipé a uvězněn na hradě Týřově. Král Jan Lucemburský ho obviňuje ze zrady a požaduje jeho smrt. Království hrozí vzpoura mocného rodu Ronovců a krvavá domácí válka. Zároveň je ze zrady obviněn i královský soudce Melichar z Roupova, je uvězněn na Křivoklátě a zřejmě ho čeká mučení a poprava. Jeho pomocník Božetěch usilovně hledá někoho, kdo by pomohl soudce osvobodit a zbavil ho nařčení ze zrady.

Gabriela Falcová: Diagnóza učitelka

Humorně i s nadsázkou vylíčené příběhy ze života vesnické učitelky. Vzhůru za zážitky a průšvihy, které neznají hranic a mohou se stát každému z nás.

Andrew Ridker: Altruisté

Stárnoucí Arthur Alter je hostujícím profesorem na jedné bezvýznamné univerzitě v St. Luis. Po smrti své manželky se odstěhoval ke své mladé přítelkyni, s níž má postupně stále větší neshody. Jeho dospělé děti ho odsuzují za to, jak si brzo po matčině smrti našel náhradu. Arthur nezvládá splácet hypotéku na dům, ve kterém s původní rodinou žil, avšak nechce ho za žádnou cenu prodat. V zoufalé snaze nepřijít o dům pozve Arthur svého syna a dceru do St. Louis pod záminkou usmíření. Jeho záměry jsou však ve skutečnosti úplně jiné...

Natalie Daniels: Kukačka

Když se Connie seznámí s Ness, stanou se z nich nejlepší přítelkyně. Jejich rodiny spolu jezdí na dovolenou a o všechno se dělí, jako kdyby byly sestry. Život ale přináší problémy: Connie má potíže s dospívajícími dětmi, nemocnou matkou, v práci i manželství. Pomalu ztrácí vztah k realitě. Jednoho dne se probudí na psychiatrii a nic si nepamatuje. Navštěvuje ji pouze manžel; matka, někdejší nejlepší přítelkyně a děti za ní přijít nechtějí. Nebo nemůžou? Soudní psychiatrička Emma Robinsonová musí pracovat s Conniinou pamětí a obě pomalu zjišťují, co se stalo...

Hazel Prior: Ellie a její náhodné setkání

Elliin život poklidně plyne. Má domov i manžela a je docela šťastná. I proto ji překvapí, když nalezne souznění s poněkud podivínským cizím mužem, který jí věnuje dárek a také nový pohled na život. Dan ve svém domku na vřesovišti vyrábí harfy a má pocit, že mu to stačí. Nikdy by ho nenapadlo, že mu do života vstoupí Ellie a s ní i celá řada nečekaných tónů. Člověk ale někdy potřebuje náhodné setkání, aby zjistil, jaký život může doopravdy vést.

Nina Hořínová: Slečna pokladní

Autobiografické vyprávění, ve kterém autorka představuje své zkušenosti, které získala při práci pokladní v Bille. Během této brigády se mohla seznámit nejen s různými typy lidí a situacemi, ale i s provozem prodejny a tamním kolektivem. Situace, kterými prošla, jsou úsměvné, rozpačité a občas i smutné, stejně jako zákazníci, neboť každý je jiný.

Ken McClure: V přímém ohrožení

Když se Steven Dunbar pustí do vyšetřování vraždy dvou lékařů, netuší, jaká je mezi nimi spojitost. Spolupráce s Interpolem odhalí další oběti zabité stejným způsobem. Vše nasvědčuje tomu, že podezřelé zbohatnutí jistých lidí je spojeno s bojem proti smrtícímu viru, a Steven musí zasáhnout dřív, než se v ohrožení ocitnou další životy, včetně toho jeho.

Roxie Cooper: Den, kdy jsme se potkali

Stephanie a Jamie se setkali na víkendovém uměleckém kurzu a nezůstali si lhostejní. Protože však Jamie žije ve šťastném manželství a Stephanie se chystá brzy vdávat, nedávají svým citům prostor a vracejí se do svých životů, aniž by své partnery zradili. Hloubka porozumění mezi nimi během času vzrůstá i na dálku, své city však úpěnlivě drží v rovině tajeného, stále zcela platonického, ale o to hlubšího přátelství. Roky běží, manželství, v nichž žijí, se postupně s lety vyvíjejí a oba budou muset zjistit, zda platí to, co si spolu přečetli v den, kdy se seznámili: "Svůj osud potkáš na cestě, kterou sis vybral proto, aby ses mu vyhnul."

Teresa Driscoll: Chladná jako led

Psychologický thriller s překvapivým závěrem je příběhem dvou kamarádek, které před sebou skrývají tajemství. Do jaké míry je možné věřit přátelům? Sophie si myslela, že v nové sousedce Emmě našla spřízněnou duši. Dokonce jí svěřila na hlídání svého čtyřletého syna Bena. Ten však skončil v nemocnici. Sophie musí rozkrýt, co se stalo. Klíčem bude minulost, ze zpětného pohledu plná varovných signálů a tajných vztahů...

Hana Hindráková: Svítání nad savanou

Nora se při natáčení reportáže o Veterinářích bez hranic dostane do afrického vnitrozemí. Náhoda ji svede dohromady s bývalým tanečním trenérem, který utekl před svými city k Noře z Prahy a pomáhá na černém kontinentu v boji proti vzteklině. Po marném úsilí zachránit pokousané děvčátko oba zjišťují, že jejich zakázaná láska ještě zesílila. Ohrozit ji může jen past, kterou na ně nastražil místní ozbrojený gang.

Petra Dvořáková: Vrány

Dvanáctiletá Bára se právě nachází na prahu dospívání. Projevuje se u ní výtvarné nadání, ale také živelná a občas nezvladatelná povaha. S nástupem puberty se konflikt mezi její spontánností a touhou matky po nekomplikovaném životě dramaticky prohlubuje. Zvlášť v kontrastu s její o něco starší, poddajnou sestrou. Čím více chce Bára svou přirozenost realizovat, tím úporněji se její okolí snaží tyto nesrozumitelné a průměru se vymykající potřeby ovládnout. Jejího talentu si všimne mladý učitel výtvarné výchovy přezdívaný Frodo, který jí nabídne citlivou oporu v boji s nároky rodiny, jež pod fasádou vnější spořádanosti ukrývá i velmi temná místa...

Paolo Cognetti: Nikdy nevystoupat na vrchol

Co znamená vydat se do hor a nikdy nevystoupat na vrchol? Ve své nejnovější knize Paolo Cognetti vypráví o cestě jako touze po sebepoznání, o kroužení kolem smyslu vlastní pouti, o úniku i návratu, o snaze nechat se fyzicky prostoupit krajinou. Literárně pojatý cestovní deník zachycuje jeho zážitky z expedice do nepálského Dolpa, na niž se vydal koncem roku 2017 jako čtyřicátník, který se musí vyrovnat se skutečností, že definitivně překročil hřeben mládí a zpátky nevede žádná stezka.

Louis L´Amour: Léčka

Klasický western oblíbeného amerického autora o boji dvou mužů o srdce jedné ženy i proti děsivé přesile nepřátel. Frank Paddock a Barnes Kilrone se už v mládí zamilovali do stejné ženy, tato mladická láska spojila jejich osudy stejně pevně jako vyhnanství v nebezpečném teritoriu na Divokém západě. Nyní si musí začít zase důvěřovat, aby dokázali přemoci nebezpečnou Bannockovu skupinu. Zatímco major Paddock se vydává v čele mužů po stopách unikajících nepřátel, tak Kilrone střeží s hrstkou dalších mužů nevinné ženy a děti. Ani jeden netušil, do jaké léčky padli, a že se možná nikdo z nich nedožije rána...

Jaroslava Černá: Valdštejn

V historickém příběhu autorka sleduje především osobní vztahy Albrechta z Valdštejna, který má v období kolem roku 1634 neblahé tušení, že se stane cosi hrozného. Navzdory nepříjemným pocitům však stále myslí i na svou milovanou Lukrécii.

Tomáš Šebek: Nebe nad Jemenem

Příběhy českého chirurga na misi Lékařů bez hranic v Jemenu. I přes každodenní hřmění střelby, všudypřítomnou hrozbu cholery, operace těžce postřelených dětí a nedostatek spánku se autor na své jemenské misi snaží pozorovat běžný život, který se skrývá pod tímto válečným závojem. Jak se žije muslimským lékařkám a jaké lidské příběhy se ukrývají za tvářemi pacientů, to vše popisuje ve své knize z místa současné největší humanitární katastrofy na světě, ale zároveň nezapomíná zapojit i smysl pro humor a nadsázku.

Janet White: Pastýřka

Autobiografická kniha přináší životní příběh Britky, která po válce odmítla nastoupit na univerzitu a místo toho cestovala po venkovských usedlostech a učila se farmařit. Jako velmi mladá se pak rozhodla přesídlit na Nový Zéland a záhy na jeden z malých, zcela opuštěných ostrovů v jeho blízkosti, kde úplně sama farmařila. Ani poté, co byla napadena a málem zavražděna, se nechtěla z ostrova odstěhovat. Nakonec se však vrátila do Británie, založila rodinu a další farmu, kde i přes pokročilý věk stále aktivně hospodaří.

Susan Mallery: Rodinné pouto

Život bez rodiny, s omezenými vyhlídkami a s minulostí, o které by člověk raději vůbec nemluvil, není právě peříčko. Callie Smithová o tom ví své. Jak byste se ale cítili, když byste jednoho dne zjistili, že máte bratra a sestru? Callie se navzdory svým obavám rozhodne změnit svůj život. Přestěhuje se do velkého rodinného domu za svým dědečkem a sourozenci a doufá, že je to začátek nového života. Ovšem začátky jsou těžké a všichni si na sebe musí zvykat...

Knut Hamsun: Hlad

Román klasika norské literatury, laureáta Nobelovy ceny, je příběhem s mnohými autobiografickými prvky. Autor popisuje psychicky vypjaté stavy mladého spisovatele, způsobené chudobou a hladem.

Alena Damijo: Angličan v Česku

Když přijede Čech do Velké Británie, má oči navrch hlavy a nestačí se divit. A co teprve, když přijede Angličan do České republiky. Alena Damijo popisuje ve svých laskavých fejetonech s vtipem a nadhledem veškerá úskalí, která na návštěvníky z britských ostrovů číhají poté, co vystoupí z letadla v našem hlavním městě - ať už jde o vepřo knedlo zelo, nebo návštěvu typické české domácnosti.

Siegfried Lenz: Přeběhlík

Román jednoho z nejvýznamnějších německých poválečných spisovatelů otevírá téma dezerce, které bylo v Německu po druhé světové válce tabuizované. Hlavní postavou románu je mladý voják Walter Proska, který dezertuje k Rudé armádě poté, co je jeho jednotka rozprášena partyzány. Poutavý, čtivý příběh plný zvratů a umělecky působivé ztvárnění slouží autorovi k zamyšlení nad závažnějšími tématy, která s dezercí vojáků souvisela; reflektuje vojenskou čest, svědomí a morálku, bez patosu se dotýká také vlastenectví a německého nacionalismu.

Stephan Orth: Couchsurfing v Číně

Stephan Orth cestuje s velkou oblibou po zemích, které mají špatnou pověst, a píše o nich bestsellery. V této knize po tři měsíce objevuje Čínu a zjišťuje, jak funguje nová světová velmoc. Navštíví zde metropole, které experimentují s totální kontrolou. Na své cestě od gauče ke gauči si vyzkouší roli soutěžícího při pletení košů, tančícího učitele angličtiny nebo vyzkouší štěstí v kasinu - a zjišťuje, jakými sny a jakými strachy zde lidé žijí.

James Patterson: Sedmnácté znamení

V ulicích San Franciska panuje strach. Po několik měsíců se objevují těla zastřelených bezdomovců, ale policie se zločiny nezabývá. Až seržantce Lindsey Boxerové se podaří vypátrat stopu k vrahovi, který zatouží po osobní odplatě. Lindsay vystavuje nebezpečí jak sebe, tak i kolegy, kteří ji od pátrání odrazují. Ale nechat vraha uniknout? To není její styl.

Josef Habas Urban: Návrat do Valbone

Tři studenti - jedna dívka a dva chlapci - v roce 2001 odjeli na prázdniny do zahraničí. Místo do Rumunska však nakonec putovali až do Albánie, kde se navždy ztratili. Jejich poslední stopy vedly do Prokletých hor. Navzdory pátrání o nich již nikdo více neslyšel. Jana, sestra ztracené Lenky, po letech dostane tajemnou zásilku - Lenčin pas s razítkem Valbone 666. Rozhodne se v doprovodu svého přítele Josefa vydat do Albánie a vypátrat, co se vlastně stalo...

Kerry Lord: Háčkovaní ptáčci

Fotografická publikace představuje čtyřicet návodů k výrobě háčkovaných ptáčků. Výběr příze a dalších potřebných materiálů. Každého ptáčka lze vyrobit ve čtyřech různých velikostech. Postupy standardních tvarů. Jednotlivé modely jsou rozděleny do tří úrovní podle náročnosti.

Jiří Kovařík: Války na moři

Pátý svazek líčí boj o nadvládu na mořích, který probíhal od poloviny XVII. století souběžně s válkami na souši. Zpočátku šlo o soupeření mezi největšími námořními mocnostmi, Spojenými provinciemi nizozemskými a stuartovskou Anglií, do nějž se zvolna zapojovala Francie. Byl to čas velkých bojů, v nichž se zrodila taktika řadových lodí, doba vůbec největšího střetu plachetních lodí. Soupeřili v nich velcí admirálové, Angličané James z Yorku, vévoda z Albemarle a Rupert Falcký, Nizozemec de Ruyter či Francouzi de Tourville, Bart a mnozí další.

Mary Jane Mucklestone: Skandinávské vzory

Kniha je sbírkou módních vzorů používaných při tradičním pletení v Norsku, Švédsku, Dánsku, na Islandu a na Faerských ostrovech. Najdete zde různé barevné motivy, jako jsou hvězdičky, květiny, geometrické vzory, srdíčka, ptáčci a zvířáta i mnoho dalšího. U každého motivu je upletený vzorek, fotografie ve skutečné velikosti, barevné rozkresy pro snadnější pletení a barevné varianty.

J. – F. Mallet: Simplissime. Nejsnadnější kuchařka na světě

Není vůbec snadné přicházet každý den s novými nápady a umět v kuchyni stále vynalézat nové recepty jen z těch několika málo zásob, které člověk najde v ledničce nebo ve spíži. Autor v knize dobře zužitkoval své dlouholeté zkušenosti s vařením a více než 200 receptů upravil tak, aby se pokrmy skládaly z maximálně 6 surovin a byly hotové za 10 až 15 minut. Jsou rychlé a snadné, a přitom skvěle vypadají a lahodně chutnají.

Daniel Prokop: Slepé skvrny

Analytik Daniel Prokop v knize pohlíží na problémy a výzvy současného Česka i světa. Neřešená chudoba a exekuce, nerovné vzdělávání a omezené životní šance, nárůst populismu a neschopnost na něj reagovat, mýty o veřejném mínění zastiňující realitu - to vše souvisí s klesající důvěrou Čechů v demokracii a s její životaschopností ve stále složitější realitě.

Alex Kershaw: První vlna

Seznamte se s památným příběhem vylodění v Normandii jinak - očima vojáků, kteří šli na smrt, a přesto určili osud invaze do Hitlerovy "pevnosti Evropa". A také osud samotného dvacátého století.