Radka Denemarková: Hodiny z olova

Rozsáhlý román inspirovaný autorčinými pobyty v Číně. Do osudu několika rodin odlišných generací z evropských zemí i sociálních vrstev zasáhne tatáž rozhodující věta. Český podnikatel, jeho manželka a dospívající dcera, ruský diplomat, francouzský literát, studentka kaligrafie, kuchař a řada dalších hrdinů. A jejich rodinná traumata, krize středního věku, vyhoření nebo puberta. Poutníci a cestovatelé, kteří odjeli do Číny, aby si uklidili ve svém životě, ale jejich svět se dál rozpadá. Něco nenávratně ztrácejí a sami nejsou s to to pochopit.

Ning Kchen: Nebe nad Lhasou

Oceňovaný čínský autor přivádí do metafyzické tibetské krajiny u kláštera nedaleko Lhasy několik různorodých postav s různými osobními příběhy - působí tu buddhistický duchovní učitel francouzského původu, s nímž přijíždí diskutovat jeho otec, skeptický západní filozof. Čínský učitel tu hledá spočinutí po bouřlivých politických událostech. Mladá žena s tibetskými kořeny sem přichází objevovat svou rodinnou historii. Jejich světy se setkávají a propojují v zemi s neuchopitelnou duší v bezprostřední blízkosti nebe... Filozoficky laděný román vypráví o hledání duše jednotlivce i země, o setkávání kultur, přičemž se dotýká jak psychologických, tak společenských či politických souvislostí.

Anna Strnadová: Nebeské komando

Příběh Gusty Lindemanna žijícího v předválečných Sudetech, který v dětství přišel o rodiče a jehož opatrovník, zatvrzelý stoupenec Hitlera, mu tajně změnil občanství z českého na německé. Gusta, který byl hrdý Čech, byl zadržen za vyhýbání se vojenské povinnosti. Musel narukovat do wehrmachtu a byl přidělen na loď, která zneškodňovala miny na mořském dně. Jeho každodenní boj o život, ale i soucit s obyčejnými lidmi poté, co vystoupí z lodi a má chvíli volno, zcela zásadně ovlivňuje Gustovu osobnost.

Gillian McAllister: Ať řekneš cokoliv

Joanna je šťastně vdaná, ale i po třicítce se stále tak trochu hledá, vyhýbá se zodpovědnosti a nerada se rozhoduje. Nepříjemné záležitosti odsouvá, nezaplacené účty schová pod postel, je přesný opak svého muže Reubena. Jednoho pátečního večera si vyrazí ven s kamarádkou. V baru je však začne obtěžovat jakýsi muž, a protože ho Joanna nedokáže rázně odmítnout, raději z podniku samy odejdou. Cestou domů však za sebou slyší kroky a je si téměř jistá, že je to onen muž z baru. A tak ho Joanna překvapí, v pudu sebezáchovy do něj strčí a on spadne z mokrých schodů. A pak to Joanně dojde: pod schody v liduprázdné uličce leží bezvládné tělo muže s tváří v kaluži vody a to, jak se ona sama teď zachová, změní její život.

Christine Manganová: Marokánka

Jeden rok a celý oceán dělí Alici Shipleyovou od jejího bývalého studentského života a od strašlivé nehody, při níž zahynul muž, za něhož se chtěla vdát. Nyní se píše rok 1956, Alice Shipleyová žije v Tangeru se svým manželem a rozhodně nečeká, že se tam setká s Lucy Masonovou. Od nehody totiž spolu tyto dvě kdysi nerozlučné přítelkyně nepromluvily. Vypadá to, že Lucy chce vše napravit, a proto pomáhá Alici, která si na život v Maroku, přeplněné tangerské ulice a nesnesitelné horko nedokáže zvyknout. Jenže záhy začnou Alici sužovat staré známé pochybnosti. Zdá se jí, že ji Lucy neustále ovládá a dusí svou přítomností. Pak se zničehonic ztratí Alicin manžel John. Alice má podezření, že s tím má Lucy něco společného, a rozhodne se to dokázat...

Vlastimil Vondruška: Duch znojemských katakomb

Oldřich z Chlumu přijíždí spolu s panošem Otou jako jeden z vyslanců českého krále do Znojma, kde se koná jednání o smíru mezi moravskou a rakouskou šlechtou. Vše je předem dohodnuto a jde jen o to, aby se ochota ze smíru veřejně potvrdila. Purkrabí znojemského hradu proto očekává spíše dvorskou slavnost než ostrou půtku vyslanců. Jenže hned druhý den zmizí jeden z mladých českých šlechticů. Je to o to víc znepokojivé, že o čtyři roky dříve tu stejně nevysvětlitelně zmizel jeho starší bratr. K dovršení všeho se duch staršího bratra objeví přímo na hradě a pak zmizí v tajemných katakombách, jimiž je město pod zemí doslova protkáno.

Barbora Čenohlávková Večeřová: Můj rok s inženýrem

Kniha popisuje strasti a slasti ženy, na jejímž manželském životě se silně podepisuje profese manžela inženýra, který k problémům přistupuje s vervou sobě vlastní a vše se snaží řešit jednoduše, logicky a co nejvíce úsporně. Ne vždy se to ale daří a je na manželce, aby to většinou zachránila. Tento stav pak ještě oživuje Iva, svérázná sestra pana inženýra, která stejně jako on dává svým chováním vzniknout vtipným až komickým situacím.

Laura Moriarty: Gardedáma

Talentovaná patnáctiletá Luise z Kansasu si doslova vydupala svolení svých konzervativních rodičů - může jet studovat tanec na prestižní taneční školu v New Yorku. Ovšem na takovou dalekou cestu nesmí žádná, své dobré pověsti dbalá žena, jet sama. A tak ji na této cestě doprovází Cora Carlishová, konzervativní žena středního věku, která má na divokou a nespoutanou Luise dávat pozor. Avšak Cora má také své vlastní důvody, proč se vypravila do New Yorku. Své dětství totiž strávila v newyorském sirotčinci a doufá, že právě zde najde pravdu o svém původu.

Patrick Leigh Fermor: Čas darů

Coby osmnáctiletý mladík se autor vydal na v prosinci 1933 na pěší pouť Evropou, kterou zakončil příchodem do Istanbulu na počátku roku 1935. Z kapesného jedné libry týdně hodlal Fermor žít "jako tulák, poutník nebo kočovný učenec" a přespávat v chudobincích, klášterech a stodolách, náhodné seznámení v Bavorsku mu však umožnilo prostřídat tento drsný život bezstarostnou zahálkou v komfortním prostředí středoevropských zámků. Fermor prokázal nejen pronikavý postřeh a zvídavost, ale i nesporné literární nadání - bohatým a poetickým jazykem podává obraz již zaniklého světa a líčí dějiny a kulturu střední Evropy. Všímá si stodol i horských vrcholků, zámečků i chalup, zahrnuje zastávky v Mnichově, Vídni i nezbytnou zajížďku do Prahy, přináší fascinující portréty národů i míst.

Kerry Fisherová: Mlčenlivé ženy

Román začíná svatebním obřadem pětatřicetileté svobodné matky Maggie s Nicem Farinellim. U Nica se jedná již o druhé manželství a podobně je tomu i u jeho bratra Massima, jenž už několik let žije se svou druhou ženou Larou. Jak Lara, tak Maggie se po sňatku ocitnou v téměř aristokratickém, nicméně poněkud dusném prostředí, jemuž vládne tchýně Anna. V tíživé atmosféře obě "mlčenlivé ženy" k sobě naleznou cestu a uzavřou jakési tajné spojenectví, přitom ale narážejí na podivné události, jež se v rodině Farinellů v minulosti odehrály a jejichž důsledky se náhle nepříznivě promítnou do přítomnosti...

Zdeněk Grmolec: Císažská kurýr Marie Terezie

Věčné téma - vztahy mezi rodiči a dětmi - se táhne jako vodící nit tímto historickým románem. Prolínají se v něm osudy Šimona Vidláka, příslušníka zchudlého rodu pocházejícího ze Svatoslavi na Třebíčsku, barona von Dobenaua, ale také Marie Terezie a jejího poslání "služby" říši a "služby" rodině.

Katarína Gillerová: Miluj mě navždy

Ema se na plese nečekaně setká s Markem, který byl její velkou láskou. Nyní je Ema šťastně vdaná a čeká dítě. Jenže setkání s Markem vyplaví na povrch city, o nichž se domnívala, že je dávno pohřbila. Vyptává se Marka na jeho rodinu, ale ten se odpovědím vyhýbá. Druhý den se zděšená Ema dozví, že Marko spáchal v noci sebevraždu. Rozhodne se proto zjistit, co ho k jeho činu vedlo, protože ji pronásleduje pocit, že je za jeho smrt nějakým způsobem zodpovědná.

Franziska Kühne: Svažte si sami knížku, album, diář

Umění knižní vazby má v sobě cosi magického. Z obyčejných materiálů s trochou řemeslné dovednosti vznikne malé umělecké dílo. Je to tradiční řemeslné umění, kterému zatím nikdy nehrozil zánik a které každá generace dále rozvíjela. Také my dnes můžeme propojit staré řemeslné postupy a druhy vazeb a nově je využít.

Elizabeth Haran: Údolí naděje

Matyldiny sny o rodinném štěstí vezmou za své, když na zásnubní hostině ztropí její opilý otec nečekaný skandál. Dosud vážená rodina je najednou přetřásána na veřejnosti a zostuzená dívka prchne z města do tichého vnitrozemí. V zapadlé vesnici nepotká nikoho, komu by se mohla vyplakat na rameni, proto svou bolest svěří papíru. Vůbec netuší, do jaké pasti se dostane, když se z knihy stane bestseller.

Ella Careyová: Uzamčená minulost

Mladá americká fotografka Cat Jordanová zjistila, že zdědila v Paříži byt. A po svém příjezdu do Francie se dozví, že se jedná o luxusní apartmá zcela zakonzervované více než sedmdesát let. Tento nádherný byt byl majetkem slavné pařížské kurtizány a byl zachován přesně tak, jak jej zařídila jeho náročná majitelka. Začínají se vynořovat otázky po tom, kdo celá desetiletí vlastně platil nájem a proč byt nezdědil pravnuk majitelů. Odpovědi zřejmě budou také uzamčeny v pařížském bytě - v dokonalé časové schránce.

Joy Fieldingová: Špatná dcera

Jednoho dne se Robin dozví, že její otec, jeho nová manželka a dvanáctiletá dcera leží v nemocnici v kritickém stavu. Ačkoli Robin netouží po ničem méně než se vrátit do rodného města, které z duše nenávidí a k příbuzným, které už nikdy nechtěla vidět, rozjede se za svou rodinou. Postupně zjišťuje, že každý z nich něco skrývá, bratr Alec, setra Melanie, mladá Cassidy i sama Robin. Policie se snaží zjistit, co bylo důvodem údajného ozbrojeného vloupání, a pomalu odhaluje děsivá a temná tajemství.

Joseph Incardona: Žár

Hořce zábavný boj dvou naprosto odlišných rivalů o vítězství ve světovém šampionátu v saunování ve finské Heinole. Nikdy snad nemohli být dva šampioni bojující o prvenství odlišnější. Šedesátiletý bývalý ruský voják Igor je subtilní představitel asketismu a nechápe, proč už několik let prvenství s přehledem získává poživačný finský pornohorec Niko. Zatímco Niko Tanner se na závody připravuje bujarými večírky s přemírou alkoholu, Igor je posedlý tím, že Fina tentokrát konečně porazí. Sauna je rozehřátá na 110 stupňů Celsia a fraška za účasti publika a rozhodčích tak může začít.

Jiří Dobrylovský: Tajemství Prokopa Velikého

Historický román nabízí pohled do tří různých historických etap očima tří nezapomenutelných osobností: husitského vojevůdce Prokopa Holého, jezuitského kněze Petra Kanisia a vatikánského strážce Vittoria Baldiniho.

Kimmery Martinová: Srdcová královna

Už desítky let jsou dětská kardioložka Zadie Ansonová a Emma Colleyová pracující na traumatologii nejlepšími přítelkyněmi. Prožily spolu roky lékařských studií, svěřovaly se s prvními velkými láskami, podporovaly během těžkých období, vybudovaly si úspěšné kariéry, vdaly se a staly se matkami, ale nyní stojí před nejtěžším rozhodnutím svého života. Budou se muset postavit otázce, jak pevné je jejich přátelství. Mají tajemství, které mohlo před lety zcela zničit jejich budoucnost, pohřbily ho tak hluboko ve svých myslích, že na něj již téměř zapomněly, teď se však probouzí. Do města totiž přijel jejich společný známý, kterého obě kdysi milovaly, a on o nich ví víc, než by chtěly. Podaří se jim uchránit si své rodiny a najdou sílu odpustit?

Peter Faber: Valdštejn. Vojevůdce a mírotvůrce. Vizionář v třicetileté válce

V této poutavé biografii autor líčí život a skutky Albrechta z Valdštejna jako vojáka, podnikatele a státníka.

Ayobami Adebayová: Zůstaň se mnou

Světově oceňovaný román o touze po dítěti, zradě, naději a síle mateřských pout. Yejide a Akin jsou milující manželé. Ani po čtyřech letech vztahu však Yejide nemůže otěhotnět. Zkusili všechno - odborná vyšetření, návštěvy léčitelů, svaté poutě, tanec s proroky i modlitby k Pánubohu. Yejide ale stále doufá v zázrak. Až do chvíle, kdy si Akin přivede druhou manželku. A tak se začíná odvíjet příběh plný nečekaných zvratů, lásky i žárlivosti, který je navzdory historickým i kulturním odlišnostem stále velmi aktuální.

Robin Cook: Šarlatáni

Když při rutinní operaci bez zjevné příčiny umírá zcela zdravý muž, zdá se to být alespoň podezřelé. V okamžiku, kdy začne mrtvých přibývat, je jasné, že v Boston Memorial Hospital není všechno tak, jak by mělo být. Noah Rothauser nedávno získal pozici šéfa rezidentů v této supermoderní nemocnici, ale to nemohl tušit, že nebude trvat dlouho, a bude řešit nejtěžší případ své kariéry. Vraždí někdo pacienty záměrně nebo někdo jen přecenil své lékařské schopnosti?

Ljudmila Ulická: Případ Kukockij

Nadaný lékař Kukockij se snaží prosadit znovuzavedení práva na potrat, o něž sovětské ženy přišly Stalinovým nařízením. Tento boj za vnitřní svobodu člověka otřese jeho slibnou kariérou i idylickým rodinným životem...

Min Jin Lee: Pačinko

Hlavní postavou rodinné ságy je Sundža, nejdříve mladá dívka z Koreje, která se v závěru románu promění ve starostlivou babičku. Sundža odchází z Koreje do Japonska z důvodu neplánovaného těhotenství. Jejím rozhodnutím pak začíná sled událostí, do nichž se promítají vzpomínky z opuštěné vlasti, těžce získané malé úspěchy nově založené rodiny i trvalé otázky víry a identity.

Minette Walters: Poslední hodiny

Červen 1348: Z přístavního města Melcombe v hrabství Dorseteshire se do Anglie začíná šířit mor. Lidé, kteří nejsou připraveni na prudkost nákazy a rychlost, se kterou se šíří, a umírají po tisících. Na panství Develish se lady Anne ujímá budoucnosti svých poddaných včetně dvou set nevolníků. Tato silná, soucitná a vynalézavá žena si vybírá za správce panství nemanželského syna a otroka Thaddeuse Thurkella. Společně se rozhodují, že nevolníky přestěhují za opevněné zdi a vyhlásí na celém Develishi karanténu. Lidé lady Anne se bojí vyhladovění, ale z moru mají strach ještě větší. Kdo z nich bude mít dost odvahy na to, aby opustil bezpečí pevných zdí?