Justine Picardie: Miss Dior. Pravdivý příběh Catherine Dior

Příběh výjimečného života Catherine Dior (1917-2008), jež byla múzou svého bratra Christiana i statečnou členkou francouzského odboje. Riskovala život v odboji proti nacistům a přežila mučení, koncentrační tábor i pochod smrti.

 

Douglas Stuart: Shuggie Bain

Hugh "Shuggie" Bain je křehký, osamělý chlapec, který vyrůstá v 80. letech na zanedbaném sídlišti skotského Glasgow. Jeho matka Agnes, po tom, co ji opustí manžel, nachází útěchu v pití. Shuggieho dospívající sourozenci si raději rychle najdou způsob, jak z domova zmizet, a malého bratra nechají, aby se o matku staral sám. Shuggie se mezitím snaží stát se obyčejným klukem, jenže zjišťuje, že je všechno, jen ne "normální"...

 

Bram Presser: Hrst hlíny

Autobiografický román vypráví pohnutý příběh jeho židovské rodiny z Prahy. Prarodiče o své zkušenosti z doby 2. světové války nikdy nemluvili - on byl v koncentračním táboře učitelem a pomáhal dětem vyplnit čas, než na ně dojde řada; ona dokázala unést železniční pražce, pod jejichž tíhou jiní Židé našli smrt. A tyhle příběhy poté, co zemřeli pouhý měsíc po sobě, bez dalšího zkoumání vstoupily do rodinné paměti. Jenže po čase se v nich začaly objevovat praskliny. Novinový článek, v němž se tvrdilo, že vychází z rozhovoru s ním. Fotografie, na níž se ona drží za rámě cizího muže. E-maily od anglického osmdesátníka, jenž tvrdil, že byl jeho žákem. Hromádka dopisů v krabici od bot ukryté v komoře u její sestry...

 

Alexandra Soldánová: Chci se tě zeptat

Aneta vždycky toužila stát v záři reflektorů, ale musí se živit jako asistentka marketingu. Když o nenáviděnou práci nečekaně přijde, stane se chůvou na půl úvazku. I její nový zaměstnavatel Robin měl kdysi svoje sny. Proč se jich vzdal? Ti dva mají možná společného víc, než si původně mysleli. Jenže zatímco Aneta neochvějně míří k divadlu, Robin o tom nechce ani slyšet. A pak Aneta dostane nabídku, která se neodmítá...

 

Jiří Doleček: Popraviště

Autor popisuje příběh volyňských Čechů, kteří žili přibližně osmdesát let (1868 - 1947) v této části dnešní Ukrajiny. Zachycuje jejich běžný život i těžkou práci, kterou často museli podstoupit, aby přežili. Až hrozivě vyznívá kruté chování Němců, Rusů a skupin banderovců za války, i krátce po ní k místnímu obyvatelstvu.

 

Victoria Cornwall: Pro čest a lásku

Historická romance z 19. století. Grace je nejstarší dcera váženého majitele mlékárny a žije poklidný a pohodlný život v malebném Cornwallu. Jednoho dne se zde objeví pohledný Talek a s ním přicházejí i pochybnosti o Graceině identitě. Nezbývá než je rozptýlit. Jak se ale ukazuje, kamkoliv se Grace vydá, její tajemství ji bude následovat...

 

Alice Horáčková: Příběh sudetské rodiny

Autorka sepsala román odehrávající se v 1. polovině 20. století na základě rodinných příběhů i archivních vzpomínek. Mezi její předky patřili pytláci a pašeráci, svobodomyslné ženy i úspěšní obchodníci s textilem. Je to příběh o tajných láskách, změnách identit, útěcích, křivdách a žabomyších válkách. Češi a Němci žili v Sudetech poklidně vedle sebe a ve smíšených manželstvích až do nástupu Hitlera. Pak začíná temná etapa dějin...

 

Eva, Petr a Luboš Hacalovi: Můj syn feťák

Autory tohoto románu ve formě deníku matky a syna jsou tři členové jedné rodiny. Matka popisuje život s drogově závislým synem a z druhé strany syn sdílí své stavy, do kterých ho droga dostala.

 

Petr Vizina: Se žlutou hvězdou v prázdném kupé

Vzpomínky psychoterapeutky Lydie Tischlerové, která přežila Osvětim a po 2. světové válce nalezla nový domov v Británii.

 

Claire Alexander: Osamělá Meredith

Meredith neopustila svůj dům 1 214 dní. Trvá však na tom, že není osamělá. Má kocoura Freda. Její kamarádka Sadie ji navštěvuje, kdykoli může. Navíc je tu její online podpůrná skupina. Čas si krátí skládačkami a společnost jí nahrazují milovaná Emily Dickinsonová, internet, poslíček z Tesca a zrádné vzpomínky. Jenže pak do jejího života vtrhnou noví přátelé Tom a Celeste a poté odcizená sestra. Ať se to Meredith líbí, nebo ne, svět přichází k jejím dveřím.

 

František Niedl: Plavba do nenávratna

Michal Dabert je unaven životním stereotypem ve společném životě s hollywoodskou hvězdou Joan. Joan ho sice miluje a téměř všechen svůj volný čas věnuje jen jemu, ale pro bývalého příslušníka Cizinecké legie je rodinná idyla přece jen málo. A tak se Dabert vydá se na plavbu zaoceánským parníkem. Cesta vede z řeckého Pirea až do Spojených arabských emirátů, zpočátku vše probíhá dle plánu, Dabert si cestu užívá, jenže po nějaké době loď zcela zmizí, aniž by vyslala jediný nouzový signál...

 

Lucinda Riley: Italská dívka

Rosanně je pouhých jedenáct let, když potkává Roberta, začínajícího operního pěvce, který navždy změní její život a na jeho radu se začne věnovat zpěvu. S podporou svého bratra se vydává na cestu, která ji zavede až do nejprestižnějších světových operních domů. Když znovu potká Roberta, navzdory rozdílům věku i postavení se do sebe zamilují. Rosanna ovšem zanedlouho zjišťuje, že o Robertově minulosti.

 

Ivo Skopal: Vykořenění

Přicházejí Vánoce a sníh pokrývá malé sudetské město v česko-polském příhraničí. Do města z Německa přijíždí Julia rozprášit popel své babičky vyhnané z pohraničí po válce. Její setkání s Tomášem utíkajícím před svou jinakostí bude pro oba osudné. Stejně jako jejich střet s knězem, který si na přípravě Vánoc dal náležitě záležet...

 

Bram Presser: Hrst hlíny

Autor v tomto románu vypráví pohnutý příběh jeho židovské rodiny z Prahy. Prarodiče o své zkušenosti z doby 2. světové války nikdy nemluvili - on byl v koncentračním táboře učitelem a pomáhal dětem vyplnit čas, než na ně dojde řada; ona dokázala unést železniční pražce, pod jejichž tíhou jiní Židé našli smrt. A tyhle příběhy poté, co zemřeli pouhý měsíc po sobě, bez dalšího zkoumání vstoupily do rodinné paměti. Jenže po čase se v nich začaly objevovat praskliny. Novinový článek, v němž se tvrdilo, že vychází z rozhovoru s ním. Fotografie, na níž se ona drží za rámě cizího muže. Hromádka dopisů v krabici od bot ukryté v komoře u její sestry...

 

Anna Beata Háblová: Směna

Mladá výtvarnice Petra balancuje mezi touhou po úspěchu a odvržením všeho tvůrčího. Ale pracuje jako pokladní v supermarketu. Její vnitřní boje jsou konfrontovány s nelítostnými světy prodejny, uměleckého provozu i jejím milostným zápasem.

 

Monika Svoboda: Máma kriminálnice

Monika je milující a svědomitá matka, od svého půlročního batolete se téměř nehne. Když Matěj upadne a poraní si hlavu, vezme ho do nemocnice, kde mu lékaři zjistí tříštivou zlomeninu lebky. V této chvíli se její život promění v peklo. Výslechy na kriminálce, podezřívavé návštěvy sociálních pracovnic, žaloba a táhlý soudní proces, během něhož musí mladá žena napínat veškeré síly, aby ochránila sebe a celou svou rodinu.

 

Tove Alsterdal: Vývrat

Olof se zastaví v rodném městečku, poprvé po dvaceti letech. V rodném domě nebyl od té doby, co jej ve čtrnácti letech odsoudili za těžký zločin a zavřeli do výchovného zařízení. Od setkání s otcem si moc neslibuje, ale dopadne to ještě hůř, než si představoval: najde jej v koupelně mrtvého...

 

Jiří Pešaut: Knihovník

Soubor povídek, ve kterých mladý muž vážně i nevážně vzpomíná na dobu, kdy autor na civilní vojenské službě pracoval jako knihovník. Popisuje zážitky své i jeho kolegyň, krásných a zajímavých knihovnic. Většina povídek se zakládá na pravdě, ale je to tak dávno, že už si autor nepamatuje, jak to tehdy vlastně všechno bylo.

 

T. S. Eliot: Pustá země

Nový překlad nejvlivnější angloamerické básně dvacátého století, který vychází ke stému výročí jejího prvního vydání.

 

Barbara Davis: Poslední měsíční dívka

Lizzy opustila před osmi lety domov, o který pečovalo celých devět generací nadaných léčitelek. Když ale zemře její milovaná babička Althea, musí se vrátit a čelit tragédii vznášející se nad jejich rodinnou farmou. Bude se ale muset rozhodnout - přijme rodinné dědictví a svůj vlastní dar? Odhodlá se kráčet ve stopách měsíčních žen?

 

Eva Grestenberger: Na divokém venkově

Doktorandka Malvína Velehorská musí kvůli neblahému duševnímu stavu přerušit studium v Oxfordu a vrátit se domů na severní Moravu. Tam na ni čeká svérázná rodina - otec je politik, matka fanynka Karla Gotta, prarodiče chorobně šetrní katolíci a bratranec příležitostný alkoholik. Malvína se ocitne v centru komických situací. Jako sociální psycholog vidí ve své rodině perspektivní půdu pro antropologickou studii ale role moravského vesničana jí už tak dobře nejde.

 

Lenka Parýzková: Sklouzni se v dešti

Když už se zdálo, že zvládla odchod od nevěrného manžela, dělení majetku i neshody s pubertální dcerou, se s ní setkala poprvé. Přišla bez ohlášení, bez varování jí sevřela hrdlo úzkostí. Deprese. Po marném boji Lenka nastupuje do psychiatrické léčebny, kde zažívá množství úsměvných absurdních situací a setkává se s lidmi, kteří jsou často v bezvýchodné situaci, ale přesto dokážou jeden druhému dodávat naději.

 

Jonas Jonasson: Prorokyně a hlupák

Amatérská švédská astrofyzička Petra spočítala, že 7. září 2011 ve 21.20 zanikne svět. Toto proroctví ji svede dohromady s poněkud jednoduchým Johanem, který umí proměnit obyčejné jídlo v gurmánský zážitek, a s důchodkyní Agnes, která si pod falešným profilem vydělává jako mladá influencerka. Společně se v karavanu vydávají do Říma, kde hodlají svůj zbývající čas využít na maximum. Jak už to ale bývá, nic nejde podle plánu. Dokonce ani ten konec světa.

Barbara Davis: Kouzlo všité do šatů

Soline je expertkou na šťastné konce. Její rodina provozuje svatební salon, kde se do šatů všívají kouzla. Nevěstu, jež se vdává v jejich šatech, čeká spokojené manželství. Sama Soline však příliš štěstí nezažívá a její život se ocitne v troskách. O desítky let později se žena jménem Rory rozhodne naplnit svůj sen a otevřít si galerii - náhodou právě v domě Soline. Mezi oběma ženami vznikne přátelství a nastane čas zahojit staré rány.

 

Pauline Mai: Štěstí hřeje jako slunce

Carli je něco přes třicet, pracuje jako servírka v kavárně a má dluhy za nedokončené studium architektury. Jednoho dne se dozví, že zemřel stálý host kavárny Fabrizio a odkázal jí starou hračkářskou dílnu ve Florencii. Konečně by mohla po prodeji dílny zaplatit dluhy, a třeba i dokončit školu. Během vyklízení dílny objeví příběh dávné lásky, který jí pomůže pochopit spoustu věcí o sobě i své rodině….

 

Mary Ellen Taylor: Staré sídlo

Spletitý příběh dvou rodin odehrávající se od 2. světové války po současnost. Libby po smrti otce nakonec dokáže posbírat odvahu, aby vyklidila jeho kancelář. Nečekaně najde dopis, který převrátí naruby vše, co si dosud myslela, že ví o svých rodičích, o sobě i o sídle.

 

Jaroslav Rudiš – Nicolas Mahler: Noční chodci

Komiksová povídka o dvou kumpánech, kteří táhnou od jedné pražské hospody ke druhé. Toulání se nočními ulicemi ve snaze nalézt ještě otevřenou hospodu, kde nalévají, je prodchnuto melancholickými hovory o historii, smyslu života, přírodě či dávných láskách.

 

Iva Hadj Moussa: Havířovina

Havířovina je chátrající dům v malé vesnici. Povídá se o ní, že přitahuje všechno špatné - lidé tu umírají nebo přinášejí neštěstí ostatním. Matčina zdánlivě nepodstatná poznámka, že z komína Havířoviny opět stoupá kouř, vyvolá v hrdince románu nutkání zjistit, co se v opuštěném obydlí odehrává. Na dobrodružné výpravě do minulosti se však kromě cizích osudů setkává i se svými starými strachy...

 

Marc Levy: P.S. z Paříže

Mia utíká do Paříže, aby se dala dohromady z věčných manželových nevěr a z natáčení posledního filmu. Paul zde žije již sedm let a je unaven nedostatkem inspirace a neschopností navázat na úspěch svého prvního románu. Malý žert Paulových přátel je oba svede dohromady. Rozjíždí se plejáda skvělých humorných i dojemných situací, na jejichž konci je dvojice zamilovaných.

 

Anna Markowitz: Za horizontem mlčení

Před našima očima se odehrává dialog mezi Hannah a Elim, který trpí Aspergerovým syndromem, nemocemi stáří i vlastní slabostí. Příběh hluboké lásky a solidarity klade současně otázky po limitech, jež jsou na tomto světě kladeny, ať už jde o lidskou zášť, panovačnost, chamtivost, lhostejnost, nebo o přehrady mezi generacemi.

 

Annabel Monaghan: Scénář na lásku

Příběh naprosto neromantické Nory, která se živí psaním romantických příběhů pro televizi. Jednoho dne však překročí svůj stín a napíše něco senzačního. I když to není romantické a je to velmi smutné. A tak začíná nový příběh jejího života...

 

Tanja Steinlechnerová: Tanečnice z Moulin Rouge

Paříž 1882. Louise Weberová vyrůstá jako dcera pradleny v naprosté chudobě. Odmala je však zapálená pro tanec. Náruživě navštěvuje bary a kavárny na Montmartru a za podpory umělců, jako Renoir a Toulouse-Lautrec, se stává hvězdou Moulin Rouge. Poté co zatančí před perským šáhem, je z ní rázem mezinárodně uznávaná královna kankánu. Trápí ji však strach, že opět upadne do chudoby. A tak dává všechno v sázku: bohatství, štěstí - i lásku svého života…