Martin Uhlíř: Sestry

Lila a Marie jsou sice sestry, ale nemohou být rozdílnější. Zatímco Lila je krásná, bezprostřední, ráda se vrhá do rizika a snadno manipuluje lidmi, Marie je tichá, introvertní a plachá. Obě ale něco skrývají a jejich vztah tíží tajemství. Robert se s nimi potkává v subtropickém letovisku, kam si přijel odpočinout od stresu a výčitek způsobených rozvodem, a taky aby tu napsal esej o zbabělosti. Propadá ale kouzlu obou sester a zaplétá se do jejich zvláštního, tajemného vztahu...

 

Edward Hoem: Porodní bába od fjordu

V roce 1821 vyrazila autorova praprababička, Marta Kristine zvaná Stina, na dlouhou cestu ze severozápadního pobřeží Norska do hlavního města, aby se vyučila porodní asistentkou. Mladšímu z jejích dvou dětí byl v té době sotva rok. Když skončila výcvik, začala praktikovat své povolání ve vesničkách a odlehlých oblastech a musela přitom bojovat nejen s těžkými přírodními podmínkami, ale i s nedůvěrou okolí a nečekanými problémy ve vlastní rodině.

 

Sophie Villard: Sen o štěstí. Příběh Peggy Guggenheimové

Životopisný román zachycuje pět let ze života slavné sběratelky Peggy Guggenheimové, jejíž muzeum v italských Benátkách tvoří jednu z nejobdivovanějších a nejvýznamnějších kolekcí amerického a evropského umění první poloviny dvacátého stole.

 

Miroslav Karas: A odkud bych asi tak byl? Rusko očima zahraničního zpravodaje

Miroslav Karas působil v Rusku jako zahraniční reportér České televize a stal se svědkem mnoha zásadních momentů moderní ruské historie. Popisuje, jaké to je, být novinářem v zemi, která svobodě slova příliš nepřeje.

 

Laurent Gounelle: Intuice

Mladý autor detektivních románů Timothy Fisher vede poklidný a spořádaný život. Když mu jednoho dne zaklepou na dveře dva agenti FBI a žádají ho, aby jim pomohl vypátrat nejhledanějšího muže v zemi, nejdřív to považuje za špatný vtip. Nakonec ale na jejich podivný návrh přistoupí a zapojí se do tajného programu, jehož cílem je vyškolit vhodné kandidáty ve využívání intuice pro potřeby vyšetřování zločinů. Je nucen v sobě objevit a rozvinout intuici, málo známou a podceňovanou schopnost, která je nám všem vlastní a jež nám ukazuje, jaký je život doopravdy: naprosto neobyčejný.

 

Christy Lefteri: Včelař z Aleppa

Autentický příběh o ztrátě domova a nezlomné naději na nový začátek. Milionové syrské Aleppo je prozářené sluncem a vůní oliv a pistácií. Klidný a spokojený život tu prožívá i včelař Nuri a jeho žena Afra, obklopeni rodinou a přáteli, dokud se nestane nepředstavitelné a nepřijde všeničící hrůza. Ti předvídavější odešli včas, ale Nuri se nedokázal vzdát rodného města, svých včel a života, který znal. Za svoji nerozhodnost však zaplatí strašlivou daň. Přijde o syna a jeho manželka o zrak. Jako bezdomovci spolu putují rozvráceným světem a snaží se vypořádat s bolestí z nevýslovné ztráty i s nebezpečími, která by přemohla i ta nejstatečnější srdce.

 

Abbi Waxman: Číst, snít a milovat

Nina je ukázková knihomolka. Ve svém papírovém světě je v bezpečí a prožívá v něm všechno, na co si ve skutečnosti netroufne. Lásku zná jen z románů a randění se brání, protože se dokáže bavit jen o literatuře. Dokud nepotká Toma, se kterým nemá zdánlivě nic společného... Od čtení Ninu odpoutá až závěť po otci, kterého nikdy nepoznala. Nečekaně se stane součástí pestré rodinky plné bizarních postaviček a skuteční lidé rázem překonají literární hrdiny.

Patrick Taylor: Doktore, to bude bolet

Obětavý doktor O'Reilly má zlaté srdce a stojí věrně při svých pacientech v časech úzkosti i radosti. Stále se svými kolegy provozuje lékařskou praxi v irském městečku Ballybucklebo. Do života lékařů zasahují nejen neduhy místních obyvatel, ale i další jejich strasti - a ovšem také humorné příhody.

 

Sara Paborn: Med z bodláčí

Ebba je specialistka na mezilidské vztahy, autorka mnoha knih a reportérka v oblíbeném rozhlasovém pořadu. Tedy alespoň jí byla, než rozvodový skandál ukončil její práci. Nyní se živí hlavně tvořením křížovek. Ale pak se setká s osmdesátiletou Veronikou a dozvídá se o jejím zajímavém životě. Ve vyprávění se spolu vrací zpět do roku 1955, kdy Veronice je sedmnáct a do rodinného penzionu se stěhuje mladý umělec Bo. Během několika návštěv se tak Ebbě odhaluje hořkosladký příběh ztracené lásky a nenaplněných nadějí.

 

Clara Christensen: Hygge a polibky

Šestadvacetiletá Bo byla vždy pečlivá a opatrná. I přesto se v práci dočkala výpovědi pro nadbytečnost. Horečnatě shání nové zaměstnání, ale kamarádka Kirsten ji přesvědčí, aby spolu odjely na dovolenou, na chatu její matky postavenou na nejsevernějším cípu Severního Jutska. Nakonec Bo v tomto dánském kraji, o kterém nikdy neslyšela, najde svůj nový život...

 

Jorn Lier Horst: Na dně

Norská policie si neví rady, jak se pustit do vyšetřování zločinu, když jim chybí těla obětí. Mají jen čtyři levá chodidla, která vyplavilo moře. Komisař Wisting se nejprve snaží identifikovat možné oběti mezi pohřešovanými, ale jeho pátrání není příliš úspěšné. Navíc ve stejnou dobu přijíždí do města komisařova dcera, novinářka, která zpracovává článek o tom, jak těžké zločince změnil mnohaletý pobyt ve vězení. Je možné, že se pátrání otce a dcery opět protnou?

 

Muriel Barbery: Život elfů

Maria je mladá dívenka vyrůstající na francouzském venkově u svých pěstounů, obklopená lidmi, kteří ji milují. Volný čas tráví nejraději v okolní přírodě, s níž je propojena podivnou nadpřirozenou mocí. Oproti tomu Clara vyrůstá na faře v Itálii, odkud je posléze poslána do Říma, kde studuje hru na klavír. I ona má nadpřirozené vlastnosti - vize, skrze něž spatří i Marii. Na bedrech těchto dvou dívenek pak spočine obrovská tíha, kdy musí zachránit svět lidí.

 

Stephen King: Později

Syn svobodné matky, Jamie Conklin, nechce nic víc než prožít obyčejné dětství. Jenže Jamie není obyčejné dítě. Jamie se narodil s nadpřirozenou schopností, matka ho ale nabádá, aby to tajil. Může vidět to, co nikdo jiný nevidí, a naučit se to, co se nemůže naučit nikdo jiný. Ale cena za užití této schopnosti je vyšší, než si Jamie dokáže představit. Zjistí to ve chvíli, když ho detektiv vtáhne do pronásledování vraha.