Christopher Paolini: Spát v moři hvězd

Měl to být rutinní průzkum neobydlené planety. Ale když pod povrchem neznámého světa narazí xenobioložka Kira na pozůstatek mimozemské stavby, změní to navždy nejen ji, ale i chod lidských dějin. Hrůzy i zázraky prvního setkání s novým druhem, monumentální bitvy o osud lidstva a nejvzdálenější kouty galaxie – to je budoucnost, která Kiru čeká, když se rozhodne odhalit pravdu o tajemné mimozemské civilizaci.

Petr David – Vladimír Soukup: Český ráj známý i neznámý

Kniha ukazuje krásu Českého ráje: pískovcové skály, skalní města, roubenou lidovou architekturu, hrady, zámky i krásné výhledy. Ale také tajemné příběhy, které jsou s tímto krajem spojené.

Gerry a Janet Souterovi: Armáda duchů

Kniha ukazuje speciální operace spojeneckých armád z období druhé světové války, jejichž cílem bylo oklamání nepřítele.

Martin Nekola – Jakub Dušek: Do švestek jsme doma. Příběh poúnorového exilu

Ve skutečných historických kulisách rodícího se komunistického Československa se odehrává příběh několika rodin, které se rozhodly, že musí před totalitním režimem prchnout do zahraničí nehledě na momentální situaci v podobě malých dětí či nejisté budoucnosti. Na samém počátku roku 1948 to ještě není tolik složité, ale už tehdy se pohraniční stráž nebojí použít ostré náboje. Překročit hranici je teprve první krok, druhým je se dostat ze sběrných táborů a najít si novou vlast a práci. Někteří si mysleli, že se brzy vrátí - netušili, že to nebude možné dalších 40 let.

James Rollins: Poslední odysea

V zamrzlé grónské krajině objeví skupina vědců hluboko pod ledem středověkou loď. Její podpalubí ukrývá mnohem starší předměty - zbraně z doby bronzové a také zlatou mapa, ukazující tajemství, které na nestabilním Blízkém východě prudce zvýší napětí. Příslušníci tajné organizace Sigma Force se vydají na místa, kam se ostatní bojí vkročit. Pokud mají předejít rozpoutání konečného světového konfliktu, musí projít samotnou branou pekla.

Marta Kučíková: Z mého severoitalského deníku

Jak prožívá těžkou koronavirovou pandemii v Itálii roku 2020 česká rodina v dolomitském podhůří? I přes velké psychické a fyzické vypětí autorka zapisovala a popisovala každodenně po nejkritičtější dva měsíce den pod dni. Věrně, bez příkras, samozřejmě s jemným humorem a všeobjímající italsko-českou laskavostí. Její postřehy a zážitky jsou psány zejména z prostředí za pultem podhorského krámku, který se stal po dobu několikaměsíčního zákazu vycházení, mimo lékáren a nemocnice, jediným centrem dění.

Martin Gffa: Sekta

Pátrání, které začalo dopisem v prosté bílé obálce, končí bojem o život na samotě v italských horách. Novinář Terence se vydává hledat pohřešovaného mladíka a netuší, že ho stopy dovedou až do kolonie podivínů...

Melanie Golding: Zlatíčka

Všichni Lauren říkají, že je vyčerpaná a potřebuje si odpočinout. A mají pravdu; nikdy se necítila tak unavená jako teď, když se jí narodila dvojčata Morgan a Riley. Ale ona ví, co viděla: té noci, v nemocničním pokoji, se jí ta žena pokusila ukrást děti a vyměnit je za své vlastní… tvory. Jenže když přijela policie, nikoho nenašla. Všichni jsou přesvědčeni, že se jí jen něco zdálo. Uběhnou měsíce a jednoho rána Laureniny děti zmizí v parku. Když se najdou, zdají se jiné. Sice vypadají jako Morgan a Riley, ale Lauren cítí, že je něco špatně. Odhodlaná získat své děti zpět, je Lauren schopna riskovat cokoli. Ale pokud se mýlí v tom, co viděla, dělá největší chybu svého života...

Petra Š. Jirglová: Všechno nejlepší, Anno

Annu naprosto šokuje, když se po několika letech vztahu nedočká prstýnku a společné budoucnosti, ale naopak rozchodu. Náhle je nucena postarat se sama o sebe, což se jí dosud nestalo. A tak opouští Čechy a vyráží v nové roli au-pair do Anglie. Zde je nucena zrekapitulovat svůj dosavadní přístup k životu a totálně jej změnit. Což se ukáže jako velký a těžký úkol, nikoli však nemožný.

Anders de la Motte: Jarní oběť

Valpružina noc, rok 1986. Magické oslavy nástupu jara v lesích kolem zámku Bokelund v jižním cípu Švédska vydaly svou oběť - šestnáctiletou Elitu Svartovou, zabitou rituálním způsobem. Zbytek dívčiny rodiny zmizel beze stopy. Třiatřicet let poté se do téhož zámku nastěhuje doktorka Thea Lindová. Fascinována dávnou tragédií i místními legendami o divokém lesním muži postupně odhaluje až příliš podobností mezi vlastní bouřlivou minulostí a Elitiným životem. Pravda o její smrti nevyšla nikdy najevo. A jaro 1986 se s jednou mrtvolou nespokojí...

Lisa Wingate: Kniha ztracených přátel

Bývalá otrokyně Hannie Gossettová má velký sen - ráda by se znovu setkala se svou matkou a sourozenci, kteří byli za americké občanské války rozprodáni po celém Jihu. Zbyla jí pouze malá farma a nyní hrozí, že přijde i o tu, pokud se ovšem nevydá na nebezpečnou pouť za ztracenými dokumenty. Cestou však Hannie musí čelit těžkým rozhodnutím, která zásadně změní její život, a zasáhnou i Benny Silvovou, louisianskou učitelku, která později pátrá po osudu Hannie a její rodiny.

Jojo Moyes: Jako hvězdy v temné noci

Alice Wrightová doufala, že sňatkem s pohledným Američanem Bennettem Van Clevem unikne sešněrovanému životu v Anglii. Jenže ani její manželství, ani život v zapadlém koutě Kentucky se nevyvíjí tak, jak si představovala. Nadšeně tedy uvítá možnost zapojit se jako dobrovolnice do projektu takzvané Koňské knihovny, který má za úkol šířit literaturu a vzdělanost v odlehlých oblastech Appalačských hor. Alici, Margery a tři další odvážné ženy čeká cestování na koních nebezpečnou divokou krajinou, boj s předsudky místních lidí vůči ženám, přistěhovalcům i lidem jiné barvy pleti, ale také nádherné ženské přátelství, soudržnost i láska.

Valerie de Boisrolin: Naverbovaná. Svědectví matky, jejíž nezletilá dcera konvertovala k islámu a uprchla do Sýrie

Jak dojde k tomu, že dívka vyrůstající ve spořádané středostavovské rodině, obklopená láskyplným prostředím a výborná studentka dobré soukromé školy, se nechá pobláznit militantním islamistou, přestoupí na jeho víru a odejde do země, kde panují primitivní podmínky? Přesně to se stalo matce nezletilé dívky. Když její dcera uteče z domova, snaží se matka všemi dostupnými prostředky dostat dceru nazpět. Po dvou letech marné snahy dívku přesvědčit, aby se vrátila domů, se matka smíří s tím, že ani ji, ani vnuka už nikdy neuvidí. Rozhodne se alespoň celou anabázi zveřejnit, aby varovala další rodiče.

C. J. Carver: Mrazivé echo

V dětství byli Harry, Lucas a Guy nejlepšími kamarády. Jenže pak udělali strašnou chybu a jejich přátelství se rozpadlo. O mnoho let později se v lese najde lidská hlava. Policie si na pomoc s tímto případem přivolá psychologa Harryho Hopa. Když vyjde najevo, že obětí je Guy, jeho kamarád z dětství, začínají se na světlo dostávat dávní kostlivci ze skříní. Harry se pustit do zoufalého pátrání, při kterém narazí na šokující tajemství. Tajemství, pro jehož zachování je někdo připraven udělat cokoliv...

David Glockner: Prokletí rodu Auerspergů

Kníže František Josef Auersperg a jeho manželka Vilemína chystají na svém zámku ve Žlebech velkolepou oslavu stříbrné svatby. Očekává se účast kolem dvou set aristokratů z celé Evropy, včetně členů královských rodin. Toho chce využít gruzínský anarchista Simon Ter Petrosjan, bývalý Stalinův kumpán v jeho gangsterských časech na Kavkaze. Je na útěku a najde skrýš u skupiny východočeských anarchistů vedených Václavem Horou, ševcem v Chrudimi. Je pevně rozhodnutý vyhodit Auerspergy a jejich hosty do povětří...

S. K. Tremayne: Ledové sestry

Rok po tragické smrti malé Lydie se její rodiče Angus a Sarah Moorcroftovi s jejím jednovaječným dvojčetem Kirstie odstěhují na malý skotský ostrov, který Angus zdědil po své babičce. Doufají, že v novém prostředí se jim podaří složit dohromady střípky jejich starého života. Jenže pak jejich zbývající dcera Kirstie prohlásí, že právě ona je Lydie a Kirstie je dvojčetem, které zemřelo – a jejich svět se opět hroutí. S blížící se zimou je Angus nucen odcestovat z ostrova kvůli práci. Bouře zanechá Sarah s dcerou na ostrově zcela odříznuté a Sarah se začne znovu trápit minulostí – co se opravdu stalo toho osudného dne, kdy jedna z jejích dcer zemřela?

Leila Meacham: Vážka

Během druhé světové války je pětice mladých Američanů povolána OSS, aby infiltrovala nacisty obsazenou Paříž. Patří mezi ně atlet z Texasu s německými kořeny, půvabná šermířka nebo osiřelá módní návrhářka... Každý pochází ze zcela odlišného prostředí, společně ale tvoří skupinu, která si přezdívá Vážka. Teď se pod falešnými identitami vydávají splnit jednotlivé mise. Nějakou dobu se jim v nebezpečné hře na kočku a myš daří držet v pozadí, dokud vinou jediného přešlapu není jeden ze členů dopaden.

Kelly Rimmer: Matčino vyznání

Olivie a David byli perfektní pár. Pak se jim narodila dcera Zoe a vše vypadalo naprosto dokonale. Teď je ale David mrtvý a Oliviin svět se rozpadl na miliony malých kousků. Zatímco ji pohlcuje zármutek, tchyně truchlí nad ztrátou syna. Obě ženy však skrývají tajemství o muži, kterého milovaly. Tajemství, jež by zasáhlo celou rodinu. Prolomí Olivie a Ivy hradbu mlčení?

Kim Hjedžin: Vše o mé dceři

Hlavní hrdinkou románu je stárnoucí vdova, bývalá učitelka. Žije s dcerou a její přítelkyní. Jako by nestačil fakt, že vdova musí ve svém bytě trpět lesbický pár, dcera se zapojí do demonstrace proti diskriminaci homosexuálních kolegů na univerzitě. Vdova těžko snáší, že její vzdělaná dcera protestuje v ulicích a je kvůli své orientaci vystavena odsouzení společnosti. Svůj hněv a zklamání si vylévá na dceřině přítelkyni. Jak moc lze porozumět generaci s odlišnými názory? Skrze konflikty se odhaluje nepřekročitelný limit vzájemné tolerance.

Hannah Sunderland: Skoro úplně normální

Matildě „Effie“ Heatonové se v životě nic nedaří. Zatímco její kamarádky budují kariéru a oslavují zásnuby, Effie stále bydlí u rodičů a po večerech brečí nad lahví vína. Effie na svém životě miluje jen jedinou věc, a tou je její práce v knihkupectví. Tam se může ztratit v cizích příbězích a zapomenout na chvíli na své trable. Effie se ve všech ohledech považuje za ztroskotance... a pak potká Thea. Ani on není dokonalý, společně jim to ale docela funguje, dokud se neukáže, že Theo před Effie něco skrývá...

Blanka Solařová – Calibaba: Miss Blanka 3. A

Autorka učí řadu let na americké základní škole ve Spojených arabských emirátech. Z pohledu Evropana je to zvláštní škola. Ředitelské důtky tu nedostávají žáci, ale učitelé, kteří sem přijeli z poloviny světa, aby přežívali díky vhodné kombinaci snaživosti, rezignace, psychofarmak a alkoholu. Rodiče strkají služky pod stůl, aby dětem (většinou špatně) napovídaly a ředitel umanutě rozesílá nesrozumitelné oběžníky. A tak si Miss Blanka, česká učitelka z3.A připadá občas jako... v blázinci.

Brigid Graumanová: Loutkové divadlo strýčka Otta

Sága o osudech židovské rodiny začíná v polovině 19. století a končí těžce vydobytou novou existenci v Americe, kam členové rodiny utekli před nacisty. Jeden z členů rodiny v roce 1932 vyřezal a omaloval lepenkové figurky znázorňující některé členy rodiny. Jeho loutkové divadlo přečkalo drama exilu a zachovalo se dodnes.

Gilly Macmallanová: Po pravdě

Lucy Harperová je talentová spisovatelka a autorka několika bestsellerů, díky kterým získala slávu, peníze i miliony fanoušků. Kromě toho má Dana – zneuznaného a žárlivého manžela, jehož pokusy stát se spisovatelem nedopadly valně. Teď Dan zmizel, a navíc to není poprvé, kdy se ztratil někdo z Lucyina okolí. Před třiceti lety zmizel i její bráška Teddy a nikdy ho nenašli. Lucy, jediná svědkyně, si o tom, co se stalo, bezradně vymýšlela jeden příběh za druhým. Vyšetřující detektiv zuřil a její rodiče propadali zoufalství. Právě tehdy zjistila, že dokáže vyprávět poutavé příběhy, a ze svého talentu těží dodnes. Z Lucy se však stala dospělá žena, která se nemůže věčně skrývat za smyšlenými historkami. Přichází chvíle, kdy Lucy Harperová konečně řekne pravdu...

Georgia Hunter: Měli jsme štěstí

Píše se rok 1939 a členové rodiny Kurcových se snaží vést normální život. Stíny války však zahalují i jejich město, a tak jsou nuceni rozprchnout se do různých koutů světa. Dramatický útěk ze země, pracovní lágry i každodenní skrývání židovské identity - to vše Kurcovy čeká. I v beznadějných situacích však existuje něco silnějšího než nacistický teror: nezdolná vůle přežít a znovu se setkat s milovanou rodinou, až všechny tyto hrůzy skončí.

Lisa Genova: Levá strana světa

Sára má jako každá jiná pracující máma co dělat, aby zvládla rodinu, práci i domácnost. Když jednou ráno spěchá do práce a při řízení hledá telefon v tašce, na chvíli se přestane dívat na cestu a má autonehodu. Kvůli poranění mozku ztratí pojem o tom, co má po své levé straně, a musí se znovu naučit vidět svět jako celek. Zjistí přitom i to, jak si všímat lidí a věcí, na kterých v životě záleží nejvíc.

Anne-Marie OˇConnor: Dáma ve zlatém.

Kdo vlastně byl Gustav Klimt? Geniální malíř, buřič, svůdce a satyr? Jeho milostné eskapády hýbaly vídeňskou společností, neměl nouzi o dámy, které se od něho chtěly nechat portrétovat. Jednou z nich byla Adele Bloch-Bauerová. Ti dva spolu stvořili jeden z nejkrásnějších a nejzáhadnějších obrazů moderní doby.

Clive Cussler: Zuřivý tajfun

Posádka lodi Oregon úspěšně dokončí misi proti čínské rozvědce. Místo kýženého odpočinku se však vydávají zachránit z rukou překupníků vzácné obrazy. Rutinní akce nabere nečekaný spád a do cesty se jim postaví hned dva protivníci. Jihoafrický lovec hlav a ještě nebezpečnější filipínský partyzán, který vede guerillovou válku proti tamní vládě. Ve hře není jen záchrana obrazů, ale i nález neuvěřitelně účinné drogy, která mnohonásobně posouvá hranice lidských schopností.

Marco Missiroli: Věrnost

Psychologický román vypráví o dvojici milánských čtyřicátníků, které pohltila šedá realita. Kdysi nadějný spisovatel Carlo přežívá v profesi jen díky zásahu vlivného, nemilovaného otce, Margherita vyměnila vratkou existenci architektky za kariéru realitní makléřky, která jde tvrdě za ziskem. Carlův pokus o nevěru poskytne jeho ženě alibi k úniku z ubíjející rutiny, ve skutečnosti však oba hledají něco jiného: ve světě, kde se slova míjejí s činy, tápají kolem sebe a snaží se najít jistotu.

Kristyn Kusek Lewis: Co se o ní říká

Život v hlavním městě, kariéra, perfektní manžel a dokonalé děti. Bess měla všechno, co si mohla přát. Po nepříjemném skandálu ale Bess zůstala najednou doma a musela začít přemýšlet nad budoucností. Manžel se v tu chvíli rozhodl, že převezme rodinný hotel ve Virginii, a tak se rodina odstěhovala do poklidného městečka. Bess se snaží zapadnout, ale pořád to drhne. Proto když dostane nabídku napsat článek do Washington Post, okamžitě po ní skočí. Tématem článku je Susanah Lane, bohatá celebrita, kterou místní nemají právě v lásce. Na povrch postupně vyplouvají tajemství, která měla být navždy pochována...

Ivan Krejčí: Toskánsko. Peklo i ráj

Plány jedné české rodiny na dovolenou v Toskánsku se obrátí vzhůru nohama v okamžiku, kdy otec vytáhne z hořícího auta italského hraběte a ocitne se v nemocnici. Režie cest zbytku Čechů se ujme mladý syn hraběte, který jim pomáhá poznat krásy svého rodného kraje a přitom postupně zdolává i počáteční odpor české dívky k němu samému.

Ian McEwan: Stroje jako já

Velká Británie prohrála válku o Falklandy a Alan Turing se věnuje vývoji umělé inteligence... To je alternativní historie 80. let minulého století z pera jednoho z nejvýznamnějších anglických prozaiků. Důležitým tématem knihy je však také láska - respektive otázka, jak se vyrovnáme se skutečností, že umělá inteligence patrně nebude umět lhát. Nebude totiž chápat ani naše milosrdné lži, na kterých mezilidské soužití stojí a padá a které my lidé tak dobře ovládáme.

Kay Bratt: Tanec se sluncem

Když Sadie Harlanová navštíví svou dceru Lauren na letní stáži v Yosemitském národním parku, zdá se, že konečně zapomene na rozpadající se manželství a prázdné hnízdo, které zanechala doma. Pak se ale obě ženy ztratí při krátkém výšlapu do přírody a náhle se ocitnou uprostřed nelítostného boje o přežití. Příroda je divoká a nesmlouvavá, avšak Sadie trápí daleko horší věci - smrt jejího prvního dítěte, která ji odtrhla od okolního světa a dodnes ji pronásleduje. Sadie v divočině musí najít sílu čelit démonům své minulosti a dostatek odvahy, aby dostala sebe i svou dceru z Yosemitu ve zdraví...