Milan Syruček: Záhadné taje Sibiře

Neuvěřitelné osudy odsouzenců k životu na zmrzlé Sibiři. Do vyhnanství sem byli posíláni poddaní nepohodlní carskému i stalinskému režimu, mezi nimiž se objevují spisovatelé jako Dostojevskij, Černyševskij, Sacharov, Solženicyn a mnozí další. Na Sibiři se objevili i stovky Čechů a Slováků, kteří sem odešli, uprchli nebo byli vyhnáni. Na sedmdesát tisíc našich legionářů se po transsibiřské magistrále probojovalo až do Vladivostoku. Dobrovolně sem naopak odcházely ruské rodiny, které z náboženských důvodů hledaly útočiště, aby si mohly udržet svou víru. V jižním cípu Sibiře zahynula i devítičlenná Djatlovova expedice studentů a studentek – a stovkám expertů se dodnes nepodařilo objasnit, co způsobilo jejich smrt.

 

Leah Montgomery: Hned vedle

John a Marcy Stanleyovi se v touze po klidném životě přestěhují na venkov. Když se setkají se svými novými sousedy, myslí si, že narazili na pravé zlato. Marcy se rychle skamarádí s Jill, ale když obdrží zlověstný dopis, začne podezřívat Jillina manžela Marka, že něco skrývá. Něco temného a násilného. Shannon se stala obětí důkladně promyšleného únosu. Po svém osvobození je posedlá hledáním muže, který ji unesl, mučil a navždy změnil. Obě ženy hledají odpovědi a obě jsou odhodlané je získat. Ani jedna ovšem není připravena na to, co najde...

 

Mieko Kawakami: Prsa a vajíčka

Román současné japonské spisovatelky, v němž bez příkras a sentimentu vypráví o třech ženách z jedné rodiny, které se náhle ocitají v různých životních situacích.

 

Ivanka Devátá: Šťastná za všech okolností

Autobiografické příběhy známé české spisovatelky a herečky, psané jakoby pod heslem "nic není tak černé, aby se na to nešlo dívat růžovými brýlemi", jsou plné nezměrné vitality, elánu a optimismu a potvrzují, že "život je dar, štěstí je volba".

 

Marieke Lucas Rijneveld: S večerem přichází tíseň

O svém soukromí a každodenním dění na mlékařské farmě vypovídá desetiletá dívka přezdívaná Bunda. Poté co život rodiny rozvrátí tragická smrt nejstaršího ze sourozenců, je na prahu puberty ponechána na pospas vlastním nejistotám a neodbytným pocitům viny. Bez pomoci rodičů, kteří se neprostupně uzavřeli ve vlastním zármutku, se marně snaží vyznat sama v sobě a oddává se čím dál nebezpečnějším fantaziím.

 

Lukáš Palán: Surový tvar

Příběh jedné nejmenované vesnice, která by mohla ležet kdekoli. Vše je tu tak nějak povědomé, parta nezvedené mládeže, která z nudy střílí vzduchovkou po projíždějících autech nebo se prohání na kolech po návsi, sousedské řevnivosti, hospoda, kde vysedávají štamgasti a vedou řeči o stavu světa. Jenže pod vrstvou jednotlivých epizod pozvolna prosakují znepokojivé prvky. A tak zatímco lidé během nekonečného horkého léta čekají na Egona, jediného člověka z vesnice, který to někam dotáhl a z dalekého světa tam venku jim rok za rokem přináší novinky, atmosféra zvolna houstne...

 

Uwe Klausner: Poslední cesta císařovny Sisi

Historická detektivka zachycuje pátrání redaktora prestižního ženevského listu po okolnostech a pozadí atentátu na rakouskou císařovnu Alžbětu Bavorskou.

 

Ronald H. Balson: Dvojčata paní Karoliny

Lena je elegantní dáma, která začala po druhé světové válce nový život v Americe. Nyní ji trápí dávno daný slib, a proto vyhledá pomoc právničky Catherine a soukromého vyšetřovatele Liama. Lena začíná vyprávět příběh, v němž se vrací do nacisty okupovaného Polska a k poutu, které ji váže k dávné přítelkyni Karolině. Karolina byla krásná, štíhlá, charismatická a plná života a Lena ji nosila v srdci celý život. Jejich příběhu však jako by chyběl konec...

 

Radka Třeštíková: Tajemství

Napínavé vyprávění o lidech v horách a horách mezi nimi, které už nejde obejít, ale dá se z nich spadnout a dá se v nich ztratit. Stejně jako v té šílené spoustě tajemství, co si v sobě pečlivě střeží dospělí i děti. Ale všichni občas potřebujeme někoho, kdo nás zachrání.

 

Barbara O-Neal: Když jsme ještě věřily na mořské víly

Sestry Kit a Josie byly jedno tělo a jedna duše. Vyrůstaly v idylickém prostředí prosluněné kalifornské pláže. Až do jednoho osudového léta. Cesty obou sester se rozešly a nedlouho potom Josie zahynula při teroristickém útoku. Nebo si to aspoň Kit myslí - do chvíle, než svou sestru zahlédne v televizi. Podaří se Kit nalézt ztracenou sestru a smířit se s minulostí?

 

Aurélie Valognes: Snachy za všechny prachy

Vtipná kniha o rodinných vztazích. Le Guennecovi mají tři syny. Žádnou dceru. Na Vánoce jsou všichni synové pozváni na večeři, samozřejmě i se svými partnerkami. Nicolas poprvé přivede svou přítelkyni Jeanne. Matthieu přijde se Stephanií a Alexandr s Laurou. Po pár soustech se ale večeře mění v peklo na zemi: Laura je veganka a jako předkrm se podává zvěřina a foie gras. Stephanie je těhotná, důsledně se tedy vyhýbá alkoholu. A Jacques, hlava této velké rodiny, dělá jeden trapas za druhým.

 

S. R. White: Samotář

Vražda majitele malého obchůdku v divoké australské buši vypadá na první pohled jako krádež, která se zvrtla. Oběť má na těle jedinou bodnou ránu a ve vazbě sedí hlavní podezřelý - na místě činu se nad tělem s rukama od krve skláněl záhadný tichý muž, který před patnácti lety beze stopy zmizel. Bez přesvědčivých důkazů o jeho vině má hlavní vyšetřovatelka Dana Russoová pouhých dvanáct hodin na to, aby ho usvědčila. Kde se skrýval? Proč odmítá vypovídat? Dana závodí s časem, aby muže přiměla mluvit...

 

Edith Eva Eger: Máme na vybranou

Autobiografické vzpomínky psycholožky, která přežila holocaust. V roce 1944 přivezl transport do Osvětimi šestnáctiletou Edith Egerovou. Přišla o rodiče, přežila Auschwitz i pochod smrti a nakonec ji z hromady mrtvol zachránili američtí vojáci. Peklo, kterým prošla, ji ale nezlomilo. Po válce se vdala, emigrovala do Spojených států a složila doktorát z psychologie. Ve své knize ukazuje, že všichni máme na výběr - rozhodnout se vystoupit z role oběti, osvobodit se z pout minulosti a začít naplno žít.

 

Romain Puértolas: Léto bez facebooku

Městečko New York ve státě Colorado (neplést s New Yorkem ve státě New York) je ospalé městečko, kde se zastavil čas. A není tam internet. Tudíž ani facebook. Policistka, kterou sem přeložili z toho druhého New Yorku, si krátí čas vedením čtenářského kroužku, o který není právě velký zájem. A potom dojde k vraždě, která je pro ni nejen vítaným rozptýlením, ale možná dokonce i jízdenkou odtud...

 

Jurij Bujda: Ledově modrá krev

Z magické mozaiky komických i krutých epizod vystupuje příběh herečky Idy Zmojro, volně založený na neuvěřitelných osudech slavné sovětské filmové hvězdy Valentiny Karavajevové. Její románová dvojnice se stejně jako ona za války proslaví rolí naivní Mášenky ve stejnojmenném filmu, získá si srdce vojáků na frontě i samotného Stalina. Tragická autonehoda však poznamená její tvář, později upadne v nemilost a musí se vrátit zpět do rodného městečka, kde se zastavil čas. Nepřestane ovšem toužit po jevišti, a tak v osamění tvoří desítky záznamů svých milovaných rolí...

 

Petr Placák: Škola od svatého Norberta

Soubor povídek, ve kterých autor vzpomíná na své dětství a školní léta, prožitá v sedmdesátých letech v pražských Střešovicích. Svět klukovských part, uličnictví a zlobení...

 

Tomáš Etzler: Novinářem v Číně

Když Tomáš Etzler přistál v říjnu 2006 v Pekingu, Čínu téměř neznal. V následujících letech zde však připravil stovky reportáží a zažil řadu silných příběhů. Jak v nejlidnatější zemi světa žijí běžní lidé? Čemu v totalitní Číně čelí novináři, kteří zpracovávají události, jež se komunistická vláda snaží skrýt? Pronikavý vhled do čínské reality ji ukazuje v syrových barvách osobních zážitků jako ambiciózní mocnost, jež si nárokuje životy svých občanů.

 

Stuart Turton: Ďábel a temné vody

Píše se rok 1634 a Samuela Pippse, největšího detektiva na světě, vsazují do vězení na palubě lodi na cestě do Amsterdamu, kde má být popraven za zločin, který mohl a nemusel spáchat. Spolu s ním cestuje jeho osobní strážce Arent Hayes odhodlaný dokázat přítelovu nevinu. Osmiměsíční plavba z Batávie do Amsterdamu je však od samého začátku poznamenána nevyzpytatelnými ďábelskými událostmi. Po lodi se potlouká dvakrát zemřelý malomocný, na plachtách se objevují podivné symboly, někdo zmasakruje všechen dobytek chovaný na palubě. Vinen může být úplně každý. Pipps sedí zavřený v cele a Arent je jediný, kdo dokáže vyřešit záhadu dotýkající se každého pasažéra na lodi. Jde o tajemství sahající hluboko do minulosti, které hrozí poslat loď ke dnu a s ní i všechny na palubě.

 

Eva Meier: Ptačí domek

Úspěšná houslistka Len Howardová se rozhodla opustit kariéru v londýnském orchestru a přestěhovat se do domku na venkově. Nakonec v něm strávila zbytek života a své dny zasvětila zkoumání ptáků.

 

Marsha Kocábová: Řeka v Troji

Ovdovělá Američanka Elise žijící v Praze přemítá, kde je její skutečný domov a kam se dál ve svém životě vydat. Kořeny, které zapustila v postkomunistické Praze, se najednou nezdají tak pevné, jak si myslela. Kde je opravdu doma? Jaké tajemství skrýval její muž? A může si dovolit novou lásku? Mysl i city čtyřicetileté ženy jsou rozbouřené stejně jako její milovaná řeka, která se vylila z břehů a znovu hledá cestu, kudy klidně proudit.

 

Hana Radulić: Esterčini otcové

Charlotte vyrůstá v rodině nacistického soudce Wilhelma Langeho. Život jí připadá naprosto idylický - až do chvíle, kdy po válce zjistí, že jejím skutečným otcem je muž jménem Josef Goldenberg. Opravdu ji jako malou s falešnými doklady ukryl u cizí rodiny v Lidicích? Jak je ale možné, že ji vychovali němečtí rodiče? Jak Charlotte zjišťuje fakta o svém původu, její svět se otřásá v základech. A dívku zasáhne morální dilema, které si nikdy nedokázala představit.

 

Brit Bennett: Polovina tebe

Vignesova děvčata si budou jako dvojčata vždycky podobná jako vejce vejci. Avšak potom, co vyrostou v malé černošské komunitě a v šestnácti letech se rozhodnou pro útěk, se liší nejen jejich všední životy, ale i všechno ostatní: jejich rodina, společnost, v níž se pohybují, a dokonce i jejich rasová identita. O mnoho let později jedna ze sester žije se svou dcerou ve stejném městečku, z kterého se před lety pokusila uniknout. Ta druhá se usadí ve světě bílých a její manžel o její minulosti neví zhola nic. Přesto, že sestry dělí mnoho kilometrů a stejně tolik lží, jejich osudy zůstávají propletené...

 

Jan Rendl: 10 000 kilometrů pěšky Latinskou Amerikou

Autor se nebojí ujít tisíce kilometrů, aby poznal nový svět i sám sebe. Ocitá se v neprostupném pralese či v blízkosti ilegálních zlatých dolů, kde o problémy není nouze. V Bolívii se setkává s chudobou, všudypřítomným odkazem legendárního Che Guevary, ale i s tarantulemi a hady. Pere se s ledovcem i svým vlastním odhodláním. Za hranicemi Argentiny na něj číhá stovky kilometrů dlouhá vysokohorská poušť...

 

Joy Ellis: Čtvrtý přítel

Detektiv Carter McLean jako jediný přežil havárii letadla, při níž zahynuli jeho čtyři nejlepší přátelé. Vrací se do práce, ale trápí ho výčitky svědomí a hrůzné vzpomínky. Proto se pro každého ze svých přátel rozhodne dokončit něco, co nechali nedokončené. Jedinou osobou, které se Carter může svěřit, je seržantka Evansová. Ale i ona začíná pochybovat, zda to on zvládne a zda nepřichází o rozum...

 

Zuzana Maléřová: Kartografie srdce

Kniha je průvodcem po zemích blízkých i vzdálených, po světových metropolích i uschovaných vesničkách, je mapováním cest jedné rodiny, na jejímž pozadí přináší portréty lidí známých i neznámých a zachycuje události od otevření hranic v roce 1989 až po jejich znovu uzavření v roce 2020.

 

William Golding: Pán much

Utopistický příběh vypráví o ztroskotání skupiny anglických chlapců na neznámém ostrově, jejichž chování je varujícím podobenstvím o sváru dobra a zla v lidské povaze.

 

Petr David – Vladimír Soukup: Krušné hory známé i neznámé

Publikace představuje Krušné hory (Kraslicko, Nejdecko, Jáchymovsko, Klášterecko, Chomutovsko, Litvínovsko, Osecko, Krupka a okolí, podzemí): historické a vlastivědné souvislosti, památky, pověsti spjaté se zdejšími místy a turistické tipy.

 

Tabea Bach: Dům hedvábí

Po smrti manžela přijme Angela pozvání své tety a navštíví ji v Asenze v italském Venetu. Během pobytu však dojde k překvapivému zvratu, když místnímu Domu hedvábí, poslední tradiční tkalcovně hedvábí, hrozí zánik. Angela začne s tetou plánovat, jak by se dal podnik zachránit. Majitel by Angele tkalcovnu prodal, ale má několik podmínek. A ona pak nečekaně potká muže, do něhož se na první pohled zamiluje... Je připravená na nový začátek v Itálii a na novou lásku?

 

Amie K. Runyan: Přes zákruty řeky

Novomanžele Johannu a Haralda brzy rozdělí válka. Harald musí narukovat do wehrmachtu, i když nenávidí nacisty, Johanna je pilotka a ačkoliv je loajální, musí prchnout z Německa, neboť se Harald zapletl do atentátu na Hitlera. Její sestra Metta se provdá za vysokého důstojníka SS, pracuje však v odboji, seznámí se s americkým vojákem Maxem a zamilují se do sebe. Metta otěhotní, ale válka milence rozdělí. Po letech začíná hledat Max jako již starý nemocný muž stopy po Mette a také po svém dítěti. A jaké byly osudy Johanny?

 

Klára Mandausová: Odměna za nevěru

Po rozvodu našla novinářka Anna útěchu u Honzy, s nímž prožívá spokojený vztah mezi Prahou a Šumavou. Tolik potřebná jistota jí ale časem zevšední. Když na pracovní schůzce pozná galeristu Sebastiana, její život se změní. Pouští se do hry, která jí přináší uspokojení, ale zároveň obavy ze selhání a pomíjivosti. Dokud nikdo nic netuší, smí si užívat tajnou lásku se ženatým mužem. Jenomže tato láska s sebou přináší velké riziko. Anna se stává tím, kým nikdy být nechtěla... nevěrnou ženou.

 

Jindřich Francek: Jičín, brána do Českého ráje

Kniha plná fotografií přináší vše o oblíbeném městě v Českém ráji: historii města, podrobné údaje o centru, všech pomnících a významných pamětihodnostech, ale i ostatních částech, které toto město tvoří.