Raymond Smullyan: Šeherezádiny hádanky

V knize je celkem 225 hádanek různé úrovně obtížnosti. Všechny rozvíjejí logické myšlení, někdy vyžadují trochu matematiky, vždy ale postřeh a vtip. Kniha obsahuje i staré historky s hlavolamy, hry s čísly, logické paradoxy a podobně. Je určena pro všechny, kdo chtějí rozvíjet své myšlení a nenechat mozek zlenivět.

Josef Pekař: Bílá Hora

Povstání „českých stavů“ (mezi jehož účastníky nacházíme polovinu Němců) bylo ze všeho nejvíc konfliktem dvou německých panovníků českého království. Bylo zbytečnou tragédií, u jejíchž kořenů stál vliv nepatrné nezodpovědné menšiny. Porážka na bitevním poli ovšem ukončila českou státnost, ale ta se vytrácela už od volby prvního Habsburka na český trůn (1526). Šlechtická republika jako možné řešení nepřipadala vzhledem k mocenským poměrům v úvahu. Případné vítězství stavů by bylo vedlo k pronásledování katolíků, jako se to dělo v letech 1618–20. České země by se byly dostaly do vleku luteránského Německa a je pravděpodobné, že by byly poněmčeny. Násilnou rekatolizaci většinového nekatolického národa (z 80 procent!), považuje historik za naprostou pohromu, která se vyznačovala hromadným lámáním charakterů a odměňováním kariéristů.

Martina Freiová: Zázračné medicínské případy

S erudicí a smyslem pro humor představuje lékařka a novinářka ve svých příbězích plejádu kuriózních zranění, správných i chybných diagnóz, netušených vedlejších účinků a překvapivých spontánních uzdravení.

Jiří Peňás: Výpravy pro straší a pokročilé

Novinář a literární publicista Jiří Peňás nabízí popis osmapadesáti výprav, při kterých navštívil kulturně a historicky zajímavá místa v Čechách, Rakousku, na Sicílii, v Polsku, Německu, Maďarsku a Belgii.

Martin Nekola: Na cestě za svobodou. Češi v uprchlických táborech po únoru 1948

Kniha se věnuje exilu po roce 1948 a ukazuje, co čekalo československé emigranty. Svět na ně nebyl připraven, a tak museli uprchlíci trávit určitý čas v lágrech. Tam si vydávali vlastní časopisy, organizovali divadlo, školní výuku, zkrátka podmínky je dohnaly ke specifickému způsobu života. Autor se osobně sešel s pamětníky či jejich potomky a nasbíral cenné reálie: dopisy, letáky, osobní doklady, a pochopil mnohé souvislosti.

David Haskell: Utajený les

Kniha se věnuje dění v přírodě, přibližuje nám les a jeho obyvatele, popisuje vztahy nejrůznějších organismů mezi sebou a sleduje změny v přírodě v průběhu celého roku. Autor čtivým, poetickým a hlavně srozumitelným jazykem popisuje často velmi složité děje v přírodě a na základě svých konkrétních pozorování se věnuje obecnějším biologickým a ekologickým problémům. Autor byl za tuto knihu nominován na Pulitzerovu cenu.

Kamil Rodan: Ženy s korunkou

Lesk královských dvorů a výjimečnost jeho obyvatel přitahovala od pradávna zvědavost všech, kterým byl tento svět bohatství a pompy zapovězen. Není tedy náhoda, že exkluzivita prostředí evropské aristokracie 19. a 20. století vytvořila mýtus o zcela výjimečných lidech, jejichž životní styl a osudy se vymykaly chápání prostého člověka. Úkolem této knihy je dokázat pravý opak tohoto dnes již vžitého klišé a při procházce jednotlivými evropskými monarchiemi ukázat na životních osudech žen, které se pohybovaly v bezprostřední blízkosti královských trůnů, nebo na ně dokonce usedly, jak moc se jejich osudy podobají životním cestám každého z nás.

Jakub Szántó: Z Izrastiny s láskou

Jakub Szántó odhaluje v knize hluboké pouto k Blízkému východu a své city k exotické, a přece blízké oblasti, jejím lidem, historii, kultuře nebo přírodě. Nechybí jeho osobitý sarkastický a sebeironizující tón ani bohatá příloha snímků, které za léta života a práce v Orientu nashromáždil.

Michelle Obama: Můj příběh

Paměti bývalé první dámy Spojených států Michelle Obama. Michelle přibližuje své dětství prožité v Chicagu, mládí, školní léta a studium práv. Popisuje rovněž svou právnickou kariéru, setkání se svým budoucím manželem i jejich rodinný život. Důležitá pozornost je věnována počátkům politické dráhy Baracka Obamy, jeho úsilí dostat se do prezidentského úřadu a především každodennímu životu celé rodiny v Bílém domě v průběhu Obamova prezidentství (2009-2017).

James Hamer-Morton: Úniková hra

Příběh, který vede čtenáře z jedné místnosti do druhé, a zároveň hra, v níž musí odhalit správný způsob luštění šifer. Zápletka se týká společnosti Wexell, figuruje i ve skutečných Deadlocked Rooms.

Petr Vladyka: Učení a paměť pravou hemisférou

Kniha se věnuje netradičnímu přístupu k výuce a cvičení paměti za pomoci pravé mozkové hemisféry.

Richard Galland: Umění válečnictví

Kniha obsahuje scénáře čtyřiceti skutečných bitev, v nichž si můžete protrénovat své velitelské schopnosti. Za pomoci historické faktografie a map zachycujících rozmístění jednotek musíte silou vlastního umu a vynalézavosti překonat největší vojevůdce všech dob, abyste dovedli své vojáky ke slavnému vítězství.

Lawrence Wright: Na konci října

V indonéském utečeneckém táboře umírá nezvykle mnoho mladých lidí, údajně na krvácivou horečku. Světová zdravotnická organizace vysílá na místo špičkového epidemiologa Henryho Parsonse. Ten na místě nachází stany plné mrtvol. Je si jistý, že nemoc je něco nového, neznámého. Do ochromeného tábora přijíždějí vědecké a lékařské týmy. Současně je nutné vystopovat všechny potenciálně nakažené. Jedním z nich je muslimský taxikář mířící s miliony věřících na pouť do Mekky. Vzniká podezření, že nejde o přirozený virus. Ve vládě USA se formuje skupina s přesvědčením, že virus je aktem biologické války, a chystá se na domnělý útok stejně riskantně odpovědět...

Ladislava Horová: Nejlepší kůň je táta

Knížka plná laskavého humoru připomíná, že každý den může být až po okraj naplněn radostí. Dva manželé, dvě ratolesti a jeden pes vedou v hájovně u lesa báječný život plný každodenních malých překvapení.

Jana Hanušová a Lukáš Hanuš: Od oltáře do Santiaga aneb Na svatební cestu pěšky

Kniha zachycuje tragikomický příběh novomanželské pěší poutě z Kuřimi až k Atlantiku. Dává tak nahlédnout do hlavy muže a ženy, kteří se rozhodli být přes 3 300 kilometrů a 103 dní pouze spolu.

Walter Scott: Ivanhoe

Mladý rytíř Wilfred z Ivanhoe se ve věci lásky vzepřel otcově vůli, a tak musel opustit Anglii. S vojskem krále Richarda Lví srdce se zúčastnil křížové výpravy do Svaté země a nyní se vrací poháněn vášnivou touhou po své Roweně. Je však vtažen do krvavého mocenského zápasu mezi králem Richardem a jeho krutým intrikánským bratrem Johnem. Příběh strašlivého nepřátelství a věrného bratrství, v němž vystupují vnitřně silné, nezávislé, věrné a krásné ženy, stateční rytíři i slavný zbojník Robin Hood, líčí nevyčerpatelnou sérií turnajů, bitek a riskantních dobrodružství, jež se odehrávají v romantickém světě středověkých ctností.

Marie Vareille: Láska ve světě lichých ponožek

Poté, co její život změnila tragická událost, stěhuje se Alice do Paříže. Její úspěšnou kariéru ve finančnictví ukončily záchvaty úzkosti a jediná práce, kterou se jí v novém domově podaří sehnat, je v dosti pochybné start-up společnosti, která se zabývá párováním lichých ponožek. Pro vzornou a pečlivou Alici byla tou druhou do páru její sestra, rocková hvězda. O jejich vztahu se dozvídáme z úryvků Alicina deníku, které přerušují hlavní dějovou linii a vnášejí do ní čím dál více světla.

Claire Frost: Moje super nerealita

Bell se horko těžko vzpamatovává z rozchodu s dlouholetým partnerem. Na prahu čtyřicítky se cítí sama, bojí se, že si s novou situací neporadí. Po čase si dodá odvahy, zavítá do místního komunitního centra a přihlásí se do kurzu fotografování. Ukáže se, že někteří účastníci si od kurzu kromě znalostí slibují ještě něco – doufají, že zde najdou přátele. Bell je snad z nejhoršího venku. Jenomže pak přijde další rána. Bývalý partner hodlá prodat dům, kde společně žili. Aby mohla v domě zůstat, bude se muset zadlužit a vyplatit ho. A právě tehdy v komunitním centru potká svou oblíbenou instagramovou hvězdu Millie… Millie je dítě štěstěny. Od života dostala všechno, po čem lidé obvykle touží. Je mladá a krásná, má roztomilého pětiletého syna, spoustu přátel, obléká se do nejlepších značek, může si dovolit luxusní dovolené… Vede prostě nádherný, bezstarostný život, tím si je Bell jistá – vždyť hltá všechny její příspěvky na Instagramu. Ale je to skutečně tak? Je Milliina realita opravdu tak super, jak Bell usuzuje z příspěvků na sociálních sítích? Nebo mají obě ženy společného víc, než se zdá…

Josef Formánek: Kniha o tichu

Z krátkých příběhů, vzpomínek, zamyšlení, dopisů i veršů sestavil výrazný český literát a cestovatel knihu, v níž vypráví o svých láskách, vzletech a pádech, o zvláštních náhodách a věcech mezi nebem a zemí, o klidu, tichu a vnitřních tajemstvích.

Laura Walden: Zakázaná píseň

Stella se snaží vést poklidný život na Novém Zélandu. Ráda by také zapomněla na Olivera, po němž jí zůstala památka v podobě zraněného srdce a dcery Holly. Po letech života v osamění konečně otevřela své srdce novému muži. Zároveň ale ohlásí svou návštěvu Oliver a Stella má zlé tušení.

Blake Crouch: Zhroucený čas

Sci-fi thriller, v němž nebezpečná epidemie nezabíjí lidi, ale jejich vzpomínky. Oběti zapomínají na své skutečné životy a jsou ovládány falešnými vzpomínkami. V ohrožení jsou lidské mysli, i samotná struktura času.

Daisy Goodwin: Viktorie

Pouhý měsíc po svých osmnáctých narozeninách se mladá dívka stává královnou Velké Británie a Irska. Všichni, včetně její rodiny, ji považují za nezralou a nepřipravenou… navíc ovládanou matkou. Jenže mladá dívka od prvního okamžiku podobné názory odmítá. Zavrhuje svoje původní jméno a stává se Viktorií odhodlanou skutečně vládnout podle svého nejlepšího vědomí i svědomí. V jejím okolí se i proto rozjíždí velkolepé soukolí intrik, dohadů a plánů, v nichž hraje velkou roli její nový sekretář lord Melbourne i princ Albert, kterého si má podle dávného ujednání vzít za muže… Strhující případ nejslavnější královny založený částečně na jejích denících a částečně na historických znalostech renomované autorky.

Kathryn Croft: Varování

Zoein syn Ethan byl před třemi lety nalezen utopený v bahnité řece za jejich domem. Kromě něho tak ale skončil i jeho nejlepší přítel Josh. Neexistují žádní svědci, a tak se případ uzavře jako tragická nehoda. Zoe to zlomí srdce a s celou rodinou se z domu odstěhuje. Chtějí začít znovu a žít alespoň trochu normálně, ale pak Zoe obdrží anonymní email: Musíš zjistit, co se tvému synovi stalo. Nenech to spát. Nevěř lžím. Zoe se celá rozechvěje, avšak je odhodlaná zjistit pravdu...

Jana Poncarová: Alžběta a Nina. Tajemství mojí babičky

V pochmurných i krásných Sudetech se skrývají stíny minulosti, které Alžbětinu rodinu rozdělily na desítky let. Když ji vnučka Nina navštíví v léčebně, vymyslí způsob, jak babičce udělat radost: vyrazí s ní na výlet do míst, kde strávila dětství a mládí. Během cesty po zapomenutých krajích i zasutých vzpomínkách se Nina rozhodne - dost bylo mlčení. Jen pokud odhalí rodinné tajemství, může vykročit za splněním vlastních snů.

Lucinda Berry: Andílek

Christopher a Hannah jsou šťastný pár. I po letech manželství se milují a vzájemně se doplňují. Ona pracuje jako zdravotní sestra, on se specializuje na ortopedii. Vedou spokojený život, jemuž k dokonalosti schází jediná věc – dítě. Když se v nemocnici, kde oba pracují, objeví šestiletá týraná a vážně zanedbaná holčička, Christopher si ji okamžitě zamiluje a přesvědčí svou ženu, aby malou Janie adoptovali a poskytli jí zázemí a domov. Jenže Janie není obyčejné dítě. Ukazuje se, že její těžce poznamenaná psychika je nad síly novopečených rodičů. Christopherovi je naprosto oddaná, avšak chová se znepokojivě, a veškerý svůj vztek cílí na Hannah. Ta není schopná navázat s holčičkou láskyplný vztah a dostává se pod stále větší tlak. Avšak Christopher odmítá vidět pravou Janiinu povahu. Hannah si uvědomuje, že Janie Christopherem manipuluje a snaží se mezi ně vrazit klín, přestože ona se upřímně snaží rodinu stmelit. Manželství se ocitá v krizi a Hannah je na pokraji sil. Hrozí, že dítě, jež mělo být poutem, rodinu nenapravitelně rozvrátí. Ukazuje se, že cesta do pekla opravdu bývá vydlážděna těmi nejlepšími úmysly…

Felix Weinberg: Byl jsem číslo 30529

Válečné vzpomínky židovského chlapce z Čech. Po válce se Felix Weinberg rozhodl potlačit své vzpomínky a neohlížet se zpátky. Stal se uznávaným vědcem a univerzitním profesorem fyziky, i když jako dospívající chlapec prošel peklem koncentračních táborů a přežil i pochod smrti. Po šedesáti pěti letech se odhodlal svůj příběh sepsat, učinil tak ale s nečekaným nadhledem. Jen tak se mohl vrátit k událostem, které ho připravily o milovanou maminku, malého bratra i všechny další příbuzné. Zůstal mu jen otec, který ještě před okupací Československa uvízl v Anglii. Spolu si tam nakonec vybudovali nový život.

C. W. Gortner: Carevna

Osmnáctiletá princezna Minnie ví, že jejím posláním je opustit rodné Dánsko a uzavřít sňatek s ruským carevičem Alexandrem. Po Alexandrově nástupu na trůn se Minnie, teď už zvaná Maria Fjodorovna, stává carevnou a postupně si buduje vřelý vztah ke své nové vlasti. Poté, co se její manžel rozhodne rozdrtit všechny, kdo se staví proti němu, musí Maria s největší opatrností kráčet po cestách kompromisu. Po Alexandrově smrti se jejich syn Mikuláš ujme vlády nad upadající říší. Maria se snaží vést syna k reformám, které by Rusko přenesly do moderního světa. Naráží však na opozici své snachy Alexandry, kterou ovlivňuje i mystik jménem Rasputin. Rusko zachvacuje požár revoluce a Maria čelí nejobtížnějším překážkám...

Wojciech Dutka: Černá a purpurová

Milena, dívka z respektované slovenské židovské rodiny, je v koncentračním táboře Osvětim odsouzena k smrti. Osud jí však dává šanci: Má zazpívat na narozeninové oslavě brutalitou proslulého příslušníka SS. V navenek bezcitném muži se jejím zpěvem něco zlomí, takže se o ni začne zajímat. Milenina počáteční nenávist k mladému nacistovi se pomalu mění - a tak se rodí jeden z nejneobvyklejších milostných příběhů holokaustu.

Delia Owens: Kde zpívají raci

V dětství ji opustila matka, poté sourozenci, a nakonec i otec. To co vždy zůstalo, je jen dobře známá bažina a několik racků. Kye se dlouho dařilo existovat jen s minimálním kontaktem se zbytkem světa. V divoké přírodě se z ní postupem času stává pravá divoženka. I přesto, nebo snad právě proto, její nespoutaná povaha okouzlí dva mladé muže z města. Díky nim se Kya začne pomalu učit důvěřovat lidem. Pak je ale roku 1969 v močálech nalezena mrtvola a místní začnou za vraždu vinit právě "holku z bažiny.

Jamie Fewery: 24 vzpomínek

Tom se vrací v předvečer 10. výročí domů, kde mu jeho žena Esme připravila překvapení. Romantická atmosféra, fotky, jídlo... a hra „Náš život v jednom dni“. Připravila kartičky, kam má doplnit 24 nejdůležitějších okamžiků jejich vztahu. Tom ale není ze hry nadšený, protože pokud by měl vybírat popravdě, hra by vůbec nemusela být tak zábavná, jak si Esme myslí...

Katarína Gillerová: Jen trochu lásky

Evženie vyrůstala bez rodičů a teď od ní odešel i manžel a její mladší sestra. Proč ji všichni opouštějí? Únik před samotou hledá v cizích rodinách, kde hlídá děti a zjišťuje, že nejen ona před druhými skrývá tajemství. Ve vzpomínkách se vrací do minulosti a ví, že její život by mohl být snesitelnější, stačilo by jen trochu lásky...

Jane O´Connor: Pichlavá láska

Když někdo žije tak dlouho sám, uzavřen ve svém vlastním mikrosvětě, stejně jako Sylvie, zákonitě se stane trochu pichlavým. Obzvlášť, když se s vámi život právě nemazlí. Sylvie již léta tajně miluje svého šéfa, profesora Lomaxe, a tiše doufá, že se třeba jednou rozvede a zjistí, že je vedle něho i ona. Když právě neobdivuje pana profesora, pomáhá Sylvie v místním útulku pro ježky. Život plyne v příjemné jednotvárnosti a nic zvláštního se neděje. Až do okamžiku, kdy se Sylvie dozví, že se její milovaný profesor opravdu rozvádí. Že by se její naděje konečně naplnily? Už konečně nebude muset jen snít… Ovšem ouha, pan profesor nasměroval svou náklonnost úplně jiným směrem – k mladé a krásné doktorandce Lole. Sylvie se po letech tvrdě probouzí ze svého snu, kterého se však nechce jen tak lehce vzdát.

Michelle Marly: Madame Piaf a píseň lásky

Paříž, rok 1944: Po skončení německé okupace je zpěvačka Edith Piaf obviněna z kolaborace a obává se zákazu vystupování. Zatímco se snaží prokázat svou nevinu, pozná Yvese Montanda, neobratného, ale talentovaného mladého zpěváka a začne s ním pracovat. Netrvá dlouho a z obou šansoniérů se stanou milenci. Štěstí po Yvesově boku inspiruje Édith k vytvoření písně, díky níž se jednou stane legendou...

Lisa Jackson: Paranoia

V městě Edgewater spousta lidí věří, že Rachel Gastonová spáchala vraždu a vyvázla bez trestu. Ona sama netuší, jak se tehdy pubertální hra zvrhla ve smrtící – ani to, kdo jí vyměnil dětskou pistoli za pravou zbraň. Vidí jen nevlastního bratra Lukea, jemuž na hrudi roste krvavá skvrna, a toho obrazu se nemůže zbavit. Podléhá teď Rachel bujné fantazii, když má pocit, že ji někdo sleduje? Nebo se bojí oprávněně a pravda je horší než její nejhorší obavy?

B. A. Paris: Dilema

Rodinné drama plné přetvářek a tajemství. Pravda by ji mohla zničit. Mlčení zase zničí jeho. Livia nikdy nezažila svatbu snů, protože si Adama vzala v mládí a narychlo. O to víc se teď upíná na oslavu svých čtyřicátých narozenin, na níž bude chybět jen jejich dcera Marnie studující v zahraničí. Adam ale přichystal překvapení – tajně pro Marnie zařídil letenku domů. Když ho však během dne zdrtí šokující zpráva, není schopen ji Livii sdělit, než oslava skončí. Jak daleko zajde, aby své milované ženě dopřál posledních pár hodin štěstí?

Andrew Mayne: Temný vzorec

Na jednom nemocničním oddělení přijdou o své dítě nezávisle na sobě tři různí lidé. Je mezi úmrtími nějaká souvislost? Doktor Theo Cray řeší další případ, tentokrát ale nemůže používat svou geniální mysl.

Jonas Jonasson: Sladká pomsta

Hugo Hamlin dostane geniální podnikatelský nápad - založit akciovou společnost, kde si klienti mohou objednat pomstu ušitou na míru. A zakázky se jen hrnou...

Olivia Hawkner: Na hraně noci

Historický román je překrásným a citlivým příběhem inspirovaným skutečnými událostmi. Píše se rok 1942. Poté, co nacisté obsadili školu vedenou františkánským řádem, mnich Anton Starzmann přišel o všechno. Odpoví na inzerát chudé vdovy z malé podhorské vesnice, která hledá muže, jenž by jí pomohl s výchovou tří dětí. I Anton něco hledá - příležitost odčinit selhání při neúspěšném pokusu ochránit své studenty před běsněním nacistů. Zatímco se snaží vpravit do nečekané role manžela a otce, Anton se zároveň zapojí do tajného odbojového hnutí. Když je nakonec odhalen, odhodlá se ke konečnému aktu odporu vůči nenáviděnému režimu. Riskuje přitom ztrátu manželky a dětí, které začal milovat víc, než si dokázal představit.

Lisa Regan: Mizející dívky

Každý v malém americkém městečku Denton hledá sedmnáctiletou Isabelle Colemanovou. Všechno, co zatím našli, je její mobilní telefon. A pak také další dívku, o které ani nevěděli, že ji mají hledat. Tato zatím bezejmenná dívka je zcela otřesená a nereaguje na dění kolem sebe. Všechno, co v tuto chvíli detektiv Josie Quinnová může použít jako vodítko, je jméno: Ramona. Josie, která je právě v té době suspendována, bere pátrání do svých rukou. Ví, že začíná zoufalý závod s časem, jehož cílem je najít Isabelle živou, a obává se, že mohou existovat také další dívky…

Ruta Sepetys: Mlčící fontány

Madrid, 1957. Španělsko pod nadvládou diktátora Franka zoufale potřebuje peníze, a tak láká turisty a obchodníky. Mezi nimi je i osmnáctiletý syn ropného magnáta Daniel, který chce poznat rodnou zemi své matky. Řízením osudu potká mladou Anu, díky níž odhaluje krutou každodenní realitu Španělů, a brzy se sám ocitá v ohrožení.

Milan Kundera. Slavnost bezvýznamnosti

V českém překladu Anny Kareninové vychází Slavnost bezvýznamnosti, poslední román Milana Kundery napsaný francouzsky. Příběh několika pařížských přátel, jejichž současná setkání v zahradách nebo na večírcích se snově prolínají se zasedáním Stalinova politbyra, je především Kunderovým zlehka a humorně napsaným loučením se s tématy, čtenáři a světem románu obecně. Povzneseně napsaná kniha plná humoru a dobré nálady a první próza, kterou jedenadevadesátiletý autor žijící v Paříži dovolil přeložit do své rodné řeči.

Liv Constantine: Ta, která prohraje

Piper na Leovi vadí jediné - jeho snubní prsten. Moc dobře ale ví, že žádné manželství netrvá věčně. Joannu těší, že se Leo vyléčil z hluboké deprese, je zase okouzlující a věnuje se dětem. Ale jeho radost ze života bohužel nevzkřísila ona. Byla to Piper. Natolik ho pobláznila, že se Leo rozhodne opustit Joannu i společně vybudovaný život. Joanna pátrá v Pipeřině minulosti a nalézá znepokojivá tajemství. Dostane strach o život Lea i dětí. Najde včas potřebný důkaz, aby je zachránila?

Samantha M. Bailey: Na pokraji sil

Jeden krátký moment na nástupišti navždy změní dva osudy. Ve zlomku vteřiny se Morganin život obrátí vzhůru nohama. Neznámá žena jí vloží do náruče své dítě a pak skočí pod rozjetý vlak. Morgan ji nikdy předtím neviděla, a nedokáže pochopit, co donutí člověka k tomu vzdát se vlastního dítěte a spáchat sebevraždu. Když Morgan vyslýchá policie, dozvídá se, že žádný ze svědků nepotvrdil její výpověď. A jakmile vyšetřovatelé zjistí, že sama dlouho touží po dítěti, stává se okamžitě podezřelou...

Mária Havranová: Nad propastí

Chiara je psychoterapeutka, žijící v rodné zemi manžela. Zdánlivě harmonické manželství naruší její seznámení s Maxem. Kniha nás rychle vtáhne do děje a s jednotlivými hrdiny můžeme prožívat šťastné i smutné chvíle, přesně takové, jaké můžeme zažít ve svém osobním životě i my. Momenty plné vášně se střídají s rozporuplnými pocity hlavní hrdinky a jejími úvahy a pochybnosti o tom, jak vlastně žije a co od života očekává. Příběh, ve kterém se zabíjí a umírá pro lásku je protkán zpovědí manžela Tiaga, který se prostřednictvím dopisů, které píše z vězení, promlouvá k svému autistickému synovi, a tím chce zmírnit své výčitky svědomí, které ho trápí. Změní Tiago svůj postoj zejména vůči synovi? Dokáže ještě Chiara a Tiago vést spolu plnohodnotný manželský vztah, nebo půjde každý svou cestou?

Alex Brown: Pohlednice z Itálie

Grace má zlomené srdce, starosti s nemocnou matkou a budoucnost vidí černě. To se ale změní, když náhodou objeví dopisy Connie Levinové – mladé Angličanky, která se koncem druhé světové války vypravila za svojí láskou do Itálie. Jak postupně odkrývá její osud, nabývá Grace přesvědčení, že možná i pro ni samotnou ještě existuje zrnko naděje...

Matěj Hořava: Mezipřistání

Autobiografická kniha je zasazena do reality tbiliského panelového sídliště. Nová cizina, nová bloudění, nová setkání; nová, nesrozumitelná řeč. A čím dál větší únava z šedi a chaosu velkoměsta, kterou se vypravěč snaží přehlušit občasnými útěky k Černému moři, na Kavkaz, na Moravu, do Čech, do dětství...

Magnus Jonsson: Muž, který si hrál s panenkami

Ve Stockholmu je nalezena porcelánová panenka - mrtvá žena naaranžovaná jako krásná hračka. Policie se z nouze spojí s expertkou na šifrování a bývalou extrémní antifašistkou Linn a společně se pustí do pátrání po zvráceném vrahovi. Mezitím se ale do případu začínají nebezpečně zaplétat vlákna Linniny kontroverzní minulosti.

Lizzie Page: Nový domov

Na samém začátku druhé světové války byly poslány stovky dětí z Londýna na venkov, aby byly uchráněny hrůz náletů. Bezpečí bylo ale vykoupené odtržením od blízkých. Takový osud potkal i sedmiletou Pearl. Setkává se s Vivienne, životem zklamanou ženou, která se o žádné děcko neprosila. Kdysi měla manžela a sestru, ale to hodlá nechat minulosti. Jenže kdo, když ne malá Pearl, by ji měl donutit postavit se vlastním chybám a následkům nejen svých činů?

Buddy Levy: labyrint z ledu

Příběh americké polární expedice vedené poručíkem A. W. Greelym patří k nejdramatičtějším v historii dobývání severního pólu. V roce 1881 vyplula skupina pětadvaceti mužů do jedné z posledních oblastí, které dosud nebyly vyznačeny na mapách. Jejím posláním bylo zřídit nejseverněji položenou vědeckou stanici v Arktidě, která by zkoumala vše od drsného počasí až po zamrzlá moře, severní polární záři a magnetické pole. Expedice přitom prošla obrovskými útrapami. V nehostinném ledovém labyrintu musela čelit napadení vlky, větrům o síle hurikánu, extrémnímu mrazu a stavům blížícím se šílenství v důsledku mnoha měsíců strávených v absolutní tmě. V létě 1882 Greely očekával příjezd lodi s posilou nových mužů a se zásobami. Ta však nepřiplula. Žádné z lodí se nepodařilo překonat ledové bariéry. Greely vydal rozkaz k opuštění výzkumné stanice. Ti, kdo zůstali v následujících měsících naživu, prošli peklem.

Eth Morrey: Milostný příběh jednoho života

Missy Carmichaelová měla skvělý život - dvě úžasné děti, bezvadného manžela a vystudovanou Cambridge. Život ale plynul a vše se postupně změnilo. S dcerou už několik let nemluví, syn se odstěhoval do Austrálie i s jejím jediným vnukem a Leo, její životní láska, je pryč. Missy zůstala sama ve velkém domě, jen se svými vzpomínkami. A tak vzpomíná na léta, kdy byla šťastná, milovaná a obklopená rodinou. Víc než cokoli na světě si přeje, aby byl její život takový jako dřív. Missy najednou nezbývá nic jiného, než se spoléhat na pomoc cizích lidí a svého psa.

Michal Kašpárek: Hry bez hranic

Mladý programátor Filip, proplouvající životem s minimální námahou a užívající všeho, co mu svět nabízí za peníze vydělané vývojem her. Většinu toho ovšem užívá ve virtuální podobě a jeho rádobymilostné schůzky přes internetovou seznamku napovídají, že v jeho životě přece jen něco chybí. Z jedné takové schůzky nicméně vyplyne příležitost účastnit se humanitární činnosti ve vrcholící uprchlické krizi a Filip přijímá - z touhy po změně, nebo proto, že správně odhadl, že obchod s lidským utrpením, svědomím a strachem je ještě zlatějším dolem a ještě cyničtější hrou, než jaké dosud vytvářel.

Caz Frear: Malé sladké lži

Cat Kinsellová bývala tatínkova holčička až do dne, kdy svého otce přistihla, jak flirtuje se sedmnáctiletou Maryanne ze sousedství. Když pár dní nato Maryanne beze stopy zmizí, Catin otec zapírá, že by ji znal. Od té doby se Cat tím tajemstvím užírá a jejich vztah tahle malá sladká lež navždy poznamená... O osmnáct let později pracuje Cat jako detektiv u oddělení vražd a jejím nejnovějším případem je zavražděná žena Alice, která byla nalezena nedaleko hospody, již provozuje její otec. Můžou spolu případy Alice a Maryanne souviset?

Lisa Jewell: Pod dohledem

Každý má svoje tajemství. Ale ne vždy je dobře skryté. Melville Heights patří k nejhezčím čtvrtím v Bristolu. Na takovém místě se přece brutálně nevraždí. Jenže… každý tu má svoje tajemství. A každý je trochu pod dohledem. Toma Fitzwiliama, ředitele školy, mají všichni rádi, i jeho nová sousedka Joey Mullenová se do něj rychle zamiluje. Je přesvědčená, že o jejím poblouznění nikdo neví, jenže Tomův syn Freddie bedlivě sleduje dění v blízkém okolí a neunikne mu, že se Joey vůči jeho otci chová zvláštně. O pár ulic dál bydlí studentka Jenna, která má podezření, že ředitel není až tak bezúhonný, jak se zdá. Projevuje nezvyklou náklonnost její nejlepší kamarádce a Jennina máma je přesvědčená, že jí Fitzwilliam ztrpčuje život. A už dvacet let před těmito událostmi se jistá školačka v tajném deníku vyznává z lásky ke svému pohlednému mladému angličtináři.

Max Seeck: Věrný čtenář

Žena slavného spisovatele Rogera Koponena je zavražděna v jejich luxusním domě na břehu zamrzlého zálivu. Případu se ujímá mladá inspektorka Jessica Niemi. Brutálních vražd postupně přibývá a záhy je jasné, že je na stopě sériového vraha. Nejedná se přitom o nahodilé vraždy, záhadný pachatel se vždy inspiruje hrůznými činy popsanými v Koponenových thrillerech. Podaří se Jessice zastavit vraha, který zná každičký detail knih dokonce lépe než sám autor?