Tana French: Temná zahrada

Toby je okouzlující, výmluvný optimista, který se právě vyvlíkl z průšvihu v práci a svůj úspěch slaví s přáteli. Pak se mu však život změní naruby - překvapí doma dva lupiče, kteří ho téměř umlátí k smrti a následně ho ponechají napospas osudu. Zatímco se Toby snaží ze svých zranění zotavit, začíná mu pomalu docházet, že už na tom možná nikdy nebude jako dřív, a místo aby se vrátil ke svému dosavadnímu životu, uchýlí se do starého rodinného sídla, aby se postaral o umírajícího strýce Huga. Pak je však na zahradě v kmeni statného jilmu nalezena lebka - a s tím, jak kolem rodiny začínají kroužit detektivové, je Toby nucen čelit možnosti, že jeho minulost je možná zcela jiná, než jak si ji vždycky pamatoval.

Marissa Stapley: Co dělat, když prší

Mae a Gabe spolu vyrůstali jako bratr a sestra v rodinném penzionu Maeiných prarodičů na břehu Vavřincovy řeky. Sotva se jejich vztah začal měnit v něco jiného, jejich cesty se nadlouho rozdělily. Oba ale vzpomínají na společně strávené dětství, přestože mělo daleko k idyle. Mae tragédie na řece vzala oba rodiče. Gabeův otec byl alkoholik, který svého syna týral. Gabe jednoho dne bez vysvětlení odešel z Maeina života. Po letech zjišťují, mají-li ještě šanci na lásku i navzdory síti lží, hořkosti a křivd, do níž je zamotaly předchozí generace.

Barbora Walterová – Benešová: V náruči kanibala

Adriana si svůj život pamatuje až od chvíle, kdy ji našli zuboženou ležet na ulici před britskou ambasádou v Sierra Leone. Co bylo předtím, netuší. Naprosto ji šokuje, když se dozví, že kdysi porodila dítě. Zoufale začne pátrat po své minulosti, ovšem vzpomínky odsunuté do nevědomí mohou být až příliš děsivé a kruté.

Camilla L.äckberg: Kameník

V moři, kousek od pobřeží, objeví místní rybář tělo malé Sáry. Záhy se ukáže, že nešlo o nešťastnou náhodu, ale že dívka byla zavražděna. Policie zahajuje pátrání, zpočátku však nemá žádné stopy. Postupně se na povrch vynořují skryté příběhy a tajemství jednotlivých podezřelých a umožní policii vypátrat neočekávaného pachatele.

Jo Thomas: Stín olivovníku

Romantický příběh o ženě, která po koupi italské usedlosti nalézá v této zemi všestranné obohacení. Když se Ruthie jednoho dne probudí a s údivem zjistí, že získala italský statek, její život se obrátí vzhůru nohama. Okamžitě nasedne do auta a vydá se vstříc vzrušujícímu dobrodružství. Její romantické představy ale brzy berou za své. Vysněný dům je spíše polorozpadlá usedlost, olivový sad je zanedbaný a sbližování se s novými sousedy, k nimž patří i horkokrevný Marko Bellanuovo, také není právě nejjednodušší. Ruthie je ale odhodlaná obrátit okolnosti ve svůj prospěch. A jak čas plyne, na teplém středomořském sluníčku se začne výborně dařit nejen olivám, ale i lásce...

Táňa Keleová – Vasilková: Tři sestry

Tři sestry nespojují jen hřejivé vzpomínky, ale i láska a pocit sounáležitosti. Jen na to ve víru života jaksi pozapomněly. Věra žije ve šťastném manželství, čehož si cení stejně jako vztahu s dcerou, a své rodině věnuje téměř všechen volný čas. Lucie je pohlcená výchovou dvou malých synů, prací v kosmetickém salonu a vlastními problémy. Nejmladší z nich, Emu, nejvíc trápí skutečnost, že se se sestrami vzájemně odcizily, ale nedokáže to změnit. Naštěstí je tu ještě jejich máma a ta se pokusí vše napravit...

Cyril Massarotto: Láska na jedno kliknutí

Julii a Paula oddělují nejen hradby společenského postavení, ale i moře. Ona žije v Paříži a po nedokončení studií a krachu vztahu pracuje jako uklízečka. On je otřesen smrtí své milované ženy a je kardiochirurgem v Londýně. Oba rezignovali na nové vztahy. Podlehnou tlaku kamarádů a zaregistrují se na seznamovacím portálu. Zdá se, že v sobě našli ideální protějšek. Co ale dělat, když vám aplikace zatrhne kontakt s vysněným partnerem? Jak obejít manipulaci sociálních sítí? Potřebujete k tomu nejen odhodlání jít za hlasem svého srdce, ale i pomoc přátel, kteří vás mají opravdu rádi.

Zbyněk Kašpar: Cesta do italovy duše ( a žaludku)

Tato kniha je určena všem, kteří mají rádi Itálii. Stojí slavná dolce vita opravdu za to? Lze vidět Neapol a nezemřít při tom? Proč si Sicilané navlékají o Velikonocích masky, co všechno je třeba překonat, když se Ital rozhodne oženit, a jak vyzrát na italského úředníka? Vraždy a hříchy papežů, manželské trampoty slavné Lucrezie Borgii, Casanovův útěk z vězení a zmizení Mussoliniho mrtvoly. Na stránkách knihy ožívají příběhy ze života slavných umělců Michelangela, Donatella, Rossiniho či Brunelleschiho. Příběhy jsou drsné, zábavné i tajemné a vyprávějí o minulosti i současnosti této krásné země.

Caroline Bernard: Múza z Vídně

V románu jsme svědky životních peripetií mladé nadané ženy, kterou pro její krásu a vzdělanost obdivovala kulturní elita počátku 20. století. Děj popisuje Almin život na přelomu milénia. Rodinou zmařený vztah s Gustavem Klimtem, poblouznění Alexandrem Zemlinskim a konečně lásku jejího života - manželství s hudebním géniem Gustavem Mahlerem. Toužila po životě plném lásky a hudby, kvůli Mahlerovi rezignovala na svou skladatelskou kariéru. O to více se cítí frustrována ubíjející každodenností manželství. Na léčebném pobytu poznává Waltera Gropia a podléhá tolik postrádané vášni. Mahlera však nedokáže opustit a jméno Mahlerová nikdy neodloží.

Miquel Reina: Světla na moři

Mary Rose a Harold obdrželi příkaz k vystěhování, jelikož jejich dům stojící na útesu nesplňuje bezpečnostní směrnice. Noc před tím, než budou muset opustit svůj domov navždy, se nad ostrovem objeví bouře, jež zapříčiní, že se jejich dům odtrhne od zbytku ostrova. Harold a Mary Rose se najednou ocitají osamoceni uprostřed moře, kde jsou vystaveni velkému nebezpečí. Může jim jejich snaha o přežití v domě, který je pro ně jediným poutem a vzpomínkou na mrtvého syna, pomoci konečně se vyrovnat s jeho ztrátou?

David M. Barnett: Filmový klub osamělých srdcí

V této knize sledujeme osud dvacetileté Jenny, která se během studií rozhodne ubytovat se na Sunset Promenade, z finančních důvodů. Pak ale zjišťuje, že jde o soukromý pečovatelský dům, který nabízí levné bydlení studentům, a její noví spolubydlící jsou o něco starší, než očekávala. Nejprve dochází k mezigeneračním střetům, když ale Jenny uspořádá v domě filmovou noc, ukáže se, že mají společného mnohem více, než si myslí.

Ursula Poznanski: Stín

Když jsou vyšetřovatelce salcburské policie Beatrice Kasparyové přiděleny dva zdánlivě nesouvisející případy, ještě netuší, jak hrozivé obrátky brzy oba případy naberou. Muže našli v bytě přivázaného k židli s proříznutým hrdlem, ženu utopenou v potoce. Nic je na první pohled nespojuje, ale Beatrice je oba znala. Navíc je oba ze srdce nenáviděla, a na místě činu jsou věci, které ostatním nepřijdou důležité, ale ona v nich vidí připomínku hrozivé události ze své minulosti. Její jedinou šancí je pustit se do vyšetřování a odhalit pachatele dřív, než zaútočí znovu.

Delphine de Vigan: Vděk

Hlavní hrdinka, přáteli důvěrně oslovována Miška, začíná trpět afázií a je nucena opustit svůj byt a odejít do pečovatelského domu. Příběh nám vyprávějí její nejbližší lidé - mladá žena Marie, které Miška svým způsobem nahrazovala matku, a logoped Jérôme. Se slábnoucími vyjadřovacími schopnostmi, které jsou mnohdy nechtěně humorné, se ve zbývajícím čase snaží vyrovnat svůj vnitřní dluh z dětství.

Alafair Burke: Ta lepší z nás

Ačkoli je Chloe mladší ze dvou sester Taylorových, vždy se zdálo, že má trochu navrch. Získala stipendium na univerzitě a přestěhovala se do New Yorku, kde získala vysněnou práci v nakladatelství. Starší Nicky se provdala za nadějného mladého právníka Adama a porodila mu syna, kterého pojmenovali Ethan. Během té doby se sestry navzájem odcizily. Nyní, o víc než patnáct let později, se jejich život dramaticky změnil - Adamovou ženou je dnes Chloe. Poté co je Adam v domě v East Hamptonu zavražděn, Chloe neochotně vpustí zpět do svého života biologickou matku svého dospívajícího adoptivního syna - sestru Nicky. Když ale policie označí za podezřelého z vraždy Ethana, sestry to donutí se spojit a společně hledat pravdu ukrytou v rodinných tajemstvích, pohřbených v dávné minulosti.

Stina Jackson: Stříbrná cesta

Ačkoli je Chloe mladší ze dvou sester Taylorových, vždy se zdálo, že má trochu navrch. Získala stipendium na univerzitě a přestěhovala se do New Yorku, kde získala vysněnou práci v nakladatelství. Starší Nicky se provdala za nadějného mladého právníka Adama a porodila mu syna, kterého pojmenovali Ethan. Během té doby se sestry navzájem odcizily. Nyní, o víc než patnáct let později, se jejich život dramaticky změnil - Adamovou ženou je dnes Chloe. Poté co je Adam v domě v East Hamptonu zavražděn, Chloe neochotně vpustí zpět do svého života biologickou matku svého dospívajícího adoptivního syna - sestru Nicky. Když ale policie označí za podezřelého z vraždy Ethana, sestry to donutí se spojit a společně hledat pravdu ukrytou v rodinných tajemstvích, pohřbených v dávné minulosti.

Meredith Appleyard: Naděje v oblacích

Když se Anně naskytne příležitost pracovat u leteckých záchranářů, je bez sebe nadšením. Jediný háček je v tom, že má základnu v odlehlém vnitrozemí v rodném Broken Hillu. Ale skvělá práce, noví přátelé a především okouzlující kolega Nick jí dávají pomalu zapomenout na hořkou minulost. Co když ale vyjde temné tajemství na povrch a všichni se od ní znovu odvrátí?

Camilla Läckberg: Zlatá klec

Faye s manželem Jackem vedou prosperující firmu a s malou Julienne tvoří na první pohled dokonalou rodinu. Jednoho dne se však celý snový život roztříští. Faye přijde na manželovu nevěru. Ten ji následně hned opouští, rozvede se a zařídí, aby firma i všechno jmění připadlo jemu. Jenže Faye je silná, schopná a chytrá. Vybuduje své vlastní impérium a najde dost kompromitujících materiálů vztahujících se k Jackovým obchodním praktikám. A Faye jde ještě dál...

Stanislav Češka: Případ uprchlého biskupa

Děj historické detektivky se odehrává v roce 892, kdy se v Nitranském knížectví chystá slavná svatba Mojmíra II., syna krále Svatopluka. Oddávat má věčný rival samotného Metoděje biskup Wiching, který však náhle a podezřele zmizí. Pátrání se ujímá kníže Slavomír s přítelem a pomocníkem vladykou Erikem, při čemž narazí na dvě vraždy a vyloupenou kostelní pokladnici.

Judy Leigh: Ještě to nebalím, vzkazuje babička

Evie nedávno ovdověla a pod tlakem samoty se nechala dobrovolně umístit do domova důchodců. Po nějaké době si ale uvědomí, že to není nic pro ni. Nudí se a navíc má pocit, že vše v životě prošvihla. Díky štěstěně vyhraje v sázkové kanceláři velký obnos peněz a rozhodne se pro odjezd do Francie. Zde si koupí malý obytný vůz, s nímž cestuje a poznává nové lidi. Nakonec zakotví v malé irské hospůdce, kde ji místní osazenstvo seznamuje se svými francouzskými přáteli. Zatímco si Evie takto užívá, její syn Brendan se může zbláznit starostí, jelikož neví, kde jeho matka je. Vydává se proto po jejích stopách společně se svojí manželkou Maurou. Jejich vztah již viditelně ochladl, a i když se Maura snaží jejich vztah slepit, bude záležet i na Brendanovi, zda jejich manželství vydrží.

Janice Pariatová: Devět tváří tebe

Román originálním způsobem očima devíti aktérů skládá obraz intimního života mladé ženy. Mladý učitel, který je poněkud rozpačitý ze svéhlavé dvanáctileté dívky. Jedna z prvních lásek, student, přes své mládí neumí být stálý a ona se užírá žárlivostí. Úspěšný muž středního věku a ona jako dychtivá mladinká milenka. Několik letmých známostí a svatba s mužem, který ji tolik chtěl udělat šťastnou, a přesto přichází úlevný rozchod.

Veronika Bendová: Vytěženej kraj

Severočeským krajem, který v příběhu hraje ústřední roli, provádí čtenáře dvojice kolegů - Hugo a Irena, kteří na přání ambiciózního režiséra hledají pochmurné lokace pro chystaný film. Jak projíždějí vytipovanými místy, objevují skutečné rysy a skutečné příběhy kraje, které ne vždy ladí s předsudečnou představou o temné "měsíční krajině". A právě tak objevují skutečné rysy v sobě samých a jejich vztah prochází proměnami...

Alafair Burke: Manželka

Angela potkává Jasona na večírku, pro který zajišťuje občerstvení. Je přesvědčená, že jejich romance bude jen krátkodobý úlet, k jejímu překvapení má však úspěšný profesor ekonomie jiné plány. Následující léto se vezmou. Manželství je pro ni příležitostí začít znovu. Se synem se odstěhuje na Manhattan, kde nikdo nic netuší o její tragické zkušenosti z mládí. Po šesti letech se Jason díky úspěchu své knihy stává známou osobností. Jejich dokonalý život se začne hroutit ve chvíli, kdy jedna ze stážistek vznese proti Jasonovi obvinění ze sexuálního obtěžování a další žena, Kerry Lynchová, přijde s ještě závažnějším tvrzením. Jason prohlašuje, že je nevinný, a Angela mu věří. Když však Kerry záhadně zmizí, musí Angela lecos přehodnotit.

Domenico Starnone: Tkaničky

Křehké vyprávění o manželství a rodinných vztazích.

Viveca Sten: Ve stínu moci

Vlivný podnikatel Carsten Jonsson, který má podezřelé vazby na Rusko, staví na ostrově Sandhamn obrovský, okázalý dům a s pomocí svých peněz a síly ignoruje místní zvyky. Kolaudační večírek však skončí tragédií - v noci na ostrově vypukne požár a v ohořelých troskách jednoho domu naleznou vyšetřovatelé zuhelnatělé tělo neznámého muže. Inspektor Andreasson s právničkou Norou Lindeovou musí zjistit, zda se jednalo o úmyslnou vraždu nebo jen nešťastnou nehodu.

Kathryn Hughes: Dopis

Tina Craigová pracuje do úmoru, a ještě k tomu o sobotách prodává v dobročinném obchodě, aby ve svém nešťastném domově trávila co nejméně času. Když prohledává kapsy starého obleku, který někdo charitě věnoval, objeví dopis se zalepenou ofrankovanou obálkou bez razítka. Dopis otevře a přečte si ho - a to změní směr jejího života navždy. Billy Stirling ví, že se nezachoval právě hezky, ale doufá, že může ještě všechno napravit. 4. září 1939 se posadí a napíše dopis, o němž doufá, že změní budoucnost. A to se také stane - ale více způsoby, než by si kdokoliv dokázal představit.

Gilly Macmillan: Chůva

Malá Jo zbožňuje chůvu Hannah víc než svoji matku, a tak když jedné noci Hannah beze stopy zmizí, holčička je naprosto zničená. O třicet let později se Jo vrací do rodičovského domu a je nucena čelit svému složitému vztahu s matkou. Jenže když jsou v jezeře na jejich pozemku objeveny lidské ostatky, Jo začne pochybovat o všem, o čem byla až dosud skálopevně přesvědčená. Zoufale se snaží doplnit mezery ve svých nejasných vzpomínkách. Nezbývá jí než přijít na to, co byla její chůva zač a proč zmizela. A především se musí rozhodnout, zda může věřit vlastní matce.

Christie Watson: Sestřička

Působivý román o jedné z nejtěžších a nejpotřebnějších pracovních profesí, ve které autorka čerpá ze svých letitých zkušeností zdravotní sestry a předkládá je s dojetím i humorným nadhledem. Autorka sama o své profesi říká, že mění život nejen zdravotním sestrám, ale i lidem, kteří pomoc zdravotního personálu potřebují.

Monique Gray Smith: Příběh vážky

Tilly je napůl indiánka a napůl Skotka a žije s rodiči a sestrou v malém kanadském městě. Po rozchodu rodičů na čas propadne alkoholu. Naštěstí se může opřít o několik silných žen, které jsou součástí jejího života - o svou moudrou babičku či o chápavou učitelku, a postupně nachází východisko z neradostné existence ve zvláštním terapeutickém centru, které využívá postupy založené na indiánské léčitelské tradici hluboké vnímání přírody, pobyty v potní chýši, hojivé rituály.

Jussi Adler – Olsen: Oběť 2117

Kriminalisté se tentokrát při vyšetřování dalšího komplikovaného případu budou muset vydat napříč celým kontinentem. Jejich primárním cílem je zastavit všehoschopného iráckého teroristu Gháliba. Vydají se po jeho stopách a budou se pokoušet dostatečně rychle odhalit nebezpečný plán, jehož cílem jsou tisíce mrtvých. Z počátku netuší, jak s tím vším souvisí nález mrtvého uprchlíka a jeho tajemná přezdívka. Kdo je Oběť 2117?

Lori Nelson Spielman: A na nebi čekají hvězdy

Americký psychologický román o vztahu matky a dcery, který prochází těžkou zkouškou. Rozvedená makléřka Erika je matkou dcer Annie a Kristen. Když při vlakovém neštěstí Kristen zahyne, život se Erice a zbylé dceři prudce změní: vzájemně se odcizí, podléhají výčitkám a upínají se k tomu, že Kristen je možná naživu. Až po bolestných zkušenostech se smíří s nevratnou realitou a dostanou odvahu k novému životu a snad i k nové lásce.

Jana Ciglerová: Americký deník

Známá novinářka Deníku N Jana Ciglerová přináší osobní postřehy o životě na Floridě ve Spojených státech, kde s rodinou žila poslední tři roky. Neotřelé vyprávění napsané s velkou empatií a svěžím jazykem přibližuje rozdílnost mentalit, zvyků a zkušeností, které autorka zažila na vlastní kůži v národnostně pestré společnosti. Nechte se překvapit, dojmout i inspirovat.

Mark Braude: Neviditelný císař. Napoleon na Elbě

Jen málo historických osobností je známých tak jako Napoleon Bonaparte, a přesto je jeho desetiměsíční císařský exil na malém ostrově Elba prakticky neprozkoumaný. Nyní, poprvé, můžeme nahlédnout do tohoto kritického okamžiku jeho života, do chvíle, kdy nejmocnější muž Evropy přetaví porážku v poslední výzvu.

Selja Ahava: Co padá z nebe

Možná že svět občas potřebuje události, které námi otřesou a probudí nás. V naší vesnici jsem takovým budíčkem já. Pokaždé když vstoupím do obchodu, připomenu všem zákazníkům, že nám nebe může kdykoli spadnout na hlavu. Kniha o neočekávaných a nepravděpodobných změnách v životě, které se ale docela dobře mohou stát.

Monika Bittlová: Nech to plavat

Zábavný román o třech velmi odlišných ženách středního věku a jejich cestě ze životních krizí, o síle pospolitosti, hledání a nalézání lásky a šílené kráse života.

Yrsa Sigurdardóttir: Černá díra

Na školním hřišti je po deseti letech vyzvednuta časová kapsle s představami tehdejších školáků o budoucnosti. Jedna ze zpráv však nese nenávistnou předpověď smrti několika lidí. Uvádí ale jen jejich iniciály. Je opravdu třeba brát vážně vzkaz třináctiletého teenagera? Detektiv Huldar bere nový úkol vážně a obrací se na dětskou psycholožku Freyju, aby prozkoumala, co za dítě mohlo tak výhružný dopis napsat. Brzy se objeví souvislost mezi dopisem a řadou brutálních událostí z poslední doby. Huldar s Freyjou se pouštějí do zběsilého závodu s časem, aby včas odhalili pisatele dříve, než dojde k dalším vraždám.

Kaira Rouda: Oblíbená dcera

Jane a David Harrisovi přišli před rokem tragicky o svou starší dceru Mary. Od té doby se Jane potýká s depresemi, nevychází z domu a nekomunikuje se svým okolím. Jane je však narcistická osobnost, obratně dokáže manipulovat se svým okolím, říká to, co ostatní chtějí slyšet a touží ovládat druhé. Jane, jako nespolehlivý vypravěč, nám po malých dávkách předkládá vlastní verzi tragické nehody a čtenář do posledních chvil netuší, jak a proč Mary musela zemřít.

Kamila Moučková – Světlana Witowská: Hlavou proti zdi

Knižní rozhovor populární moderátorky Světlany Witowské s televizní a rozhlasovou legendou Kamilou Moučkovou.

Nora Roberts: Spodní proudy

Zane a jeho sestra Britt prožili krušné dětství plné domácího násilí. Vše se naštěstí změnilo, když Zane sebral odvahu a svému otci se postavil. Ten skončil za mřížemi a Zane společně se svojí sestrou začali žít u tety, která jim dala nový domov. Po letech, kdy se blížil čas vypršení otcova trestu, se Zane vrací do rodného města, aby zde otevřel svou právnickou praxi a mohl dávat pozor na svoji sestru. Potkává zde sympatickou zahradní architektku Derby, která mu vpluje do života a vše změní k lepšímu. Jaký vliv na něj a jeho rodinu ale bude mít otcovo propuštění?

Anne Tyler: Běh času

Willa Drakeová si přesně pamatuje zásadní okamžiky svého života: když jí bylo jedenáct, opustila ji matka. Když jí bylo jednadvacet, vzdala se svých akademických ambicí a přijala nabídku k sňatku. Když jí bylo čtyřicet jedna, došlo k nehodě, která z ní udělala vdovu. Dnes je Wille šedesát jedna let a ráda by se stala babičkou. Není si však jistá, zda k tomu vůbec kdy dojde. A právě tehdy obdrží telefonát od neznámé mladé ženy s prosbou o pomoc. Aniž by si zcela uvědomovala, co dělá, vydává se Willa na druhý konec země do Baltimoru, aby tam pečovala o ženu, kterou nikdy nepotkala, a její devítiletou dcerku. Tohle spontánní rozhodnutí jí opět obrátí život vzhůru nohama v novém prostředí, obklopená excentrickými sousedy, nachází zcela nečekaně to, co dlouhou dobu postrádala...

Marie Vareille: Někdy je hezké, že mě miluješ

Constance miluje romány Jane Austenové a stále doufá, že najde svého pana Darcyho. Její kamarádka Chloé je zase beznadějně zamilovaná do svého bývalého přítele, prožívá s ním občasná noční dobrodružství a nechce si přiznat, že všechno mezi nimi již dávno skončilo. Výlet na francouzský venkov není špatný nápad, třeba tady narazí alespoň jedna z nich na muže svého srdce.

Lisa Wingate: Než jsme byly tvoje

Píše se rok 1939. Dvanáctiletá Rill Fossová a její mladší sourozenci si žijí bezstarostný život na Mississippi. Jenže vše se změní, když jejich otec musí odvést matku do nemocnice - a na dveře pak zabuší podivní cizinci, kteří sourozence odvlečou do krutého sirotčince. Rill bude muset najít způsob, jak ochránit sebe i své blízké, ale před krutou pravdou nebude moct zavírat oči dlouho.