Haruki Murakami: Komturova smrt

Magický příběh portrétisty, který umí výtvarně zpracovat obličej každého člověka takovým způsobem, že je z něho portrétovaná osoba vždy bezmezně nadšena. Anonymní malíř, hlavní postava a vypravěč knihy, tyto podobizny tvoří jak na běžícím pásu, ovšem jen do té chvíle, dokud se před ním neobjeví záhadný muž, jehož tvář nahrazuje "zvolna vířící mléčně bílá mlha". Lze ale zachytit podobu nicoty? Na tuto otázku i na mnoho dalších, které souvisejí třeba s náhlým odchodem protagonistovy manželky, s jeho prohlubující se citovou i tvůrčí krizi, se pokouší hrdina příběhu hledat odpovědi v horské samotě, kde zároveň odkrývá tajemství tvorby slavného mistra tradiční japonské kresby, jež ho vede k úvahám o smyslu umělecké dovednosti, o válečných traumatech i o samotné podstatě lidské existence.

Mandy Baggot: Vánoční polibek v Notting Hillu

Sestry Isla a Hannah Wintersovy žijí spolu v bytě na londýnském Notting Hillu. Dobrosrdečná a bezelstná Hannah je po úrazu upoutána na invalidní vozík a energická Isla tak musí zvládnout péči o Hannah i své zaměstnání manažerky v nadnárodní firmě. Do firmy nastupuje nový šéf, charismatický Chase, který má za sebou divoký rozvod a zmáhá ho péče o pubertální dcery. Isla je mu přidělena jako osobní asistentka a postupně se opatrně sbližují. Dokáží spolu navázat užší vztah? Ale i Hannah, přes své postižení, má svá přání a touhy jako každá jiná mladá žena.

Ondřej Hübl: Hod mrtvou labutí

Operní pěvec a režisér Líbezný se stane aktérem mezinárodního byznysu a politiky. Na Nuselském mostě však spěje k činu, který má ukončit jeho trápení. Jedenáctiletý Afričan Odongo, jehož adoptovali na dálku bezdětní manželé Peter a Nikol, stojí tváří v tvář střelné zbrani v očekávání konce svého života. Všichni se stali kolečky ve špinavé hře, narýsované ve vysokých patrech bruselské byrokracie. Režisér Dejvického divadla Krobot se pod tíhou nedostatku financí uchýlí s celým souborem k pokoutnímu prodeji kuchyňského nádobí ve stylu "šmejdů". Ne že by si za to on, Odongo, Peter či Nikol, stejně jako pěvec Líbezný nemohli sami. Všechny Hüblovy povídky mají dvojznačné hrdiny, napůl záporné, napůl kladné, a vždy nepříjemně a dotěrně blízké. Je to zneklidňující, drsné i zábavné čtení, protože Hübl disponuje originálním smyslem pro humor i nakažlivou chutí vymýšlet neotřelé situace a spojení.

Matias Faldbakken: Restaurant The Hills

Román vypráví číšník fiktivní kavárny v Oslu, již kdysi založil Angličan Hill. Číšník je postava záhadná, nedozvíme se o něm nic, ani jeho jméno, jen to, že, jak sám na sebe prozradí, je hypersenzitivní. Pozoruje hosty a kolegy, uvažuje o nich a mnohé se dozvídá. Jeho vyprávění je ironickým a lehce misantropickým obrazem několika dekadentních kavárenských dnů.

Martin Puskely: Vaše tváře zla

Během jednoho dne a noci roku 1998 se v rakouském Linci střetávají a míjejí čtyři muži: vyhořelý učitel, lékař a zároveň politický kariérista, chladnokrevný šéf zločineckého gangu a policista. Každý z nich sleduje své zájmy a bojuje při tom se svou představou morální soudržnosti.

Elizabeth Peters: Zmizení Nefertiti

Další díl z historické detektivní série o archeoložce Amelii Peabodyové odehrávající se opět v Egyptě. Amelie se s manželem Emersonem vrací do Egypta, aby pokračovali v práci na starověkých vykopávkách. Jejich poklidný návrat ale naruší mrtvola. Do jejich pokoje v káhirském hotelu pronikne polomrtvý pobodaný muž, který jim umře před očima a v ruce svírá tajemný lístek. Kromě odhalení vraha, ale musí Amelie také zjistit, kam se ztratila jedinečná busta královny Nefertiti. Ukradl ji nálezce, někdo z jeho spolupracovníků nebo je pravda ještě děsivější?

Michele Campbell: Vždycky je to manžel

Psychologický thriller o třech nerozlučných přítelkyních ukrývajících temné tajemství, jejichž spojenectví naruší až smrt jedné z nich. Kate, Aubrey a Jenny se poznaly na vysoké škole, nejprve sdílely jen společný pokoj, pak společné přátelství, a nakonec je spojilo temné tajemství. Myslely, že to zůstane navždy ukryto jen v jejich vzpomínkách. Když je však Kate nalezena mrtvá, začínají se zbylé kamarádky obávat o své bezpečí. Nejsou si totiž jisté, že vrahem je Katin manžel, jak se domnívá policie. A možná, že někdo další měl mnohem pádnější důvody se Kate zbavit...

Světlana Glaserová: Trosečník sibiřský

Vyprávění o době stalinského teroru v Sovětském svazu z pohledu malého chlapce, který tuto perzekuci zažil na vlastní kůži. Malý Slávek prožívá bezstarostné dětství ve smíšené česko-ruské rodině na západní Sibiři na zemědělské usedlosti. Postupně ale i tam dochází k rozkulačování a rodiče se rozhodnou uprchnout před stalinskými represemi. Cestují Sibiří sem a tam, usazují se u břehů Japonského moře, poznávají život v Tadžikistánu, krutou zimu východní Sibiře, hory, stepi i pouště. Nakonec je komunistická zvůle stejně dostihne, otec je zatčen a z rodiny se stává nepřítel státu.

Melinda Leigh: Půlnoční odhalení

Detektiv Reed pohřbil před pěti lety spolu s milovanou ženou i svoji kariéru. Nehne s ním ani prosba bývalého kolegy o pomoc, když se po husté sněhové bouři najde za městem tělo turisty označené keltskou mincí. Oč víc od případu dává ruce pryč, o to víc se o něj začne zajímat odvážná fotografka Jayne. Až zmizí i Jayne...

Emil Hakl: Výsek

Výběr z autorových fejetonů, psaných často na aktuální nebo zadané téma, jsou lakonicky stručné a vyznačují se typickou náladou ironicky melancholického úšklebku, jakož i porozuměním pro životy a figury ne právě vítězné. Často bývají uvedeny nějakým obecnějším, suše sarkastickým postřehem, tím vtipnějším i hořčím, čím je trefnější.

Sophie Hannahová: Fantastická kniha lidských tajemství

Deset povídek, které otřásly každým, kdo je četl. Mistrně načrtnuté postavy se dostávají do zapeklitých situací, které zpočátku vypadaly obyčejně, ale postupně z nich vystrkuje rohatou hlavu samotné Zlo.

Andrew Gross: Záškodník

Hlavní hrdina Kurt Nordstrum je již několik let členem odboje proti Němcům. Za svou práci v odboji byl dokonce povýšen na seržanta, ale udělení hodnosti pro něho nemá význam. Teď stojí před důležitou misí. Má za úkol doručit tajné informace Spojencům ve Velké Británii. Společně s přáteli unáší parník a vydává se ke břehům Británie, k nimž se mu zdárně podaří dojet. Informace, které ale dovezl Spojencům, nejsou vůbec dobré. Spojenci vědí, že musí urychleně jednat...

Nick Petrie: Tulák

Thriller amerického autora, v němž se objevuje aktuální téma poválečných traumat. Peter Ash, veterán z válek v Iráku a Afghánistánu, se vyrovnává s následky bojů, které mu stále způsobují problémy. Rok po návratu z válečných oblastí však jeho kamarád Jimmy spáchá sebevraždu a Peter se vydává pomoci jeho rodině. V prostoru pod Jimmyho terasou však najde obrovského pološíleného psa střežícího kufr plný peněz a munice. Ačkoliv si myslel, že odchodem z válečných zón pro něj tato životní etapa končí, zdá se, že minulost se začíná v podobě hrozivých souvislostí neomylně vracet.

Sara Baume: Vyšlapaná čára

Frankie je pětadvacet let, dokončila školu, žije v Dublinu a propadá se do krize, která vyústí v radikální změnu jejího života. Opustí velkoměsto a nastěhuje se do domku po babičce, která zemřela před třemi lety a po níž se Frankie stále stýská. O samotě se pokouší zjistit, co se s ní stalo, probírá se svými vzpomínkami na dětství, přemýšlí, kdy se u ní objevila deprese a nevysvětlitelný smutek, zatímco si opakuje své znalosti výtvarného umění, které získala během studia.

Melba Escobarová:Dům krásy

Osudy několika velmi rozdílných žen se propojí v thrilleru, který ukazuje pravou tvář současné Bogoty. Když kosmetička Karen získá vysněnou práci v luxusním salonu Dům krásy, netuší, že její už tak těžký život se ještě více zkomplikuje. Den za dnem slyší tajemství a stesky různých žen - manželky politika, oblíbené televizní moderátorky, matky, kterou zradil systém a mladé studentky. Když je právě studentka Sabrina nalezena zavražděná, Karen s překvapením zjišťuje, že vlastně nikdo netouží odhalit skutečného pachatele...

Susan Faludi: Temná komora

Příběh Susan Faludi začíná v létě roku 2004, kdy se dozvídá, že její šestasedmdesátiletý otec Steven podstoupil operativní změnu pohlaví. Vydává se na pouť do své minulosti, svých vzpomínek i pocitů, snaží se spojit si ho, vlastně ji, s otcem ze svého dětství. Otcem, který jí nikdy nebyl oporou, nemluvil s ní, choval se násilnicky a nikdy nevydržel dlouho na stejném místě. Snaží se skrze odkrytí jeho životních osudů odhalit jeho nitro a vlastní rodinnou historii. Steven, který je nyní Stefánie, začal svou životní pouť jako židovský uprchlík před holokaustem v Maďarsku, a tam se nyní ve stáří vrací. Susan míří do Budapešti také, nejprve aby pochopila svého otce, ale postupně získá mnohem více - pozná lépe samu sebe.

Pavla Horáková: Teorie podivnosti

Vypravěčka Ada, mladá vědkyně z "Ústavu mezioborových studií člověka", je v mnohém typickou moderní intelektuálkou, která se pokouší vybalancovat osobní život a kariéru. V obojím už má za sebou leccos, a tak není prosta jistého cynismu. Na pozadí pátrání po zmizelém synovi své kolegyně zaznamenává kolem sebe zdánlivé nahodilosti, za nimiž však tuší zákonitost a provázanost. Pro všechny tyto jevy hledá zastřešující definici, svou "teorii podivnosti", a zjišťuje, že nekonečnou spletitost světa pouhým rozumem neuchopí. A zatímco společnost kolem ní čím dál více lpí na vyprázdněných pravidlech, Ada její struktury jednu po druhé opouští a vydává se vstříc svobodě.

Patrik Hartl: Nejlepší víkend

Na Silvestra si Andrea, Jirka, Dáša, Bert, Markéta a Pavel dají zásadní novoroční předsevzetí. Žádný z nich ale nikomu neřekne, jaké je to jeho. Všichni touží změnit svůj život a doufají, že se jim to během nového roku podaří.

Andrew Mayne: Šelma

Profesor bioinformatiky Theo Cray sám sebe charakterizuje jako společensky neobratného pozorovatele světa. A tak není divu, že se mu daří vyvolávat potíže. Do skutečně vážných problémů se dostane poté, co je jeho bývalá studentka nalezena mrtvá. Prvotní podezření, že dívku zavraždil sám Theo, policie záhy odvolá. Zdá se, že byla v lese rozsápaná medvědem. Nicméně profesor všímající si toho, co ostatní nevidí, rychle odhalí, že brutální čin nespáchalo zvíře. Policie mu však nevěří. A tak Theo stojí sám proti sériovému vrahovi, v jehož existenci věří opět pouze on.

Bedekr: Francouzské klenoty

Bedekr vychází ze stejnojmenného televizního cyklu. Nabízí konkrétní rady, tipy, vychytávky a doporučení, jak strávit čas ve Francii co nejefektivněji.

Eva Bešťáková: Růžový altán

Romantický příběh růžového altánu jako symbolu lidského štěstí se odehrává za první republiky a během druhé světové války, po únoru 1948 je na mnoho let přerušen emigrací hrdinky a pokračuje po jejím návratu do staré vlasti. V jejích vzpomínkách se prolíná minulý svět s přítomností, nostalgie s jemným humorem, dobrodružné hledání dávných stop se zklamáním i nadějí.

Hakan Nesser: Vlaštovka, kočka, růže, smrt

Zoufale osamělá šestnáctiletá Monica neví, do čeho se dostala, když navázala více než přátelský vztah s novým milencem své matky. Dívka se rozhodne, že poměr raději ukončí, jenže na to už je pozdě... O měsíc později je nalezeno tělo ženy, uškrcené ve vlastním bytě. A ukáže se, že to není první vrahova oběť. Spojitost mezi škrtičovými oběťmi je však velmi slabá. A tak bývalý komisař Van Veeteren opustí bezpečí svého antikvariátu, aby se zase jednou utkal s poslem smrti...

Clive Ponting: Zelené dějiny světa

Publikace přináší nový pohled na dějiny lidstva, vzestup velkých civilizací a příčiny jejich pádu. Upozorňuje na to, jak zásadním se stalo vyčerpání dostupných přírodních zdrojů při zhroucení velkých kultur v historii lidstva.

Louise Jensenová:Sestra

Od smrti nejlepší kamarádky Charlie musí Grace pořád myslet na její poslední slova: "Grace, udělala jsem něco strašného. Snad mi odpustíš." Rozhodne se vyzvednout schránku, kterou spolu coby patnáctileté dívky zakopaly v lese. Brzy začne být jasné, že je toho hodně, co o své nejlepší přítelkyni nevěděla...

Petra Hülsmannová: Život udeří, kam se mu zachce

Téměř třicetiletá Marie si jako nejmladší dítě vždy dokázala užívat života. Obcházela jednu párty za druhou, střídala zaměstnání jak na běžícím páse a stejně často měnila i milence. Ale během pár dní se jí celý život obrátí vzhůru nohama. Vše začne ve chvíli, kdy jí její starší sestra Christine oznámí, že má rakovinu. Vlivem nemoci a její léčby nebude schopná se sama postarat o své děti, Maxe a Toni, a tak Marii nezbývá nic jiného, než sestře pomoci. Zároveň musí zaujmout sestřino místo v rodinné loděnici, která ji nikdy nezajímala. Dokáže se Marie sžít s novým stylem života, nebo jí to přeroste přes hlavu?

Dirk Kurbjuweit: Strach

Rodina je všechno. Tak co kdyby tu vaši terorizoval soused - člověk, který si nedá říct a jehož činy jsou s každým uplynulým dnem nevyzpytatelnější a děsivější? A ti, od nichž byste čekali pomoc - policie, váš advokát - s tím nic nezmůžou? Začnete se bát od své rodiny odejít. A přitom jste už vyčerpali všechny možnosti jak ji ochránit. Nebo snad nevyčerpali? Každý z nás se může stát vrahem...

Jakub Szántó: Za oponou války

Zpravodaj České televize na Blízkém východě v knize přibližuje své dramatické zážitky z frontových linií, míst teroristických útoků i státních převratů a revolucí, které během své kariéry televizního novináře v uplynulých dvou dekádách natáčel. Zároveň poodhaluje a demýtizuje práci žurnalistů uprostřed pohnutých situací a nepředvídatelného vývoje. Kniha dává nahlédnout i do niterných vztahů autora k rodině, novinářským kolegům i přátelům napříč Orientem.

Karin Tidbecková: Sobí hora

13 povídek švédské autorky ze světa fantasy, magického realismu, science i weird fiction, ale také lidových báchorek o imaginárních bytostech.

Agnes Martin-Lugard: Ta hudba stále zní v hlavě

Yves a Véra a jejich tři roztomilé děti tvoří spokojenou rodinu. Yves pracuje v architektonické kanceláři svého švagra, jeho ambice jsou ale vyšší a přes varování přijímá nabídku bohatého klienta. Uskutečňuje projekt svých snů a přestává vnímat, že jeho rodinné zázemí se pomalu rozpadá a dostává se do nebezpečného vlivu manipulace.

Nora Eckhardtová: Sen letící želvy

Viktor pracuje v kině, má sklony k melancholii, trpí nespavostí a touží natočit film. Jeho žena Elena, optimistická učitelka jógy, potkává okouzlujícího muže. Oskar venčí cizí psy a sní o lásce. A mezitím tajemný Pan Z. ve své podzemní skrýši provádí věci, které se nesmí dostat na povrch. V magické atmosféře se rodí drama, které změní životy všech.

Jiří Kamen: Švýcarsko. Malá země s velkými příběhy

Literární průvodce po krajích helvetského kříže ve stopách slavných postav literatury a umění.

Kristýna Vorlíčková: Flying foxes

Osmadvacetiletá Karin žije zdánlivě ve spokojeném manželství a zdá se, že její jistotou nemůže nic otřást. Náhle však začne propadat těžkým depresím, začne ztrácet půdu pod nohama a dochází k přesvědčení, že její partnerský vztah nemá vlastně žádnou perspektivu, neboť její muž je sobec a pokrytec. Karin se odhodlá k rozchodu, dočasně opustí domov a hledá ztracenou jistotu a vyrovnanost v Austrálii...

Jana Poncarová: Podbrdské ženy

Příběh začíná po první světové válce. Mírek vyrůstá se sestrami a despotickým otcem bez matky, která zemřela po porodu jeho nejmladší sestry. Smrt matky ovlivnila jeho vztah k ženám a citově plochý Mírek nedokáže navázat hodnotný vztah. Po svatbě si přivádí do hospodářství veselou a dobrosrdečnou Emilku. Emilka však netuší, že na ni čeká jen hrubé zacházení ze strany Mírka a jeho otce a nekonečná dřina na statku. Prací sedřená Emilka krátce po válce umírá a zanechává po sobě dceru Janu. Jana vyrůstá jen se svým otcem a zakouší, jaké to je, když chybí máma. Když se vdá, ani ona nenajde v rodinném životě štěstí. Nedokáže dávat svým dětem lásku, které se jí nedostalo ze strany otce. Poranění předávaná z generace na generaci přechází na její dceru Johanku. Johana si však uvědomuje, jak negativně ji předchozí generace žen v jejím rodě ovlivnily, a snaží se najít své místo v životě.

Martin Krsek: Neznámí hrdinové mluvili německy

Z třinácti milionů obyvatel Československa patřily v prvním dvacetiletí jeho existence více než 3 miliony k německé národnosti. Tito českoslovenští občané mluvící německy byli mnohdy ochotni za náš stát a jeho demokratické principy položit i život. Přesto upadly jejich osudy s odchodem Němců z Čech úplně v zapomnění. Příběhy jejich životů přináší tato kniha.

Ajelet Gundar-Gošenová: Probudit lvy

Po vyčerpávající noční směně odjíždí dr. Ejtan Green z Beerševské nemocnice a na opuštěné silnici srazí chodce. S hrůzou zjistí, že zraněný muž je eritrejský migrant bez šance na přežití, a z místa nehody uprchne. Jeho život se změní v okamžiku, kdy ho navštíví mladá černoška, jejíhož muže Ejtan zabil, a donutí ho poskytovat lékařskou péči migrantům z Afriky. Ejtanův osud se tak ocitne v rukou krásné ženy, která jej zároveň přitahuje i odpuzuje. Napínavý příběh o erotické přitažlivosti a odcizení jednoho člověka druhému odhaluje nejtemnější kouty izraelské společnosti i lidské duše.

Markéta Lukášková: Panda v nesnázích

Příběh o jednom hrdinském činu, který změnil osud několika generací. Dvě mladé ženy, každá v jiných nesnázích, v jiné době, a přesto mají tolik společného. Tereza, přezdívaná Panda, se po rozchodu vrací domů. Kromě složitého vztahu s mámou, psychických potíží a mindráků má těžkou hlavu z diplomové práce. Píše o neznámé hrdince Marii, člence třetího odboje, která si v padesátých letech vedla deníky a skrývala u sebe Terezina pradědečka. Tereza tak zjišťuje, že jeho útěk přes hranice byl mnohem dramatičtější, než si dovedla představit.

Bill clinton a James Patterson: Pohřešuje se prezident

Politický thriller, na kterém se podíleli dva nejpovolanější lidé - bývalý americký prezident Bill Clinton a špičkový autor politických a detektivních thrillerů James Patterson. Svět je v šoku. Americký prezident byl předvolán před zvláštní výbor sněmovny reprezentantů a obžalován ze zrady. Prezident Duncan se nemůže dostatečně hájit, neboť nesmí použít informace podléhající nejpřísnějšímu utajení. Ve chvíli, kdy se stává hlavním podezřelým, náhle zmizí a nastává zmatek. Americe hrozí fatální útok nevídaného rozsahu a zemi zachvátí strach...

Miloslava Šachová: Proti proudu řeky

Purkrabí tajemného Karlova hrádku marně vyhlíží císaře Karla IV. Čas neúprosně běží a hrad zasáhne série podivných úmrtí. Obětí stále přibývá a tragédie se nevyhne ani rodině purkrabího. Má vše na svědomí záhadný muž v černém, kterého se obyvatelé hradu i podhradí bojí a o němž nikdo netuší, odkud se vzal? A proč chce vidět všechny mrtvé a umírající výměnou za uzdravení nemocných?

Linda Howard: Nezvěstná

Dobrodružně milostná romance z prostředí vojenské mise. Jina je převelena k elitní jednotce jako operátorka dronů. Po náročném výcviku odjíždí na nebezpečnou misi. Tam je po bombovém útoku prohlášena za mrtvou. Ačkoli byla veliteli Levimu její účast od počátku trnem v oku, nikdy nenechal žádného člena týmu na holičkách. I kdyby měl přiznat, že ho k tomu nutí víc než jen vojenská čest.

Louis de Bernieres: Prach, který se snáší ze snů

Románová kronika, osudy aristokratické rodiny, kterou nemilosrdně postihne 1. světová válka a všichni její členové se musejí s jejími hrůzami vyrovnat po svém...

Joanna Schaffhausen: Noc, kdy zmizela Bea Nesbitová

Ellery, dříve Abigail, byla jako malá unesena šíleným vrahem. Zachránil ji agent Reed Markham a právě na něj se teď Ellery obrací s prosbou o pomoc. V městečku, kde pracuje jako policistka, se každý rok v době jejích narozenin ztratí osoba. Nikdo si to nespojuje dohromady, ale Ellery si je jistá, že tyto události, do nichž lze započítat i anonymní přání, jež dostává k narozeninám, spolu souvisejí. Reed se vydává Ellery na pomoc. Doba narozenin se ale neúprosně blíží. Podaří se páru zjistit, kdo stojí za těmito temnými ději a zabránit tak dalšímu zmizení?

Jaroslav Mareš: Největší záhady kriminalistiky

Publicista Jaroslav Mareš se ponořil do bádání největších českých i československých kriminálních případů. Prošel tisíce stran spisů, znovu vyzpovídal některé svědky a odkryl příběhy plné zločinu a tajemna. Napětí ještě podtrhují dobové fotografie.

Sabine Dittrichová: Potomci mlčení

Román o válečných křivdách, které ovlivnily životy českých i německých rodin, a o hledání cesty, jak překonat mlčení a vyrovnat se s temnou minulostí. Němka Jael Winterstejnová během dovolené zcela náhodně objeví hrob se svým jménem. Stejné jméno nosila také její babička. Ta však zemřela za války v Terezíně. Jael se rozhodne vypátrat tajemství svých předků. To ji zavede až do Prahy a Sudet. Zde pozvolna odhaluje nejen minulost vlastní rodiny, ale také stinné stránky historie českého i německého národa během válečných a poválečných let. Odsuny, promlčené válečné zločiny...

Ilja Kučera: Přehodit řeku

Román českého autora propojuje dva příběhy, které jsou si vyzněním a poselstvím překvapivě podobné, ač jejich protagonisty dělí celé dvě generace. Na podzim roku 1934 se v hotýlku u Svatojánských proudů ubytuje německý inženýr Rudolf Formis a z vysílačky zahájí protinacistické vysílání do své vlasti. Přímo z nejvyšších kruhů zazní rozkaz - vypátrat a umlčet. Rozběhne se hon na osamoceného člověka, který se postavil zlu. O osmdesát let později jsou už trosky někdejšího hotelu dávno pod hladinou Slapské přehrady. V nedalekého penzionu se ubytuje novinář Jakub Halmich, rozhodnutý vymanit se z dosavadního stereotypu svého povolání a napsat román právě o Rudolfu Formisovi. Netuší ale, že příští dny mu přinesou i seznámení s Patrícií, zvláštní a rozporuplnou osobností.

Catherine Burns: Nikomu by neublížil

Marion žije s dominantním bratrem Johnem v rozpadajícím se domě po rodičích. Stará panna, která ještě spí s plyšovým medvídkem, je na něm zcela závislá. Když bratr skončí s infarktem v nemocnici, musí Marion čelit tomu, před čím celou dobu zavírala oči. Před tím, co se dělo ve sklepení. Zdá se, že John není jediný, kdo skrýval svou temnou stránku...

Donatlla Di Pietrantonio: Navrátilka

Bezejmenná hrdinka je svými dosavadními rodiči bez vysvětlení vrácena do rodiny biologické matky. Zoufale přijímá drsné podmínky v chudé rodině, s mnoha sourozenci, sporadicky zaměstnaným otcem a rezignovanou matkou, která je schopna projevit emoce teprve tehdy, když umírá jeden ze synů. Jediným člověkem, který je schopen citu je předčasně dospělá malá Adriana, která bere nového člena rodiny pod svá ochranná křídla.

Libby Pageová: Plovárna

Kate, mladá osamělá novinářka z lokálního plátku, dostane za úkol napsat reportáž o místní populární plovárně, které hrozí zničení. Seznámí se s téměř devadesátiletou Rosemary, milovnicí a pamětnicí plovárny a s jejími roztodivnými přáteli. Osudy místní komunity Kate zaujmou natolik, že se aktivně zapojí do boje o záchranu pro místní tak důležitého místa, aby nakonec zjistila, bez ohledu na výsledek, že se zbavila své uzavřenosti a našla nejen přátele, ale možná i lásku...

Jonas Bonnier: Přepadení

Detektivní thriller je inspirovaný skutečnou událostí - překvapivou loupeží v centrále bezpečnostní agentury ve Stockholmu. Když skupina čtyř mladých Švédů přiletí helikoptérou do centrály bezpečnostní agentury G4S ve Stockholmu, tak dokáží během několika desítek minut nemožné. Z jednoho z nejstřeženějších míst na světě se jim podaří téměř bez odporu ukrást přibližně 40 milionů švédských korun a uprchnout. Každý ze čtveřice má vlastní důvody, které ho vedou k účasti na zločinu - chtějí zaopatřit rodinu, zapomenout na hrůzy vojenské služby nebo si jen splnit své životní sny. Ačkoli je skupina později dopadena, ukradené peníze se nikdy nenašly...

Antonio Iturbe: K otevřenému nebi

Francie, dvacátá léta předešlého století. Francouzská letecká poštovní společnost přijímá do svých řad jen ty nejodvážnější a nejzdatnější piloty. Mezi vybranými jsou i Jean Mermoz, Henri Guillaumet a Antoine de Saint-Exupéry. V nepřetržitém toku epizod spojuje autor dobrodružství a exotiku cestopisu s prvky historického a životopisného románu, vypráví o fascinujících a dnes polozapomenutých objevitelských dobrodružstvích tří nerozlučných přátel, kteří stáli u zrodu civilního letectví, a je současně i literární poctou Antoinovi de Saint-Exupérymu, autorovi nezapomenutelného Malého prince.

Václav Větvička: Jak voní můj domov

Další kniha rozhlasových postřehů, vyprávění a úvah populárního českého botanika a dendrologa, uváděných také v rozhlasovém pořadu Dobré jitro. Tentokrát nás provede po krásách Čech, Moravy i Slovenska, a vzpomene také na některé tradiční svátky. Václav Větvička nám skrze své vzpomínky ukáže, jak voní jeho domov. Představí nám nevšední místa českých zemí, stejně jako několik zajímavých koutů Slovenska. Příhody ze svého života prokládá historickými a botanickými informacemi, zavádí nás na opuštěná nádraží, k památným stromům, hraničním kamenům a rybníkům. V několika svých úvahách se věnuje i období novoročnímu a velikonočnímu, ta měla zvláště v minulosti pro život na našem venkově velký význam. Jedna z kapitol knihy je podle autora vzpomínkou na nedožité 100. výročí vzniku Československa.

Karel Vaněk: Charašo pán, da?

Deník z fronty, který zdaleka nemapuje pouze válečné události. Autor nekompromisně popisuje c.a k. pseudomorálku, revoluční boje v srdci Ruska a odhaluje jejich neštěstí a hnus. Své zápisky doplňuje o četné básně, divadelní skici, povídky, obrázky a novinové články. Kniha nepřikrášleným, až naturalistickým jazykem zobrazuje válku i mír bez masky hrdinství či patosu.

Pavel Renčín: Klub vrahů

Hlavní hrdina thrilleru má raději knížky než lidi, jediné setkání však změní jeho obyčejný život v napínavý román. Jak se přihodí, že milý a tichý člověk bez otázek rozmlátí cizí auto? Nebo se ocitne nad ležícím mužem s klouby prstů obitými do krve? Jak jednoduché je rozbít vlastní život na střepy? A není to někdy ta nejlepší věc, kterou s ním můžeme udělat?

Arto Paasilinna: Chraň nás Pánbůh před Finem

Humoristický román, v němž je prostý finský jeřábník vybrán do funkce samotného Boha. Bůh existuje. Žije s anděly v opuštěném bulharském klášteře a vypadá úplně jako člověk. A jako člověk cítí i únavu a potřebuje dovolenou. Ale aby ji mohl nastoupit, je třeba vybrat někoho, kdo by jeho funkci zastal. Andělé a svatí se probírají dušemi věřících a v konkurzu nakonec zvítězí rozšafný jeřábník Pirjeri. Zvládne péči o počasí a všechny živé tvory? Podaří se mu přestěhovat nebe do Finska a zavést v něm počítače? Uspěje ve snaze odvrátit válku a odolat intrikám Satana, který se snaží využít příležitosti? A kdo ví, co tomu všemu řekne Bůh, až se vrátí...

Magda Váňová: Holčičky

Tři novely, jejichž hrdinové se ve svých životech a vztazích dostali pod vliv zvláštních okolností. V první novele jde o příležitost oplatit osudovou křivdu, to však na sebe naváže bludný kruh pomsty a zničí pouze toho, kdo křivdu opravdu utrpěl. V druhé novele vystupuje mnoho holčiček, a to díky učiteli, který si občas vyhlédne zakřiknuté děvčátko, kupuje mu dárky, napravuje jeho nedostatky a nakonec s ním sdílí tajemství fotografií, na kterých zachycuje, jak se mění v ženu. Novela Lví dvůr je příběhem Gabriely a Marty, které mají vedle společné prosperující restaurace, kterou vybudovaly z ničeho, dohromady i manžela a milence...

John Marrs: Když jsi odešel

Jednoho dne se Simon ztratí. Jeho žena Catherine marně doufá, že si šel pouze zaběhat. Jenže jeho běžecké boty zůstanou u dveří. Stejně tak i ostatní věci. Nic nechybí, pouze Simon. Catherin zůstane sama. Na jejích bedrech leží náročná péče o tři děti a domácnost. Zatím Simon začíná nový život, osvobozuje se od minulosti. A pak, po pětadvaceti letech, se objeví náhle před Catherine a chce jí vyprávět o sobě. Je však otázkou, zda se Catherine chce dozvědět pravdu.

Jaroslav Rudiš: Český ráj

Parta chlapů se pravidelně schází ve staré sauně za městem. Potí svoje těla i duše. Nemají jména, jen staré indiánské přezdívky. Tady je nikdo neruší, tady se cítí svobodní a mohou být těmi, kým doopravdy jsou. Jejich sebestředný svět rámují tragikomické vzpomínky na minulost i nejistota z vlastní budoucnosti. Radost a smutek mezi kapkami vody. Novela o současných mužích, jejichž touhy a sny se soustředí na tajemný svět za vysokou zdí, který obývají i ženy.

Karel Zámečníček: Deník partyzána

Válečný příběh mladého chlapce z vesnice v podhůří Chřibů, který se po útěku z pracovního nasazení v Říši dva a půl roku skrýval a poslední dva měsíce války prožil v bojích jako řádný člen partyzánského oddílu Olga. Tento oddíl působil v Chřibech od prosince 1944 až do konce války. Jejich nejznámější akcí bylo zajetí německého generálmajora Dietricha von Müllera.

Mirja Hein: Dokud nás láska nerozdělí

Advokát Walter Parker má před sebou nelehký úkol. Musí usvědčit podvodníka, který jeho rodině již dlouho ztrpčuje život. Situace se zkomplikuje, když Walterova dcera Scarlet přivede k rodinnému krbu muže, jehož vytrhla ze spárů smrti po uštknutí hadem. Rozhoří se bouřlivý příběh plný vášně, žárlivosti a odplaty, který směle konkuruje ohni sužované australské krajině.

Karin Tidbecková: Amatka

Hrdinka dystopického románu Vanja přijíždí do chladné, nehostinné kolonie Amatka, aby pro svého zaměstnavatele shromáždila informace o hygienických návycích tamějších obyvatel. Ihned po příjezdu však vycítí, že v Amatce se děje něco podivného. Když narazí na neklamné známky toho, že kolonii hrozí zkáza, pustí se na vlastní pěst do velmi riskantního zkoumání...

Anthony Doerr: Čtvero ročních období

Autobiografický román, v němž autor vzpomíná na rok, který společně s rodinou strávil v okouzlujícím Římě. Stejně jako se postupně střídají roční období, probouzí se jeho láska a obdiv k tomuto jedinečnému italskému městu. Začne se učit italsky, číst klasiky, prochází zapadlé uličky, navštěvuje malé rodinné obchůdky a obdivuje architektonické památky několika staletí, které nemají na světě obdoby. Nalézá čas uvažovat o tradicích, významu rodiny, historii, víře i samotném psaní.

Halina Pawlowská: Díky za fíky

Vždycky je lepší milovat než nechat se milovat. O tom je tenhle příběh. Taky o tom, že se láska nedá naplánovat, že někdo není romantik, ani když vidí nejkrásnější místa na světě a že svět showbyznysu není taková džungle, jak se říká...

Anita Waller: 34 dní

Anna a Ray spolu prožili v manželství pětatřicet let, ale za zavřenými dveřmi není všechno tak docela v pořádku, jak by se mohlo zdát. V den výročí jejich svatby se Anna rozhodne Raye opustit. Tím spustí lavinu děsivých činů, které možná skončí vraždou...