Dan Mooney: Poslední neuvěřitelná dobrodružství pana Monroea

Dojemný příběh o stáří a o přátelství plný nadsázky a černého humoru. Joel není zrovna prototyp milujícího dědečka. Je to starý mrzutý chlap, jehož životní náplní je stěžování si na vše, co se okolo něj děje. Život v domově důchodců se pro něj stal po smrti jeho ženy naprosto nesnesitelným. Vše se ovšem změní ve chvíli, kdy mu do pokoje nastěhují nového spolubydlícího: vyhaslou telenovelovou hvězdu Franka, který Joela sice nevytáčí o nic méně než vše ostatní, postupně si však k sobě oba staříci nalézají cestu. A nic nespřátelí dva lidi tolik, jako zlolajné plánování útěku…

Jitka Herzánová: Dovolená očima delegátky

Románový příběh nabízí mírně sžíravý pohled na tu stránku dovolené, o které turisté pravděpodobně nepřemýšlejí. Barvitě líčí příhody, při nichž dovolenkáři ne a ne pochopit, že delegátka tu není jen pro ně, že má nabitý rozvrh, že jí mají volat jen tehdy, když je to opravdu důležité. Dává tak nahlédnout pod pokličku nevděčné profese delegátů, o nichž panuje všeobecné mínění, že jezdí k moři a ještě za to dostávají zaplaceno.

Věra Řeháčková: Matkou na půl úvazku

Hrdinka na vrcholu profesní kariéry má ještě politické ambice a proto vůbec nemyslí na založení rodiny, jak touží její manžel. Dlouholetý svazek ztratil své kouzlo, a když si žena uvědomí, že by ji manžel mohl opustit, rozhodne se víceméně proti své vůli pro mateřství. Hned po narození holčičky se ujímá péče o ni manžel. Dětství tak prožije holčička v péči otce a placených pěstounů, kteří se inteligentnímu dítěti snaží nahradit to, co mu nejvíce chybí - mateřskou lásku. Rostoucí dcera se snaží spojit manželství, které se dávno rozpadlo, v naději, že se konečně dočká pochopení a lásky. Osud ale pro ambiciózní sobeckou ženu přichystal krutý trest.

Ursula Poznanski: Anonymita

Komisař Daniel Buchholz a jeho kolegyně Nina Salomonová vyšetřují tajemné internetové fórum, které se nachází v obtížně přístupné části internetové sítě, jíž se přezdívá darknet. Jeho členové mohou navrhovat jména potenciálních kandidátů a následně o nich hlasovat. Vítězové jsou předem odsouzeni k smrti. Jenže uživatelé fóra umístěného v anonymní části internetu přicházejí a odcházejí jako stíny a nenechávají za sebou žádné stopy. Naproti tomu smrt je velice reálná...

Markéta Plechšmídová: Dneska půjdu spát až zítra

Příběh české studentky, která si v americké věznici odpykává trest za práci načerno. Do zahraničí odjela plná ideálů, ale místo snadných peněz na ni čekala jen nejistota, strach a každodenní ponižování. V ženské věznici si sáhla až na samé dno a vůbec není jisté, zda se někdy z tohoto zážitku zcela vzpamatuje.

Frances Liardet: Musíme být statečné

Prosinec 1940. Během evakuace Southamptonu narazí mladá Ellen na děcko spící v opuštěném autobusu. Malá Pamela, ke které se nikdo nehlásí, si brzy získá její srdce. Navzdory tomu, že ve světě zuří světová válka, Pamela a Ellen zažívají krásné časy. Mají jedna druhou. Až jednoho dne křičící Pamelu odvedou. Dokáže se Ellen vyrovnat se svou ztrátou?

Ken Follett: Muž s podivnou minulostí

V krásném slunném létě roku 1914, kdy půvabná Charlotta má být představena králi a královně na plese debutantek, málokdo z přítomných lidí tuší, jaká mračna se stahují nad starým kontinentem. Zatím se zdá, že nic nemůže narušit poklidný a spořádaný běh života vyšší společnosti... Do Londýna přijíždí z Moskvy kníže Alex, aby tu jménem cara uzavřel smlouvu, která by v případném válečném konfliktu zaručovala oběma stranám vzájemnou účinnou pomoc. Nikdo z účastníků tajného jednání však neví, že je ještě jeden muž – tvrdý, nesmlouvavý anarchistický Felix, jehož posláním je knížete zabít. Jeho odvážný plán ztroskotává na nečekaném zvratu – potkává ženu, kterou kdysi vášnivě miloval.

Martin Goffa: Děvčátko

Marek Vráz je požádán šéfem pražské kriminálky, aby pomohl vyjednávat při přepadení banky. Jedinou podmínkou propuštění rukojmích je totiž rozhovor s ním. Marek v pachateli poznává svého dlouholetého kamaráda a nechápe, co mohlo slušného a zodpovědného muže dohnat k takovému činu. Je nucen vyslechnout si tragický příběh o zoufalé snaze zachránit milovanou osobu a o právu na pomstu.

Barbora Vajsejtlová: Bokovka

Milostný román popisuje případ manželské nevěry přesně do chvíle, kdy už vztah překročil únosnou mez. Pokud porušíte nepsaná pravidla, může se bokovka změnit v noční můru. Karolína je single třicítka, Marek ženatý čtyřicátník. On si po letech užívá obdivu a cítí se vedle ní mladší, ona si vychutnává zájem a vášnivou aférku. Pak se ale rozhodne, že bude jen její. A je hodně cílevědomá...

Ben Macintyre: Špion. A zrádce!

Oleg Gordijevskij, syn příslušníka a příslušnice KGB, produkt nejprestižnějších sovětských institucí, zároveň ovšem inteligentní a kultivovaný muž, byl v roce 1968 poprvé vyslán do ciziny a postupně se stal nejvyšším sovětským agentem v Londýně… jenže ve stejné době se propracoval k názoru, že komunismus je zločinný a nereformovatelný, a roku 1973 začal pracovat pro britskou službu MI6. Téměř deset let, prakticky až do konce studené války, pomáhal Gordievskij odhalovat sovětské špiony a mařit zpravodajské akce související se snahou sovětského vedení za každou cenu vyrovnat jaderný náskok Spojených států.

Barbora Walterová Benešová: Síla naděje

Gábina vždy věřila, že každý člověk má své štěstí ve svých rukou. Když jí ale osud do cesty přivane násilnického milence, zjistí, jak šeredně se mýlila. Během dlouhého roku jejich soužití si prožívá doslova peklo. Pak ale potkává Ondřeje a jeho dvě děti, ke kterým byl osud snad ještě méně milosrdný než k ní. Musí tak nalézt vnitřní sílu a vzepřít se minulosti - vždyť dětí se nikdo neptá, do které rodiny se chtějí narodit.

Eva Střihavková: Můj grónský rok

Co se stane, když se žena kvůli svému muži přestěhuje do Grónska a on jí k narozeninám věnuje plavbu s partou zbohatlíků na severní pól? A co když si vědec z Ruska vypůjčí zdánlivě nepotřebnou knihu, kterou už nikdy nevrátí? A co teprve, když jediný muž, který o vás na ostrově uprostřed ledu a mrazu jeví opravdový zájem, je šedesátník s revolverem u pasu? Nakonec se rozvedete. Ale to dobrodružství za to stojí!

Marie Lamballe: Maják na útesech

Susanne žije už pár měsíců s okouzlujícím Paulem, který je pro ni velkou neznámou. Přesto podlehne jeho šarmu a je ochotna vydávat se s ním na nečekané dobrodružné výpravy. Jedna společná cesta se jí ale stane osudnou a Susanne se ocitá sama v Bretani. Po společné autonehodě trpí náhlou ztrátou paměti a tak předpokládá, že se jmenuje Anne-Marie Dupinová. Této osobě je totiž adresován dopis, který nalezne ve své kapse. A tak se setkává se svou domnělou babičkou a obyvateli vesnice, kteří žijí své svérázné životy.

Jan Horníček: Čarostřelec

Historická detektivka se odehrává v Jizerských horách na konci 18. století. Během namáhavé jízdy se v dostavníku seznamují dva muži. Otec Vilém - kněz, který prchá před svou minulostí - a doktor Šulc, podivínský lékař z Vídně. Ti dva mají pramálo společného, brzy se však ukáže, že je dohromady nesvedla náhoda, ale něčí lstivý úklad. Oba vědí až příliš o temném případu svatokrádeže. Pátrání se komplikuje, dojde k sérii krvavých vražd. Vyšetřování posléze zavleče naše hrdiny hluboko do hor: mezi pytláky a pašeráky, jimž vládne pověstný čarostřelec Tapper.

Táňa Kubátová: Bukůvky

Historička a genealožka Štěpánka Michorowská se dostává ke starým dopisům a deníkům, které působivě vykreslují osudy hned několika členů jedné rodiny. Z těchto písemností sestaví příběh, mapující druhou polovinu dvacátého století, viděný převážně očima Karly Bukůvkové. Tato pozoruhodná žena se narodila v roce 1936 do továrnické rodiny a velkou část svého života byla nucena prožít ve společenské atmosféře, která jí pohrdala. Přesto neztratila svůj optimistický pohled na svět a našla způsob, jak svůj život nepromarnit a prožít jej naplno.

Elizabeth Buchan: Muzeum nesplněných slibů

Angličanka Laure přijíždí do Československa, aby se vyrovnala se smrtí svého otce. Život v nesvobodné zemi jí pomůže pochopit až mladý muzikant, disident, s nímž prožije vášnivý vztah. Paříž, současnost: Muzeum nesplněných slibů je místem zmařených nadějí a ztrát. Laure spravuje muzejní sbírky, které sama obohatila bolestnou vzpomínkou na události ze svého pobytu v Praze a těsně po něm.

Kristin Harmel: Počkej na mě v Paříži

Román o osudech mladé ženy během 2. světové války. Mladá Američanka Ruby se i navzdory otcovu varování před vyostřující se situací v Evropě přestěhuje za manželem do Paříže. Otcova prognóza se naplnila a namísto v pařížské romantické pohádce se Ruby ocitne ve městě, kde každým dnem sílí strach a nejistota. Po jeho smrti se Ruby dozví, že u nich v domě schovával britské letce a pomáhal jim vrátit se do vlasti. Ruby se rozhodne v nebezpečné činnosti pokračovat. To k ní přivede mladého letce Thomase, do něhož se zamiluje, ale brzy se musí rozloučit pouze se slibem, že se znovu setkají. Její dny také vyplňuje přátelství s Charlotte, židovskou dívkou ze sousedství.

Sandra Brown: Nebezpečná podoba

Žila život jiné ženy... a milovala jejího muže. Havárie letadla znamenala pro televizní reportérku Avery nejen osobní tragédií. Tento nešťastný zásah osudu jí zároveň nabídl skvělou možnost vyšvihnout se ve své profesi a dosadil ji do role klíčové postavy dramatu nenávistné vášně a smrtelné touhy. Po plastické operaci získala podobu oslňující, ale sobecké Carole, začala žít v sídle mocné texaské rodiny... a především se stala manželkou kandidáta na senátora.

Michaela Štěchová: Růže z Jericha

Říká se, že láska hory přenáší. Jak se ale Magda a Kareem přenesou přes všechny kulturní a názorové rozdíly? Egypťan svázaný pravidly islámu a nespoutaná, impulzivní Češka žijí v Německu. V napjaté společenské atmosféře je Kareem vyčerpaný beznadějným hledáním zaměstnání a steskem po vlasti. Jednoho dne bez jakéhokoliv varování zmizí. Magda se ho vydá hledat do Káhiry a ocitá se v úplně jiném městě, než jaké znají turisté. Netuší, co všechno ji tam čeká... Netradiční próza mladé české autorky vypráví o střetu kultur s citem pro humorné situace a vtipné dialogy.

H S Chandler: Stupně viny

Maria se ocitá u soudu za vraždu manžela, k níž se přiznala. Hájí se tím, že jím byla léta týraná. Nemá to ale jak dokázat. Jediný člověk, který by mohl její slova potvrdit, je Ruth. Ta ji několikrát telefonicky uklidňovala na lince pro týrané ženy. Ruth se rozhodne Mariu za každou cenu vězení ušetřit, což má dopad i na jednu z porotkyň – Lottie. Je nespokojená v manželství a tak si začne s jedním z porotců. Jak se nakonec vyvinou osudy všech tří žen?

Hendrik Winter: Splnit si své sny

Adama nikdy nenapadlo, že by se mohl zamilovat do jedné z pacientek, které denně vozí na chemoterapii. Jednoho dne k němu ale do taxíku nastoupí Jessi – mladá, půvabná a smrtelně nemocná mladá žena. Zamiluje se do ní na první pohled. Když se dozví, že Jessi zbývá pouhých pár týdnů života, zmobilizuje všechny své síly, aby jí ten čas co nejvíc zpříjemnil. Zároveň si ale uvědomí, že ani on by neměl svůj sen oddalovat na „až někdy“.

Stephen Chbosky: Imaginární přítelkyně

Kate Reesovou život naučil, že násilníkovi, co přísahá, jak se polepší, není radno věřit. A tak sebere uprostřed noci sedmiletého syna Christophera a společně se vydávají hledat nový život. Cesta je zavede do malého městečka Mill Grove v Pensylvánii, které je tak odlehlé a zapomenuté, že by je tam nikdy nikdo nehledal. Jenže když necháte jedno nebezpečí za zády, neznamená to, že další na vás už nečeká. Jenže pak Christopher zmizí. Šest dlouhých dní po něm není ani stopy. Dokud zničehonic nevyjde z lesa na kraji města. Není zraněný, je na něm ale něco divného. Nevrací se totiž sám. V hlavě slyší hlas, který pro něj má jasný úkol...

Sabine Martin: Katova schovanka

Hlavní hrdinka Melisanda se skrývá v mužském přestrojení, aby přežila a především se pomstila podlému hraběti Ottmaru de Bruce. Když byla ještě dítě, hrabě bezcitně vyvraždil celou její rodinu a ona sama přežila jen díky zásahu Raimunda. Raimundo se ve městě živí jako kat a do tohoto jedinečného řemesla zasvětí i Melisandu, kterou vydává za svého osiřelého synovce a učedníka. Melisanda se léta cvičí v umění mučení, zabíjení a léčení, aby byla, až nastane ta správná chvíle, schopná vykonat spravedlnost, po které touží celý svůj život. Náhle se však musí rozhodnout, jestli je pro ni důležitější minulost a pomsta, nebo budoucnost a láska...

Peter James: Chci tvou smrt

Když se Red Westwoodová seznámí prostřednictvím internetové seznamky s pohledným, okouzlujícím a bohatým pětatřicátníkem Brycem Laurentem, okamžitě se do něj zamiluje. Jak se ale jejich láska rozvíjí, začne vyplouvat na povrch pravda o Bryceově minulosti a temná stránka jeho osobnosti. Vše, co o sobě Red navyprávěl, se ukazuje být snůškou lží a její poblázněnost jeho osobou se začne měnit v hrůzu. Za rok ho, pod policejní ochranou, vystěhuje ze svého bytu a vymaže ze svého života. Její noční můra tím však rozhodně nekončí, ale teprve začíná. Bryce je svou Red totiž posedlý a má v úmyslu zničit vše, co má ráda. Brightonský detektiv-superintendent Roy Grace ho musí zastavit dřív, než bude pozdě...

Rob Hart: Prodejce

Thriller o nebezpečné i nebezpečně blízké budoucnosti, v níž je základem společnosti konzum a člověk jen o málo víc než spotřebitel a zároveň stroj na práci. Obří výrobní koncern se pro mnohé své zaměstnance stává nechtěným domovem, který není snadné opustit - a to i přesto, že rodinné vztahy nejsou zrovna zdravé. Jenže na průmyslového giganta sociálku nezavoláte, a tak si Paxton, Cínie a ostatní zaměstnanci musí poradit po svém.

Katarína Gillerová: Dubnové slunce

Dvě nerozlučné kamarádky, dva rozdílné světy. Ela vyrůstá bezstarostně jako jedináček, Dita naopak v početné rodině, neustále zatížena péčí o sourozence. Po letech se ale jejich situace obrátí. Ela po ztroskotání své první lásky potkává muže se dvěma dětmi a musí se uskromnit. Ditin život se změní poté, co opustí rodinu a rozhodne se žít sama. Ustojí jejich přátelství další otřes, když se v jejich životech objeví muž, do kterého byly kdysi obě zamilované?

Allison Brennan: Třetí na řadě

Když policistka Kara Quinnová náhodou objeví tělo mladé ženy, spouští se tím vlna chaosu a paranoie. Způsob vraždy totiž ukazuje na dokonale kontrolovaný vztek psychopata a profil zločince odpovídá tzv. Trojkovému vrahovi, sériovému zabijákovi, který za sebou nechává vždy tři oběti v rozestupu tří dnů, než na tři roky zmizí. A mrtvá z Liberty Lake značí start nového cyklu. Přestože speciální tým posílený Karou dělá, co může, vyšetřování neprobíhá zrovna hladce. Nemají svědky, nemají důkazy, ale ze všeho nejvíc – nemají čas...

T. Greenwood: Zůstat s Lucy

Píše se rok 1969 a Ginny Richardsonová je úplně na dně. Její právě narozená dcera má Downův syndrom a manžel Ab se pod tlakem rodiny rozhodl, že malá Lucy musí být okamžitě umístěna ve speciálním zařízení Willowridge. Celá rodina předstírá, že malá Lucy zemřela. Uplynou dva roky a Ginnina nejlepší kamarádka Marsha narazí v novinách na článek, který popisuje podivné metody, které se v zařízení Willowridge praktikují. Ginna je pevně rozhodnuta, že malá Lucy musí odtamtud okamžitě pryč. V tu chvíli se dávají do pohybu události, které již nelze zastavit. Nastává boj nejen za navrácení malé dcerky k rodině, ale i proti celému systému.

Charlotte Link: Zmizení

Na vrchovišti Nordenglands je nalezena mrtvola čtrnáctileté Saskie Morrisové, která před rokem beze stopy zmizela. Zanedlouho zmizí další dívka, Amelie Goldsbyová. Média okamžitě začínají psát o vrahovi z vrchoviště, což zvýší už beztak velký tlak na detektiva šéfinspektora Caleba Halea. Do Scarbourough v tu dobu přijíždí v soukromé záležitosti detektiv seržantka Kate Linvillová ze Scotland Yardu a nedobrovolně se stane prostředníkem v dramatu, které jako by se zoufale vleklo bez konce.

Imogen Kealey: Osvobození

V šestnácti letech Nancy opustila rodnou Austrálii, aby nalezla nový domov a životní lásku v Marseille. Ovšem během nacistické okupace nedokázala stát stranou a jako čím dál slavnější a hlavně nepolapitelnější Bílá myš se stala německým silám trnem v oku. Když byla odhalena, musela uprchnout do Anglie, zatímco jejího manžela Henriho zadrželo gestapo. Nancy se však nikdy nevzdává - po tvrdém výcviku se vrací do esesáky a gestapáky zamořené Francie, aby pomohla osvobodit svůj nový domov i milovaného Henriho.

Patricia Cornwell: Chaos

Jednoho dne je Kay Scarpettová informována o mrtvé cyklistce kousek o Kennedyho fakulty v Cambridgi v Massachusetts. Tohle ale není obyčejná srážka s autem nebo člověkem. Kay i její kolega řeší případ, který je velmi zvláštní a ovlivňují jej jakési nadpřirozené síly. Čemuž se oba, pochopitelně, zdráhají uvěřit. Jenomže pak dojde k druhému úmrtí na stovky mil vzdáleném místě a hlavní vyšetřovatelka Kay pochopí, že čelí něčemu velmi nebezpečnému a většímu než si dosud dokázala představit.

Elena Ferrante: Prolhaný život dospělých

„Dva roky předtím, než otec odešel z domova, řekl mojí matce, že jsem strašně ošklivá," zahajuje své vyprávění dospívající Giovanna, hlavní hrdinka románu. Giovanna, která prochází zásadní proměnou během dospívání, vzpomíná, jaký zničující vliv na ni měla otcova slova, jež zaslechla ve dvanácti letech. Své rodiče, vzdělané učitele, začne vnímat jinak. Klíčovou v jejím odcizení se stává teta Vittoria žijící v dělnické čtvrti. Giovanna se zmítá mezi dvojí tváří města - bohatou, s maskou kultivovanosti, a chudou, divokou a vulgární.

Vanda Rozenbergová: Tři smrtky pluly do dáli

Román je ohlédnutím třiatřicetileté ženy romského původu za svým životem, a to nejen za dětstvím, v němž byla po tragické události adoptována, ale i za mládím a prvními roky dospělosti. Když bylo Karole osm, ocitla se v nové rodině. Dnes má nevlastního bráchu, mámu, tátu i dědu. Bratr Oskar je astrální cestovatel, otec Jan připomíná Gándhího a v sousedství bydlí divní neoliberálové. Karolina nejlepší kamarádka je Karolova máma a Karol je zase Oskarův nejlepší kamarád. Co se skrývá za honosnými fasádami a co za rezavými ploty? Karola si ze starého domova přinesla bolestivé zážitky, ale zřejmě se s nimi vyrovnala.

Dagmar Digma Čechová: Nemusíš!

Ty dvě snad nemohou být rozdílnější, a přesto je něco spojuje. Kateřina ví, že by po dvaceti letech manželství měla ten plíživý pocit prázdnoty už kvůli dětem ignorovat a nějak tu druhou půlku života doklepat. Nemůže přece riskovat vše kvůli zapovězeným touhám a potřebě cítit, že skutečně žije. Marie rozhodně hodlá dokončit studia a splatit morální dluh rodičům. Přestože ví, že tak ztratí víc než jen pár let svého mládí. Obě ženy bojují se zakořeněným pocitem zodpovědnosti za ostatní i očekáváním okolí. Je sobecké chtít naslouchat vlastnímu srdci? Co když samy sebe můžou najít jen mimo zajeté koleje?

Alžběta Bublanová: Ti, kterým se narodíš

Když se mladým manželům narodí dcera, nemají ponětí o tom, že jim zároveň do rodiny přibyla i malá glosátorka jejich každodenních radostí a strastí. Očima dítěte, které svět kolem sebe komentuje vyspělým vnitřním hlasem, nahlížíme na životy dvou lidí, kteří žijí spolu, a přesto každý sám. Tehdy ještě netuší, že o devatenáct let později bude v tom velkém světě, kde jí dřív všechno připadalo tak okouzlující, stejně ztracená jako její rodiče.

Dagmar Česká: Uteč!

Román pro ženy, ve kterém mladá hrdinka najde odvahu opustit svůj dokonalý svět, aby našla samu sebe. Hanna má všechno, po čem lidé obvykle touží: milující rodinu, bohatého partnera i vidinu úspěšné kariéry. Většina žen by po takovém životě skočila, Hanna se před ním rozhodla utéct. Na své pouti za nalezením odpovědí potká Jaye. Uzavřeného motorkáře, který ukrývá děsivou minulost. Pomůže mu pouto, které mezi nimi vzniká, překonat traumata, která ovlivňují celý jeho život? Najde Hanna to, co hledá, nebo jejich nebezpečná jízda skončí pohromou?

Jeremy Bates: Hora mrtvých

Uprostřed únorové noci roku 1959 vyběhne do mrazivé sněhové vánice na Sibiři skupina devíti ruských vysokoškoláků. Poté, co v panice rozpárají zevnitř stan, zmizí ve sněhových závějích pod uralskou horou, které místní přezdívají Hora mrtvých. Do svítání jsou všichni mrtví. Pátrací skupiny nalézají jejich těla ve spodním prádle, znetvořená a rozprostřená daleko od tábora. Okolnosti jejich smrti zůstávají stále záhadou i spoustu let po incidentu. Americký spisovatel Corey Smith, známý svou vášní pro místa obestřená tajemstvím, se vydává po stopách této expedice, je odhodlaný nalézt odpovědi a zjistit, co bylo příčinou hrůzného neštěstí. Nic ho však nemůže připravit na to, co se chystá objevit...

Dreda Say Mitchell: Pokoj pro hosty

Mladá žena si pronajme pokoj v krásném domě. Když v pokoji najde sebevražedný vzkaz od muže, který tam měl bydlet před ní, chce vědět, co se s ním stalo. Pokoj ale nevydá své tajemství jen tak...

Jan Budař: Příběh lásky

Radosta Křemenec byl chlap jako hora, srdce měl přátelské a jak se začal smát, smáli se s ním všichni okolo. Když mu zemřela žena, jeho zvonivý smích se rozpustil v tichu. Svět je ale plný záhad a kouzel. Na mužově cestě za smířením se ocitnou nečekaní průvodci - dovede s jejich pomocí v životě znovu objevit radost?

Monika Zgustová: Oblečené k tanci na sněhu

Autentická svědectví devíti žen, které se dostaly do spárů jednoho z nejděsivějších totalitních režimů lidských dějin, a přece se nezlomily a dokázaly se vrátit do alespoň zčásti normálního života. Hrdinky líčí nejen své děsivé zkušenosti s prostředím stalinských lágrů, ale také strázně onoho „návratu do civilu“, jenž byl nejednou stejně nesnadný jako pobyt v místech s běžným lidským životem skoro neslučitelných. Všechny se shodnou na tom, že přežily zejména díky skutečnosti, že se upnuly na literaturu a poezii a nalezly krásu i ve zcela odlidštěných podmínkách a že jim pobyt v táborech pomohl si uvědomit, jaké hodnoty jsou skutečně důležité.

Alexej Salnikov: U Petrovových řádí chřipka

Petrov starší je chytrý, všemu tak trochu rozumí, jen se svým fádním životem automechanika není schopen nic provést. A tak hodně pije, vede řeči s kumpány a spolu se svou ženou a synem se mátoží neutěšenou realitou ruského zapadákova, jehož podobu navíc rozostřuje horečnatý opar chřipky, kterou se rodina Petrovových nakazila. A právě tahle nemoc v nich probudí pudy potlačované ubíjející realitou a spustí řetězec bizarních událostí. Životem utahaná knihovnice Petrovová se zmítá na prahu schizofrenie a postupně se odkrývá její temná minulost. Jejich syn pak už jen připomíná, jak se morální ochablost přenáší z generace na generaci.

Lenka Elbe: U Ra No vA

Anglická dívka Angela, která má těsně před svatbou, se v srpnu 1968 vydá do Československa navštívit rodinu svého otce, jehož nikdy nepoznala. Poslední, co od ní její snoubenec Henry uslyší ze sluchátka telefonu, je slovo "chleba". Pak se po Angele prostě slehne zem. Angela však oproti očekávání nezahyne pod pásy ruských tanků, její život pohltí historie ještě hlubší a síly ještě temnější. O mnoho let později se z terapeutických důvodů po Angeliných stopách vydává Henry v doprovodu nové, teď už dlouholeté partnerky. Hlavním hrdinou románu je ovšem město Jáchymov, město lázní a lágrů, stříbra a uranu, město s historií slavně krásnou i neslavně strašnou.

Petr Sýkora: Sklíněné korálky

Historický román ukazuje souboj jedince proti dobové zvůli a davové manipulaci, svár pravdy a lži, střet bigotního křesťanství se sekularismem. Čtenáře zavede do zámku ve Velkých Losinách a jeho okolí, na severní Moravu konce 17. století, do míst nechvalně známých procesů s čarodějnicemi. Milostný příběh princezny Anny Vilemíny a velkostatkářova jedináčka Michala, dvou mladých lidí z odlišných společenských vrstev, se odehrává na pozadí inkvizičního běsnění soudce Bobliga a jeho poskoků, v časech tak blízkých a tak vzdálených středověkému tmářství.

Jakuba Katalpa: Zuzanin dech

Jsou tři. Zpočátku děti. Ona miluje jednoho z nich, ji milují oba dva. Zuzana Liebeskindová je dcera cukrovarníka. Nic jí nechybí, kráčí životem lehce, obklopena láskou. Třicátá léta dvacátého století v malém městečku Holašovice jsou sladká. Teprve během německé okupace začne Zuzana dospívat. Protože má židovský původ, je její osud předem daný. Transport. Koncentrák. Zuzanini přátelé Hanuš a Jan zůstávají v Holašovicích. Jejich cesty se však rozcházejí. Po skončení války se Zuzana vrací z koncentračního tábora, ztráty jsou ale větší, než čekala. Dokáže po všem, co prožila, ještě milovat?

Jacky Durand: Sešit s tátovými recepty

Hlavního hrdinu zastihneme u lůžka umírajícího otce. Starý muž má za sebou pohnutý život, který poznamenala chudoba v dětství, druhá světová válka, ztráta ženy ale i celoživotní a osamělá starost o syna. Dospělý Julien tráví každý volný večer u otce a vzpomíná na jedinečné chvíle, smutky ale i úžasné okamžiky, kterými jeho otec i on naplnili společný život.

Amber Cowie: Pád do hlubin

Je to dvacet let, co Cařin přítel zemřel při hrozivé autonehodě a její sestra Anna šla do vězení. Z tragédie se stala místní legenda, ale Caře se díky rodinnému životu a kariéře podařilo minulost pohřbít. Zato Anna, kterou nedávno propustili z nápravného zařízení, bojuje se závislostí a pocity viny a studu. Jediné, co by jí zřejmě pomohlo, je Cařino odpuštění. Když se dá Anna dohromady, ve vzpomínkách se zaměří na události oné noci. Ale co když právě o to Cara nestojí?

Michael Ledwidge: Před ničím se nezastaví

Když se na Bahamách zřítí letadlo přepravující šest mužů, jmění v hotovosti a nepoctivě získané diamanty, jediným svědkem smrtelné katastrofy je potápěčský instruktor Michael Gannon. Domnívá se, že jde o špinavé peníze drogových bossů, které nikdo nebude postrádat. Odcizení peněz ovšem uvrhne Michaela do vražedné hry s těmi nejnebezpečnějšími muži světa.

Eustachy Rylski: Podmínka

Příběh začíná v roce 1812, těsně před bitvou u Borodina, kdy z francouzského vojska zběhne Andrzej Rangułt, oblíbenec Napoleona, jezdecký mistr spolu s poručíkem Hoszowským, hloubavým synem venkovského popa. Nevinná hra v kostky, která se zvrhne v boj o život, a uloupená vojenská pokladna přimějí oba rivaly dezertovat. Přes vzájemnou antipatii musejí spojit síly a pokusit se projít nekonečnými mrazivými pláněmi, vyhýbat se prchajícím troskám francouzské armády i ruským oddílům, které ji pronásledují, a vrátit se zpět do Rangułtova domovského dvora v Litvě. Ale ani tam ještě nemají vyhráno...

Mária Ďuranová: Slunce v dešti

Aby nemusela svůj život ve všem podřizovat přáním svého otce, vymění Laura plány a majetek rodičů za svobodu. Konečně stojí na vlastních nohách, má vysněného muže a vlastní rodinu. Jenomže žádné štěstí netrvá věčně a ne všem přátelům se dá věřit...

Elizabeth Kay: Sedm lží

Jane a Marnie jsou nerozlučné kamarádky už od svých jedenácti let. Sotva dosáhnou dvacítky, obě se zamilují a vdají za hezké mladé muže. Ale Jane Marniina manžela nikdy neměla moc v lásce. Vždycky byl moc hlučný, protivný a často až příliš živý. Což je ironie, protože kdyby byla Jane upřímný člověk - manžel její nejlepší přítelkyně mohl ještě žít. Jane dostane příležitost říct pravdu, a jak vypráví o společné historii a přizná svých sedm lží, odkrývá spoustu temnoty, jež léta bublala pod povrchem, i tajemství, která otravují jejich dlouholeté přátelství.

Pavla Frýdlová: Ženy 60 +

Kniha vypráví příběhy žen ve věku od 60 do 73 let, které svým aktivním stylem života, zkušenostmi a moudrostí mohou inspirovat ostatní. Ekoložka, amatérská divadelnice, podnikatelka, sociální pracovnice a další různorodé aktivní seniorky v knize sdílejí vlastní perspektivu, tzn. pohled zralé ženy, která stále má co nabídnout nejenom svým vrstevnicím, ale i ženám mladším a snad i celé společnosti.

Beate Maxian: Vražda v hotelu Sacher

Když se na dámských toaletách hotelu Sacher nalezne mrtvé tělo Iris Reuterové, média věří, že za vraždou stojí její bývalý přítel. Jenže Sarah se něco nezdá na tom, že by se opravdu jednalo o zločin z vášně. Sama se pouští do vyšetřování a brzy zjistí, že nic není tak, jak by se mohlo zdát. Kdo jiný by ale mohl mít motiv? Klíč k vyřešení záhady se možná skrývá v Irisiných dortech...

Charlie Gallagher: Sleduje tě

V kontejneru na odlehlém místě leží umírající mladá žena. Vrah ji pozoruje přes kameru a rozhodne se svoje dílo dokončit. Seržantka Maddie Ivesová právě nastoupila u policie. Dostane oznámení o pohřešované alkoholičce, která byla už patnáctkrát nezvěstná. Zdá se to jako ztráta času, Maddie se ovšem na tom zmizení něco nezdá. Inspektora Harryho Blakera přivolají ke zdánlivě banálnímu případu: na lesní cestě kdosi srazil staršího muže a ujel. Harry však pracuje na oddělení závažné trestné činnosti dost dlouho, aby poznal, že tu něco nesedí. Detektivové zjišťují, že oba případy spolu souvisí. Nesmí však otálet. Dívce v kontejneru dochází čas a vrah už si vyhlédl další oběť...

Rachel Barenbaum: Tajemství hvězd

Miri Abramovová je jednou z prvních lékařek v Rusku a její bratr Váňa, geniální fyzik, zrovna přichází na to, že teorie relativity není úplná. Může to dokázat při zatmění Slunce, které nastane za pár týdnů, a pokud uspěje, otevře se nejen jemu cesta do Spojených států. A to by bylo mimořádně žádoucí, protože se píše léto 1914, válka už je jistá a protižidovské pogromy jsou na denním pořádku. A Abramovovi jsou Židé. Jenže pak Váňa a Mirin snoubenec zmizí a Miri se vydává na nebezpečnou cestu. Když obloha nad Ruskem potemní při zatmění slunce, mění se tok dějin a na vlásku nevisí jen bezpečnost rodiny, ale i budoucnost vědy.

Sally Rooney: Rozhovory s přáteli

Jednadvacetiletá dublinská studentka a básnířka Frances je jemnou pozorovatelkou a glosátorkou nejen svého života. Má velmi blízký vztah s krásnou Bobbi a díky ní se seznámí se zajímavým manželským párem - fotografkou Melissou a jejím manželem Nickem. Atraktivní Nick, který je populárním hercem, ji od první chvíle silně přitahuje. Frances hledá sama sebe, chybuje, ale přitom velmi upřímně hodnotí věci kolem sebe. Román je tak nejen romantickým sladkobolným příběhem, ale i generační výpovědí o životě současné mladé ženy, o její komunikaci s okolím a osobním zrání a růstu.

Florence Noiville: Zpověď kleptomanky

Valentine de Lestrange je úspěšnou znalkyní současného výtvarného umění. Žije v bezdětném manželství se zámožným bankéřem, který nyní zastává post ministra financí. Je totiž dobrým přítelem nového prezidenta republiky... Valentine vzpomíná na své dětství, kdy se začala bavit drobnými krádežemi. Spisovatelka důmyslně popisuje váhání své hrdinky v obchodech s luxusním zbožím, které by si mohla samozřejmě koupit, ale zcizování věcí jí přináší radost a vzrušení. Nedovede se ovládnout! Pak je však sama okradena a při tom přijde na zvláštní věc. Svět, mnoho let příjemný a bezstarostný, najednou dostává pořádné trhliny...

Lesley Kara: Kdo o tom ví?

Astrid Phelpsové je dvaatřicet a snaží se začít znovu: především vypořádat se závislostí na alkoholu, která ji už o dost připravila. Po návratu z londýnské léčebny se nastěhuje se ke své matce v poklidném přímořském městečku Flinstead. Když se seznámí se sympatickým mladíkem Joshem, zdá se, že i ona možná dostane novou šanci. Všechno ale není tak růžové, jak by mohlo vypadat, protože někdo ví o jejím dřívějším životě a chce, aby zaplatila za své hříchy. Kdo by ale mohl znát její nejtemnější tajemství?

Wilhelm Wagner: Rakousko-Uhersko. Monarchie a lidé slovem i obrazem

Kniha sleduje životní osudy i vládu císaře Františka Josefa I., průběh revoluce 1848-49, neúspěšné války Rakouska se Sardinií roku 1859 a s Pruskem v roce 1866, zahraniční politiku podunajské monarchie během 2. poloviny 19. století, rakousko-uherské vyrovnání roku 1867, každodenní život různých společenských vrstev v rakousko-uherské monarchii, historický vývoj Vídně nebo ekonomický, sociální a politický vývoj v různých částech Rakousko-Uherska.

Timur Vermes: Hladoví a sytí

Německo uzavřelo svou jižní hranici, aby zabránilo přílivu azylantů. Na Sahaře vznikají obrovské uprchlické tábory, v nichž čekají miliony uprchlíků na vyřízení žádosti o azyl. Když největší africký tábor navštíví hvězdná německá moderátorka, mladý uprchlík Lionel okamžitě zavětří jedinečnou příležitost: Spolu s dalšími 150 000 nešťastníky využije zájmu televizního publika a vyrazí na pěší pouť do Evropy. Kráska a uprchlíci se stanou hitem, soukromá televize jásá nad rekordní sledovaností a milionovými příjmy z reklamy. A co na to německá vláda a politici? Bezradně doufají, že se problém vyřeší sám od sebe. Uprchlíci se ale blíží a ministr vnitra se ocitá pod stále silnějším tlakem.

Jakub Venglář: Místa, kam se nechodí

V knížce je spoustu zábavných příběhů z odlehlých horských údolí či zapadlých uliček – zkrátka z míst, kam se povětšinou moc nechodí, ale kde čekají ty nejznamenitější krásy i podivnosti našeho světa.

Gina Lamanna: Krásné a podezřelé

Svatba bývá šťastnou událostí a novým začátkem. Někdy se však může tak trochu zvrtnout, například když se zničehonic najde jeden svatebčan mrtvý a hned čtyři ženy přispěchají s přiznáním, že ho zabily. Každá má své osobní problémy a některé z nich i tajemství, ale proč by se všechny přiznávaly k vraždě? To vědí jen ony samy...

Andrée A. Michaudová: Bandury

Je léto 1967, u jezera ztraceného v hloubi hustého quebeckého lesa zmizí děvče. Najdou ji mrtvou, s nohou rozervanou od zrezlé lovecké pasti. Vyšetřováním se dojde k závěru, že šlo o nehodu: Zaza Mulliganová se prý stala obětí tichého lesa. Když se ale ztratí další dívka, je všem jasné, že kolem jezera obchází zabiják...

Rob Eastaway: 100 mozkocvičných hádanek

Stovka vtipných hádanek a matematických a jazykových her, které napnou vaše synapse k prasknutí a nedají vám spát, dokud nepřijdete na správné řešení.

Joy Fieldingová: Na špatném místě

Čtyři ženy - mladá Paige, její sestřenice a rivalka Heather, nejlepší kamarádka Chloe a matka Joan - se rozhodnou zkusit štěstí na online seznamce. Stáhnou si aplikaci a doufají, že s její pomocí konečně najdou lásku. Takové seznamování má ale svá rizika. Místo vysněného prince mohou potkat nebezpečného predátora. Má perfektní vlasy, vítězný úsměv a obrovské charisma. On však nehledá lásku, ale oběti. Zvládnou se mu všechny čtyři vyhnout? A pokud ne, kterou z nich si vyhlédne?

Hana Hřebejková: Ať žijí padesátnice

Když se přes člověka převalí páté kulatiny, spousta věcí je najednou jinak. Kalhoty bývají těsnější, diety přestávají fungovat, protože kdo by si ty dortíky ke kafi pořád odpíral. Do hor už nevyběhnete jako kamzík, děti už si nenechají mluvit do života jako dřív a jako ideální zábava se začínají jevit hry na trénování paměti. Jeden by se z toho zhroutil... smíchem.

Tereza Límanová: Drzá líná neschopná

Tereza by ráda byla nejen vzornou dcerou, ale také dokonalou milenkou, a nakonec i bezchybnou manželkou a matkou. Ale už od dětství tuší, že jí to dá pořádně zabrat. Zvlášť když radši leze po stromech, sukním se vyhýbá obloukem, nohy se jí nevejdou do lodiček a žádný z chlapů, co se kolem ní točí, se nikdy nevyrovná Ludvíku Vaculíkovi. A ona se vážně snaží - peče, bojuje s pletacími jehlicemi, zkouší rtěnku či sukni, občas i boty na podpatcích. Ale pořád to nestačí. Hlasy žen jejího rodu nedají se svými nároky pokoj.

Forest Trenz a Barbora Masaříková: Život v dodávce

Forest a Barbora opustili jistoty všedního života a začali žít své sny. Prodali většinu svého majetku, koupili starou dodávku, přestavěli ji na obytnou a vyrazili i se svým psem na roční cestu za dobrodružstvím napřič Evropou a severní Afrikou. Na cestě zažili mnoho bizarních situací, spali v písečné bouři, ubytovali v dodávce Tygra, pracovali v ráji na zemi na kozí farmě v Norsku, ale také uvízli v mrazivém Švédsku, kde se stali mechaniky-amatéry.

Kasia Kordylewska: Vlčí holka

Komiksový příběh ženy, která se už od útlého dětství cítila trochu "jiná" a která tak trochu utíká do jiných světů. Veškeré vyprávění a vzpomínky o životě jsou provázány s kuriozními historkami, které nepostrádají výraznou tragikomickou dimenzi. Je to příběh o hledání vnitřní svobody, klidu a smíření.

Jana Poncarová: Děvčata první republiky

Kniha přináší vyprávění osmi žen, které se narodily a vyrůstaly v době prezidentování T. G. Masaryka, aby poté prožily bouřlivé 20. století - i kus toho současného - se všemi jejich zvraty a proměnami. Na pozadí velkých historických událostí hrdinky knihy studovaly, pracovaly, vdávaly se, zažívaly křivdy komunistického režimu i násilnosti v manželství, musely se vyrovnávat se ztrátami dětí i svých blízkých a dělat náročná životní rozhodnutí.

Sally Rooney: Normální lidi

Hlavní hrdinové Marianne a Connell vyrůstají na malém městě, ale tím jejich podobnost končí: na střední škole patří Connell ke hvězdám a Marianne je outsider. Když se spolu jednou dají do řeči, změní to jejich život. O rok později už oba studují na vysoké škole v Dublinu, z Marianny se stala královna večírků, zatímco nejistý Connell jen velmi těžko nachází své místo ve společnosti. Ačkoliv se oba pohybují v rozdílných kruzích, přitahují se k sobě jako dva magnety. Marianne čím dál víc propadá sebedestrukci a Connell hledá svůj smysl života jinde. Oba jsou však konfrontování tím, jak daleko dokáží zajít, aby druhého zachránili.

Michelle Sacks: Všechno je lež

Sedmiletá Dolly nadšeně vyjíždí se svým tátou na dobrodružnou cestu. Postupně se jí ale v hlavě vynořují nepříjemné myšlenky, začíná si skládat dohromady mozaiku rodinných vztahů. Hádky a usmiřování rodičů, tátova nová práce, krásná maminka, se kterou má malá tajemství. Tísnivá road movie, která očima malé dívenky odhaluje smutnou realitu jednoho zmařeného amerického snu.

Jana Sobíšková: Butikovky

Humorné historky z prostředí luxusního butiku, který vede obchodnice Justýna. Módní nadšenkyně neuváženě zaměstná i svou nemódní sestru, která s nepochopením sleduje dění kolem prodeje předražených kousků z pravých kožešin, kašmíru i hedvábí. Luxusu chtivé dámy vůbec dost mate, protože nerozezná... vlastně nic, čímž se mnohdy dostává do nežádoucích situací.

Anna Fodorová: Lenka

Autorka, povoláním psychoterapeutka, je dcerou poslední německy píšící pražské spisovatelky Lenky Reinerové (1916-2008). Ve své knize zachycuje s velkou empatií odcházení blízkého člověka a zároveň vypráví o nelehkém vztahu mezi matkou a dcerou. O tom, jak se zkušenosti a traumata rodičů propisují do života jejich dětí.