Lucie Kutrová: 151 dní po evropských stezkách

Autorka se rozhodla prozkoumat a přiblížit spoustu nádherných tras a stezek, které máme přímo pod nosem. Je to nejen cestopis po evropských trailech, ale také putování životem holky, které hory, láska a bucket list změnily život. Nečekejte jen tu krásnou stránku, Lucie je ochotná se podělit i o ten opravdový život, někdy krutý a jindy nespravedlivý. Zkuste si prožít tu volnost, kdy jste to jen vy, těžký batoh, skvělá nálada a hory.

 

Sarah Langan: Dobří sousedé

Na dokonalém předměstí obyvatele pojí nejen jejich děti a práce, ale i falešný pocit bezpečí. Když se sem přistěhují Wildeovi, okamžitě probudí ve svých sousedech obavy. Arlo a Gertie a jejich zvláštní děti se do perfektního obrazu této čtvrti nehodí. V sousedství vládne čím dál větší napětí a v nedalekém parku vznikne závrt, do něhož nechtěně spadne dcera místní královny. Zatímco po ní všichni pátrají, Wildeovi se dočkají hned několika obvinění. Najednou naproti sobě stojí dvě matky a čelí soudu veřejnosti.

 

Karma Brown: Recept na dokonalou manželku

Alice se coby novomanželka ocitá v nové roli, ve které si není vůbec jista, že obstojí. Ambiciózní manžel totiž trvá na koupi rodinného domu na předměstí. Mladý pár čeká spousta nepříjemných situací spojených s rekonstrukcí domu a Alice se zároveň zprostředkovaně seznamuje se svou předchůdkyní Nellie, která v domě žila půl století před nimi. Ve sklepě totiž nalezne pár rodinných písemností, včetně staré kuchařky, kterou si Nellie sama zapisovala, a která se pro Alici stává nejen návodem na vaření ale i na život.

 

Marie Hermanson: Velká výstava

Píše se rok 1923 a v Göteborgu právě probíhá velká Jubilejní výstava. Město stojí na prahu moderní doby a jeho obyvatelé oplývají optimismem a hrdostí. Devatenáctiletá Ellen dostává poprvé v životě práci jako novinářka. Doma u své tety se stává náhodně svědkem tajné sešlosti. V šoku z toho, co slyšela, se obrací na Nilse Gunnarssona, ambiciózního mladého detektivního konstábla.

 

Lucinda Berry: Útěk ze světa

Z parkoviště před supermarketem beze stopy zmizí mladá žena a zanechá po sobě manžela a malou dcerku. Všichni ji hledají, ale marně. Až po jedenácti letech se na benzinové stanici v daleké Montaně se objeví vyděšená žena s kojencem v náruči a křičí o pomoc. Ukáže se, že je to roky pohřešovaná Kate. Její návrat obrátí život její bývalé rodiny vzhůru nohama. Manžel se znovu oženil a dcera si na ni stěží pamatuje. Kate navíc vypadá úplně jinak než kdysi. A jinak se i chová a na povrch postupně vyplouvá nepříjemná pravda: Katein návrat má zřejmě mnohem temnější pozadí, než si kdo dokázal představit.

 

J. M. Winchester: Ještě jedna lež

Přesídlení do nového města pro ně mělo znamenat nový začátek. Když Kelsey poprvé odvádí svou malou dcerku do nové školky, v nejmenším netuší, že se všechno brzy obrátí v noční můru. Odpoledne totiž ve školce o holčičce nikdo nic neví. Žádné záznamy o jejím nástupu, žádný důkaz, že by tam s matkou vůbec byla. Tím však spirála děsivých událostí teprve začíná. Jakmile se Kelsey pokusí zkontaktovat svého manžela, zjistí, že zmizel i on. Tohle všechno Kelsey alespoň tvrdí, když je k případu povolán detektiv Paul Ryan. Tomu tu však od začátku něco nesedí a začíná si v její výpovědi všímat děr...

 

 

Luca Di Fulvio: Všechny touhy vedou do Říma

Historický román odehrávající se na pozadí velkých dějinných změn v Itálii na konci 19. století. Tři lidé, které okolnosti zavedou ve stejnou chvíli do Říma, kde probíhají boje o vznik nového národního státu. Zdá se, že je jim předurčen dramatický život. Ocitají se uprostřed událostí, které otřesou celou zemí, a hrozí, že přijdou o všechno, co pro ně mělo velkou cenu. Poznávají sílu velké lásky, ale především touží po světě, který by byl pro všechny bezpečný.

 

Chimamanda Ngozi Adiche: Purpurový ibišek

Patnáctiletá Kambili a její starší bratr Jaja žijí privilegovaným způsobem života v nigerijském Enugu. Nic však není tak idylické, jak se na první pohled zdá. Kambilina otce totiž okolí uctívá jako velkorysého člověka, on je však zároveň náboženský fanatik a doma se chová jako despota. Po vojenském puči sourozenci odjedou k tetě, kde poprvé okusí život mimo stín otcovy autority. Když se však Kambili s Jajou vrátí zpět k rodičům, napjaté vztahy se vystupňují a vyústí ve zvrat, který všem změní život.

 

Jaroslav Rudiš: Winterbergova poslední cesta

Příběh starého muže a jeho pečovatele, kteří se vydávají na společnou cestu po Evropě. Jan Kraus kdysi opustil rodnou zem a usídlil se v Berlíně, snad aby utekl vlastní minulosti. Už léta se jako pečovatel stará o umírající. Jenže pak se objeví Wenzel Winterberg, který mění zajeté pořádky - chce od Krause splnit poslední přání - společně podniknout poslední cestu, cestu po stopách své dávno ztracené lásky. Podle průvodce po Rakousko-Uhersku z roku 1913 se společně vydávají na cestu napříč dávno neexistující Evropou. Jak putují chladnou krajinou mezi Berlínem a Sarajevem, zapomenutá historie ožívá prostřednictvím Winterbergových příběhů, které jakoby se samy hlásily o slovo...

 

Martina Viktorie Kopecká: Deník farářky

Zápisy farářky o její službě Církvi československé husitské, které se odvíjejí v rytmu církevního roku a zprostředkovávají její zážitky od bohoslužeb až po setkání s papežem Františkem.

 

Rosa Ventrella: Pomluva

Teresa a Angelina jsou dvě sestry, které nemůžou být odlišnější. Jedna jemná, plachá a tichá, druhá živá a zvídavá. Jsme na začátku čtyřicátých let minulého století na italském jihu v Apulii. Kraji stejně tak krásném, jako chudém. Obyčejní venkované svádějí marný boj s bohatou šlechtou, která je vykořisťuje. Když otec odejde od rodiny do války, matka Caterina zůstane sama s krásnými dcerami a dává se do služeb bohatého barona. Rodina se stane terčem pomluv a ostuda se ještě více prohlubuje, když se Angelina zamiluje do baronova syna a uteče z domu...

 

Erika Fatland: Sovětistán: na cestě Turkmenistánem, Kazachstánem, Tádžikistánem, Kyrgyzstánem a Uzbekistánem

Cestopis ukazuje život v postsovětské Střední Asii - v zemích kontrastů, o kterých toho mnoho nevíme. Autorka tyto země procestovala a popisuje svoje setkání s městy i odlehlými místy a také místními lidmi, ale věnuje se i historii a vývoji těchto zemí v moderní době.

 

Michaela Klevisová: Prokletý kraj

Jelení Horou se několikrát prohnaly dějiny plné nenávisti a zmaru. Vesnička ukrytá v pošumavských lesích dodnes není ideální místo k životu. Gerdu s dcerou k návratu sem přiměl jenom rozvod a nedostatek peněz. Z jednotvárnosti ji vytrhne až seznámení s Lindou, která tu pátrá po minulosti své rodiny. Vzápětí ale ve vesnici za podivných okolností někdo zemře... a zločin oběma ženám pomůže odhalit staré tajemství, které nikdy nemělo vyjít na povrch.

Alena Ježková: Ruce houslisty

Příběh česko-německo-židovské rodiny na pozadí událostí našich dějin 20. století. V sedmi volně navazujících povídkách, jejichž protagonisty jsou příslušníci pěti generací rodiny Schillerů, autorka mistrovsky vyobrazuje, jak se dějinné události promítají do osobních životů. Tuto linii sledujeme od zákopů 1. světové války přes rozvíjející se průmysl Československé republiky, nacistickou okupaci a s ní spojený holocaust, sčítání ztrát po válce a nástup komunismu, až po invazi "bratrských" vojsk v srpnu 1968.

 

Fiona Valpy: Švadlenin dar

Tři dívky a Paříž... Město lásky a krásy, které ale tenkrát bylo temné, zahalené ponurou šedí nacistické okupace. Tři dívky žijící své životy ve válečné Paříži a skrývající svá tajemství. Tajemství, jež je spojovala, tajemství, jež je rozdělovala... A po mnoha a mnoha desítkách let přijíždí do Paříže vnučka jedné z těch dívek z oněch časů. Přijíždí, aby uchopila do rukou vlastní život a aby se dozvěděla, jaké jsou její kořeny...


Barbara Semenov: Má říše kupodivu

Román je netradičním ztvárněním osudů čtyř generací jedné české rodiny od konce 1. světové války až do současnosti.

 

Natalie Jenner: Spolek Jane Austenové

Uplynulo už více než století od doby, kdy byl Chawton domovem Jane Austenové, jedné z nejvýznamnějších anglických spisovatelek. Tamější panství, kde dosud bydlí její vzdálení příbuzní, se nyní potýká s finančními problémy. Hrozí nebezpečí, že to poslední, co po Austenových zbývá, se rozprodá a padne do neznámých rukou. I proto se dá dohromady různorodá skupinka lidí - mimo jiné mladá vdova, venkovský lékař, služka či filmová hvězda -, kteří se snad nemohou víc lišit, a přesto mají jedno společné: všichni milují romány Jane Austenové. Každý z nich se musí v těžké době vyrovnávat s ranami, které jim osud zasadil, ale spojuje je vysněný cíl: vybudovat ve své vesnici muzeum Jane Austenové a její dědictví zachovat pro budoucnost.

 

Max Biller: Šest kufrů

Každá rodina má svá tajemství, mnohdy tíživá, a dobrat se pravdy je často složité. Zvláště když má být objasněna smrt rodinného příslušníka. Své o tom ví také rusko-židovská rodina, jejíž jednotliví členové postupně emigrovali na Západ, z Moskvy přes Prahu do Hamburku a Curychu. V románu se ze šesti úhlů pohledu vypráví příběh velké zrady. Obětí je vypravěčův dědeček, kterého na základě záhadného udání popravili sovětští komunisté. A podezřelým z udavačství je někdo z příbuzenstva.

 

Barbara O´Neal: Jak se dědí tajemství

Svět Olivie Shawové, uznávané recenzentky jídla ze San Franciska, se obrátí vzhůru nohama, když po smrti své matky zjistí, že je dědičkou nejen starého anglického panství, ale i šlechtického titulu, který k němu náleží. O svých kořenech neměla do té doby ani ponětí. A tak se, truchlící nad ztrátou milované matky a zároveň zmatená tím, že se tak zásadní věc nedozvěděla přímo od ní, vydává za oceán.

 

Michal Novotný: Barevné podkolenky

Příběh nemanželského dítěte, svěřeného „na vychování“ do německé rodiny v malé vesničce v Orlických horách. Hoch se bezděky ocitá mezi dvěma světy, českým a německým. Oba považuje za své, plynule přechází z češtiny do němčiny, má přátele mezi Čechy i Němci. To se ale v době vzrůstajícího nacionalismu změní: pro Němce je příliš Čechem a pro Čechy příliš Němcem. Tyto vzpomínky se mu vybavují, když se po letech vrací, aby na žádost starosty doplnil v kronice prázdná místa po odsunutých německy mluvících obyvatelích. Pojítkem s minulostí se mu stává setkání s dávným přítelem Silbernáglem řečeným Zilbr, německým Židem, kterého se za války snažil uchránit od transportu.