Halina Pawlowská: Zážitky z karantény

Ani v té nejsvízelnější situaci by člověka neměl opustit smysl pro humor. Autorka líčí příhody z doby, kdy se s rodinou ocitla v izolaci kvůli pandemii. Sedm lidí, každý s jinými stravovacími nároky a návyky, usilovná snaha se nezbláznit a najít na tom všem něco pozitivního - tak by se dal krátce shrnout soubor těchto povídek.

Michael Connelly: Betonová blondýna

Když detektiv Harry Bosch zastřelil sadistického vraha zvaného Panenkář, všichni v Los Angeles byli přesvědčeni, že děsivá noční můra skončila. Vdova po zemřelém však Bosche obviní ze zabití nepravého muže. A nález další mrtvoly s Panenkářovým rukopisem opravdu naznačuje, že vrah se chystá znovu udeřit. Harry však ztrácí půdu pod nohama. Přes den vede bitvu u soudu, po večerech pátrá po nebezpečném zabijákovi a v noci čelí nejzákeřnějšímu nepříteli - pochybnostem o sobě samém.

Balli Kaur Jaswal: Nečekaná dobrodružství sester Šergilových

Rádžní, Džesmín, Širín, tři sestry paňdžábského původu narozené v Británii, sice vyrůstaly spolu, ale nikdy si nebyly zvlášť blízké. Jak by taky mohly, když jedna je puntičkářská učitelka, druhá se touží stát herečkou a třetí se provdala za velice bohatého muže, s nímž žije život jako z obrázkového katalogu? Na smrtelné posteli ale vysloví jejich matka poslední přání: všechny tři mají společně vykonat pouť na posvátné místo v Indii a rozprášit tam její popel. Na cestu, kterou žádná ze sester nechce podniknout, si vezou i bolestná tajemství, jež budou muset být předtím, než dospějí k cíli, odhalena.

Lionel Duroy: Zima mužů

Román vypráví příběh spisovatele Marka a jeho cest do Srbska a do Republiky srbské v Bosně a Hercegovině. Snaží se pochopit, proč se dcera generála Mladiče, velitele srbských sil při obléhání Sarajeva, střelila do hlavy oblíbeným otcovým revolverem. Popisuje setkání a rozhovory s muži, kteří měli více či méně něco společného s armádou generála Mladiće. Dnes se s tím snaží nějak žít. Bývalí důstojníci nepopírají, že se dopustili nejstrašnějších zločinů proti svým bývalým muslimským a chorvatským sousedům, ale věří, že jednali v sebeobraně. Aby se ospravedlnili, vyprávějí Marcovi příběh o jejich válce. Marc je nesoudí - poslouchá.

Emma Kavanagh: Dokonalá oběť

V londýnském parku je nalezena mladá žena na pokraji smrti, těžce pobodaná a s proříznutým hrdlem. Pachatel zmizel jako přízrak a oběť u sebe nemá žádné doklady, nic, podle čeho by ji bylo možné identifikovat. Nepomůže ani vyhlášené celostátní pátrání. Jako by tu ženu nikdo neznal, jako by nikomu nechyběla. Když se konečně objeví první stopy, zjišťuje seržantka Alice Parrová, že je pachatel vždy o krok napřed. A že toho o ní ví víc, než ona o něm. Že proti ní nestojí obyčejný člověk, ale mistrný a velice nebezpečný manipulátor, který dokáže podle potřeby měnit identitu. A není jediný, kdo skrývá před světem svá tajemství…

Shaun Bythell: Zpověď knihkupce

Knihkupec se nepřestává divit, jak je možné, že zákazníci nechápou rozdíl mezi knihovnou a knihkupectvím. Klidně dovnitř - do čerstvě uklizeného obchodu! zvenku vnášejí bahno nebo tam vcházejí i se svými mokrými psími miláčky. Pohybují se nemotorně a shazují knihy, za což se nikdy neomluví. Drze smlouvají a dožadují se neoprávněné slevy jen proto, že kniha je trochu plesnivá. Není divu, že si občas potřebuje odpočinout, a tak se vydává na ryby, plave v moři, jezdí na kole po Vysočině anebo zajde na pivo do hospody.

Józef Mackiewicz: Cesta nikam

Autobiograficky laděný román vypráví o přátelství dvou mladých mužů - intelektuálů, Karola a Pawla, kteří se musí zříci úspěšných kariér, pokud ovšem nechtějí kolaborovat s právě nastoleným sovětským režimem. Proto se oba muži začnou živit prací v lese či povoznictvím. Stačí však jeden okamžik, a z hlubokého přátelství se stává nenávist a pohrdání.

Sonja Chihaoui: Ztracená v galábii

Hlavní hrdinka je žena středního věku, energická, soběstačná, který by ráda měla po boku muže. Na výletě v Paříži se seznámí s charismatickým Egypťanem a jako mnoho žen před ní podlehne jeho exotickému kouzlu. Po počátečním kulturním a společenském šoku se velmi rychle adaptuje, najde si práci a těší se úctě manžela i jeho rodiny. Po manželově smrti se vrací zpět do Prahy a život v cizině bere jako zajímavou zkušenost. Po návratu domů je požádána, aby pomohla ženě provdané za cizince dostat domů její unesené dítě. A tak začíná nové poslání této odvážné a obdivuhodné ženy, která pomáhá zvrátit osudy, jež bývají většinou bez šťastných konců.

David Gordon: Vyhazovač

Hlavní postavou humorné detektivky je Joe Brody, inteligentní mladý muž s pohnutou minulostí, jehož vyloučili z Harvardu a má za sebou službu v armádě. Do jeho života vstoupí dvě mladé ženy - jedna z nich je členka ruského klanu Jelena, která spolu s Joem stojí na "špatné" straně. Druhá z nich je Donna Zamorová, agentka FBI, rozvedená matka samoživitelka, zodpovědná a poněkud vyhořelá policistka otrávená prací, mužským šovinismem kolegů i bývalým manželem.

Heather Dune Macadamová: 999. Příběh žen z prvního transportu do Osvětimi

Osudy slovenských židovských žen, které v roce 1942 dostaly rozkaz dostavit se na nucené práce. Jejich příbuzní mají o své nejbližší strach, ale snaží se o pozitivní přístup: dokážou ostatním, že Židé jsou pracovití a poctiví, dívky si vydělají pár korun a vrátí se zase domů. Ženy si tedy oblečou své nejlepší šaty, do kufru zabalí to nejpotřebnější a vydávají se na cestu. Nevědí však, že jejich vláda v čele s prezidentem Tisem zaplatila Německu za jejich deportaci. Stanou se tak součástí prvního transportu do Osvětimi.

Mandy Baggot: Poslední řecké léto

Beth Martinové je třicet jedna let, právě se rozvedla a čeká, co jí život přinese… Její nejlepší kamarádka Heidi je přesvědčená, že všechny odpovědi leží na Korfu – ostrově, kde byly před deseti lety na nezapomenutelné dovolené. A tak se opět vydají na sluncem zalitý řecký ostrov, na cestu do minulosti za skvělým jídlem, koktejly… a Alexem Hallasem, na kterého Beth nikdy nezapomněla. Když spolu tančí pod hvězdami, s pískem pod bosými chodidly, začnou se vynořovat staré city a Beth má možná šanci na nový začátek. Pokud se oba dokážou naučit milovat lidi, kteří se z nich stali.

Catherine Steadman: Pan Nikdo

Na norfolkské pláži je nalezen zmatený muž, který u sebe nemá žádné doklady a není schopný mluvit. Okamžitě vzbudí všeobecný zájem: od nemocničního personálu po tisk, který ho přezdívá Pan Nikdo. Co je tenhle muž zač? Neuropsychiatrička Emma Lewisová je pověřena, aby pacienta posoudila. Na tuhle chvíli čekala celý život a tak sledovaný případ by ji mohl konečně proslavit. A právě proto jí hrozí nebezpečí. Emma malé norfolkské městečko před čtrnácti lety opustila a dala si záležet na tom, aby po sobě zametla všechny stopy. Ale teď ji něco - nebo někdo - táhne zpět. A čím více času se svým pacientem tráví, tím je nervóznější...

Václav Beran: Samota provoněná jehličím

Soubor příběhů o vztahu člověka k přírodě, zvláště pak k lesnímu prostoru, který lze vnímat i jako "tiché společenství mlčenlivých stromů", umožňující rozjímat, inspirativně prožívat samotu i romantickou atmosféru.

Anna Tarneke: Teď to trochu štípne

Zdravotní sestra Anna, která na pohotovosti pracuje už 17 let, podává s humorem i vážností svědectví o nepředstavitelně náročné práci s lidmi v mezních situacích. Co dělat, když se na příjmu potkají členové znepřátelených týmů nebo si někdo v nemocnici odloží dítě kvůli představení v opeře?

Zuzana Zimmermann: Řetízek slz

Anna Langová, padesátiletá Němka, při návštěvě banky zjistí, že jí přišly na účet čtyři tisíce euro. Peníze poukázal jakýsi Abu Usama, kterého nezná, takže neví, zda jí peníze patří. Druhý den je pozvaná na policii, kde se dozví, že Abu Usama je, respektive byl, její syn Richard, který konvertoval k islámu a v Istanbulu spáchal sebevražedný atentát. Anna je zdrcená, nic nechápe a ve snaze dobrat se pochopení líčí komisaři Krollovi Richardův život.

Daniel Anýž: Jdu s hlavou vztyčenou. Příběh Milady Horáková

Slavná slova Milady Horákové, napsaná v posledním dopisu adresovaném svým nejbližším, jsou titulem knihy věnované neobyčejnému životu rodiny české právničky a političky zavražděné komunistickým režimem v roce 1950. Čtivá a napínavá kniha vychází k 70. výročí komunistické vraždy Milady Horákové. Čtenářům se poprvé předkládá ucelený příběh celé její rodiny – statečných lidí, kteří krutě zaplatili za to, že se odmítali smířit se zlem a nesvobodou. To platí o Miladě Horákové, jejím manželovi Bohuslavu Horákovi i jejich dceři Janě Kánské, která se kvůli dvěma totalitním režimům musela obejít bez rodičů. Skutečný domov našla až jako dospělá žena v USA.

Veronika Doskočilová: Přítel z domova

Neobyčejný příběh, jehož hlavními hrdiny jsou dva svérázní, naprosto odlišní staříci George a Paul, kteří se na konci své životní pouti potkali a spřátelili v domově seniorů. Stále otrávený, pesimistický George vnímá pobyt v domově jako své největší zklamání a prohru. V době, kdy už od života opravdu nic nečeká, nemůže pochopit věčně dobře naladěného Paula, jehož osud, spojený i s předválečným Československem, byl až dosud pro všechny v domově velkou neznámou. Šokující a zároveň dojemné poznávání Paulovy minulosti zcela nečekaně mění poslední etapu Georgeova života…

Hendrik Groen: Tajný deník Hendrika Groena. Malé překvapení

Poklidný život dvou nizozemských důchodců, kteří se každý pátek scházejí na šachy, něco dobrého k jídlu a hlavně k pití, vykolejí docela malá holčička. Unesené miminko v kočárku, které Evert jednoho dne přiveze k Hendrikovi na návštěvu. Rychle si uvědomí, že je třeba dítě okamžitě vrátit. Pátrání však už běží na plné obrátky a nenápadná akce je tedy vyloučena...

Alex Lake: Kate musí zemřít

Kate se vrátí z dovolené a dozvídá se, že v jejím rodném městě řádí sériový vrah - a všechny jeho oběti vypadají jako ona. Nejspíš je to náhoda. Ale co když ne? Začíná být přesvědčená, že ji někdo pozoruje, nebo dokonce pronásleduje. Je snad na řadě? A mohl by být narušeným vrahem její mírumilovný bývalý přítel? Nebo je pravda mnohem děsivější?

Matthew Dicks: Dvacet jedna pravd o lásce

Knihkupec Dan Mayrock je sympatický neurotik sžíraný mnoha vnitřními nejistotami. Na radu psychologa si svůj svět začal organizovat do seznamů, a tak životem prochází s tužkou v ruce a neustále si všechno katalogizuje: svoje obavy, že ho jeho skvělá žena Jill přestane mít ráda, hrůzu z toho, že selže coby živitel rodiny, tajnou paniku, kterou ho plní jeho bigotní zaměstnankyně, i naprosto pitomé dotazy zákazníků. Už po pár stránkách se z pečlivě organizovaných sloupečků začne formovat šíleně vtipný i dojemný příběh nejroztomilejšího knihkupce pod sluncem, který se v honbě za záchranou rodiny nezdráhá vykřesat v sobě značně sebedestruktivní sklony.

Michaela Klevisová: Drak spí

V zapadlé jihočeské vesničce se před čtrnácti lety odehrálo něco, o čem Eliščina matka už nikdy nechtěla mluvit. Dospělá Eliška se teď vrací, aby dávné události pochopila. Po jejím příjezdu však zmizí mladá žena a další je zavražděna. Spojitost zločinu se starým nevyřešeným případem nakonec přivede na scénu Josefa Bergmana. A kriminalista během pátrání po vrahovi zjišťuje, že místní před ním tají temnou minulost i vlastní skříně plné kostlivců.

Aurélie Valognes: Když má štěstí kliku

Jeanovi je šest let a matka ho ze dne na den nechá u jeho babičky. Na léto. Napořád. Vůbec to nečekal. Babička taky ne. Vycházet s babi Lucette není zrovna snadné, má však velké a něžné srdce. Až dosud si žila mírumilovně po svém, chodila na hřbitov a vášnivě pletla. Věčně upovídaný Jean je pro ni jako závan čerstvého vzduchu. Oba dva na své životní pouti právě zdolávají docela jinou etapu - ona už všechno viděla, on se všemu diví.

Joanna Schaffhausen: Jedna velká lež

Když agent FBI Reed Markham odhalí nové skutečnosti o čtyřicet let staré vraždě své matky, otřese to základy všeho, co věděl o svém původu i adoptivní rodině. Jediný, komu může věřit, je suspendovaná policistka Ellery Hathawayová. Společně se pouští do pátrání po vrahovi, který se celou dobu skrývá všem na očích. A rozhodně se teď nehodlá vzdát.

Carmen Korn: Dcery jedné doby

Příběh čtyř přítelkyň narozených kolem roku 1900 a žijících v Hamburku je bohatou rodinnou ságou odvíjející se na pozadí dvou světových válek a tragických německých dějin 20. století. Pomáhat na svět nové - mírumilovné - generaci je cílem Henny Godhusenové, která se zjara 1919 začíná na hamburské ženské klinice Finkenau školit na porodní asistentku. Je jí právě devatenáct, má však už za sebou světovou válku. Nyní je konečně mír a Henny pociťuje velkou touhu po životě. Její osudy se prolínají s osudy tří žen: její rebelantské kamarádky z dětství a kolegyně Käthe, Idy, dcery ze zámožné rodiny, a mladé učitelky Liny. A my můžeme s napětím sledovat, jak se tyto rozdílné ženy vyrovnávají s ne vždy snadným osobním životem, nástupem nacismu, zvraty světové politiky a nakonec i druhou světovou válkou.

Ragnar Jónasson: Komunita

Třicetiletá Una potřebuje v životě změnu, a tak se nechá zaměstnat jako učitelka ve vesničce Skálar v severovýchodním cípu Islandu. Ihned po příjezdu však začne svůj báječný nápad přehodnocovat, protože se tu necítí ani trochu vítaná. Místní komunita čítající deset obyvatel je velmi uzavřená a bedlivě si střeží veškerá svá tajemství...

Hannah Beckerman: Kéž bych ti to dokázala říct

Třicet let spolu nepromluvily. Stačila jedna tragická noc v dětství, která Jess a Lily navždy změnila život. Jedna je svobodná matka, která se každý měsíc bojí, aby vyšla s penězi. Druhá má život jako vystřižený z časopisu. Zdánlivě spolu nemají nic společného. Nebude však trvat dlouho, a život se jim znovu obrátí naruby. Jejich matka náhle onemocní a zbývá jí jen pár měsíců života.

Patricia Gibney: Stará tajemství

Inspektorka Lottie Parkerová řeší další temný případ: Když policie najde starší ženu, zavražděnou v domě své dcery, vyšetřování připadne inspektorce a jejímu parťákovi detektivu Boydovi. Jakmile zjistí, že dcera oběti se pohřešuje, začnou se obávat o bezpečí celé rodiny. Pak kdosi zapálí nedaleký dům. Počet obětí roste a Lottie a její tým začínají rozplétat pavučinu tajností a lží, které zasáhnou i její rodinu...

Alvydas Šlepikas: Jmenuji se Maryte

Nedospělá protagonistka příběhu, který začíná roku 1946 v dnešní kaliningradské oblasti, se nejmenuje Maryte, ale Renata. Je to Němka, neboli z pohledu vítězných sovětských vojáků "fašistka", a vydávat se za Litevku je pro ni kamufláž nezbytná k přežití. Novela je inspirována poválečným fenoménem bezprizorných "vlčích dětí" a svému autorovi vynesla několik světových literárních ocenění.

Jiří Kratochvil: Liška v dámu

Román z padesátých let, kdy režim nemilosrdně drtil lidské životy a dusil svobodu. Jedna linka vyprávění začíná v Pavlovově institutu, kde se podaří obdařit liščí mládě rozumem a potom proměnit v lidskou bytost. Samozřejmě že přenádhernou a samozřejmě že pověřenou tajným úkolem. Druhá linka se odehrává v Brně, kde je mladý inteligentní dělník zpracováván pro služby v StB. Liščí krasavice, vycvičená k diverzním akcím všeho druhu, ovšem netuší, že existuje něco jako láska a cit. A to podcenili i soudruzi školitelé. Proto se stáváme svědky vášnivého příběhu, v němž se liška Sylva do dělníka Pavla zamiluje...

Maggie Brookes: Vězňova žena

Román podle skutečného příběhu moravské dívky, která skončila v zajateckém táboře. Za podzimních nocí roku 1944 prchá moravským venkovem nesourodá dvojice: britský voják Bill a venkovská dívka Izabela. Zamilovali se do sebe při práci na statku, tajně se vzali a chtějí se dostat do bezpečí. Izzy s vlasy nakrátko a v mužských šatech působí tak věrohodně, že když je nacisté polapí, pošlou oba do vojenského zajateckého tábora. Dokážou novomanželé své tajemství zachovat až do konce války? A odkud jim vlastně hrozí největší riziko?

Ema Labudová: Tapetář

Vypravěčem příběhu je dvacetiletý Irving, jenž se otřesen vrací z pohřbu rodičů v rodném městečku, odkud byl nucen za dramatických okolností odejít před pár lety. Na povrch vyplouvají četná tajemství, lidská nenávist a nedostatek tolerance, přesto je závěr spíše smířlivý.

Jakub Nabi: Moga

Autor jako malé dítě musel po útoku irácké armády na Kurdy utéci a žít několik let v uprchlickém táboře v sousedním Íránu. Po návratu do Kurdistánu otec na následky mrtvice ochrnul a starost o osmičlennou rodinu zůstala na mamince. Jakub odmala musel mamince pomáhat vydělávat peníze. Se svým oslíkem rozvážel vodu, prodával zeleninu, při studiích pracoval v restauraci, po studiích jako ošetřovatel v nemocnici. Už v Kurdistánu musel bojovat s místními předsudky. Chtěl studovat medicínu, ale rodiče neměli peníze na studia, nakonec se dostal pouze na dvouletou ošetřovatelskou školu. S takovým osudem se nechtěl smířit, tak se vydal na cestu do Evropy. Avšak ani tam to nebylo jednoduché. Musel se sžít se zcela jinou kulturou, jinými zvyky, jinými hodnotami a úplně jinou tradicí.

Sylva Fischerová: Tisíce plošin

Čtrnáct povídek, se vrací převážně do doby komunismu. Texty nezapřou jistou autobiografičnost. Už úvodní povídka Moruše překypuje ambivalencí: evokuje šťastné dětství orámované nejprve dvorkem na hraní, důlkem na kuličky a nádhernou moruší, aby posléze strom ustoupil plynovodu, dvůr se napůl rozbořil a do Československa vpadla vojska Varšavské smlouvy.

Miriam Thun-Hohenstein: Tajemství osudu

Spletité pátrání po osudech rodinných příslušníků rodu Thun-Hohensteinů. Autorka začíná vyprávění svým dědečkem, odsouzeným k trestu smrti, a pokračuje až do současnosti.