Paolo Cognetti: Vlčí štěstí

Neúspěšný spisovatel Fausto opouští po rozchodu s dlouholetou partnerkou Milán a nachází útočiště v horské vesnici Fontana Fredda. Nečekaně získá místo kuchaře v malé restauraci oblíbené u horalů, vedené srdečnou Babette. I ona před lety utekla z města a vnesla do vesnice trochu přívětivosti. Kromě ní se Fausto spřátelí se svérázným rolbařem Santorsem a sblíží se s mladou servírkou Silvií. Na konci lyžařské sezóny však restaurace zavře a každý z hrdinů bude muset zjistit, jestli na něj štěstí skutečně čeká ve Fontaně Freddě.

 

David Diop: V noci je každá krev černá

Alfa Ndiaye a Mademba Diop jsou jedni z mnoha senegalských střelců bojujících pod francouzskou vlajkou v zákopech první světové války. Jsou nejlepší přátelé, znají se od dětství. Jednoho dne však Mademba zemře Alfovi v náruči. V tu chvíli se v Alfovi něco zlomí a s mačetou v ruce se vydá do své osobní války...

 

Alena Vachtová: Z Madridu do oblak

Magdalena se v 60. letech minulého století narodila v Československu, Gabriel na druhé straně zeměkoule v Argentině. Zatímco on v době diktátorského režimu hledal útěchu ve hře na klavír, ona za socialismu snila o světě bez překážek a nesmyslných omezení. Jejich cesty se v současnosti protnou ve španělském Madridu, kam dorazí v době, kdy už za sebou oba mají několik vztahů a touží po bezstarostném románku. Zdánlivě dokonalý víkend ale nedopadne podle Magdaleniných představ a Gabriel si k ní musí opět najít cestu...

 

Rudolf Havlík: Zítra je taky den

Autor v románu popisuje své zážitky z podnikání a cestování v Asii, kde mají lidé úplně jinou mentalitu. Často si uvědomoval, že v místních fabrikách jsou zaměstnanci považováni za občany té nejspodnější kategorie a že výroba zboží se děje v naprosto nevyhovujících podmínkách. Kromě toho hlavní hrdina zažije i havárii letadla, těžkou dopravní nehodu, uštknutí hadem, nedobrovolný pobyt ve vězení či pokus o lynčování.

 

Jane Harper: Ztracený v pustině

Nathan, nejstarší z bratrů Brightových, dobře ví, jak tvrdý je život v nekonečném australském vnitrozemí. Osamělost tam znamená smrt. Ví to, protože po neshodách s příbuznými opustil rodinnou farmu a protlouká se životem sám, na rozdíl od bratra Camerona. Ten úspěšně vede rodinný ranč, má milující manželku a dvě rozkošné dcerky. Proto Nathan nedokáže uvěřit zprávě, že Cameronovo tělo bylo nalezeno v pustině, a navíc se zdá, že se vydal vstříc smrti dobrovolně. Nathan se tedy vydává zpět na rodinnou farmu a nezbývá mu, než se ponořit do minulosti a prozkoumat stará rodinná tajemství...

 

Daneil Petr: Odečítání pohybu souřadnic

Mickey Watts žije a pracuje v Praze už více než deset let. Zlom v jeho životě přijde, když ho na slezském venkově potká zvláštní zážitek. Zneklidněný se vrátí do Prahy a brzy začne pociťovat fyzické i psychické změny. Rozhodne se navštívit své rodiče v americkém Maine, aby odhalil temné záležitosti, ležící pod nefunkčními rodinnými vztahy.

 

Halldóra Thoroddsen: Dvojité sklo

City, které spojujeme převážně s mladými lidmi, se nevyhýbají ani seniorům. Toto je love story a intimní sonda do života stále vitální, skoro osmdesátileté ženy, která ztratila manžela a postupně přichází i o další blízké. Přesto dychtí po životě, a když se objeví šarmantní Sverrir, zamiluje se. Zároveň ji někde uvnitř hlodá pochybnost a obava. Má se i v tak pokročilém věku oddat nečekanému citu?

 

Otilie K. Grezlová: Za pohnutými osudy východního Krušnohoří

Toulání po Krušných horách začíná v Oseku a pokračuje dál přes zajímavá města, místa spjatá s důležitými historickými událostmi a přírodní krásy a končí ve Ždírnici.

 

Tatiana Tiuleac: Skleněná zahrada

Osamělá starší žena adoptuje dívku z dětského domova, které říkají Lastočka. Ta pak objevuje mnohonárodnostní Kišiněv, kde vyrůstá mezi ruskou, moldavskou, ukrajinskou a židovskou kulturou. Příběh se navíc odehrává v turbulentní době 80. a 90. let, kdy dochází ke změnám politických systémů i hranic. Na pozadí románu tak čteme historická traumata Moldávie, Lastočku však trápí úplně jiné otázky: Zdali si ji macecha k sobě vzala jen jako levnou pracovní sílu, nebo kdo jsou její praví rodiče.

 

Domenoci Starnone: Střepy na via Gemito

Autobiografická rodinná kronika jednoho z nejvýznamnějších současných italských spisovatelů ukazuje dětství ve stínu autoritativního a zahořklého otce. Ožívá zde jedinečný genius loci italské Neapole druhé poloviny minulého století. Složité vztahy, nenaplněné ambice, prokletí průměrnosti, žárlivost - to vše v sugestivním vyprávění, z něhož dýchá syrovost života.

 

Karolína Fílová: Přístav

Člověk nemůže být stále tím, kým byl před lety. A má vůbec smysl zkoušet se vracet k tomu, kým jsme bývali? Ve věčné blaženosti nemyslí na to, jaký byl jejich život v době, kdy byly ještě lidmi. Jen Gabriel a Helena úplně zapomenout nedokázali. Vzdávají se proto věčnosti a vracejí se do svého životního příběhu, aby prozkoumali jeho zlomové okamžiky a znovu a jinak mu zkusili porozumět.

 

Francesca Melandri: Eva spí

Úspěšný a oceňovaný román italské spisovatelky, odehrávající se v pohraničních oblastech severní Itálie a Rakouska, je příběhem o rodině, odpuštění, konfliktu a hledání pravdy. Zatímco Eva spí, dostane balíček, který její matka pošle zpět odesílateli a změní jí tak život. Eva nasedá na vlak a doufá, že v Kalábrii, více než tisíc kilometrů na jih od Horní Adiže, kde žije, se jí podaří vyjasnit otevřené otázky jejího dětství. Zároveň se vydáváme i na cestu časem a sledujeme osudy Eviny rodiny, počínaje okamžikem, kdy někdejší rakouské Jižní Tyrolsko po první světové válce připadlo Itálii.

 

Amy Meyerson: Helenin diamant

Millerovi mají k dokonalé rodince daleko. Odcizené sourozence Beck, Ashley a Jakea svede dohromady až smrt jejich výstřední babičky Helen a neuvěřitelné dědictví z její pozůstalosti - 137karátový Florentský diamant, který se před stoletím ztratil z Rakouského císařství. Zatímco Millerovi hledají odpověď na otázku, jak se jeden z nejhledanějších diamantů světa dostal do Heleniny ložnice, odhalují pravdu tragičtější, než si kdy dokázali představit, pravdu, která jejich rodinu navždy změní.

 

Elizabeth Berg: Noc zázraků

Lucille je paní v letech, ale díky povzbuzování svého přítele Arthura si otevřela školu pečení. Stala se tak oblíbenou, že si musí najít asistentku a vybere si Iris. Ta potřebuje při práci zapomenout na věci, kterých v životě tolik lituje. Později se Lucille začne starat o malého Lincolna - syna z rodiny, kterou zasáhla tragédie. Jeho rodiče však nejsou jedinými obyvateli Masonu, kteří čelí nejisté budoucnosti. V těžkých časech se ale dokážou semknout a najít sílu skutečné sounáležitosti.

Nathacha Appanah: Poslední bratr

Černovlasý a snědý Rádž se narodil na Mauriciu, David je blonďatý židovský chlapec z Prahy. Setkají se na ostrově Mauricius, kam v roce 1940 připlula loď Atlantic se zhruba 1500 židovskými utečenci ze střední Evropy, z nichž několik stovek pocházelo z bývalé ho Československa. Britské úřady jim nepovolily zůstat v Palestině, ale zřídily pro ně internační tábor ve starém vězení na Mauriciu. Docházelo tam k násilí a bezpráví, na které by se rádo zapomnělo. Zapomenout se pokusil i Rádž, ale jako sedmdesátník k sobě vzpomínku na svého posledního bratra, na Davida, pustí zpět.

 

Laura Dave: Jeho poslední slova

Než Owen Michaels zmizí, zanechá své ženě Hannah vzkaz: Ochraň ji. Hannah ví, že měl na mysli svou dospívající dceru Bailey, která v dětství tragicky přišla o matku. A která nechce mít s novou manželkou svého otce nic společného. Hannah brzy pochopí, že její manžel není tím, za koho se vydával. A že Bailey je možná klíčem k odhalení Owenovy pravé identity. Hannah s Bailey se vydávají na cestu za pravdou. Když však začnou skládat dohromady střípky Owenovy minulosti, brzy si uvědomí, že jejich životy už nikdy nebudou jako dřív...

 

Sigrídur Hagalín Bjornsdóttir: Ohně. Láska a jiné katastrofy

Poloostrovem Reykjanes cloumají zemětřesení a probouzejí k životu osm staletí dřímající sopky. Nikdo je nezná tak dobře jako vulkanoložka Anna Arnardóttir, která si musí poradit s vůbec nejtěžším úkolem své dosavadní kariéry. Mezitím však ztrácí kontrolu nad svým na pohled krásným a dokonalým životem. Podaří se jí odvrátit tragédie, k nimž se nepochybně schyluje?

 

Kristin Hannah: Děvčata z Firefly Lane

Píše se rok 1974 a čtrnáctiletá Kate se už smířila s tím, že ve škole patří mezi vyvrhele a musí se obejít bez přátel. To se však rázem změní, když se naproti přes ulici přistěhuje Tully, „nejúžasnější holka na světě“. Obě se cítí osamělé, přestože každá jinak, společné tajemství je ale sblíží a brzy mezi nimi vznikne přátelství na celý život.

 

Pavel Švec: Akce Kvilda

Pohnuté osudy policisty Jaroslava Maršíka, který na sklonku čtyřicátých let minulého století převáděl uprchlíky přes přísně střeženou hranici do Bavorska. Když ho přišla zatknout státní bezpečnost, podařilo se mu utéct a deset let se pak skrýval v jediné místnosti.

 

Amanda Geard: Návrat na panství

V roce 1940 dojde na panství Blackwater Hall k záhadnému zmizení lady Charlotte. Ve stejnou dobu obdrží její švagrová ve svém londýnském bytě dopis vypovídající o tajemství, které musí zůstat ukryto. V současnosti přiměje série osobních neúspěchů bývalou reportérku Ellie k návratu do rodné vísky, kde vybledlý dopis najde. Pochopí, že může být klíčem nejen k Charlottinu dávnému zmizení.

 

Miroslav Nevrlý: Zašlá chuť morušek

Kniha je vzpomínkou na mládí strávené v divokém kraji Krkonoš. Odráží autorův niterný vztah k těmto horám, na které vzpomíná tak, jak je poznal v dobách svého mládí jako mimořádně půvabný kout, plný vznešenosti, pohody a harmonie. Cestovní zpráva čarodějova učně - autorova prvotina - je pak záznamem putování po východním a jižním Slovensku s Marcelem Safírem. Jemu je věnován i poslední text knihy: Marcel Safír - člověk odsouzený k životu.

 

Elena Bellmar: Odplata za chamtivost

Po úspěšném vyřešení svého prvního případu na Mallorce se chce vyšetřovatel Toni Morales konečně pustit do nevyřešené vraždy svého nevlastního bratra. Události však nabírají rychlý spád. V hotelu je během rekonstrukce nalezeno zazděné tělo ženy a na jiném místě za podivných okolností umírá majitel bytu. Toni Morales se navíc obává, že se v jeho týmu objevuje někdo, komu nemůže důvěřovat. A možná má právě tento člověk něco společného se smrtí jeho nevlastního bratra...

Alexander Nick: Nikdy není pozdě

Čtyři lidé hledají lásku, ale první okouzlení občas bývá hodně bezhlavé. Když se všichni setkávají na dovolené ve Španělsku, na povrchu se začnou objevovat trhliny. Proč se jejich cesty zkřížily a čeká je díky tomu štěstí, nebo jen zlomená srdce?