Sarah A. Denzil: Tiché dítě

Šestiletý Aiden zmizel při povodni. Jeho tělo se nenašlo a Emma se musela smířit s tím, že svého syna už nikdy neuvidí. O deset let později je připravena založit rodinu s novým partnerem. Aiden se však zjeví jako přízrak z minulosti a zranění na jeho těle vypovídají o tragickém příběhu, který nikdo neuslyší. Chlapec totiž nemluví. Jeho mlčení je pro matku daleko trýznivější, než kdyby se konečně dozvěděla, kdo jejího syna unesl.

 

Jaroslava Černá: Záhada černolických vražd

Píše se rok 1645 a z bojů ve Francii se vrací vysloužilý voják Martin. Než navštíví rodiče, zastaví se u sestry Johanky, která nevinnou dobrou radou změní nejen jeho život, ale i život celé rodiny. Nečekaný návrat syna se tak stává začátkem tragických událostí, jež vrcholí Johančinou smrtí. Hlavním podezřelým z vraždy je její manžel Viktorín. Vyšetřovatel Borek začíná o hlavním podezřelém pochybovat a rozhodne se vypátrat všechny okolnosti, které k tragickým událostem vedly...

 

Harriet Tyce: Všechny tvoje lži

Sadie je po rozpadu manželství odhodlaná začít se svou dcerou znovu. Nová čtvrť, nová práce, nová škola. Jenže nic nejde podle plánu. Její dcera mezi nové spolužáky nezapadne a sama Sadie mezi ostatní matky taky ne. Jako by tady nebyly vítané. Nakonec se zoufalé Sadie přece jenom podaří spřátelit s neoficiální vůdkyní zdejších matek. Bohužel netuší, že ačkoliv jsou její přátelé nablízku, nepřátelé jsou ještě blíž...

 

Wilbur Smith – Corban Addison: Volání havrana

Když se Mungo, syn bohatého majitele plantáže, vrátí ze studií domů, čeká ho nemilé překvapení. Rodina je na mizině a láska z dětství Camilla se provdala za nenáviděného Chestera, který se k ní navíc chová velmi zle. Mungo je zaslepen touhou po pomstě, ale musí se rozhodnout, kam až je ochoten zajít, aby si vzal zpátky vše, co mu patří...

 

Anita Abriel: Světlo po válce

Román o síle lásky a přátelství, inspirovaný skutečným osudem autorčiny matky, která si během druhé světové války zachránila život, když vyskočila z vlaku mířícího do Osvětimi.

 

Emanuela Valentini: Zaříkávačky

Lékařka Sara se po letech vrací do rodné vesnice v srdci Apenin, kde žije její babička a kde se setkává nejen s kamarády z dětství, ale také se vzpomínkami. Když zmizí jedenáctiletá Rebecca, poslední zaříkávačka, se kterou se Sara krátce předtím setkala, lékařka po ní začne umanutě pátrat a přitom odkrývá sérii záhadných zmizení několika místních dívek. Sara si nehraje na detektiva z nudy či pro zábavu, je poháněna nutkavou vnitřní potřebou vykoupení. A záhy zjišťuje, že není jediná, kdo něco skrývá a kdo žije v zajetí minulosti.

 

Elizabeth Lowell: Zrádné vody

Kate se po patnácti letech vrací domů, na místo, kde ztratila oba rodiče. Její důvody k návratu jsou prosté, musí zabránit krachu rodinné firmy, která se specializuje na vyzvedávání pokladů z mořského dna. Na pomoc Kate přispěchá Cameron Holden, kterého poslali prošetřit aktuální vývoj. To, co společně s Kate odhalí, je může stát život a bude záležet nejen na nich, ale i na obrovské dávce štěstí, aby z toho vyvázli živí.

 

Jerpme Louby: Útočiště

Sandrine nikdy nepoznala svou babičku. Proto je pro ni velkým překvapením, když ji jednoho dne vyhledá venkovský advokát s dopisem od staré ženy. Hlavní hrdinka dlouho váhá, nakonec se však vydává na cestu najít i svou minulost prostřednictvím babiččina života.

 

Ondřej Štindl: Až se ti zatočí hlava

Česko, leden 2018. Miloš Zeman byl podruhé zvolen prezidentem, občané si vylévají srdce na sociálních sítích a v redakci nejmenovaného deníku nedobrovolně končí vyhořelý komentátor Johan Souček. Antihrdinou lomcují bezmoc, vztek a strach, a když si pod svým článkem na webu přečte výsměšný komentář, udělá nesmyslné, zoufalé rozhodnutí. Začíná temně groteskní příběh, v němž o sebe křísnou dva muži z opačných táborů.

 

Jan Novák: Kundera

Ve čtyřech oddílech představuje autor "český život" Milana Kundery: popisuje prostředí, z něhož slavný spisovatel a básník pocházel, literární začátky v 50. letech 20. století, cestu k literární slávě v 60. letech i životní etapu v době normalizace, kdy Kundera ztratil možnost publikovat. Jedná se o osobní výklad Kunderova života, kdy autor vycházel z archivních pramenů, osobních svědectví a rozhovorů, ve velké míře také z Kunderových publikovaných textů.

 

KC. Dyer: Cesta za tebou za 80 dní

Romy pracuje v knihkupectví svého strýce. Když se v obchodě zjeví nový domácí s potměšilým synovcem, Romyin poklidný život se začne hroutit. Vyhnout se výpovědi znamená přistoupit na trojnásobné nájemné, a to si strýc nemůže dovolit. Jediné řešení je, že Romy získá dobře placenou práci. Uchází se o místo v exkluzivní cestovní kanceláři, která organizuje zájezdy na základě literárních příběhů. Romy připadne úkol připravit itinerář výpravy podle verneovky Cesta kolem světa za 80 dní. Cestu musí osobně absolvovat podle původní trasy a nesmí použít letadla. Pokud to zvládne, čeká ji pohádková odměna a stálé zaměstnání.

 

Catherine Miller: 99 dní s tebou

Emma a Nathan by už nemohli být rozdílnější. Když se ale potkají v nemocniční čekárně, jsou oba vyděšení a sami. Emmin život je tichý. Pracuje v knihovně. Stará se o hendikepovanou matku. Nikdy ji nikdo nepolíbil, nikdy nebyla v zahraničí, nikdy neochutnala šampaňské. Opravdový život na ni čeká jen mezi zažloutlými stránkami milovaných knih. Nathan tráví dny kilometry nad zemí jako instruktor sky divingu, miluje adrenalin a žije naplno. Nikdy se ale nezamiloval, nenosil tlusté pohodlné ponožky, nikdy se o nic nestaral. Když je osud spojí, zamilují se do sebe i navzdory tomu, že se možná brzy budou muset zase rozloučit. Slíbí si proto, že nepromarní ani hodinu společného času.

 

Edgar Dutka: Letní valčíky

Kriminálka odehrávající se v sedmdesátých letech minulého století. Znásilnění se rychle rozvine v pěkně zamotaný případ, když si hledaný násilník najde úkryt v domě muže, který by se velice rád zbavil své partnerky...

 

Oldřišk Ciprová: Bláznivý život na volné noze

Olivie Plachá je autorkou dvou knižních bestsellerů a před rokem stála před zdánlivě lehkým úkolem - napsat třetí, neméně úspěšnou knihu. Kvůli tomu se Olivie se zbrklostí sobě vlastní zbavila prosperujícího zaměstnání a odešla na volnou nohu. Že se přitom zbavila i stálého příjmu, životního řádu, který právě ona tak nutně potřebuje, a nutnosti o sebe pečovat, jí došlo příliš pozdě - právě ve chvíli, kdy se ji rozhodl opustit manžel. Ovšem inspirace už skoro rok nepřichází, milenec vykazuje menší dospělost než Oliviin jedenáctiletý syn a kamarádka s milostnými problémy umí nabídnout maximálně rameno na vyplakání. Olivii dochází, že se musí něco změnit nebo se utopí v slzách a alkoholu. A že začít bude muset především u sebe.

 

Alcante – Bollée – Rodier: Bomba

Komiksový příběh nejničivější zbraně, která kdy vznikla.

 

Hana Hindráková: Bouře nad savanou

Novinářka Nora se při záchraně keňského chlapce dostane na stopu vraždící sekty Mungiki. Její činnost nezůstane bez povšimnutí a Nora brzy nachází výhružné vzkazy. Spolu s kolegou Paolem se přesto vydává neohroženě po stopách keňských zločinců a riskuje vše pro ty, o nichž netuší, jestli jsou ještě naživu.

 

Viktorie Hlaváčková: Hory a nekonečno

Autorka popisuje svou pěší sedmiměsíční cestu přes Kavkaz od Černého moře v Gruzii ke Kaspickému moři v Azérbájdžánu. Kniha je plná veselých i napínavých příběhů a rozhovorů s místními obyvateli, doplněných pozorováním toho, jak se při osamělém čase v horách proměňuje poutníkovo vnímání věcí a životních hodnot.

 

Amy Harmon: Vítr to ví

Historická romance s fantastickými i politickými prvky vypráví příběh Anne, která se náhle přemožena vzpomínkami na svého dedečka ocitne v Irsku počátku 20. let 20. století. Anne Galagherová vyrůstala v okouzlení z otcových příběhů. Nyní se vrací se zlomeným srdcem do rodného Irska, aby rozprášila otcův popel. Jenže najednou je všechno jinak a ona se probouzí... na stejném místě, ale jindy. Irsko v roce 1921 je nebezpečné místo. V dozvucích války se rodí poslední bitva za nezávislost a lidské životy jsou zase jednou v ohrožení. Najde Anne cestu zpět? A hlavně: Jak se vyrovná se skutečností, že konečně nalezla lásku, v kterou už ani nedoufala?

 

Pavel Novotný: Zápisky z garsonky

Básnický soubor, v němž se autor, liberecký básník, germanista a překladatel Pavel Novotný, pokouší v několika poetických kapitolách zachytit drobné, mnohdy ale klíčové životní epizody.

 

Jan Bauer: Bratrstvo růžového kříže

Román z autorovy série rudolfínských detektivek líčí případ tajemného heretického bratrstva. Prahu na sklonku 16. století vyděsí letáky záhadného Bratrstva růžového kříže, které se přes noc objevují na vratech kostelů. Slibují příchod dne osvícení a rozdrcení ďábla nevědomosti. Jezuita Augustin Brecht z nich však vyčte i útok na svůj řád a obrací se na zemský soud, aby původce letáku vypátral a potrestal. Pátráním je pověřen soudní písař Lukáš Trobl z Květnice, který má však ze svého úkolu pramalou radost. Nikdo totiž, dokonce ani vždy dobře informovaný dvorní lékař Michael Maier, o přítomnosti bratrstva v Praze nic neví. Jenže brzy začne ve městě někdo vraždit a u svých obětí zanechává vzkaz s růžovým křížem a písmeny R a K. Znamená to snad, že jsou tajemní bratři pachatelé těchto strašlivých zločinů? Lukášovi se to nezdá, spíše mu připadá, jako by si někdo vyřizoval účty a využíval lidské důvěřivosti. Ale jak má zjistit pravdu?

 

Jan Novák – Jaromír 99: Čáslavská

Komiksové zpracování příběhu výjimečné ženy Věry Čáslavské zavede čtenáře do hlavního města Mexika i do léčebny v Bohnicích, na mistrovství světa i do vyšetřoven Státní bezpečnosti. Tragédií Věry Čáslavské bylo, že milovala výjimečné muže: svého prvního trenéra Vladimíra Proroka i armádního důstojníka Josefa Odložila, který byl sám držitelem stříbrné medaile z Tokia. První však byl ženatý a druhý se nikdy nevyrovnal se závratnou kariérou své ženy. Po sovětské invazi v roce 1968 odmítla Věra Čáslavská odvolat podpis pod provoláním „2000 slov“ a jako držitelka sedmi zlatých olympijských medailí raději šla uklízet činžáky...

 

Blanka Solařová – Calibaba: Šílená Češka v Dubaji

Vtipné zážitky a postřehy mladé Češky, která v Dubaji pracuje jako učitelka. Jako učitelka třetí třídy zažívá nečekané momenty s dětmi pocházejícími mnohdy z nejbohatších vrstev arabské společnosti, ale naráží i na jiné aspekty „běžného“ života ve Spojených arabských emirátech. Často je jedinou možností, jak se s nimi vyrovnat, nadhled a schopnost nazvat věci pravými jmény...

 

Jenny Gladwell: Strom splněných přání

Úspěšná novinářka Jane se právě rozešla s přítelem. Nyní se blíží Vánoce, a Jane zůstává opuštěná. Její šéfka ji vyšle do Norska udělat reportáž o vánočním stromku, který každoročně posílají z Norska do Anglie jako poděkování za azyl norskému králi během války. Jane nechápe, proč má dělat druhořadou reportáž o kácení stromu. Přesto odjíždí do Norska, kde ji čeká luxusní ubytování a skvělé jídlo. Místo psaní nudné reportáže tu ale objeví dávnou milostnou korespondenci z válečných let a začne tak skládat vzrušující příběh plný lásky a naděje. A novou naději nalézá také sama Jane...

 

Leila Slimani: Země těch druhých

V roce 1944 se Mathilda, mladá Alsasanka, zamiluje do Maročana Amina a po válce se s ním odstěhuje do Maroka, do posádkového města, kde žijí kolonisté z různých zemí, především z Francie. Amin se snaží zúrodnit kamenité pozemky zděděné po otci, ale Mathildu v nové vlasti záhy začne dusit přísná mravnostní atmosféra. Se dvěma dětmi tráví osamělé dny na statku a trápí ji jak nedostatek peněz, tak nedůvěra, kterou jakožto cizinka vzbuzuje. Deset let žije v zemi pod francouzským protektorátem, v zemi, kde nezadržitelně stoupá napětí a množí se násilnosti, dokud Maroko nevyhlásí nezávislost na Francii. Žije v „zemi těch druhých“. A především ženy, které žijí v zemi mužů a musí neustále bojovat za svá práva.

 

Ray Lambert – Jim DeFelice: Každý z nás byl hrdinou

Autor byl jako třiadvacetiletý armádní medik v první vlně při vylodění spojenců v Normandii. V knize pamětí vzpomíná na tuto významnou etapu 2. světové války a popisuje, co se dělo během těch ohromujících a zoufalých hodin na pláži Omaha, ale také odvahu a udatnost vojáků.

 

Greer Macalister: Žena číslo 99

Když bohatí rodiče Charlotte Smithové umístí její milovanou sestru Phoebe do nechvalně proslulého Goldengrove - ústavu pro choromyslné - Charlotte ví, že je za tím víc než sestřino domnělé šílenství. Riskuje všechno a nechá se do ústavu zapsat spolu se sestrou - vzdá se své skutečné totožnosti privilegované mladé dámy sanfranciské společnosti a stane se bezejmennou pacientkou - ženou 99. Čím déle v nemocnici zůstává, tím více si uvědomuje, že mnohé z místních pacientek nejsou šílené, ale pouze někomu nevyhovovaly. Charlotte se pídí po pravdě a hrozí odhalit tajemství, za jejichž uchování by jistí velmi mocní lidé udělali cokoliv.

 

Robert Bryndza: Ne tak úplně soukromé e-maily Coco Pinchradové

Pomocí mailových zpráv a s humorným nadhledem vyprávěný příběh ženy, kterou život donutil po čtyřicítce začínat úplně znovu.

 

Vladimír Kroc – Eliška Krausová: Letenka do neznáma

Fascinující příběh Elišky Krausové-Chaves, sestry spisovatele Ivana Krause, politologa Michaela Krause a moderátora Jana Krause. V jejím strhujícím životě se objevují známí herci, básníci, umělci, dobrodruzi, váleční hrdinové, diktátoři, prezidenti. Elišku poznáváme nejen jako profesorku francouzštiny na univerzitě v Bogotě, ale i jako telefonní spojovatelku, prodavačku paruk, manažerku knihkupectví či příležitostnou televizní herečku. Současně nám dává nahlédnout do životů Kolumbijců a do historie neobyčejné rodiny Krausových zpopularizované zejména nejstarším bratrem, spisovatelem Ivanem Krausem a nejmladším Janem.

 

Julie Caplin: Cukrárna v Paříži

Nina Hadleyová pracuje na anglickém venkově jako servírka a ve svém třicetiletém životě vlastně nedělala nic s opravdovým nasazením. Jediné, co ji baví, je cukrařina. Když se jí naskytne příležitost být pravou rukou bratrova kamaráda na cukrářských kurzech, zapomene i na jeho nevraživost a neurvalost. V úchvatné atmosféře Paříže, v malé cukrárně s podmanivou atmosférou a za pomoci nových přátel, najde Nina nejen odvahu uskutečnit si své sny.

 

Osamu Okamura: Město pro každého

Originálně pojatá publikace vysvětluje, jak se kriticky dívat na dnešní města. Seznamuje s tím, jak městské celky fungují, jaké poskytují příležitosti a jakým problémům čelí.

 

Pauline Mai: Štěstí má barvu levandule

Majitelka penzionu v Provence, stará, ale vitální dáma, měla nehodu. Její vnučka Penelope urychleně odjíždí z Berlína, aby se o penzion postarala. Za sebou nechává nevydařený vztah s nespolehlivým partnerem a naštvaného šéfa, který jí následně dá výpověď. A zatímco udržuje penzion v chodu, pečuje o hosty a peče vynikající dezerty, dává do pořádku i svůj život a vztahy...

 

Laura Baldini: Maria Montessoriová. Učitelka nové doby

Maria Montessoriová pocházela ze zámožné italské rodiny, v roce 1896 se stala první doktorkou medicíny v Itálii, zajímala se o výchovu mentálně postižených dětí a o otázku dětských nervových nemocí, později se věnovala propagaci svého programu vzdělávání. Autorka románovou formou přibližuje náročnou cestu této inteligentní vzdělané dívky mezi odbornou špičku ve svém oboru a založení výchovně-vzdělávacího programu Montessori.

 

Tracy Rees: Milostný dopis

Když se půvabná Blue Camberwellová, která žije v pohádkovém sídle Ryan´s Castle v londýnské čtvrti Richmond, chystá na oslavu svých dvacátých prvních narozenin, netuší, jak zásadně se její život brzy změní. Nejenže se musí rozhodnout, jestli ji některý z nápadníků zaujme svými dopisy natolik, aby se rozhodla spojit s ním svou budoucnost, ale snaží se také pomoci zoufalé Delphine, která je na útěku od násilnického manžela.

 

Gary Chapman: Pět jazyků lásky

Kniha je určena těm, kdo chtějí ve svém manželství prožít skutečné naplnění a hluboké porozumění. Autor provází čtenáře pěti základními jazyky lásky, které jsou klíčové pro to, aby se náš vztah s druhým člověkem stal obohacujícím a harmonickým.

 

Hanni Münzer: Dokud žijí motýli

Po osudové ráně se Penelopa stáhla do ústraní. Neodvažuje se doufat, že by se do jejího života ještě někdy mohlo vrátit štěstí a láska. Ale pak se seznámí s osmdesátiletou Trudi. Fascinuje ji jak tato žena, tak i její minulost. Zvláštní roli na Penelopině nové cestě sehraje i její nový soused Jason. Trudi a Jason neustále otřásají jejím zajetým způsobem života a dokazují, že bláznovství života se dá vychutnávat v každém věku.

 

Soňa Bulbeck: Tajemství závoje

Mají v Saúdské Arábii Vánoce? Jak je to vlastně s muži v bílých nočních košilích a ručnících? Musí tam být ženy stále zahalené? A bydlí ve stanech nebo v mrakodrapech? Opravdu je tam benzín levnější než voda? Autorka strávila v Saúdské Arábii šest let a v knize popisuje tajemství této země.

 

Donatella Di Pietrantonio: Návrat do Borga Sud

Dvě sestry, které v dětství neměly jedna o druhé tušení. Ač k sobě naleznou cestu až v období dospívání, utvoří se mezi nimi velmi silné pouto. V dospělosti si každá jde svou cestou, z jedné je univerzitní profesorka italské literatury, ta druhá - divoká a nezkrotná - střídá domovy i nekvalifikovaná zaměstnání. Setkávají se znovu, když mladší Adriana jedné temné noci zazvoní u domu své sestry a drží v náruči dítě. Od koho utíká, je v nebezpečí? Jedna druhé vpadne do života a způsobí v něm znovu zemětřesení.

 

Kateřina Tišnovská: Život jako amaretto

Tajemné dopisy, které Anně po smrti odkázal její táta, ji přivedly až do italské Kalábrie. Co na ni čeká v prosluněném městečku? Anna se musí naučit vařit a rozklíčovat rodinnou historii. Ráda by tady zapustila kořeny stejně jako mandlovník rostoucí uprostřed její kuchyně, ale k tomu jí chybí to zásadní - partner. Navíc jí jde po krku místní mafie.

 

Katharina Fuchs: Dvě hrsti života

Dvě silné ženy, dva německé osudy a příběh slavného berlínského nákupního domu KaDeWe. Německo 1914: Charlotte vyrůstá v Sasku na rozlehlém statku svého otce, úspěšného obchodníka. Zdá se, že jí svět leží u nohou, když je svou tetou a jejím židovským manželem uvedena do společnosti. Zde potká svou první lásku. Ale první světová válka jí zhatí plány a její život se navždy změní. Ve stejnou dobu se s nástrahami osudu potýká i Anna ze Sprévského lesa. Ta naopak zná jen přísnou disciplínu a tvrdou práci. I přesto potká první lásku, svého nejlepšího přítele, který je záhy během 1. světové války odvelen na frontu. Anna a Charlotte se potkají až v roce 1953, kdy mají poprvé možnost sdílet s někým svůj příběh nenaplněné lásky.

 

Gill Thompson: Oceán mezi námi

Román, začíná během bombardování Londýna za 2. světové války a odvíjí se dál během celého 20. století až do roku 2010. Na fiktivním příběhu Jacka, jednoho z mnoha osiřelých dětí, které byly deportovány kvůli bezpečí z Británie do Austrálie, autorka vykresluje tragické osudy těchto dětí. Ne všechny totiž byly sirotky a úmysly australské vlády nebyly úplně čisté. Austrálie chtěla bílé děti, které často končily v bídných až otrockých podmínkách, násilně oddělené od sourozenců a rodičů. Za tuto šokující praxi, která pokračovala i po válce, se premiéři obou zemí museli přeživším omluvit.

 

Sally Hepworth: Tchyně

Lucy svou tchyni poznala před pěti lety. Ačkoli se k ní Diana tehdy chovala přátelsky a zdvořile, Lucy okamžitě poznala, že nesplňuje její představy. I přesto se jí snažila vždycky zavděčit. Teď se našlo Dianino tělo a vedle něj dopis na rozloučenou. V něm se píše, že raději zemře hned, než aby sváděla únavný boj s rakovinou. Jenže při pitvě se žádná rakovina nenajde. Místo toho patolog odhalí stopy jedu a dušení. Navíc je zřejmé, že každý člen rodiny něco tají...

 

Martin Surovec: Sabagiro už ne!

Cestopis, který zprostředkovává cestu tří dobrodruhů, kteří se vydávají starou Škodou Forman přes Rusko do Gruzie a dále přes Arménii, Turecko, Řecko i Maďarsko. Popisují svoji cestu, nesnáze, které je potkali a radosti, na které nikdy nezapomenou.