Jess Ryder: Odložené dítě

Je den Erininých čtyřicátých narozenin. Růžové a stříbrné balonky se vznášejí její zahradou, talíře s jídlem jsou prázdné a odpadkový koš přetéká vypitými lahvemi od vína. Mezi členy rodiny a přáteli si Erin připadá jako nejšťastnější žena na světě. Jenže to ještě netuší, co na ni osud chystá. Na rohožce u jejího domu přistane malá červená obálka, která všechno změní. Vzkaz, jenž je mrazivou připomínkou temné minulosti.

 

Rešoketšve Manenzhe: Bez domova

V románu jihoafrické autorky se střídají pohledy jednotlivých členů Abramovy rodiny, kteří kráčejí každý jinou cestou, ale všichni hledají totéž - domov. Nenacházejí jej ale ani ve světě, kde žijí, ani v zemi svých kořenů.

 

Christina Courtenay: Ozvěny run

Mia zdědí po milované babičce letní chatu ve Švédsku a čeká ji nelehké rozhodnutí. Snoubenec Charles na ni naléhá, aby dům prodali a koupili si luxusní byt v Londýně. Mia váhá. Když se naskytne příležitost zapojit se do archeologického výzkumu, jehož cílem je objevit na jejím pozemku vikinské artefakty podobné zlatému prstenu, který je součástí dědictví po babičce, s radostí souhlasí. Získá tak čas a odstup, aby si všechno dobře promyslela. Vykopávky Miu zcela pohltí a pohledný archeolog Haakon Berger jí také není úplně lhostejný.

 

Adam Havlík: Marky, bony, digitálky. Veksláci a fenomén veksláctví v socialistickém Československu

„Bony? Nechceš bony?“ Obraz veksláka neodmyslitelně patří k pozdnímu období socialistického Československa. Stal se námětem řady filmů i knih, málokteré z nich však odrážely celou realitu. Jaký byl vztah mezi veksláctvím a oficiální ekonomikou? Jak fungoval legendární Tuzex? A co se s veksláky stalo po sametové revoluci? Historik Adam Havlík vám v bohatě ilustrované publikaci ukáže skutečnou podobu vekslácké komunity v širokých souvislostech.

 

Nina George: Světla jihu

Když bezdětným manželům svěří úřad do péče osiřelou malou holčičku, sami netuší, jak se jim život změní. Později si pořídí pojízdnou knihovnu a na cestách mezi malebnými jihofrancouzskými vesničkami a městečky přicházejí na to, co všechno se člověk může z knih naučit, jak mu knihy mohou pomoci překonat ostych nebo najít lásku...

 

Simona Votyová: Myší díra

Nenápadná vypravěčka nahlíží do životů obyvatel jednoho domu. Osmiletý Axel má vadu řeči, starý mobil a depresivní matku, jejich starý soused, všemi neoblíbený a věčně nasupený samotář, žije ze vzpomínek na bývalou partnerku, padesátnice Jolana žije naopak přítomností a svou slibnou kariérou, zato nesnáší děti. Jednotlivé charaktery, vztahy, ale také touhy a sny sleduje očima nečekaného svědka, který vidí vše, zatímco sám zůstává neviděn.

 

 Jennifer Bright: Všechno, co jsme měli

Optimistická, veselá - to je Kate. Dokud ji nevykolejí hluboce traumatizující událost. Nad vodou ji drží jen sen o vlastní kavárně. Když dostane šanci pronajmout si malý krámek v Londýně, vsadí vše na jednu kartu. Ale Aidan, synovec majitelky, chce prodejnu proměnit ve své knihkupectví. Aby si mohla Kate splnit svůj sen, musí s Aidanem spolupracovat. Ale přitom si nemůže dovolit, aby někdo objevil, že má duši roztříštěnou na tisíc kousků.

 

Jitka Ludvíková: Poslední pozdrav

Vypadalo to na poklidnou dovolenou a kapitán Baloun už věřil, že se ukouše nudou. Kdosi z místních mu však připomněl starý policejní pomníček a kapitán se pouští do pátrání na vlastní pěst. Brzy zjišťuje, že tehdy šlo o víc než o zpackané vyšetřování a někdo musel vrahovi pomáhat...

 

Ellen Feldman: Živí a ztracení

Millie a jejímu bratru Davidovi se těsně před Křišťálovou nocí podaří uprchnout do Spojených států, rodiče a malou sestru však nechávají v Berlíně. Millie získává práci v časopise, David se nechává naverbovat do armády. Nyní jsou oba zpět v Berlíně, ve městě, kde se narodili a které je tak bolestně zradilo. Pronásledováni minulostí stále věří, že najdou svou rodinu. Žít a pracovat ve zničeném Berlíně, který je plný opilých vojáků, protřelých špionů, zoufalých a zranitelných lidských kořistí a nelítostných nacistů, je pro Millie těžké, obzvlášť když se musí vyrovnat s rozhodnutím, které kdysi jako dívka učinila.

 

Abé Prévost: Manon Lescaut

Jeden z prvních francouzkých realistických románů vypráví příběh rytíře des Grieux, mladíka z vážené rodiny, který vzplál láskou k Manon Lescaut, dívce lehkých mravů, ale líčí také poměry ve Francii za vlády Ludvíka XV. Hrdinka románu se stala nesmrtelnou literární postavou, jež inspirovala četné další umělce, básníky, hudebníky i malíře. Byla předlohou ke stejnojmenné rozsáhlé básni V. Nezvala.

 

Marie Christine Chartier: Počkám na tebe

Maxovi a Cam je pětadvacet a už pár let jsou nejlepší přátelé. Cam dokončuje studium psychologie a nikdy nic nedostala zadarmo. Max je synek z bohaté rodiny a otci navzdory po bakalářském studiu nastoupil do PR agentury. Ve svém oboru i u žen je velmi úspěšný, může mít každou, na kterou ukáže, ale opravdu touží jen po jediné. Cam k Maxovi váže silný cit, ale přestože touží po partnerském vztahu a tuší, že Max by mohl být ten pravý, nechce riskovat ztrátu nejlepšího kamaráda, kdyby jim to nevyšlo...

 

Susan Wiggs: Vůně medu

Isabel, oslavovaná šéfkuchařka, se rozhodla proměnit svůj rodný dům na kuchařskou školu. Hacienda s nádherným jablečným sadem, úrodnými zahradami a včelími úly je ideálním prostředím pro její projekt. Ale její plán se začíná hroutit, když se u ní objeví válečný korespondent Cormac a začne se přehrabovat v minulosti její rodiny. Vždy raději odhaloval životy jiných, než aby mluvil o sobě, ale malebnost venkova a Isabeliny neskutečné kulinářské dovednosti ho přimějí k tomu, aby i on otevřel své srdce...

 

Julia Kelly: Poslední zahrada v Anglii

Emma zasvětila svou kariéru renovaci zahrad a právě dostala životní příležitost: obnovit zahrady velkolepého sídla Highbury House, které v roce 1907 navrhla proslulá Venetia Smithová. Jak se Emma ponořuje hlouběji do minulosti zahrad, odhaluje tajemství, která byla dlouho zarostlá plevelem. Čí osudy se ukrývají za zrezivělým zámkem tajemné zimní zahrady domu, sloužícího za války jako ozdravovna pro zraněné vojáky?

 

Veronika Valíková: Češtinářky

Kdyby se Don Quijote pokusil svést souboj s českým školstvím, pokorně by se za pár hodin vrátil k větrným mlýnům. O tom je přesvědčená i češtinářka Tereza, jíž dělá ze života peklo byrokracie a despotický ředitel. Naštěstí má podobně naladěné kolegyně a studenty s otevřenou myslí.

 

Eliška Tanzer: Vyrostla jsem v ghettu

Narodila se třináctileté romské prostitutce z východoslovenského ghetta, její otec je německý neonacista vydělávající si na ilegálních zápasech. Těžko uvěřitelná rodinná situace autorky předznamenává její výjimečný osud - ve třinácti letech ji matka pošle do Anglie za lepším životem. I přesto, že Eliščiny sny se mnohdy mění v noční můry, nevzdává se naděje na vzdělání...

 

Luisa von Kamecke: Ženy ze statku Falkensee

Západní Prusko 1904: Hrozící neúroda a epidemie přivádějí statek Falkensee na pokraj zkázy. Aby zachránila zadlužené rodinné sídlo, zasnoubí se dcera statkáře, mladá Charlotta se zámožným vdovcem Baldurem von Krammbach. Krátce před svatbou se ale za dramatických okolností seznámí s mladým Polákem Karolem, do kterého se navzdory veškerému zdravému rozumu zamiluje. Zvítězí vášnivé srdce a touha po seberealizaci nad zodpovědností a láskou k rodnému kraji?

 

Monika Zgustová: Potmě jsme se viděli lépe

Před třiceti lety rodina musela uprchnout před totalitou. Od té doby je vztah jejích členů poznamenán vším, co exil navždy zlomil. Když dcera letí přes oceán, aby se možná naposledy setkala se svou matkou, přezkoumává životy obou a hledá pochopení. A po příletu ji čeká ještě nejedno překvapení, které ukáže, že konec života může být tím nejintenzivnějším, nejhlubším a nejkrásnějším okamžikem, jaký lze prožít.

 

Catherine Shepherd: Vražda s nápovědou

Na pitevním stole soudní lékařky Julie Schwarzové se ocitla mladá žena, kterou našla sousedka mrtvou ve vaně. Vypadá to na úraz elektrickým proudem, jenže Julii se na celé věci něco nezdá. Navíc na hlavě oběti najde podivné tetování, které ji dovede k šifrované zprávě. Obsahuje úkol, který se Julii nedaří vyřešit a nad nímž si zoufá i komisař Florian Kessler. Jedna věc je jistá: pokud nenaleznou odpověď včas, zemře někdo další.

 

Bill Browder: Zmrazeno. Případ Magnitského

Pravdivý příběh o praní peněz, vraždě a o tom, jak přežít Putinův hněv. Když Bill Browder odkryl v Rusku daňový podvod v hodnotě 230 milionů dolarů, dostal se do víru událostí, které z něj udělaly jednoho z hlavních nepřátel Kremlu. Po násilné smrti jeho právníka Sergeje Magnitského v moskevském vězení se vzdal kariéry investora a začal naplno usilovat o potrestání osob zodpovědných za přítelovu smrt.

 

Kate Hewitt: Za olivovým hájem

Řecko, rok 1942. Domov dvacetileté Sofie se válkou mění k nepoznání. Zatímco se dívka snaží udržet otce a mladší sestru naživu, stává se součástí protinacistického odboje. O dvě generace později přijíždí Sofiina vnučka Ava do Řecka. Má zlomené srdce a cítí se neukotvená ve vlastním životě. Ale když dorazí do malé vesničky, všechno se změní. Ve zchátralém domě nachází kousky Sofiiny minulosti a postupně se před ní rozvíjí neuvěřitelný příběh.

 

Don DeLillo: Ticho

Kniha vypráví o pěti lidech, kteří kvůli katastrofické události zůstali zavření v bytě na Manhattanu. Svět náhle postihla totální technologická porucha a oni se společně pokoušejí vyrovnat s nastalou situací, přičemž kolísají mezi přesvědčením, že nastává konec světa, a pochybnostmi, jestli veškeré tyto obavy a úzkosti nejsou jen přemrštěnou reakcí na tuctový výpadek proudu.

 

František Šmehlík: Šelma

Ministr vnitra slovně napadne mladého novináře, který píše o jeho údajném propojení s podsvětím. O několik dní později je žurnalista spolu se svou partnerkou zavražděn. Podle řady indicií šlo o nájemnou vraždu. Bylo skutečně vrahovým hlavním cílem umlčet nepohodlného novináře?

 

Brian Moore: Černé roucho

Mladý jezuitský misionář otec Laforgue přišel z Evropy do Nového světa, aby přinesl pohanům slovo Boží. Jeho úkolem je přinést spásu izolovanému kmeni Huronů zdecimovanému nemocí dříve, než mu nadcházející zima zavře cestu k nim na daleký sever. Chystá se vstoupit do světa pohanské síly, úžasné odvahy a strašlivé krutosti, které ho prověří jako muže i kněze a změní ho způsobem, o kterém se mu ani nesní.

 

Maja Lunde: Historie včel

Ústředním tématem románu je vize budoucnosti, která bojuje s důsledky vyhynutí včel. Prolínají se zde příběhy tří lidí, jejichž osud je neodmyslitelně spjat se včelařením, setkává se zde minulost, přítomnost i budoucnost.

 

Clare Boyd: Dětská hra

Anna je úžasná matka a její dcery Nell a Ivy jsou její chloubou. Stejně tak miluje svou nevlastní dceru Bay. Vše se však změní v den, kdy Nellina krása upoutá pozornost cizince v kavárně... Tichá a citlivá Nell nestojí o to být na billboardech, ale ví, že její rodina zoufale potřebuje peníze. Ale ve chvíli, kdy Nell stane před kamerou, vypluje na povrch zničující tajemství...

 

S. R. White: Vězeň

Když se uprostřed bažiny v severní Austrálii objeví tělo zavražděného muže, navíc naaranžované na kříži, na místo činu je okamžitě povolána vyšetřovatelka Dana Russoová se svým týmem. Obětí je usvědčený sexuální násilník, nedávno propuštěný z vězení, který nedaleko od místa vraždy spáchal strašlivý zločin.

 

Nicola Scott: V ovocném sadu

Frankie to neměla nikdy jednoduché. Vyrůstala bez matky, vychovala ji babička, která ji milovala... a která ji také nakonec těžce zradila. Po letech se ale jejich cesty znovu protnou a Frankie je šokovaná, když si uvědomí, že její babička pomalu ztrácí kontrolu nad pamětí. V její minulosti je však tajemství sahající do válečných dob, která mohou mít zničující dopad na Frankiin vlastní život.

 

Hana Vondráčková: Puberťačka před důchodem

Autorka pečuje o mámu v pokročilém stádiu Alzheimerovy choroby. Doma jí říkají Ali a je to nejvěrnější přítel, kterého kdy babi měla. Je paličatý i dobrosrdečný, dokáže být zlý stejně jako dobrák, bavič i prudič. S Alim je to jako na houpačce - prožijete s ním spoustu zmaru, bolesti, beznaděje, ale i humorných a roztomilých situací.

 

Kate Hewitt: Za olivovým hájem

Řecko, rok 1942. Domov dvacetileté Sofie se válkou mění k nepoznání. Zatímco se dívka snaží udržet otce a mladší sestru naživu, stává se součástí protinacistického odboje. O dvě generace později přijíždí Sofiina vnučka Ava do Řecka. Má zlomené srdce a cítí se neukotvená ve vlastním životě. Ale když dorazí do malé vesničky, všechno se změní. Ve zchátralém domě nachází kousky Sofiiny minulosti a postupně se před ní rozvíjí neuvěřitelný příběh.

 

Jan Němec: Liliputin

Soubor povídek reflektujících současnou válku na Ukrajině. V popředí příběhů nestojí vojáci ve zbrani, ale obyčejní lidé.

 

Lindsay Marcott: V příboji pochyb

Mladá scenáristka Jane přichází do odlehlého sídla tajemného boháče Evana Rochestera coby vychovatelka jeho nemanželské dcery. Panovačného zaměstnavatele však obklopuje řada záhad - především ta, co se stalo s jeho zmizelou manželkou. Skutečně spáchala sebevraždu skokem do rozbouřeného oceánu, nebo ji Rochester zavraždil, jak se Jane někteří snaží namluvit?

 

Tereza Herzogová: Schovávaná

Šárka sní o tom, že se jednou bude živit psaním knih. Co na tom, že momentálně není jiná možnost než učit češtinu na průmyslovce. A právě když si Šárka myslí, že hlouběji už v životě klesnout nemůže, potkává Ivana, charismatického spisovatele, který by byl dokonalý, kdyby nebyl čerstvě v důchodu. Šárka se zamiluje, a tak začne podivná hra na schovávanou...

 

Lisa Regan: Nečekané přiznání

Na příjezdové cestě domu v Dentonu je nalezeno tělo mladého studenta s fotografií připnutou na límci. Dům patří Gretchen Palmerové, člence týmu vyšetřovatelky Josii Quinnové, která ale zmizela. Josie neuvěří, že by pachatelem mohla být Gretchen, a snaží se kolegyni najít. Jenže ta se o pár dní později sama přihlásí na policii a chce se nechat zatknout. Josie ví, že Gretchen v žádném případě vrahem být nemůže...