Puk Damsgard: Rukojmí ISIS. Třináct měsíců v zajetí teroristů

Daniel Rye se v roce 2013 vypravil do válkou zmítané Sýrie, kde působil jako fotograf. Během svého pobytu v této zemi byl zajat jednotkami Islámského státu. Knížka zachycuje velice tvrdé podmínky, ve kterých žil Daniel spolu s dalšími rukojmími; často byl vystaven fyzickému i psychickému mučení. Po zaplacení výkupného byl nakonec Daniel v roce 2014 propuštěn na svobodu.

Ibon Matrín: Tanec tulipánů

Baskické Urdaibai je magický kraj protkaný přímořskými mokřady. Tato idylická scenerie se stane pozadím děsivého zločinu: kdosi přivázal na koleje slavnou místní novinářku a její smrt zveřejnil v přímém přenosu. Oběť držela v ruce překrásný rudý tulipán. Mladá vyšetřovatelka Ane stojí před nelehkým úkolem: nejenže náhle velí speciální jednotce, která má za úkol podivným vraždám s nezaměnitelným podpisem učinit přítrž, musí se navíc vyrovnat se stíny vlastní minulosti.

Gretchen Rubin: Pořádek v pokoji, pokoj v duši

Kniha se věnuje otázce pořádku a úklidu svého domova a věcí kolem sebe. Rozebírá možné příčiny hromadění materiálních věcí a obklopování se jimi, přestože se nepoužívají. V této souvislosti autorka radí, jak si vytvořit a udržovat skrze úklid řád.

Lubomír Větříšek: Dva roky v hajzlu

Autobiografické vzpomínky na vojenskou službu v Československu osmdesátých let. Devatenáctiletý Luba nastupuje k výkonu základní vojenské služby do Bakova nad Jizerou, stejně jako jeho vrstevníci, jen nerad a z donucení. Píše se rok 1983 a všudypřítomná šikana je nutným zlem. Nejednou při ní jde doslova o život. Jak dlouho on i ostatní „bažanti“ vydrží, pokud mohou spát sotva dvě hodiny denně a musejí snášet úmorný hlad a nekonečnou ponižující dřinu a rituály? Nade vším visí otazník: z koho se pobytem v bakovské posádce stane muž a z koho naopak troska?

Scott McEwen: Vlk. Elitní snyper

Poté, co je Gilova operace prozrazena vysoce postaveným zrádcem z americké administrativy, mění se lovec, pronásledující čečenského teroristu a zběhlého ruského vojenského odstřelovače – v loveného. V zájmu vyrovnání sil je Shannon nucen obrátit se na nečekaného spojence – elitního operativce ruských zvláštních jednotek. Když ale zjistí, že „Vlk“ je pouze špičkou globálního teroristického spiknutí, jehož cílem je rozvrátit americké hospodářství a destabilizovat západní svět, musí Shannon se svým týmem operativců teroristy najít dříve, než stačí své plány přeměnit ve skutečnost.

Julie Caplin: Čajovna v Tokiu

Fiona je fotografka a vždy toužila podívat se do Japonska a poznat krásy této exotické země. Když se jí podaří odletět tam na pracovní cestu, má pocit, že se jí splnil sen. Její průvodce po Japonsku je přitažlivý fotograf Gabe. Fiona byla kdysi do Gabeho zamilovaná, on však její city neopětoval. I nyní se zdá, že Gabeho obtěžuje povinnost starat se o mladou a nadějnou fotografku.

Donald L. Miller: Vládcové nebes

Obsáhlá monografie věnovaná osudům amerických letců, příslušníků skupin 8. letecké armády, kteří v době druhé světové války bombardovali strategické cíle nad německým územím. Základny amerických bombardovacích skupin byly rozmístěny ve východní části Anglie - z nich startovaly elitní posádky a uskutečňovaly nebezpečné operace nad územím ovládaným Říší. Knížka líčí zároveň strašlivou cenu, kterou v době strategické bombardovací kampaně zaplatili sami Němci. Obsáhlý výklad, který je doplněn výběrem z dobových černobílých fotografií, se zaměřuje na období let 1943-1945.

Tomáš Fišer: Tramvají na Jadran

Kronika šesti životů jedné bludné duše, která se potuluje po světě na různých místech v různých dobách. Příběhy a jejich hrdinové jsou zasazeni do nejrůznějších oblastí lidské činnosti: pražský tramvaják Jindřich v 30. letech 20. století, kovář Prokop bojující s jezuity ve středověké Praze, písař Marcus, který putuje Římskou říší, americký motivační řečník v 50. letech 20. století, nebo Tomáš, potomek českého polárního vědce a grónské matky, který objevuje český tramping. Hrdiny spojuje jistá lidská citlivost a specifický postoj ke světu kolem.

Guzel Jachina: Děti Volhy

Dvaatřicetiletý učitel němčiny Jakob Bach, žijící na břehu Volhy, má nezajímavý vzhled i život. Dokud ho statkář Grimm nepožádá, aby jeho sedmnáctiletou dceru Kláru učil německy. Dívka má zakázáno dívat se na cizího muže, proto musí být během lekcí ukryta za paravánem. Klářin tichý hlas brzy naplní Bachův život. I sama žákyně začne usilovat o sblížení a prostřednictvím knih, které si vyměňují, posílá Bachovi důvěrné dopisy. Zcela odlišní, osamělí lidé se do sebe zamilují. Jejich láska však nemůže uniknout událostem, jež s sebou přinese nástup bolševiků k moci...

Anna Burns: Mlíkař

Žít neustále pod drobnohledem okolí není nic jednoduchého. Oč je tato situace horší, když je vám osmnáct let, o tom vypráví "prostřední sestra". Dívka, která čelí zprvu nenápadnému nátlaku na sblížení od staršího ženatého muže, jenž je považován za nebezpečného člověka, navíc angažujícího se v odboji. Všichni v okolí si začínají šeptat, dívka je vystavena obecné kritice, a navíc v prostředí, kde každý sleduje každého, je velmi těžké udržet si osobní integritu a svobodu.

Heather Chavez: Tři dny do pekla

Cassie jede autem v noci domů a stane se svědkem napadení mladé ženy. Zastaví a zavolá policii, ale poté navzdory radám dispečera z vozu vystoupí a útočníka konfrontuje. Muž však vysloví kruté ultimátum: „Když ji necháš zemřít, nechám tě naživu.“ Neposlechne, snaží se ženě pomoci a útočník prchá v jejím autě. Příštího večera zmizí s šestiletou dcerou Cassiin manžel Sam. Jde jen o podivnou shodu okolností, nebo počátek děsivé noční můry? Cassie ví, že nemůže věřit nikomu, že však nemůže jen nečinně přihlížet...

Elizabeth Coleman: Ukradený příběh

Vanesse je něco přes třicet a ocitla se sama se dvěma syny, hypotékou a dírou v srdci tam, kde býval její muž, kterého jí odloudila psycholožka Natalie z manželské poradny. A tak se rozhodne splnit si svůj dávný sen a napíše zamilovaný román. V nakladatelství, kde vydává knihy její oblíbená autorka, ho zamítnou. O to víc je v šoku na autogramiádě svého idolu po několika měsících. Při čtení ukázky nemůže věřit vlastním uším. Slovo od slova slyší to, co před časem sama napsala!

Anne Blankman: Černobylské dívky

Valentina žije v roce 1986 sovětském Pripjati a čelí diskriminaci kvůli svému židovskému původu. Jednou ze spolužaček, které ji šikanují, je Oksana. Havárie v černobylské jaderné elektrárně, v níž pracovali jejich otcové, však dívkám otočí život naruby a přiměje je překonat vzájemné nepřátelství. Obě se stěhují do Leningradu, kde mají najít útočiště u babičky jedné z nich. O několik desítek let dříve, v roce 1941, židovská dívka Rivka prchá z Kyjeva a čelí nebezpečí jak ze strany Němců, tak i Rusů. Román o útrapách dospívání v totalitním režimu a o síle přátelství, které nám pomůže překonat životní těžkosti.

Eva Střihavková: Vzácná návštěva

Novela se odehrává v prostředí severočeského Oseka o lásce, rodinných tajemstvích a smyslu života. Do města má přijet vzácná návštěva a jeho obyvatelé se na ni hodinu po hodině horlivě připravují. Kdo je vlastně ten tajemný návštěvník, který má do Oseka přijet? V krátkých náhledech do života obyvatel se odkrývají problémy v mezilidských vztazích, nové lásky i stará tajemství.

Abbie Greaves: Ticho mezi námi

Maggie a Frank jsou manželé již čtyřicet let. Milovali se od prvního okamžiku, kdy se setkali. Jejich společný život byl plný radosti, slov a smíchu. Zažili i těžké časy, ale jejich vztah byl vždy pevný a nerozbitný. Pouto mezi nimi bylo výjimečné. Ale to platilo jen do chvíle, než nastoupilo ticho.

Bridget Collins: Vazač vzpomínek

Emmett, syn farmáře dostane jednou dopis, ze kterého se dozví, že má nastoupit do učení jako vazač knih. Je to povolání, které budí strach, je opředeno pověrami a předsudky - ale zároveň takové, které si nedovolí odmítnout. Emmett se naučí ručně vyrábět krásné svazky a v každém z nich zachytí něco jedinečného a mimořádného: vzpomínku. Existuje-li něco, co potřebujete vymazat, zařídí to. Vaše minulost bude bezpečně uložena do knihy a vy si nevzpomenete na své tajemství, ať je jakkoliv děsivé. V trezoru pod dílnou Emmettovy učitelky jsou přepečlivě uskladněny a zaznamenány řady knih a vzpomínek. Pak jednoho dne učiní mladý vazač udivující objev: jedna z knih nese jeho jméno...

Phaedra Patrick: Druhá šance klenotníka Benedikta

Život Benedikta Stona se hroutí, jeho klenotnictví příliš nevydělává a jeho manželství se rozpadá. Když se rozhodli s manželkou Estelle přestěhovat na venkov, mysleli, že zde najdou klid a začnou znovu. Nenaplněná touha po dětech však jejich vztah narušila natolik, že Estelle jednoho dne manžela opouští a Benedikt neví, jak ji zastavit. Když se další den objeví u jeho dveří šestnáctiletá dcera jeho bratra Charlieho, kterého roky neviděl, mění se jeho život zcela. Ovšem právě Gemma je možná tím, co donutí Benedikta postavit se čelem minulosti, nalézt sílu bojovat o své štěstí a nenechat odejít lásku svého života.

Kristína Hušeková: Než vybledne den

Nora si v seniorském věku najde přítele Josefa, kterému ale jde jen o to získat Nořin majetek a co nejrychleji se jí zbavit. Nora je na něj citově navázána a slepě mu věří. Pro její dceru Emu je velkým problémem dostat maminku z Josefova područí. Když se jí to podaří, je matka ve zuboženém stavu a co víc - lékaři u ní objeví počínajícího Alzheimera. Nora pozvolna ztrácí paměť a Ema přichází o milovaného člověka a navíc se musí vypořádat s nenávistným Josefem.

Marion Poshmann: Borovicové ostrovy

Příběh Gilberta Silvestra, který se jednoho dne probudí po velice živém snu o tom, že je mu jeho žena nevěrná. Je tak přesvědčený o pravdivosti snu, že si sbalí věci a vydá se do Japonska. Rozhodne se, že musí spatřit měsíc nad Borovicovými ostrovy. Jenže ještě než se na svou pouť vydá, setká se se studentem Josou, kterého na cestách vede úplně jiná kniha: průvodce po nejlepších místech k sebevraždě. Ve snaze změnit mladíkovo rozhodnutí projde ale Gilbert sám proměnou...