Martyna Bunda: Bezcitnost

Rozela přežila i s dětmi hrůzy druhé světové války. Po předčasné smrti manžela vychovala sama svoje tři dcery - Gertu, Trudu, Ildu - v kašubské Děvičí Hoře. Život v poválečném období nebyl jednoduchý, pro Rozelu i její dcery. Boj o holé živobytí, střety starých tradic s novými pořádky, venkov reprezentovaný Rozelou oproti městským zvyklostem dcer, ale také hledání lásky, identity a vlastní životní cesty. O tom všem vypráví autorčin prozaický debut v drsné, romanticky nepřikrášlené podobě, jež vystihuje nelehký úděl žen. Snad i proto každou z hrdinek příběhu obdařil osud jakousi "bezcitností", důležitou pro přežití.

Shari Lapena: Nevítaný host

Do odlehlého venkovského hotelu přijíždí na zimní víkend několik hostů: Gwen a její kamarádka Riley, páry Ian a Lauren, Matthew a Dana, Beverly a Henry, proslulý obhájce David a staropanenská spisovatelka Candice. Poté co dorazí, udeří sněhová bouře, která odstřihne hotel od elektřiny i veškerého kontaktu s vnějším světem. A hned první noc dojde k tragické nehodě: jeden z návštěvníků spadne ze schodů a zabije se. Byl to ale nezaviněný pád? Atmosféra houstne a nedůvěra mezi hosty přechází v paranoiu - další smrt na sebe totiž nenechá dlouho čekat, a tentokrát už je to nepochybně vražda.

Nicola Harrisonová: Osudové léto

Román se odehrává v roce 1938 na skalnatém ostrově Montauk u Long Islandu, kde není nic než moře, chudá rybářská vesnice a luxusní hotelový komplex postavený zkrachovalým podnikatelem Fisherem. Bohatý bankéř Harry ho zakoupí a jeho mladá manželka Beatrice se těší na léto plné vášně, které spolu stráví v této odlehlé krajině. Ale Harry má jiné plány - přes léto zůstane ve městě a hotel má sloužit k letnímu pobytu zhýčkaných paniček bohatých průmyslníků. Beatrice se mezi nimi necítí dobře, a tak se sbližuje s obyvateli vesnice a stále více je přitahována ke strážci majáku Thomasovi, který je pravým opakem jejího manžela. Beatrice zoufale touží po štěstí, i kdyby mělo být jen prchavé- to vše v době, kdy se Evropa a brzy s ní celý svět začínají řítit do propasti...

Mikael Niemi: Vodní apokalypsa

Vincent Laurin, rozvedený muž středního věku, se v severním Švédsku živí jako pilot vlastního vrtulníku. Jeho bývalá žena Henny si však najala dobré advokáty a chystá se sebrat mu všechno, na čem mu záleží. Vincent se na konci sil rozhodne spáchat sebevraždu, aby odešel se ctí. Jenže celý svět se sesouvá, nic nedrží na svém místě...

Petra Dvořáková: Chirurg

Kariéra špičkového odborníka na pražské klinice předčasně skončila kvůli jednomu karambolu s alkoholem a následky teď musí nést nejen on, ale i jeho věčně nespokojená žena a dospívající děti. Životní ani finanční účetnictví nevykazují příznivou bilanci a na horizontu zítřka se objevují všechny symptomy krize středního věku. Snaha nalézt východisko se však podobá spíš jízdě na horské dráze a často končí kocovinou. Pomůže mu milovaná profese, milenka nebo nová šance vrátit se k zajímavé operativě a kariérně růst? Hlavnímu hrdinovi často nezbývá než věřit, že se nepotopí na úplné dno.

Gytha Lodge: Ukrytá

Skupina teenegerů se vydá na noc kempovat do lesa. Aurora Jacksonová je štěstím bez sebe, že se k nim může přidat. Večer začíná jako každý jiný - pití, tanec, rvačka, líbání. Někteří se po dvojicích vytrácejí do lesa, jiní zůstávají sami se zlomeným srdcem. Ale ráno není Aurora, nejmladší členka skupiny, k nalezení. Její přátelé tvrdí, že když ji naposledy viděli, byla v pořádku a chystala se jít spát. O třicet let později je nalezeno tělo. Inspektor Jonah Sheens už ale tuší, co na něj v lese čeká: Aurora Jacksonová se konečně našla...

Philipp Vandenberg: Akta Golgata

Hlavní hrdina knihy, profesor Gropius pracuje na prestižní mnichovské klinice a zabývá se převážně transplantacemi jater. Za snahu dobrat se pravdy, proč pacient, jemuž věnoval veškerou péči, nakonec zemřel, zaplatí celou svou kariérou. Nakonec se musí nechat zkorumpovat tajnou služou, aby si zachránil alespoň život.

Italo Calvino: Neviditelná města

Rámcem knihy je vyprávění Marca Pola Kublaj chánovi o městech, která Marco navštívil. Navštívil 45 měst nesmírné říše, každé je jiné a přece je každé obměnou rodných Benátek. Spojení reálného a fantastického pohledu na svět, na člověka v současném světě a jeho odcizení, pohled pod povrch věcí, omezenost našeho poznání, ale zároveň také jeho neustálá proměnlivost a dokonalost.

Jaroslava Černá: Neplakej, vrátím se pro tebe

Václav s Danou žijí docela spokojeně, dokud jim do života nevtrhne Václavova dcera z prvního manželství, kterou za velmi dramatických okolností opustil. Václav má pocit, že musí teď už dospělé dceři všechno vynahradit, a nepostřehne, že se dcera přišla pouze pomstít a zničit mu život.

Daniellle Steel: Vévodkyně

Historický romantický příběh. Angélique vyrůstala jako šlechtična, ale po smrti svého milovaného otce musí čelit kruté realitě a bojovat o přežití...

Marek Epstein: Dravec

Drama o konci rodinného štěstí, které se zdálo nedotknutelné. Zklamaná žena, psychopat a jejich malá dcera - tři vypravěči, tři různé pohledy na "obyčejné" domácí násilí.

Robert Lyndon: Cesta sněžných ptáků

Historicko-dobrodružný román odehrávající se v jedenáctém století přináší silný příběh putování několika svérázných lidí středověkým světem za sněžnými ptáky, svobodou a naplněním vlastního osudu. Mladý rytíř Walter je uvězněn v Konstantinopoli a jedinou možností, jak získat svobodu, je jeho výměna za několik vzácných sněhobílých sokolů. A tak bude zapotřebí zahájit nebezpečnou dobrodružnou misi napříč středověkou Evropou, nalézt vzácné ptáky a dopravit je do Konstantinopole. Družina, kterou naverbuje Walterův otec a která tuto cestu absolvuje, je poskládána z lidí různorodého ražení, každý z nich zde však má své nezpochybnitelné místo.

Karel Richter: Apokalypsa v Karpatech

29. srpna 1944 vypuklo na Slovensku, poněkud předčasně, vojenské povstání. Díky nerozhodnosti a zmatkům ve velitelském sboru byly německou armádou odzbrojeny ty slovenské divize, které měly zajistit hladký průchod Rudé armády průsmyky v Karpatech. Na pomoc bojujícím povstaleckým jednotkám vyrazila sovětská 38. armáda, včetně 1. čs. armádního sboru. 6. října 1944, po měsíci krutých a vyčerpávajících bojů a s nesmírnými ztrátami, dosáhli čs. vojáci hranic vlasti. Autor se nezaměřil na pouhý popis prudkých bojů v Karpatech, s využitím dosud utajovaných dokumentů i výpovědí pamětníků podává také v širších souvislostech poměrně objektivní pohled na složitý vývoj na Slovensku na sklonku války a na Podkarpatské Rusi po osvobození.

Ivo Toman: Božka

Humorné a zároveň skutečné příběhy uklízečky, která svou hloupostí a nešikovností předčí veškerá vaše očekávání. Jakmile poznáte Božku, budete se radovat, že tato lidská kalamita nebyla u vás doma.

Alena Doležalová: Fit moučníky a dezerty

I moučníky a dezerty lze připravit zdravěji. Tato kuchařka přináší recepty na moučníky a dezerty uzpůsobené tak, aby si je mohli bez výčitek dopřát i ti, kteří se snaží zhubnout či se zdravěji stravovat. Naučíte se, jak vhodně nahradit klasické suroviny surovinami zdravějšími. Recepty jsou doplněny barevnými fotografiemi.

Veronica Henry: Noc v Orient expresu

Když se cestující Orient Expresem do Benátek sejdou jednoho dne na londýnském nádraží, netuší, že tahle cesta změní jejich životy navždy. Emmie a Archie vyhráli cestu na stránce seznamovací agentury, není to dlouho, co se oba museli vyrovnat s tragédií, a nyní doufají, že konečně najdou spřízněnou duši. Stephanie se nedávno nastěhovala k Simonovi, vyrazili na výlet i se dvěma jeho dospívajícími dětmi, je však otázkou, zda jejich vztah vydrží tuhle zatěžkávací zkoušku. Sylvie a fotograf Riley jsou milenci už řadu let, prozatím nikdy netoužili po ničem víc než pár dnech společného štěstí, ale jak stárnou, začínají chtít víc. A mladá Imogen míří do města gondol pro obraz, který jí zanechala její záhadná babička Adele, a je možné, že díky tomu nakonec najde i životní štěstí.

Rodinné povídky

Současní renomovaní čeští spisovatelé odhalují s hloubavým psychologickým vhledem bolesti dnešních rodinných a mezilidských vztahů. Na krátké ploše povídek rozkreslí osm českých zkušených spisovatelů několik lidských životních etap a postojů k životu. Životní příběhy hrdinů a jejich názory jsou rozlišné a odhalují vztahy k rodičovství, partnerství, k ostatním lidem i kořeny jejich postojů.

Martin Moravec: Vladimír Beneš: Mé cesty do hlubin mozku

Upřímná zpověď našeho nejznámějšího neurochirurga. O životě, smrti, naději i zázracích moderní medicíny. Co vše víme o mozku? A co o něm naopak nikdy vědět nebudeme? Proč mozek jako jediný orgán nebolí? Dokážeme předejít těžkým nemocem, jako jsou parkinson, alzheimer, mrtvice či mozkové nádory? Má se těžce nemocným lidem podávat tvrdá pravda, nebo milosrdná lež? A měl by člověk dostat možnost sám se rozhodnout, že už nechce žít? Knižní rozhovor s lékařem, který ve svém oboru patří k nejlepším na světě. V názorech je přímý a někdy i provokativní.

Anna Jansson: O čem nevíš

Detektivní román ze zdánlivě poklidného švédského ostrova Gotland. Policistka Maria Wernová tráví s rodinou dovolenou na chatě u moře. Když v domě v sousedství vypukne tragický požár a následujícího rána se z pláže ztratí mladá žena, Maria je nucena vrátit se do práce. Pohřešuje se dcera Mariina šéfa Tomase Hartmana Sofi, která vyšetřovala, jaký dopad by na ostrov měla těžba ropy. Je snad náhoda, že zmizela den před zveřejněním svého šetření?

Lukáš Hejlík: 365: Gastromapa

Kniha přináší 365 tipů ze všech českých luhů i moravských hájů. Podniky jsou rozřazené do 31 kapitol, kdy vás jedna vypraví na výlet, další zavede na snídani, na rychlý oběd, na jídlo z foodtrucku nebo za tím největším zážitkem! Ukáže vám místa, kde byste rozhodně žádný podnik nečekali, nebo vás nechá proletět se po těch nejlepších kuchyních světa. Tahle knížka jenom neradí, ona vám ty cesty plánuje!

Adam Makos: Zákon cti. Příběh dvou pilotů bojujících na opačných stranách front

Prosinec 1943: těžce poškozený americký bombardér Boeing B-17 se snaží přeletět nad Německem a vrátit se na svou základnu v Anglii. Pilotuje ho jedenadvacetiletý poručík Charlie Brown. Polovina osádky je na tomhle jejich prvním bojovém letu zraněná nebo mrtvá. Najednou se u ocasu bombardéru objevuje Messerschmitt Bf 109. Pilotem je německé stíhací eso Franz Stiegler a stisknutím spouště může mladou americkou osádku zničit… Následující události se vzpírají všem představám a později se označují za „nejneuvěřitelnější střetnutí nepřátel za druhé světové války“. Kolegialita pilotů nakonec převáží nad nepřátelstvím a americký bombardér dostává šanci k návratu domů.

James Rollins: Zkouška ohněm

Když se velitel Gray Pierce na Štědrý večer vrací domů, zjišťuje, že jeho domov někdo vyraboval, jeho těhotná přítelkyně zmizela a na podlaze kuchyně nachází ležet Kat, manželku svého nejlepšího přítele, v bezvědomí. Bez jediného vodítka, které by se dalo sledovat, je jeho jedinou nadějí, že najde milovanou ženu a svoje nenarozené dítě, Kat. Ta je však v polovičním kómatu a nemůže mluvit - dokud geniální neurochirurg nenavrhne radikální postup, jak "odemknout" její mysl na dostatečně dlouhou dobu, aby mohla zodpovědět několik otázek...

Lara Prescott: Nikdy jsme nebyly

V roce 1955 se básníku Borisi Pasternakovi přece jen podařilo dokončit historický román s poměrně jednoduchým milostným příběhem s názvem "Doktor Živago". Vznikal ovšem za nepříznivých okolností. Během Pasternakova desetiletého psaní byla uvězněněna jeho přítelkyně Olga Ivinská, v gulagu zemřel jeho literární druh Osip Mandeštam, definitivně odešla i básnířka Marina Cvetajevová. Pasternak byl navíc těžce nemocný, pod neustálým dohledem a vzhledem ke svému kritickému postoji k říjnové revoluci nesměl být vydáván. Proto poslal jistý italský nakladatel do Pasternakovy chaty tajného emisara, jemuž se podařilo získat rukopis a s autorovým souhlasem ho ilegálně dopravit na západ. Tímto aktem se však mohl Pasternak zkompromitovat před sovětskými úřady a proto se americké tajné služby ze všech sil snažily vrátit ostře sledovaný rukopis opět do jeho rukou...

Mary Higgins Clark: Na jedné lodi

Aby po skandálu se snoubencem unikla nežádoucí pozornosti, přijme Celia nabídku uspořádat přednášku na luxusní výletní lodi, na jejíž palubě se seznámí se stařičkou lady Emily. Třetí den po vyplutí je bohatá vdova nalezena mrtvá a pohřešuje se i její smaragdový náhrdelník. Celia vezme případ do svých rukou. Smrt je ovšem blízko a z lodi není úniku...

Ken Follett: Propustka na svobodu

Příběh o touze po svobodě zasazený do Skotska a Ameriky 18. století sleduje dvě na první pohled velice odlišné postavy. Lizzie je dcerou statkářky a čeká ji sňatek s Robertem, mladým a bohatým šlechticem, kterého ale nemiluje. Více ji přitahuje Jay, jeho mladší bratr. Lizzie je kurážná mladá žena, která se nebojí vyjádřit svůj názor. Sní o svobodě, kterou by jí snad mohl přinést život v Americe. Mack je horník a jeho sny se zdají o tolik prostší. Moci vstávat až za svítání. Být něčím víc než jen majetkem svých pánů. Je také buřič a nezdráhá se promluvit, když vidí, že je s horníky špatně zacházeno. I pro něj je nadějí nový začátek v Novém světě...

Minka Kentová: Jako by se vypařila

Napínavý thriller líčí snahu mladé ženy najít svou sestru, která zmizela beze stopy. Greer je mladá žena, která se dozví, že její mladší sestra Meredith zmizela z parkoviště u samoobsluhy a nyní se pohřešuje. Greer neváhá a vydává se setru hledat. Zpočátku podezřívá Meredithina manžela, ale ten její podezření brzy vyvrátí. Kdo a proč tedy Meredith unesl a byla vůbec unesena?

Simona Votyová: Chci tě mít ve skříni

Román o vývoji jednoho vztahu v průběhu dvaceti let nahlížený očima obou aktérů. Viliam a Viola jakoby se pro sebe narodili, prožívají spolu úžasné chvíle lásky a souznění. Jejich příběh sledujeme rok po roce celých dvacet let. Kam se vytratilo to nadšení, kam vyprchalo okouzlení, touha a respekt? Deziluzi z pomalého odumírání vztahu řeší nevěrami, alkoholem a únikem do svých světů.

Patricia Gibney: Ukradené životy

Silniční dělník objeví ve výkopu tělo těhotné dívky. Téhož dne se u dveří inspektorky Lottie Parkerové objeví cizinka se synkem a prosí o pomoc při hledání ztracené přítelkyně. Když tentýž kopáč najde další mrtvolu, vyšetřovatelka musí mobilizovat veškeré síly a vypátrat, jak jsou tyto dvě oběti propojeny. Jenže záhy zmizí další dvě dívky. Ukradené životy jsou druhou knihou z celosvětově velmi úspěšné detektivní série s inspektorkou Lottie Parkerovou, která se teď střetne s takovými zrůdnostmi, jako je obchod s bílým masem a lidskými orgány či sebepoškozování.

Jan Svěrák: Bohemia

Začíná nové milénium a nadějný český režisér Ivan se srdcem floutka, rodinou na krku a hlavou v oblacích sní o tom natočit film v Hollywoodu. Náhoda mu přihraje do cesty o pár let starší britskou producentku, a protože si padnou do oka, začíná jeho sen dostávat reálné obrysy. Stačí překonat manželčin nesouhlas a pár nečekaných kulturních rozdílů a může dobýt celý svět. Anebo se v něm ztratit...

Sandra Brown: Zuřivost

Televizní reportérka Kerra Baileyová se rozhodla udělat rozhovor s majorem Trapperem, který se proslavil jako hrdina, když před čtvrtstoletím vyvedl z trosek hotelu v Dallasu hrstku lidí po bombovém útoku. V tu chvíli ještě netuší, že právě vykročila na cestu za dávným zločinem, ani že se pozadím této události zabývá i majorův syn John, bývalý vyšetřovatel. Po útoku na majora spojí Kerra a John síly. Vzniká mezi nimi složitý vztah, nabitý vzájemnou přitažlivostí i pochybnostmi, ale přes všechny dramatické zvraty rozplétají síť lží a spiknutí.

Clare Mackintosh: Až tohle skončí

Mladí rodiče, Max a Pip a jejich tříletý syn Dylan. Dylanovi byl diagnostikován nádor na mozku, který nemohl být úplně odstraněn a přes veškerou léčbu nádor roste dál. Poškození mozku je nevratné, a pokud bude Dylan žít, nebude chodit ani mluvit, ani nebude schopen komunikovat o svých potřebách. Rozhodnutí, zda se pokusit prodloužit Dylanův život nebo ho nechat přirozeně zemřít, vloží lékaři do rukou rodičů.

Lucie Römer: Balkán, bejby!

Co když se mateřská dovolená skutečně stane "dovolenou" a využijete ji k nejdelší cestě vašeho života? K tomu, poznat se lépe s partnerem i vašimi dětmi a zažít spolu něco nového. Narušit stereotyp. Být venku. Právě pro to se rozhodne Lucie Römer, redaktorka týdeníku Respekt, pořídí si starou dodávku a vyrazí s přítelem a miminkem na tři měsíce na Balkán. Deníkovou formou popisuje, jak se jejich putování vedle relaxu a mnoha překvapení také několikrát zvrtne. Tím spíš, když do své dodávky přiberou nového člena posádky: roztomilé štěňátko, které ne, a ne přestat růst.

Marine Barnérias: Bonjour, živote!

Marine byla v jejích třiadvaceti letech diagnostikována roztroušená skleróza. Naléhavost situace, v níž se musela rychle rozhodnout, zda se léčit nebo ne, a nedostatek informací ji přivedly k úvaze: To ty jsi onemocněla, proto je třeba, abys hledala řešení v sobě samé. Rozhodla se nemoc brát jako zvláštní dar od života. Svou R)oztroušenou) S(klerózu) pojmenovala Rosy a pustila se do zahradničení a péče o svou květinu s cílem otupit její trny a přimět ji sdílet s ní zvolenou životní cestu. Jaká byla nakonec její léčba? Projekt, o kterém už dávno snila: cestování.

Fredrick Backman: Životní terno

Je noc před Štědrým dnem a nemocniční chodbou kráčí žena v šedém, aby si odvedla jednoho z nás. Má s sebou desky se jmény nás všech: pětileté holčičky trpící rakovinou, která maluje svou oblíbenou židličku na červeno, dvacetiletého mladíka leštícího pivní sklenici v milované hospodě, pětačtyřicetiletého muže, který uhání tmou v drahém autě a hledá, do čeho by narazil. Někdo z nás dnes přijde o život, pokud se někdo jiný dobrovolně nevzdá toho svého. Ale nestačí pouze zemřít, protože život není jen to, co právě končí. Život je všechno to, co se stalo předtím...

Anne Frasierová: Nejsem živá

Od doby, kdy se detektivovi Jude Fontaineové podařilo zjistit, kdo stál za jejím únosem, uplynulo několik měsíců. Jude se s traumatickou minulostí vyrovnává jediným způsobem, který zná: vrací se na místo, kde zažívala každodenní peklo. V útrobách zchátralého domu paradoxně nachází útočiště před neklidem, který vyvolala série krutých vražd.

Rhys Bowen: Toskánské dítě

Píše se rok 1944, když britský pilot Hugo seskočí na poslední chvíli padákem z hořícího letadla do Němci okupovaného italského Toskánska. Má těžce zraněnou nohu a nalézá útočiště v rozbombardovaném klášteře nad jednou z vesnic. Zároveň se mu dostává pomoci od místní mladé ženy Sofie, která za ním tajně dochází a pomůže mu zranění vyléčit. Do jejich nečekaného sblížení ale zasáhne zrada a Sofie nevysvětlitelně zmizí. Skoro o třicet let později přijíždí Hugova dcera Joanna po náhlé smrti otce na anglický venkov zařídit pohřeb a nalézá mezi jeho věcmi i dopis adresovaný po válce Sofii, který se však vrátil nedoručen. Rozhodne se proto vydat po stopách otcovy dávné lásky. Nejenže odhalí dávné tajemství, ale cesta jí pomůže lépe porozumět také vlastnímu životu.

Ladislav Zibura: Prázdniny v Evropě

V této knize čtenáře čeká 14 000 kilometrů stopem napříč Evropou. Ve společnosti svérázných řidičů vyrazíte z Polska přes malebné Pobaltí až za polární kruh a následně z horkých Athén přes divoký Balkán zpátky domů. Objevíte při tom místa, která jste vždycky chtěli navštívit, jen jste o nich dosud nevěděli. Vyslechnete příběhy neobyčejných lidí a přesvědčíte se, že jste se narodili na tom nejrozmanitějším kontinentu světa.

Ivana Andrews: Zeptej se moře

Sofie pracuje jako recepční v luxusním vídeňském hotelu. Noční směny a neshoda s kolegou vyústí v hysterický výstup, proto odjíždí na měsíc k moři. Zde ji proud vžene do náruče charismatického Martina. Jejich začínající vztah je však narušen jeho bývalou přítelkyní, která mu oznámí, že je těhotná. Rozhodne se Martin pro povinnost, nebo dá raději šanci lásce?