Milan Kundera: Kniha smíchu a zapomnění

Psychologický román o Tamině, a ve chvíli, kdy Tamina odchází ze scény, je to román pro Taminu. Ona je hlavní postavou i hlavním posluchačem a všechny ostatní příběhy jsou variací jejího příběhu a sbíhají se v jejím životě jako v zrcadle. Je to román o smíchu a o zapomnění.

Jozef Karika: Trhlina

Legenda, záměrná mystifikace, nebo děsivá skutečnost? Tuhle otázku si klade i autor a rozmotává velice tajemný, tragický a hrůzostrašný případ. Zároveň poodhaluje jednu z největších záhad Slovenska: nevysvětlitelné mizení lidí v pohoří Tríbeč.

Leila Meachamová: Ryanova pomoc

Mladá Bostoňanka Cara se musí vyrovnat s náhlou smrtí svého dobrého přítele, právníka Ryana. A také s podivným odkazem v jeho závěti - získává totiž polovinu ranče, který tvrdou rukou vede Ryanův bratr, a musí na ranči alespoň jeden rok žít, aniž by komukoliv sdělila důvod. Ryan tím však sledoval konkrétní záměr...

Jessica Shattuck: Prozření

Na troskách nacistického Německa se Marianna von Lingenfelsová snaží splnit slib, který dala svému muži, nalézt a zachránit manželky a děti ostatních spiklenců. Nesourodá skupina se usadí na staletém sídle rodu von Lingenfelsů, kdysi impozantním hradu uprostřed Bavorska. Nyní se válkou těžce zchátralá pevnost stává útočištěm tří zdrcených žen, kterým z někdejšího života zbylo jen velmi málo. Brzy však začíná zjišťovat, že předválečný život ji i její společnice definoval natolik rozdílně, že nyní nenacházejí společnou řeč. Přesto se snad až posedle snaží dostát svému slibu, aby nakonec došla zdrcujícího poznání, že i nejušlechtilejší úmysly mohou dláždit cestu do pekel.

Eric Rickstad: Číhání

Za idylickou tváří městečka se ukrývá temnota a zlo páchané na nevinných. Přátelskou a poklidnou atmosféru odlehlého městečka narušuje spor o legalizaci homosexuálních sňatků. Mezi lidmi to vře. Staří přátelé si nemohou přijít na jméno. Probouzí se strach, předsudky a násilí. Když je v domě advokáta, který zastupuje místní pár gayů, brutálně zavražděna mladá dívka, policejní vyšetřovatelka Sonja Testová je přesvědčená, že vražda s ostře sledovanou kauzou souvisí.

John Grisham: Píšťalka

Lacy Stoltzovou, zaměstnankyni Kárné komory dohlížející nad etickým chováním soudců, kontaktuje záhadný muž a slíbí jí odhalení nejzkorumpovanějšího vykonavatele práva v dějinách USA. Informátor byl kdysi sám právníkem, zdá se tedy, že může poskytnout zasvěcená fakta. Ale odkud je bere?.

Philippa Gregory: Zkrocená královna

Když Kateřinu Parrovou požádal Jindřich VIII. o ruku, zhrozila se. Z kdysi pohledného mladíka je nevypočitatelný stařec s páchnoucím dechem. Role šesté manželky krutého krále se jí hnusí stejně jako oblečení a šperky pěti předchůdkyň, které musí nosit. Na každém kroku naráží na jejich nešťastný osud a děsí se, jakému nebezpečí bude muset sama čelit.

Dominik Dán: Kořeny zla

Celé oddělení vražd se zmobilizuje a jde do boje s podsvětím, s jejich vyděračskými a násilnickými praktikami, s vraždami, které v devadesátých letech nebraly konce. Jak se k nim postaví tehdejší prokuratura a soudy ovládané mocným mužem? Nikdo netuší…

Caite Dolan-Leachová: Sestry až za hrob

Ava nevěří, že je její sestra mrtvá. Moc dobře své dvojče zná a pozná, když si Zelda jen hraje a manipuluje s lidmi. Tak se Ava se vrací na rodinnou vinici a musí čelit všemu, před čím už jednou utekla: dementní matce závislé na alkoholu, šviháckému, poněkolikáté ženatému nepřítomnému otci a budoucnosti, které se chtěla vyhnout. Rozhodne se odhalit tajemství Zeldiny smrti — sestra prý uhořela ve stodole. Jenže Ava dostává od své sestry e-maily, objevuje ukryté zprávy a ocitá se na výpravě, která ji přivede k rodinným tajemstvím a citovým vazbám, na něž se tak usilovně snažila zapomenout. Čím více se Ava o svém nepředvídatelném dvojčeti dozvídá, tím více si uvědomuje, že nezná pravidla hry, kterou se sestrou celý život hrála.

Magda Váňová: Já hlupák

Příběh sochaře Vincenta a kostýmní návrhářky Evy je románem o tom, proč si člověk neudrží, co si v životě vybudoval, čeho dosáhl nebo co dostal. V manželství Vincenta a Evy se to jednomu podaří a pro druhé se život zvrtne v katastrofu.

Karin Slaughter: Hodná dcera

Dvě dívky stojící tváří v tvář zabijákovi s puškou. Jedné se podaří utéct, zatímco druhá… Před osmadvaceti lety se poklidný život Charlotty a Samanthy Quinnových změnil v hrůzu, když k nim domů vtrhli dva neznámí muži s puškami a zavraždili jim matku přímo před očima. Obě dívky ani otec se z tohoto děsivého zážitku nikdy nevzpamatovali. Tato tragická událost zpřetrhala rodinné vazby a každá ze sester se vydala vlastní cestou. Samantha se odstěhovala do New Yorku, zatímco Charlotte se stala právničkou v rodném městě. Jenže násilí se vrací! Charlotte je svědkem dvou brutálních vražd, jež šokují celé město a probudí její noční můru. Strašlivé vzpomínky na tragédii, které se Charlotte snažila ve své mysli pohřbít, vyplouvají znovu na povrch. A sestry musí spojit své síly, aby tuto děsuplnou životní kapitolu jednou provždy uzavřely!

Nicholas Sparks: Život ve dvou

Russell Green je ve svých dvaatřiceti víc než spokojený se svým životem. Má nádhernou ženu, rozkošnou šestiletou dcerku, úspěšnou kariéru a velký dům v Charlotte. Žije svůj sen a manželství s okouzlující Vivian je hlavním zdrojem jeho štěstí. Jenže pod vší dokonalostí začínají prosvítat neshody, a během pár týdnů se vše, co Russ považoval za samozřejmé, obrátí v prach. Bez ženy a bez práce se Russell snaží postavit znovu na nohy a postarat se o dcerku. Ukáže se, že být tátou na plný úvazek je největší výzva, kterou kdy v životě poznal...

Karen Dione: Dcera krále močálů

Když známý únosce dětí Král močálů uteče z vězení, je si Helena Pelletierová jistá, že je schopná ho se svými stopařskými schopnostmi chytit. Postupně zjišťuje, že útěk z vězení byl jen první krok v otcově promyšleném plánu. Jeho cílem je totiž unést ji i její dvě malé dcerky.

Adam Brookes: Noční dravec

Z pracovního tábora v Číně uteče po dvacetiletém věznění muž přezdívaný Burák a prchá přes pouště severozápadní Číny. Před svým zatčením pracoval pro britskou tajnou službu, ale po návratu do Pekingu zjišťuje, že se mezitím vše změnilo a v nebezpečných uličkách velkoměsta mu hrozí smrt...

Tatiana Čuperková – Brezinská: Najdu si tě v Římě

Zamilovaná do Itálie a všeho italského, Eva cestuje několikrát ročně do Říma, aby se nadechla zdejší atmosféry, načerpala energii a inspiraci. Po rozchodu se snoubencem opouští práci manažerky, vrací se do rodného města a začíná si plnit svůj sen v podobě obchůdku s italskými potravinami. Návštěvy Říma pro ni znamenají návrat do míst, které miluje, a navíc mají moc zbavit ji všeho negativního. A nemalou zásluhu na tom má také její italský milenec...

Egdar Dutka: Matka vzala roha

Autor popisuje své osudy po útěku matky z vězení a její emigraci, léta dospívání i zážitky ze svého ročního pobytu v Austrálii v letech 1968-1969. Knihu uzavírají povídky líčící jeho rozhodnutí pro návrat a epizody z normalizace i zkušenosti stárnoucího muže ze současnosti.

Kerry Lonsdale: Všechno, co máme

Měl to být svatební den, místo toho se všichni sešli na pohřbu. Pro Aimee byl James doslova vším - životní láskou, oporou, jistotou v těch nejtěžších časech. Jeho nepochopitelná a zbytečná smrt kdesi v Mexiku znamenala, že se jí zhroutil celý svět. Postupně však s pomocí přátel i sympatického malíře, který se náhle objevil ve městě, opět začíná žít. Její plány na otevření vlastní kavárny a navázání nového vztahu však brutálně naruší zvěsti, že James stále žije. Aimee vyráží do Mexika, odhodlaná zjistit pravdu a postavit se temným tajemstvím Jamese a jeho rodiny...

Francis Spufford: Zlatý vrch

Rok 1746. Do New Yorku, tehdy malého obchodního přístavu se sedmi tisíci obyvateli ve vzdálené Americe, přijíždí mladý Angličan Richard Smith se směnkou na závratnou částku 1000 liber. Nikdo netuší, jaké je jeho poslání a jak hodlá peníze použít. Ve městě se nic neutají a zpráva o závratně bohatém cizinci se rozšíří rychlostí blesku. Je bedlivě sledován místními vysokými politiky, zejména lstivým a všeho schopným nejvyšším soudcem De Lanceyem, který kolonii ovládá. Přichází Smith jako podvodník, tajný posel, či jako prodloužená ruka anglického krále?

Maria Sempleová: Dneska bude všechno jinak

Humorný román o nebezpečné touze být lepší a každodenních výzvách rodinného života. Zgruntu změnit svůj život není jen tak. Eleanor se ale rozhodla, že dneska to udělá! Všechno bude zvládat v klidu a s přehledem. Pochopitelně se jí velkolepý plán dost rychle vymkne z rukou, jedna nehoda se kupí na druhou a ona musí - jako každá matka, manželka, žena - jako vždycky rychle začít improvizovat...

Dot Hutchisonová: Sběratel motýlů

Izolovaná zahrada, kvetoucí rostliny a sbírka nádherných motýlů - mladých žen, které byly uneseny. O to vše pečuje Zahradník, zvrhlý muž posedlý uchováváním krásných dívek. Jediná přeživší Maya postupně odkrývá podrobnosti o tomto děsivém místě i o svém vězniteli. Jak se jí ale podařilo utéct?

Monika Peetzová: Jedna + 1

Vtipný a laskavý příběh o tom, že při hledání opravdové lásky se musí počítat se vším. Tom ze všeho nejvíc touží po lásce. A protože více než lidem důvěřuje číslům, zaplete se do sítí internetové seznamky, která své klienty páruje na základě matematických vzorců. Ale v lásce žádné pohrávání si s čísly neplatí. Je potřeba mít odvahu, srdce na pravém místě a osmadvacet bláznivých nápadů...

Jussi Adler Olsen: Selfies

Vedení kodaňské policie usoudilo, že počet objasněných případů oddělení Q je výrazně pod hranicí očekávání. Prokázat opak dostává za úkol Rose, která se ale propadá do psychického pekla, jehož kořeny sahají hluboko do temné minulosti. Mezitím v kodaňském parku najdou zavražděnou starší paní, šílený řidič zahájí smrtící hon na mladou ženu a jinde se plánují další trestné činy: děje se to bez vzájemné souvislosti, nebo mají případy něco společného?

Andrea Sedláčková: Každý něco tají

Příběh z prostředí filmových herců klade otázky, v jaké společnosti žijeme a jaké etické mantinely jsme schopni svému jednání klást. Známá herečka Lucie musí sehrát svůj osobní zápas nejen s bulvárem, jehož se stane obětí, ale i s nedůvěrou okolí a nakonec hlavně sama se sebou.

Marcelo Luján: Podhoubí

Hororový příběh uznávaného argentinského autora, jehož dějištěm se stává chata v idylickém údolí. Muži po večeři popíjejí na verandě, ženy vaří kávu a myjí nádobí. U bazénu sedí tři dospívající děti, čtvrté – čerstvě dospělý muž – na večírek právě přijíždí. Bude třeba dojet autem pro led, který právě došel... Konec zdánlivě všedního prázdninového dne se pro dvě rodiny stane začátkem tragédie, rozpoutá příval lží a krutosti. Začne se odvíjet příběh o ztrátě nevinnosti, bolesti a chorobné sexuální touze. Dvoje letní prázdniny postačí k tomu, aby se idylické místo proměnilo v peklo.

Guillaume Musso: Noc v Central Parku

New York, osm hodin ráno. Alice, mladá pařížská policistka, a Gabriel, americký jazzový pianista, se spolu probudí připoutaní jeden ke druhému na lavičce v Central Parku. Neznají se a ani si nevzpomínají, že by se někdy potkali. Jak se do takové situace dostali a proč je na Alicině košili krev? A kde se v její kapse vzala cizí zbraň? Společně se pouštějí do pátrání po vlastních stopách a odhalují nečekanou pravdu, která od základů změní jejich životy.

Guzel jachina: Zulejka otevírá oči

Děj se odehrává v Sovětském svazu v období let 1930–1946 v zapadlé tatarské vesničce, ve které žije obyčejným životem, tak jak žila její matka, babička i prababička, třicetiletá tatarská žena Zulejka. Její svět tvoří její hrubiánský muž a starost o hospodářství. Jiný život nezná, a tak ho považuje za dobrý, zvykla si na něj. Proto když dochází k rozkulačení a její muž Murtaza je při potyčce s rudým komisařem zastřelen a ona s dalšími kulaky poslána na Sibiř, stýská se jí po minulém těžkém, ale srozumitelném životě. Při strastiplné cestě vlakem a říční lodí do sibiřské tajgy poznává Zulejka nové lidi a nový svět. V pracovním táboře a v krutých podmínkách se jí narodí syn Jusuf, jehož otcem je zastřelený Murtaza. Syn ji drží při životě a pomáhá přežít drsné podmínky gulagu.

Liam Pieper: Hračkář

Adam Kulakov je spokojený člověk. Střední věk na něj zatím nedolehl plnou silou, hračky z jeho továrny dělají radost dětem na celém světě, má více peněz, než kdy může utratit, miluje svou ženu a syna a vydržuje si tolik milenek, kolik jen před nimi dokáže utajit. Adam však není jediný, kdo v rodině Kulakovových pečlivě střeží osobní tajemství. Jeho dědeček Arkadij se roku 1944 ocitl v Osvětimi, a tam se mu naskytla velmi neobvyklá příležitost. Nyní, když se jeho život chýlí ke konci, vynakládá nesmírné úsilí, aby pravda zůstala navždy ukrytá. Ale hrůzná minulost je oba dostihne v plné síle. A společně zjišťují, že svým nejbližším můžeme paradoxně nejvíce ublížit tehdy, když se je snažíme před něčím uchránit...

Riika Pelo: Náš všední život

Román zachycuje životní příběh ruské básnířky Mariny Cvetajevové a její dcery Ariadny Efronové.

Gavin Extence: Potíže s empatií

Ve světě vysokých financí a dravých obchodů, ve kterém se Gabriel Vaughn vyšplhal téměř na samý vrchol, není místo na city a platí právo silnějšího. Když dvaatřicetiletý manažer zjistí, že má nevyléčitelný nádor na mozku, rozhodne se nedat na sobě nic znát. Nemoc mu ale převrátí život naruby...

Sandra Brown: Pomsta

Crawford Hunt chce získat nazpět svoji malou dceru. Po smrti manželky žil rozháraně a vyčítal si, že zavinil smrt své ženy, ale teď už nepracuje jako policista v terénu a požádal o svěření Georgie do péče. A právě ve chvíli, kdy se v soudní síni projednává jeho případ, vtrhne dovnitř maskovaný střelec a spustí palbu. Tento klíčový okamžik rozehraje drama pomsty, nenávisti, důmyslných pletich a vydírání, ale i strhující vášně a dobrodružství, kdy vyplouvají na povrch dávné události.

Umberto Eco: Jak cestovat s lososem a jiné eseje

Umberto Eco byl mistrným pozorovatelem světa kolem sebe i jeho glosátorem. "Jak cestovat s lososem" je kniha návodů, kde autor s notnou dávkou inteligentního humoru nabízí řešení, jak se vyrovnat s nejrůznějšími nečekanými i standardními, ale nežádoucími situacemi, jež život přináší.

Jojo Moyes: Krasojezdkyně

Dívka Sarah se učí jezdeckému umění od svého dědečka, bývalého špičkového drezéra. V jejích čtrnácti letech dojde ale k tragické události a mladičká krasojezdkyně se od té chvíle musí protloukat životem sama. Její život nabere nečekaný spád, když se Sarah připlete mezi právničku Natashu a jejího prakticky již bývalého manžela Maca...

Jonas Hassen Khemiri: Všechno, co si nepamatuju

Vynalézavě, vtipně a zároveň tajemně splétá fiktivní spisovatel příběh mladého muže Samuela, který zahynul při autohavárii. Byla to nehoda, nebo sebevražda? Kdo vlastně Samuel byl? Jako mozaiku vytvořenou z rozhovorů s jeho přáteli, příbuznými a sousedy skládá jeho životní příběh.

Lucy Foleyová: Pozvánka

Řím roku 1953. Novinář Hal se jednoho večera náhodou ocitá na večírku, kde se seznamuje se záhadnou Stellou. Byť oba mladí lidé pocházejí z naprosto odlišného prostředí, přitahuje je to k sobě jak dva magnety. Na krátkou chvíli, na jednu noc, zakusí nový život, aby se rozešli s vědomím, že už se nikdy v životě neuvidí. Nečekaně se však setkávají o rok později, když Hal přijme nabídku napsat reportáž z opulentní plavby. Na palubě se shromáždí nejznámější umělci a filmové hvězdy. Hala však zajímá pouze jediná osoba - Stella. Jak Halova posedlost Stellou roste, je čím dál odhodlanější udělat z ní stejnou dívku, kterou byla oné noci - tedy dívku, která není spoutána vlastní minulostí.

Ray Bradbury: Marťanská kronika

Volně spojené povídky o kolonizaci Marsu. Lidé sem přicházejí a svým vpádem ruší tiché kouzlo rudé planety. Ale nakonec - po letech nesnadného vzestupu a následného pádu - ji stejně opouštějí a ponechávají znovu osamělou a ztichlou. Jen vítr se prohání opuštěnými městy Pozemšťanů a dávno vymřelými letovisky Marťanů.

Annie Darlingová: Knihkupectví u osamělých srdcí

Posy má v životě jednu velkou zodpovědnost, jednu velkou lásku a jedno velké trápení. Tím prvním je patnáctiletý bratr, o kterého se již léta stará, tím druhým romantická literatura a tím třetím Sebastián, vnuk majitelky knihkupectví, kde Posy pracuje, muž s pověstí největšího hulváta v Londýně. Všechno se ale zkomplikuje, když jí majitelka upadající obchod odkáže a Posy se rozhodne změnit ho v prosperující knihkupectví specializující se na romantickou četbu. Jak toho ale dosáhnout, když má kolem sebe jen skupinku podobně nepraktických knihomolů, jako je sama? Aby zachránila upadající obchůdek a začala konečně žít svůj život, bude muset Posy odložit romantickou četbu a postavit se realitě.