Milan Kocourek: Nové britské obrázky

Autor ukazuje Velkou Británii, různorodé pamětihodnosti Londýna, vzpomíná na osobnosti spjaté s BBC minulého století, připomíná odkaz sira Nicolasa Wintona či komentuje Brexit a současnou britskou politiku.

 

Anna Cima:  Vzpomínky na úhoře

Sára, po matce Češka a po otci Japonka, žije v Jokohamě a zabývá se výzkumem vymírajícího úhoře japonského. Mezi její jediné přátele patří pan Nakadžima – postarší majitel domu s akvaristikou, ve kterém bydlí, a sousedka Miju. Poklidný život převrátí naruby návštěva Juky, Sářiny bývalé spolužačky, která pátrá po zmizelém kolegovi z redakce novin. Z minulosti se postupně vynořují dávno zapomenuté události a všechny tři ženy se vydávají na cestu, která před ně klade jednu životní výzvu za druhou.

 

Jindřich Vacek: Zajatci pána bouří

V 19. století pošle otec svého syna Bernarda do Oregonu, aby u svého strýce přivykl tvrdému životu osadníka. Bernard podnikne se strýcem Evženem a lovcem Harveyem průzkumnou cestu po řece, jejich člun však ztroskotá. Posádka se zachrání, ale ocitá se v pustině a musí se pěšky vydat zpátky k bělošským osadám. Během putování najdou na břehu mrtvého indiána a jsou obviněni z jeho vraždy. Aby si zachránili život, pokusí se vypátrat skutečného vraha. Jenže se ztrácejí v labyrintu indiánského světa, tolik odlišného od jejich vlastního...

 

James Carol: Nenápadný vrah

Manželka milionáře z Vancouveru zahyne při výbuchu ve svém domě. Stala se už třetí obětí sériového vraha, který pravidelně, jednou za rok, vždy přesně v týž den zabije jednu ženu. Způsob vražd je neobvyklý - pachatel oběť znehybní, na tělo jí připevní výbušninu a odejde pryč. Bombu pak otevřením dveří aktivuje člověk, který do místnosti vstoupí - obvykle ženin manžel. Policistka Laura Andertonová si na pomoc s vyšetřováním pozve bývalého člena FBI Jeffersona Wintera.

 

Bill Close: Velitel tanku

Bill Close prožil válku jako velitel tanku v Královském tankovém pluku - a přežil. Jedenáctkrát dostal jeho tank zásah nepřátelskou palbou a on se pokaždé zachránil. Často jen převzal velení jiného tanku a pokračoval v boji. Třikrát byl raněn. Jeho kniha není jen mimořádnou autobiografií, nýbrž také přesvědčivým vyprávěním o pozoruhodných výkonech Královského tankového pluku v průběhu celé 2. světové války.

 

Samantha Tonge: Zima, kdy jsme se poznali

Jess by nikdy nenapadlo, jaký dopad na její život bude mít záhadný, okouzlující Nik, který si v letadle na cestě domů z vánočního veletrhu hraček přisedne na místo vedle ní. Po přistání v Londýně ho nechce nechat jen tak odejít a pozve ho na návštěvu. Zatímco ho provází hračkářstvím, kde pracuje, má Jess znepokojivý telefonát z domova seniorů Willow Court, kde žije její babička. Domov se před Vánoci zavře. Jess je odhodlána najít své babičce nové pohodlné bydlení - a uspořádat tu nejlepší vánoční oslavu, jakou Willow Court zažil.

 

Jenny Bayliss: Zima nejistých nadějí

Annie je po krachu manželství volná a rozhodne se přes zimu hlídat malebný historický dům na pobřeží. Noví sousedé ji přijmou s otevřenou náručí - až na mrzutého synovce majitelky domu, který má s tetinou nemovitostí úplně jiné plány. Vánoce se blíží, vztahy se komplikují a Anniina budoucnost vypadá čím dál nejistěji. Ale s kouskem odhodlání a za nemalé pomoci svátečního kouzla se tato obtížná doba promění v její další životní naději...

 

Debbie Macomber: Duch Vánoc

Jednoho dne před Vánoci se Peter s Hankem začnou dohadovat, čí práce je namáhavější, a tak se rozhodnou, že si na týden před Štědrým dnem své práce vymění. K jejich překvapení jsou povinnosti barmana a pastora podobné, ale převzít práci toho druhého je obtížnější, než očekávali. Začnou jeden druhého vidět v novém světle a možná objeví i lásku, která jejich životy navždy změní...

 

Nicolas Sparks: Přání

Maggie je spolumajitelkou galerie v New Yorku a je také uznávanou fotografkou. Do jejího života však zcela nečekaně zasáhne zákeřná nemoc - rakovina. Maggie nemoc postupně začíná čím dál tím více oslabovat, a tak se rozhodne přijmout pomoc. Mark, mladý asistent, kterého do galerie přijme, je jí i příjemným společníkem o vánočních svátcích, které by jinak strávila v osamění. Při společných rozhovorech Maggie svěří Markovi své tajemství.

 

Julie Wake: S láskou z Paříže

Siena se rozhodla opustit snoubence i život francouzské smetánky a hledá útočiště u sestry nedaleko Londýna. Ta však změní plány a Siena musí vzít zavděk spolubydlením s věčně nespokojeným Jasonem. Zpočátku se nemůžou vystát, ale když dostanou příležitost jeden druhého lépe poznat, začne to mezi nimi jiskřit. Společná cesta do Paříže může splnit jejich nejtajnější přání...

 

Martin Goffa: Vánoční zpověď

V pracovně vězeňského psychologa pravidelně sedává Adam Hofmann, který má na svědomí osamělou krutou teroristickou akci. V rozhovorech s psychologem se zpovídá především z toho, co činu předcházelo. Byl sázkař, který se marně snažil zastavit začarovaný kruh dluhů, až narazil na podvodnou lichvářskou firmu. Ta ho místo slíbené půjčky okradla o poslední zbytky peněz a Adamovi nezbyla jiná možnost než zoufalý čin...

 

Debbie Johnson: Léto v Kavárně nových začátků

V Kavárně nových začátků se nepodávají jen dobroty, ale nabízejí tu i druhou šanci prožít život na maximum... Turisty i místní tu čeká veselý smích, společnost a bezpečí. A právě prací v této kavárně se Laura Walkerová po smrti manžela rozhodne začít nový život a dát sobě i pubertálním dětem šanci být v životě zase šťastný.

 

David Jakš: Míň než kopnout si do psa

Zajímavé příběhy ze zemí východní a jihovýchodní Asie, kde autor působil jako zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu.

 

Petra Rautiainen: Popel a sníh

Válka zjizvila nádhernou krajinu Laponska stovkami zajateckých táborů i duše místních obyvatel. Novinářka Inkeri přijíždí v roce 1947 na sever psát reportáž o tom, jak se Laponsko zotavuje po skončení války. Zároveň pátrá po osudu svého manžela, který během bojů někde tady za nevyjasněných okolností v zajateckém lágru zmizel. Jenže neustále naráží na to, že ti, kteří si nedávné události pamatují, odmítají cokoliv prozradit.

 

Lorraine Brown: Vlak do Paříže

Hannah a její přítel Simon jsou na cestě vlakem do Amsterdamu, kde se má konat svatba Simonovy sestry. Nic však nejde podle plánu. Vlak doběhnou na poslední chvíli a jejich kupé je již obsazené. Hannah si chce alespoň na chvíli odpočinout, ale Simon chrápe. Vydá se proto do jiného vagónu, aby jen na pár chvil zavřela oči. Když se však ráno probudí, zjistí, že se vagóny jejich vlaku rozpojily, a ona už nemíří do Amsterdamu jako Simon, ale do Paříže. Bez zavazadel a bez Simona je nucena strávit celý jeden den v nejromantičtějším městě Evropy....

Jean Didion: Demokracie

V románu se střídají výjevy z New Yorku a Havaje, Jakarty a Kuala Lumpuru, vojenských základen a luxusních hotelů. Spojené státy prožívají definitivní debakl války ve Vietnamu a protagonistka knihy Inez kolísá mezi dvěma mocnými muži, senátorem Harrym Victorem a agentem Jackem Lovettem. Důležitou postavou v jejím příběhu je i jeho vypravěčka - Joan Didionová. Ta v románu vystupuje pod vlastním jménem a projevuje se jako nesmiřitelná pozorovatelka života privilegovaných Američanů.

 

Jan Kosek: Bez iluzí by to nešlo

Gymnaziální ředitel Martin Mikoda si láme hlavu nad mimořádně nadaným, avšak problematickým studentem, když jej dostihne šokující zpráva o smrti bývalého spolužáka Tomáše. Profesor Mikoda se začte do zápisků, které si s Tomášem a s dalším spolužákem vyměnil koncem devadesátých let. Ty jej dovedou k nečekaným zjištěním a podnítí k tomu, aby se pokusil střízlivě nahlédnout vlastní minulost. Setkání s bývalými láskami a přáteli mu poslouží jako osobitá bilanční psychoanalýza, v jejímž průběhu se bude vyrovnávat s vytěsněnými vzpomínkami.

 

Guzel Jachina: Vlak do Samarkandu

V roce 1923 v Povolží vypukl zničující hladomor. Mladý voják Rudé armády Dějev má za úkol transportovat vlakem pět set dětí ze sirotčince do Samarkandu, aby je zachránil před smrtí hladem. Na cestě zničenou zemí, kde stále zuří občanská válka, Dějeva doprovází lidová komisařka Bílá, tvrdá bolševička. Tyto dva protiklady se na čas stávají jeden pro druhého nepostradatelnými. Dějev, jenž sám nosí temné tajemství, se nebojí rizika ani nebezpečí a je odhodlaný zachránit dětské životy za každou cenu.