Anna Novotná – Kateřina Sýsová: Aby po nás něco zůstalo. Zpověď novodobých zámeckých pánů

Tato kniha přináší pozoruhodný portrét patnácti svérázných osobností novodobých „zámeckých pánů“, kteří v sobě našli dost odvahy, touhy a dobrodružné povahy, aby si koupili zámek. Přesněji, většinou jen jeho ruinu. Uskutečnění svého snu od té chvíle věnují veškerý svůj čas, peníze i své fyzické síly. Často zámku podřizují i osobní vztahy. To všechno pod jediným společným jmenovatelem: aby po nás něco zůstalo...

 

Petr Šesták: Kontinuita parku

Josef se po letech studií a pobytu v cizině vrací do svého rodiště vést tzv. zodpovědný život coby středoškolský profesor. Malebné příhraniční městečko na něj čeká s doširoka otevřenou náručí jako čerstvě nalíčená past. Svět se sice mění v globální vesnici, ale maloměsto zůstává maloměstem...

 

Fiora Harding: Budoucí královna

Příběh princezny Alžběty a Philipa Mountbattena začíná ve Windsoru ve válečném roce 1943, kdy se princezna opět setkává s šarmantním poručíkem, kterého poprvé viděla před několika lety. Philip představuje všechno, před čím ji vždy varovali: nebezpečí, dobrodružství, nejistotu. Přesto, nebo právě proto, se Alžběta nedá odradit a rozhodne se riskovat i nelibost královského dvora...

 

Štěpán Javůrek: Nebe nad Perninkem

Petr je nadaný mladý muž, který díky svému talentu lehce proplouvá studiem medicíny a záhy se stává úspěšným lékařem na prestižní pražské klinice. Jeho úspěch je ale vykoupen permanentním bojem s alkoholem, kterému čím dál více podléhá. Postupně ztrácí práci, rodinu i přátele. Když se propadne téměř na dno, nezbude mu než svůj život razantně změnit. Po dlouhém hledání se stane obvodním lékařem v Perninku, malém městečku v Krušných horách. Zde, uprostřed přírody, kde lidé musí žít ve vzájemné pospolitosti, dostane Petr svou druhou životní šanci.

 

Sarah Flint: Tátovy holky

Další detektivní případ policistky Charlotte Staffordové. Tentokrát jde o velmi nezvyklé případy. Pachatel se vkrádá do ložnic osamělých starých lidí. Původně neměl v úmyslu je zabíjet, vyhledával jen příležitosti si s nimi promluvit. Jenže to by se nesměl vkrádat do jejich ložnic uprostřed noci a kromě vzpomínek a památečních předmětů je zbavovat i toho nejcennějšího, co jim ještě zůstává - posledních pár let života.

 

Sofía Segovia: Šepot včel

Malý Simonopio, kterého objevili znetvořeného pod přikrývkou včel, je pro některé z místních předmětem pověr -- dítě políbené ďáblem. Velkostatkáři Francisco a Beatriz Moralesovi ho však přijmou do rodiny, jako by to byl jejich vlastní syn. Čím je Simonopio starší, tím větší záhadou se pro své okolí stává. Když totiž zavře oči, spatří to, co se má teprve stát, dobré i zlé. Simonopio, na každém kroku doprovázený ochranným rojem včel, chrání svou rodinu před hrozbami lidí i přírody a změní nejen osud rodiny Moralesových, ale i celého regionu...

 

Jenn McKinlay: Paříž je vždycky dobrý nápad

Romantický příběh třicetileté Chelsea, kterou překvapí rozhodnutí jejího otce znovu se oženit. Aby se s tím srovnala a opět našla sama sebe, vrací se na místa, kde byla šťastná a zamilovaná.

 

Upcyklace. Nový život starých věcí

Více než 100 praktických nápadů, jak proměnit staré šatstvo, ručníky, prostěradla a jiný vysloužilý textil v originální a užitečné věci, které můžou dál sloužit.

 

Martina Svobodová Maničová: Marxovka

Novela se odehrává ve druhé polovině 70. let na severu Čech, v malém průmyslovém městečku na okraji hnědouhelné pánve, v Marxově ulici, v domě určeném k demolici. Hlavní postavou novely je šestileté děvčátko, které své dětství prožívá právě v Marxovce. Se svými rodiči a sestrou žije ve starém domě. Malé děvče díky velké fantazii proniká do strašidelné minulosti svých blízkých. Ve svých snech a představách komunikuje s mrtvými, aby pomohla živým pochopit, co se kdysi stalo.

 

Stephan Orth: Couchsurfing v Saúdské Arábii

Kniha popisuje couchsurfing a cestovatelská dobrodružství autora v Saúdské Arábii. Ukazuje také každodenní život, kulturu a mentalitu arabského světa i společenské proměny země.

 

Diane Chamberlain: Prolhané městečko

Život Morgan Christopherové je vzhůru nohama. Když na sebe vezme vinu za zločin, který nespáchala, ocitne se na tři roky v nápravném zařízení. Její sen o kariéře umělkyně se zdá být navždy pohřbený - dokud se neobjeví tajemný návštěvník s návrhem, který ji může dostat na svobodu. Její úkol zní: obnovit starou nástěnnou malbu. Taková nabídka se nedá odmítnout, a tak pod vrstvami špíny najde obraz, který vypráví příběh malého města plný šílenství, násilí a spiknutí.

 

Andreas Pittler: Vídeňské zločiny 1913

Vrchní komisař David Bronstein se cítí jako outsider. Za svou šestiletou praxi, kromě jednoho pět let starého případu, řešil jen triviální záležitosti. Má se to však změnit. Vyšetřování podezřelé sebevraždy mladičkého nadporučíka dovede Bronsteina až ke kýženému povýšení. Nic však není takové, jak se na první pohled zdá, a nic netušící komisař se zaplete do sítě lží a intrik.

 

Eleanor Ray: Všechno je krásné

Když se Amy před jedenácti lety zhroutil život, začala svou první sbírku. Bylo to jen pár vzpomínek na šťastnější časy: květináč, který jí připomínal muže, jehož milovala, oprýskaný porcelánový ptáček, stříbrný zapalovač... Amy je sice osamělá, ale její dům je zaplněn předměty, které miluje. Když se do sousedství nastěhuje rodina se dvěma malými chlapci, začne se její pečlivě střežené soukromí rozpadat. Amy se vydává na cestu do své minulosti a musí se přitom vypořádat se zvědavými sousedy, otravným kocourem, neschopnou policií a malým chlapcem, který jí pomůže znovu otevřít srdce - a svůj domov.

 

Martin Gebhardt: Zálesáctví pro celou rodinu

Příručka věnovaná bushcraftu - zálesáctví, umění poradit si v divoké přírodě za všech okolností. Aktivity zaměřené na orientaci v terénu, stopování zvířat, určování stromů, vázání uzlů, vaření v přírodě ap. Kniha je určena převážně rodinám s dětmi.

 

Alena Sabuchová: Šeptuchy

Podlasí, lesnatá oblast mezi Polskem a Běloruskem, je tak trochu zapomenutý kraj. Dodnes je opředený legendami a mlhami, v nichž žijí na první pohled zvláštní lidé -- mají svoji víru, bídu a šeptuchy: ženy, které umějí léčit. Příběhem dospívání hrobařovy dcery Doroty v magickém kraji provází čtenáře její nejlepší kamarádka. Svět živých se prolíná se světem mrtvých, křesťanská zbožnost s pohanskou šeptuchářskou tradicí, moderní západní kulturní impulzy splývají s místním folklorem. Hrdinky románu žene nezastavitelná touha odejít, překročit hranici, vymanit se. Ale ať už půjdou kamkoli, zkušenost se životem na periferii si ponesou vždy s sebou.

 

Zbyněk Černík: Cesty na sever

Jeden z našich nejvýznamnějších znalců švédské literatury a překladatelů ze severských jazyků ve své knize vzpomínek přibližuje Švédsko a švédský svět českým čtenářům. Věcným způsobem vypráví o celém svém životě, o studiích, cestách či o práci v nakladatelství Odeon.

 

Caterina Bonvicini: Všechny jeho ženy

Na Štědrý den se u večeře schází sedm žen úzce spojených s jediným mužem - Vittoriem. Je tu jeho matka, sestra, exmanželka, manželka, milenka a dvě dcery, každá z jiného vztahu. Vittorio nepřijde a ony se budou muset přizpůsobit nové životní situaci. Najít vlastní svobodu je běh na dlouhou trať, a je to právě absence muže, co konečně dává všem jeho ženám možnost prohlédnout a otevřeně promluvit.

 

Barbara Demick: Není co závidět

Americká novinářka, která navštívila KLDR, nám předkládá osudy šesti Severokorejců z různých společenských vrstev. Někteří z nich se rozhodli Severní Koreu opustit a začít nový život v jižní části Korejského poloostrova. Kniha se věnuje i životním podmínkám panujícím v Severní Koreji, zdejší politice, společnosti i dějinám Koreje, která byla podobně jako Německo rozdělena na dva státy s odlišným hospodářským i politickým systémem.

 

Gaby Hauptman: Skvělé časy

Katje je čtyřiačtyřicet, žije single a má vlastně všechno, co žena potřebuje: pohodlný byt, prestižní práci i přátele, se kterými je jí dobře. A pak jí zavolá kamarádka Doris, že našla její matku, jak bloudí zmateně ulicemi. Katja všeho nechá a vrátí se do rodného města. Je toho na ni ale trochu moc. Prosadit se v práci, kde jsou všichni mladší než ona, je výzva. Navíc musí řešit nejen péči o matku, ale i problémy bratra, který opustil rodinu a teď se skrývá před příbuznými své mladé turecké milenky. Až dosud žila dost sobecky, a najednou se musí starat o spoustu lidí kolem sebe. Pochopí ale, že opravdoví přátelé jsou ti, kteří s ní přečkají nejen skvělé, ale i špatné časy.

 

Irena Brežná: Nevděčná cizinka

Autorka s lehkostí a jistou dávkou ironie vyjadřuje střet vlastní slovenské identity se švýcarskou národní identitou. Zpočátku hrdinka volí cestu vědomého stavění nepropustných zdí proti cizí nátuře ve snaze ochránit to, co zbylo, tedy to "její". Zároveň je však otevřená a vnímavá, tudíž vystavená neustálému přehodnocování. Její životní cesta v emigraci má obecnou platnost zkušeností a vnitřního prožívání tisíců migrantů po celém světě.

 

Ross King: Knihkupec z Florencie

Autor podrobně a věrohodně popisuje Florencii 15. století, každodennost v knihkupecké ulici a samotném knihkupectví, ale také milovníky knih, filosofy, učence i jeptišky, které byly prvními sazečkami. To vše na pozadí historických a politických zvratů, které renesanci a vznik knihtisku doprovázely.

 

Helena Žáková: Saudade

Román odehrávající se na divokém pobřeží Atlantiku přináší čtyři různé pohledy na tajemné Portugalsko. Středoškolačka Magdaléna se účastní výměnného studijního pobytu v Portu a objevuje svět surfařů a nikdy nekončící zábavy. Šestadvacetiletý Tom se ve svém melancholickém rozpoložení ocitá v pohádkovém regionu Algarve, kde se setkává s nešťastnou Portugalkou Beatriz. Další linie vyprávění zavádí čtenáře na konec 40. let a popisuje příběh její babičky, která odešla za svým manželem, strážcem majáku, na mys Cabo de São Vicente do naprosté izolace. Čtvrtou hrdinkou je mladičká Inês vyrůstající v jižním Portugalsku ve stínu své nejlepší kamarádky.

 

Marek Řeháček – Jan Pikous: Zlatou stezkou Českého ráje

Kniha přibližuje trasu současné Zlaté stezky i zaniklé úseky této fenomenální cesty vyznačené KČT roku 1937. Autoři si ale všímají nejen přírodních krás, památek a zajímavostí, nezapomínají ani na pověsti, lidové umění i třeba výtvarníky, kteří s Českým rájem spojili svoji tvorbu.

 

Danuta Chalupová: Jizva

Román z česko-polského pomezí se sice odehrává v současnosti, zároveň ale připomíná tragické události, které se v období 2. světové války odehrály v Životicích, obci, která je dnes součástí Havířova.

 

Fionnuala Kearney: Kniha lásky

Erin a Dom se do sebe zamilovali na první pohled - stalo se to rychle a nikdo nevěřil, že by jim to mohlo vydržet. Navzdory tomu se záhy vezmou a jako svatební dar dostanou zápisník, který je má provázet společným životem. Prázdné stránky postupně zaplňuje všechno, co nedokážou vyslovit nahlas - tajemství, příběhy zlomených srdcí, radosti i smutky.

 

A. S. Hatch: Končiny

Daniel a Victoria spolu už několik let žijí a snaží se o miminko. Ruby je ve vězení, odsouzená za napadení svého násilnického přítele. Když se Daniel připojí ke speciálnímu programu na podporu vězňů, začnou si s Ruby dopisovat. Nejprve si vyměňují zdvořilé a neškodné zprávy, postupem času ale začnou odhalovat stále víc. Své nejhlubší strachy, nejtemnější touhy. Jednoho dne se Ruby objeví na prahu Danielova domu a on se musí rozhodnout, koho si vybrat - a komu věřit.

 

Hana D. Lehečková: Poupátka

Román zpracovává téma sexuálního zneužívání dětí. Jedenáctiletá Františka se po škole víc než domů těší do dramatického kroužku. Ale zdá se, že ospalé městečko, kde Františka žije, má už řadu let závažné tajemství, o kterém všichni tak nějak vědí, ale promluvit nechce nikdo.

 

Italo Calvino: Palomar

Hlavní postavou italské prózy je pan Palomar, který podrobuje věci kolem sebe zkoumání a vyvozuje z nich filozofické závěry. Pan Palomar však chce svět nejen uvidět a pochopit, ale také popsat a vyjádřit: chce jej proměnit v slova. Lze se ale světa zmocnit autentickým, avšak subjektivním pohledem? Spočívá pravda o světě v bezprostřednosti okamžiku?

 

Ladislav Zibura: Prázdniny v Česku

Autor se vydal na dvouměsíční výlet po Česku a v knize zachytil zajímavosti, pozoruhodné příběhy z naší historie a setkání se svéráznými lidmi. Navštívil všech čtrnáct českých krajů a jeho vyprávění je jako vždycky plné humoru.

 

Yuri C. Feynberg: Dítě gulagu

Vyprávění této knihy je založeno na životních zkušenostech autora, který je jedním z posledních žijících dětí, které prošly gulagem. Část dětství strávil za ostnatým drátem v odlehlém sibiřském táboře nucených prací, kde jeho matka pracovala jako lékařka. Jako jediné dítě tam tehdy žil mezi Stalinovými politickými vězni, těžkými zločinci a dozorci.

 

Ann Napolitano: Milý Edwarde

Psychologický román americké autorky vypráví příběh tragické letecké nehody, ve které zahynulo celé osazenstvo letadla, až na jednoho dvanáctiletého chlapce. Jak se má teď naučit skutečně žít a najít si na světě své místo bez rodiny?

 

Mirka Skočílková: Opuštěný dům

Anna chce začít znovu. O mnohé ze své minulosti by se s ostatními dělila jen nerada a s vlastní rodinou nemá zrovna dvakrát dobré vztahy. Díky svému koníčku - focení, narazí jednoho dne na starou, opuštěnou vilu, která jí učaruje. Když se o dům začne zajímat, zjišťuje, že ten je opředený záhadnými historkami - a že má neméně záhadného, ale také velmi charismatického majitele, kterému Anna učaruje.

 

David Szalay: Co všechno je muž

Příběhy devíti mužů různého věku, rozličné národnosti a rozmanitých životních zkušeností, názorů i osudů. Sedmnáctiletý britský student tu například vyráží s kamarádem na cestu napříč Evropou (včetně Prahy), bulvární dánský novinář míří do Španělska konfrontovat vysoce postaveného politika a ruský miliardář na palubě své lodi sleduje, jak se mu jeho impérium - i soukromý život - před očima bortí jako domeček z karet...

 

Amanda Brown: Doktorka za mřížemi

Autobiografický příběh obětavé lékařky, která pečovala o chovance v nejslavnějších britských věznicích. Byla svědkem zázračných porodů, vynalézavých projevů odporu, brutálních útoků na vězně i srdcervoucího sebepoškozování. V těchto nemilosrdně upřímných a inspirativních memoárech líčí Amanda případy, které formovaly její kariéru, příběhy o tom, jak pomáhala lidem, na které by většina z nás raději zapomněla.

 

Andreas Izquierdo: Stíny světa

Thorn, Západní Prusko 1910. Plachý Carl, odvážný Artur a drzá Isi berou život jako hru. Nijak je nešokuje ani vzrušující vědecká zpráva o nově objevené kometě, Halleyově, která by mohla zničit Zemi. Naopak - aktivně prodávají "pilulky proti konci světa". Ale dospívání nelze zastavit: Carl se dává na dráhu fotografa, Artur a Isi se stávají párem. Definitivně však přátele rozdělí až světová válka a Artur s Carlem musí narukovat. Daleko od domova se oba stávají součástí nelidské mašinérie, jejíž rozměry si nedovedl nikdo představit. Doma v Thornu mezitím bojuje Isi v jiné válce. Až boje skončí, bude svět jiný...

 

Sarah Sprinz: Co když se utopíme

Laurie si ze všeho nejvíc přeje hodit minulost za hlavu a začít nový život. Po tragické smrti staršího bratra se přestěhuje a konečně se zdá, že jde všechno jako na drátkách. Rychle získá nové přátele a práci, ale především začne studovat medicínu. Sní o tom, že se stane lékařkou a bude zachraňovat životy. Pak jí ale osud do cesty přihraje sympatického medika Sama, který jí učaruje. Laurie ale záhy zjistí, že je pojí i něco jiného než vzájemná náklonnost. Je možné, že byl Sam zapleten do událostí, které následně stály jejího bratra život?

 

Max Skittle: Další prosím

Také doktor je jen člověk a má své oblíbené i neoblíbené pacienty. Autor s lehkostí a nadhledem líčí veselé i méně zábavné stránky práce obvodního lékaře.