Ve středu 5. září od 16:30 hod se symbolicky otevřel tzv. Fitness park v areálu bývalého letního kina. Slavnostního otevření se zúčastnili zástupci města, společnosti Kofola, která na realizaci přispěla, projektu Lepší místo, dodavatele prvků firmy JOSLA Fitpark s.r.o. nebo navrhovatelů nápadu, manželů Havlíkových. Kromě Davida, Vojty, Matěje a Tomáše, kteří nám předvedli jak se dá cvičit na workoutové sestavě, pokud vám nechybí vypracovaná postava, bylo na místě dalších zhruba 5 desítek návštěvníků. Ti si mohli prvky hned prohlédnout a vyzkoušet. Slavnostním přestřižením pásky bylo završeno roční úsilí najít a realizovat zajímavý nápad na oživení města.

Právě před rokem jsme Vás poprvé seznámili se soutěží Lepší Hradiště. Nejprve jste prostřednictví mobilní a internetové aplikace Lepší místo zaslali na čtyři desítky nápadů na zlepšení města.  Z nich zástupci radnice a partnerů vybrali 8 nápadů, o kterých jste poté hlasovali. Nejvíce hlasů získal nápad manželů Havlíkových na vybudování venkovní posilovny.

„Po diskuzích s navrhovateli a dalšími uživateli areálu bývalého letního kina jsme si ujasnili zadání i lokalitu a přistoupili jsme k výběrovému řízení na dodavatele. Vybrána byla firma JOSLA Fitpark s.r.o., která nabídla nejzajímavější kombinaci prvků ve výborné kvalitě“, vysvětluje starosta města Ondřej Lochman. Celá posilovna vyšla na více než 300 tis. Kč, téměř polovinou částky, 150 tis. Kč, přispěla firma Kofola prostřednictvím projektu Lepší místo.

Zájemci o fitness aktivity mohou nově využívat např. stroj kombinující tzv. twist, brusle a surf. Dalšími prvky jsou orbitrek či veslování. Na své si přijdou i vyznavači posilování neboli tzv. workoutu. Umístěn je ve ditness parku i menší workoutový prvek s hrazdami, gymnastickými kruhy a boxovacím pytlem, dále kombinované zdvihací a bench zařízení nebo šikmá lavice. Prvky jsou určeny pro mládež a dospělé s výškou min. 140 cm a jsou zaměřeny na posílení široké škály svalstva či zlepšení koordinace těla a rovnováhy.

„Všem, kteří se na výběru a realizaci venkovní posilovny podíleli patří velký dík. Věřím, že když si občané posilovnu sami vybrali a pomohli s její realizací, budou ji také využívat,“ uzavírá Lochman.

Úpravy areálu bývalého letního kina
Vybudování Fitness parku je součástí větších úprav celého areálu bývalého letního kina. Návrh funkčního využití areálu zpracoval architekt města a byl prodiskutován se zástupci uživatelů prostranství. Příští rok je v plánu obnova dopravního hřiště se zázemím. V areálu by mohla postupně vzniknout i dráha pro horská kola. Stávající skate park bude městem udržován a opravován. Blíží se však konec jeho životnosti a o vybudování nového skate parku i jeho umístění se povedou další diskuze. Areál by měl i nadále sloužit pro venkovní akce, jako jsou představení, festivaly nebo závody, i pro oblíbené sáňkování. Zachováno tak bude univerzální využití amfiteátru. Zůstane také rovná plocha v horní části areálu pro konání poutí či cirkusu.

 

Soutěže Lepší Hradiště a Lepší místo pro školy
Nejen venkovní posilovna, ale také další nápady ze soutěže Lepší Hradiště zaujaly vedení města. Chystá se např. zútulnění dětského střediska nebo obnova schodů k zámecké zdi. Partneři soutěže uvažují o jejím pokračování, pravděpodobně ve zkrácené podobě. Hlasovat by se mohlo o nápadech vzešlých z loňské soutěže. Z mnoha zajímavých nápadů by tak mohl být vybrán další, který by měl být realizován. Zástupci města společně s projektem Lepší místo navíc připravují obdobu soutěže, Lepší místo pro školy. Jak název napovídá budou tentokrát se svými nápady soutěžit žákovské a studentské týmy. Vítězný nápad budou školní týmy také realizovat. Zástupci Lepšího místa osloví další místní firmy, aby se do soutěže finančně zapojili.

 

Aplikace Lepší místo
Nástrojem pro podávání podnětů v těchto soutěžích je aplikace Lepší místo (www.lepsimisto.cz). Ta slouží i celoročně všem občanům, kteří mají podnět na rozbitý mobiliář, nepořádek či jiný problém ve městě či tip na zlepšení veřejného prostoru. Prostřednictvím počítače nebo chytrého telefonu může každý odeslat svůj tip, na který následně reagují zástupci města a snaží se jej vyřešit. Během 20 měsíců fungování aplikace bylo takto zasláno přes 130 podnětů a více než 100 z nich je evidováno jako vyřešených.

 

Za fotografie ze slavnostního otevření děkujeme Janu Adamovi.