Festival, svátek všech kutilů a vynálezců, míří už popáté do Mladé Boleslavi. Přijďte v sobotu 23. září mezi 10 -17 hodinou do  Pluhárny (Havlíčkova ulice, areál SPŠ). Představí se zde kolem tří desítek českých i zahraničních tvůrců. Hlavním tahákem letošního ročníku je americko-nizozemský projekt Ponytrap, neobvyklá čtyř-metrová instalace kombinující hudbu a technologie.

Pro veřejnost bude připraven zajímavý program s mnoha instalacemi, tvůrčími dílnami a interaktivními workshopy, které nabídnou základy programování robotických vozítek, pájení nebo 3D tisk. Letos přibydou do programu i přednášky o současných podobách digitálního řemesla, robotiky a představení udržitelných projektů..

„Chceme ukázat možnosti, jak tvořit a objevovat, a to doma, nebo v rámci již existujících skupin či organizací. Snažíme se přispět k tomu, aby se zajímavé projekty dostaly z dílen a garáží na světlo světa,“ říká Ladislav Kučera, ředitel Nadačního fondu Škoda Auto.

Pestrý program pro každého

Například vystoupení Ponytrap nejsou omezena pouze na hudbu; slouží také jako vzdělávací prezentace a interaktivní instalace. To znamená, že jejich show nejen baví publikum, ale během Maker Faire bude možné s autory diskutovat a pochopit instalaci v širším technologickém a uměleckém kontextu.

Tento rok bude po dobu konání Maker Faire otevřená komunitní dílna, kde veřejnost za pomoci lektorů může tvořit mobiliář pro potřeby nově rekonstruované Pluhárny. Celý den budou také nově probíhat i přednášky, které návštěvníkům představí, jak postavit svůj elektromobil, jak napojit starý domácí pletací stroj k počítači nebo proč slovo “robot” nepochází z Čech nadarmo.

Na workshopech se budou začátečníci moci naučit základy micro:bitu a programování robotického vozítka, pájení i základy 3D tisku.

Informace v kostce a rezervace míst na workshopech zde:

https://makemore.ecomailapp.cz/campaigns/render/177/469742da7130fb00f7048d32a5a70c6b