V programu Zámecké zahradní slavnosti (18.-19. července 2015) se každým rokem dovíte více z historie zámku. V letošním roce jsme připravili příběh z letního období r. 1634, těsně po smrti Albrechta z Valdštejna, ze setkání širší rodiny Valdštejnů a vzácných hostů k projednání majetkového vypořádání po konfiskacích majetku Albrechta z Valdštejna. Hostitelem na zámku byl tehdejší majitel panství Maxmilián z Valdštejna, kterému se podařilo poté získat mnoho statků zpět, včetně Valdštejnského paláce.

Užijte si jak taková to setkání probíhala. V zahradě bude možné se pokochat i lidovými obyčeji a kroji oddaných poddaných a zakoupit si dobové staročeské slané i sladké dobroty. Ve večerních hodinách proběhnou tři Noční prohlídky v expozicích zámku s dobovými scénkami z historie Hradišťského zámku.

Účinkují: herci Městského divadla Mladá Boleslav jako představitelé Maxmiliána z Valdštejna - Petr Mikeska - držitel Ceny Thálie 2013, Johany Emílie Valdštejnské ze Žerotína - Karolína Frýdecká, Skupina historického šermu a dobové hudby Páni z Kolína, Skupina historického šermu Invictum Plzeň, soubory starého a historického tance Tempus Fugit Praha, Salome Chotouchov, Mariane Libčice nad Vltavou, jejich přátelé, Staroslavná vlastenecko-dobročinná sdružená obec Baráčníků Mnichovo Hradiště a okolí a Soubor staré hudby Fremitus Aetheris.

V programu Za pověstmi Českého ráje a Pojizeří (červenec a srpen, každou neděli) jsme připravili na prázdniny již tradičně pro rodiny s dětmi na nedělní dopoledne v 10:15 a 10:45 dětské prohlídky, které provádí průvodce v kostýmu a vypráví pověst „O dvou zakletých rytířích“, která vychází ze skutečných událostí a přibližuje vyprávěným příběhem historické souvislosti dětem v dobových interiérech Valdštejnů na zámku Mnichovo Hradiště, vstupné je 50 Kč (Pověst je součástí cestoknížky „Za pověstmi Českého ráje“, kde mohou děti sbírat razítka se skřítkem z jednotlivých míst s pověstmi Českého ráje). V 11:30 pak navazuje na prohlídky loutkové představení v zahradě zámku. Účinkuje: Divadlo z půdy Františka Pešána nebo Štěpánovo kouzelné divadlo Štěpána Tučka.

Tiskové zprávy:

Zahradní slavnost k poctě Albrechta z Valdštejna
Za pověstmi Českého ráje a Pojizeří