Po romantice z minulého týdne tentokrát přinášíme trochu vánočního humoru a sarkasmu nebo dětské dobrodružství pro trochu otrlejší malé čtenáře.

Máte-li dost předvánočního sentimentu, přišel čas na Tři vánoční povídky Petra ŠABACHA. Nakladatel je totiž doporučuje jako vhodnou relaxaci pro dny, ve kterých byste mohli podlehnout nesmyslným emocionálním vzruchům, které svátky klidu a míru občas přinášejí.

Poněkud netradičním a rozhodně ne předvídatelným vánočním čtením je další soubor povídek O Vánocích se dívám do nebe. Jejich autory jsou Jaroslav RUDIŠ, Irena HEJDOVÁ, Miloš URBAN, Petra SOUKUPOVÁ, Josef FORMÁNEK, Josef MONÍK, Tomáš BALDÝNSKÝ, Marek EPSTEIN, Bianca BELLOVÁ a Vítězslav WELSCH.

Pokud jsou pro vás ale Vánoce bezpodmínečně spojeny s romantikou, emocemi a příběhy, v nichž dochází ke šťastnému setkání dvou osamělých srdcí, pak je právě vám určena novinka Vánoční prázdniny od Sophie CLAIROVÉ.

Vánoce jsou časem nových začátků a zrození, a když o svátcích přijde na svět roztomilé hříbátko s hvězdou na čele, začnou se dít věci! Knížka Marty KNAUEROVÉ Vánoční hvězdička je určena hlavně mladším čtenářům, jejichž srdce bije v koňském světě.

Osmiletá Ema se ocitla v situaci, jež je velmi podobná té, kterou prožily nedávno i naše děti. Budou Vánoce a malá třeťačka nesmí chodit do školy, nesmí chodit ven. Rodiče proto ji i její mladší sestřičku poslaly k babičce a dědovi do krásné malé vesničky. Všechno, co tu zažila, si poznamenala do svého deníčku, který si teď mohou přečíst i vaše ratolesti. Emin vánoční deník napsala Tereza KOPECKÁ.

Co se dá dělat, když licenci na Vánoce koupí chamtivý obchodník, který je nedovolí slavit nikomu, kdo v jeho obchodním domě neutratí slušnou sumu? Jediný, kdo si s tím ví rady, je doktor Proktor a jeho přátelé Líza a Bulík. Knížku Zachrání doktor Proktor Vánoce? napsal oblíbený norský spisovatel Jo NESBØ.

O tom, že vánoční výzdoby není nikdy dost, vědí své všechny děti a jejich maminky. Originální nápady na nevšední ozdoby najdou vaši nejmladší v knížce Šikulové slaví Vánoce.

Posledním doporučením na předvánoční čtení je knížka Pavla TOUFARA Vánoce. Najdete tu jak všemožné recepty na tradiční sváteční pokrmy (jen receptů na bramborový salát posbíral autor 15!), tak texty více i méně známých koled nebo povídání o tom, co vaří a pečou na Vánoce v různých zemích Evropy. Sváteční charakter knížky podtrhují ilustrace Karla Franty a Josefa Lady.