Aleš Palán: Robinsoni a donkichoti

Rozhovory se sedmi lidmi, kteří se stáhli z civilizace do lesů, močálů a hor. Do míst, kde platí jen jejich vlastní pravidla. Vytvořili si malý osobní svět, jsou na dosah ostatních a přesto tak daleko...

 

Lukáš Mohelský: Zápisky ze Šanghaje

Společně s manželkou a dvěma malými dětmi strávil autor tři nezapomenutelné roky na pracovním pobytu v Šanghaji. Mohli tak poznávat způsob života místních lidí opravdu zblízka. Během tohoto pobytu se jim narodilo třetí dítě, takže se seznámili i s místním zdravotnictvím. O tom všem dokáže autor s humorem vyprávět.

 

Jiří Mádl: Přitažlivost planety Krypton

Neobvyklý vztah Martina a Veroniky trvá s přestávkami několik let. Oba mladí lidé si dopisují ve virtuálním prostoru zvaném Planeta Krypton. Jejich příběh lemují témata jako hledání domova, láska a složité rodinné vztahy. Dali si slib, že naživo se nikdy nepotkají. Dodrží ho?

 

Ann-Helén Laestadius: Odcizení

Devítiletá Elsa je dcerou sámských pastevců. Když se jednoho večera vypraví sama na lyžích k ohradě, aby nakrmila sobí stádo, stane se svědkem toho, jak muž ze sousední vesnice bezcitně popraví její milované tele. Muž jí pohrozí, aby mlčela. Deset let v sobě Elsa nosí tohle tajemství. Strach, hněv a vina, které v sobě Elsa od dětství potlačovala, se spustí jako lavina ve chvíli, kdy stane tváří v tvář Robertu Isakssonovi, muži, který jí kdysi zabil soba. Jak se Elsa zachová? Nechá se ovládnout emocemi a zmáčkne spoušť?

 

Hana Radulić: Láska za ostnatým drátem

Šťastné milostné příběhy, v nichž spolu zamilovaní nezůstali, jsou vzácné. Ještě vzácnější jsou válečné milostné příběhy se šťastným koncem, v nichž zamilovaní stáli každý na jiné z nepřátelských stran. A zcela výjimečné jsou milostné vztahy mezi příslušníky židovského národa a stoupenci nacismu během druhé světové války. Příběh Židovky Heleny a dozorce Franze Wunsche je víc než to všechno.

 

Hana Whitton: Kněžna Ludmila

Ludmila má být provdána za přemyslovského knížete Bořivoje. Jejich sňatkem se spojí drobná knížectví a upevní se moc Přemyslovců. Po sňatku oba novomanželé odjíždějí na Bořivojovo sídlo Levý Hradec a krátce poté Ludmila a Bořivoj na Velehradě přijmou křest z rukou samotného otce Metoděje. Mladí manželé ale musí čelit intrikám z vlastních řad...

 

Vlaďka Sacká: Pošli svíci po řece

Když si manžel sbalil věci a odešel za jinou, mohla třicátnice Aneta udělat dvě věci - propadnout depresi, nebo sebrat síly a restartovat svůj život. A pak jí kamarádka nabídla, aby za ní přiletěla na návštěvu do Vietnamu. A tak se vydává do neznáma, aby si splnila dávný sen a v klidu zhojila rány. Zatímco si užívá chutí a vůní daleké Asie a pomalu propadá jejímu divokému kouzlu, netuší, že ji čeká setkání s tajemným mužem, které převrátí její dosavadní život naruby...

 

Jennifer Probst: Italské léto

Román vypráví příběh tří generací žen, které se rozhodnou změnit svůj život. Workoholička Francesca je úspěšná ve všech oblastech svého života kromě jedné - rodiny. Nedokáže si vyhradit čas na svou dceru Allegru, se kterou se prakticky odcizily. Když se Allegra zaplete s novou partou a zatknou ji za držení drog, Franceska vyhoví přání své matky Sophie, a všechny tři se tak vypraví na velkolepou pouť do Itálie po stopách rodinných předků. Pro žádnou z nich to však nebude snadná cesta.

 

Robert Pobi: Pod tlakem

Jednoho říjnového dne otřese New Yorkem výbuch v Guggenheimově muzeu, kde se právě konal slavnostní večírek. Budova zůstane téměř nepoškozena, zato více než 700 lidí uvnitř se doslova uškvaří. Nebyla to náhoda, ale precizně vyvedená hromadná vražda. Brzy dojde k další explozi. A opět zdánlivě bez motivu. Existuje jen jedna osoba, která dokáže najít neexistující souvislosti. Bývalý federální agent, profesor Lucas Page. Člověk s mozkem génia a s povahou na zabití.

 

Emily Itami: Kaligrafie zlomu

Mizuki je matka v domácnosti. Má pohledného, pracovitého manžela, dvě rozkošné děti a krásný byt v Tokiu. Ale tíživá rutina ubíjí poslední zbytky svobodomyslné ženy, jakou kdysi bývala. A pak jednou potká restauratéra Kijošiho a spolu s ním znovu objeví svobodu, přátelství a vlastní hlas. Život opět nabývá jasných barev a splnění dávných snů se najednou nezdá nemožné. Jenže s každým dalším dnem Mizuki cítí, že se jí víc a víc otřásá půda pod nohama, a je jasné, že až přijde zemětřesení, nezůstane kámen na kameni.

 

Valerie Korte: Nečekej, až vyjde slunce

Julia vede úžasný život - ovšem jen na Instagramu. Ve skutečnosti ji manžel opustil, zůstala sama s dítětem ve skromném suterénním bytě a její e-shop nevydělává. Když se do sousedního domu nastěhuje přitažlivý sochař Alex, Julia se rozhodne jednat...

 

Joanna Glen: Druhá půlka Augusty Hopeové

Augusta hodně čte, pokládá spoustu otázek, ve škole opravuje učitele. Dokáže lézt lidem na nervy a nutno přiznat, že do maloměstské čtvrti nezapadá, a tak se už v útlém věku rozhodne, že až vyroste, odstěhuje se někam daleko. Mezitím na opačné straně světa vyrůstá chlapec jménem Parfait v zemi, kde zuří občanská válka a panuje neuvěřitelná chudoba. I on sní o lepším životě pro sebe a svoji rodinu. Ačkoliv Augusta i Parfait čelí mnoha ranám osudu, nehodlají se vzdát svých snů a oba hledají místo, kde se budou cítit úplní a sami sebou.

 

Martina Lachninová: Deník holky z lékárny

Autorka je farmaceutická asistentka a v knize popisuje svoje veselé i zvláštní zážitky z každodenního provozu lékárny, ke kterým dochází při styku se zákazníky.

 

Ludmila javorová – Zdeněk Jančařík: Ty jsi kněz navěky

Knižní rozhovor s katolickou kněžkou je svědectvím o životě skryté církve, ale především rozpravou o kněžství, jeho spiritualitě, o postavení žen v církvi a o možném přínosu ženství do všeobecně mužského prostředí katolického kléru.

 

Robet Harris: Rakety smrti

Blíží se konec roku 1944 a nacistické Německo vkládá všechny své naděje do vývoje nových zbraní. Patří k nim i děsivé rakety V2. Mladý inženýr Rudi Graf na odlehlé základně v lesích mimo dosah spojeneckého bombardování dohlíží pod přísnou kontrolou jednotek SS na poslední úpravy. A mezitím se mladá Angličanka Kay Caton-Walshová připojuje ke speciálnímu oddílu britské rozvědky. Jejich mise může změnit průběh války...

 

Petra Š. Jirglová: Nejdražší suvenýr

Třiatřicetiletý Roman, který se ještě pořád tak trochu drží máminy sukně, se vydává do dalekého Mexika. Co mělo být původní svatební cestou a posléze nechtěnou dovolenou, stane se jeho životním dobrodružstvím - to když pozná energickou a svůdnou Maríu, která se chce naopak za každou cenu vymanit z vlivu své rodiny.

 

Hana Whitton: Sága rodu Reissových

Johana, Karolína, Antonie - tři dcery Antonína Reisse, jenž se v roce 1820 vydává do Prahy plné vlasteneckých idejí. Trojice krásných a chytrých dívek se stává ozdobou společnosti a vytváří si vlastní osudy: Johana po boku politika J. F. Friče, Karolína v manželství s lékařem V. Staňkem a literárně nadaná Antonie se provdá z povinnosti za ovdovělého básníka F. L. Čelakovského. Jejich vztahy jsou velmi dramatické, ovlivněné řadou dnes již legendárních osobností a bouřlivým politickým děním.

 

Hakan Nesser: Šachy pod sopkou

Po setkání se svými čtenáři beze stopy zmizí úspěšný spisovatel. Komisař Barbarotti si myslí, že zmizel ze své vůle, ale jen do chvíle, než zmizí další z autorů...

 

Barbora Majchráková: Zámeček

Kateřina je žena středního věku s lehce nevyrovnanými vztahy a nepříliš oslnivou kariérou advokátky. Hovoří o tom její tři nevydařená manželství a poslední prohraný soudní případ. Celý život dělala, co od ní její rodina očekávala. Teď je nejvyšší čas začít žít tak, jak si vysnila. Vždycky chtěla být zámeckou paní a cukrářkou...