Pavlína Brzáková: Dědeček Oge

Baladicky laděný příběh o životě posledního šamana Evenků, jenž přibližně v letech 1920-1990 žil v tunguzské tajze, vznikl na základě vzpomínek pamětníků. Česká etnoložka sebrala unikátní materiál při svých opakovaných pobytech mezi Evenky na Sibiři. Podařilo se jí vytvořit sugestivní životní příběh posledního místního šamana, přírodního léčitele, jehož umění zaniklo s příchodem Rusů, kteří tradiční šamanské umění striktně zakázali a stíhali. Nevyhýbá se ani tragickým změnám, které Evenkům přinesla sovětská vláda v podobě drastického zpřetrhání vazeb na původní kulturní zázemí a především v alkoholismu, jehož důsledkem bylo zdecimování většiny původního obyvatelstva.

 

Valérie Perrin: Vyměnit vodu květinám

Violette je správkyní hřbitova v malém burgundském městečku. Návštěvníci hřbitova i místní obyvatelé se přicházejí ohřát do jejího služebního domku, kde se smích a slzy mísí s kávou i kapkou něčeho ostřejšího. Violette všechny vyslechne, ale svůj příběh nosí ukrytý hluboko v sobě, stejně jako rudé šaty, které skrývá pod černým pláštěm. Jednoho dne se ale všechno změní, protože jeden muž a jedna žena se rozhodnou odpočívat spolu navěky na jejím hřbitově. Odhalí se tak pouta spojující živé a mrtvé a zdánlivě temná zákoutí duše se rozjasní.

 

Jana Poncarová: Cyklistka

Být vzornou manželkou: takový osud měl čekat Blanku ze šlechtického rodu Battaglia. Její dobrodružná povaha jí však velela jinak. Z divokého děvčete vyrostla sebevědomá žena, která na kole zcestovala kus světa. Své stáří Blanka pak tráví v chátrajícím rodném zámečku v jihočeských Bratronicích. Sleduje, jak známý svět kolem ní mizí. Až díky studentce žurnalistiky Kláře ožívají vzpomínky na Blančin dávný pestrý život - i na její osudovou lásku, po které jí zůstal jen nikdy nepřečtený dopis.

 

Petr David – Vladimír Soukup: Jizerské hory. Známé i neznámé

Kniha představuje historické a vlastivědné souvislosti Jizerských hor, jejich památky, pověsti, přírodní zajímavosti a ráz krajiny, turistické tipy i sportovní vyžití.

 

Judith Leigh: Babičky na tahu

Humorný román o pěti kamarádkách, které už sice překročily sedmdesátku, ale duší jsou to stále dvacátnice. A co teprve taková partička "holek" způsobí, když se vypraví do Paříže, kde se jedna z nich hodlá před svatbou loučit se svobodou?!

 

Zuzana Říhová: Cestou špendlíků nebo jehel

Manželé Bohumil a Bohumila se s mentálně postiženým synem přestěhují z Prahy do malé vesnice v pohraničí, aby vyřešil svou manželskou krizi. V horkém létě se pokoušejí zapadnout mezi místní, drobná nedorozumění přisuzují nejprve své odlišnosti a neschopnosti pochopit venkovské prostředí. Avšak podivných náhod a nepříjemných incidentů přibývá a pocit ohrožení sílí. Tušení, že jejich chalupu každou noc obchází velké zvíře, sílí. Jedné noci se Bohumil a Bohumila vracejí do prázdné chalupy - jejich syn zmizel. Podivné události vyvrcholí třetí den po chlapcově zmizení, kdy se před chalupou shromáždí vesničané ve slavnostních úborech...

 

Haruki Murakami: Tancuj, tancuj, tancuj

Tento román je volným pokračováním bestselleru Hon na ovci. Podobně jako v předchozích knihách i zde autor využívá prvky magického realismu, inspiruje se skutečnou historií a kritizuje společnost. Hlavní hrdina románu, mladík potácející se bezradně životem, zaslechne snové volání zmizelé přítelkyně a rozhodne se jednat. Rozvíjí se tak detektivní pátrání po příčinách zmizení oné přítelkyně, a jak to celé souvisí s temnými událostmi dávné minulosti. A přitom náš hrdina nepřestává tancovat - tedy neustále musí jednat, napravovat chyby, činit dobro...

Petra Čeřovská: Mukl. Přežil, ale nikdy nezapomněl

Kniha inspirovaná skutečným příběhem muže, který byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen k patnácti letům odnětí svobody. V pouhých 19 letech prošel velmi krutými výslechovými metodami StB a na vlastní kůži okusil lidskou krutost v její nejsyrovější podobě. Nejinak tomu bylo po vynesení rozsudku. Osm let strávených v uranových dolech na Jáchymovsku, nelidské podmínky a každodenní boj o život, to vše se podepsalo nejen na jeho fyzickém zdraví, ale rovněž na zdraví psychickém.

 

Emily Henry: Letní sázka

January, autorka románů pro ženy, která právě teď nevěří na lásku a šťastné konce, má přes léto napsat další milostný román, ale vůbec jí to nejde. Uznávaný spisovatel Augustus zrovna prožívá životní a tvůrčí krizi. Dva dávní známí, nyní nečekaně sousedé, spolu uzavřou sázku, která možná změní jejich představy o tom, co šťastný románový konec vlastně znamená.

 

Lucie Beranová: Ruční knižní vazby

Publikace provede čtenáře knihařským řemeslem v domácích podmínkách. Seznamuje s knihařským náčiním, materiály, odbornými pojmy a se základními dovednostmi od jednoduchých vazeb až po složitější knihaření.

 

Gregg Olsen: Lež vedle mě

Když se Adam stane svědkem únosu své manželky Sophie, odstartuje to spirálu podezření, paranoie a zneklidňujících odhalení, týkající se nejen neznámých lidí, které potkali na dovolené na odlehlém místě, ale i jich samotných. Všichni totiž mají co skrývat - nejen před cizími, ale především před těmi, vedle nichž každý večer uléhají do postele.

 

Johana Fundová: Hezký, ale narovnej se!

Aneta, Kryštof a Nela jsou třicátníci se zcela odlišnými životy. Když jim přistane na Facebooku pozvánka na třídní sraz se základkou, vzpomínky na jejich společnou minulost jsou rázem zpět. Co se stalo s někdejšími spolužáky z páté třídy, kteří toužili po prvním mobilu, nadšeně sledovali seriály a těšili se na každé nové číslo časopisu Bravo? Vyplnily se jejich sny z přelomu milénia? To zjistí, když se po letech setkají tváří v tvář...

 

Martina Formanová: Nalakuj to narůžovo

V nové knize, kterou Martina Formanová navazuje na předchozí autobiografické prózy Skladatelka voňavého prádla a Snědla dětem sladkosti, se setkáváme se zralou ženou reflektující svůj život po smrti manžela Miloše Formana. S pomocí deníku zpracovává svůj smutek a prázdnotu. S nadsázkou, sebeironií a upřímností autorka popisuje cestu k zotavení. Nečekanou součástí duševní terapie se pro ni stávají lekce stand-upu, který spojil její touhu po komunikaci, smysl pro humor i dávné vzpomínky.

 

Iva Prošková – Marcela Mašková: Makramé

Představení staré krajkářské techniky, v níž krajku tvoří uzly rytmicky řazené do vzoru. Popis základních principů makramé a jejich odlišností od původní techniky drhání.

 

Stefania Auci: Sicilští lvi. Sága rodu Floriů

Kniha sleduje vzestup a pád proslulé italské dynastie Floriů od skromných začátků po nadvládu nad Sicílií jako její nekorunovaní králové. Velkolepý příběh vzestupu jedné z nejbohatších italských rodin. Příběh o vizionářství, obchodním talentu, dravosti, železné vůli a neústupnosti Floriových - mužů i žen - ukazuje také odvrácenou stranu úspěchu: závist, intriky, frustrace, oběti v osobním životě.

 

Denise Rudberg: První šifra

Děj se odehrává ve Švédsku v roce 1940. Zatímco Evropu pohlcuje hrozba nacistického Německa, ve Stockholmu se nečekaně prolínají osudy tří žen. Signe utíká z venkova do velkoměsta. Elisabeth podává za dramatických okolností výpověď. Iris uprchla z Estonska. Spojuje je zvláštní nadání – a proto jsou vládou vybrány, aby rozluštily šifru nepřítele. Mezi pochybnými muži pracujícími v utajení se přátelství tří žen stává životně důležitým pro bezpečnost království.

 

Kate Elizabeth Russell: Má temná Vanessa

Román na příběhu vztahu mezi studentkou a učitelem a jeho pozdějších dohrách otvírá téma psychologické hranice mezi láskou, manipulací a zneužíváním. 2000 - Patnáctiletá Vanessa studuje elitní střední školu, ale svět jejích vrstevníků jí připadá cizí. Někdo však rozumí tomu, jak je výjimečná: profesor angličtiny Jacob Strane. Jejich románek brzy přeroste v něco, co Vanessu změní na celý život. 2017 - Bývalá studentka obviní Stranea z obtěžování a podporu hledá i u Vanessy. Ta však znejistí: Je možné, že muž, který jí kdysi vyznával lásku, ve skutečnosti zneužil své převahy nad ní?

 

Jan Hocek: Jižní stezka

Autor uzavírá své putování kolem Česka. Cesta (Jižní stezka) vede tentokrát přes Beskydy, Javorníky, Bílé Karpaty, Dolnomoravský úval, Podyjí, Českomoravskou vrchovinu, Třeboňsko, Novohradké hory, Šumavu, Český les až do Smrčin a Chebské pánve. Cestovatel Jan Hocek absolvoval celou trasu, uvědomil si, že 1 000 km není zas tak moc, a vnímal měnící se krajinu, architekturu, nářečí, nabídku jídel nebo třeba i piv.

 

Ursula Poznanski: Ani mrtvá, ani živá

Vídeň, Ústřední hřbitov. V jednom z bezpočtu květinářství pracuje žena, která není tím, čím se zdá být, která musí skrývat, že je stále ještě naživu, a která chce zapomenout na svou minulost. Jednoho dne však obdrží květinový pozdrav, jenž se rovná polibku smrti...

 

Alexandra Š.: Čekání

Den co den Flora hledí na horizont moře a doufá, že se Josip vrátí domů, aby s ním konečně mohla prožívat plnohodnotný vztah. Když se po několika měsících objeví v Orebiči, radost jí moc dlouho nevydrží. Záhy totiž Floru opět opustí a jí zůstanou jen vzpomínky a nesnesitelné čekání. Její strádání ale přece musí jednou skončit. Pokud ji Josip opravdu miluje stejně jako nespoutaný oceán, musí jí dát přednost před povoláním námořníka...

 

Kathryn Hughes: Klíč

Spletitý příběh jedné nešťastné lásky, která dojde naplnění po padesáti letech. Zdravotní sestra Ellen Crosbyová nastoupí do nemocnice pro duševně choré. Přestože netuší, co ji zde čeká, je plná energie a naděje, že bude pomáhat potřebným. Když pozná mladou ženu, kterou do ústavu přivezl její otec, netuší, že již brzy ji čeká rozhodnutí, které jim navždy změní život.

 

Adam Pýcha: Druhá šance

Sci-fi román je příběhem o nezkrotné touze po lepším životě i jiskřičce naděje, kterou má v sobě každý z nás. Všichni chtěli začít znovu, až nezůstal vůbec nikdo. Muž se svou malou dcerou hledají odpovědi a doufají, že jednoho dne konečně zapadne slunce. Ze své minulosti si pamatují málo, ale pomalu nacházejí další díly skládačky...

 

Wilbur Smith –Tom Harper: Tajemný oheň

Sourozence Thea a Connie Courtneyovy rozdělí v raném dětství smrt rodičů. Theo, který chce utéct před svým svědomím, se přidá k Britům v boji proti francouzské a indické armádě a Connie odjíždí do Francie vypořádat se s vlastními démony. Oba ale záhy poznávají, že dali všanc vlastní životy.

 

Statek je rodu ženského

Čtyři ženy, čtyři osudy. V jeden okamžik se jejich cesty potkají a propletou. Zůstanou samy, bez mužů, které - jak si bláhově myslí - nechaly daleko za sebou. A pak tu máme psa. Kolii jménem Punti Cana, slyšící na jméno Punťa. A taky kozu. A kocoura. A horké léto, které voní meruňkovým koláčem, posečenou loukou, borovým lesem, vodou, žabincem a borůvkovým vínem. Prostě idylka, jen sem tam nějaká ta letní bouřka.

 

Samantha Lee Howe: Cizinec v naší posteli

Hlavní hrdinka má všechno, na co si vzpomene. Je dobrá manželka, ale někdy si připadá jako v pasti, a tak si začnu románek s cizím chlapem jménem Ewan. Ewan rozbíjí její manželství kousek po kousku, nenápadně. Než si toho stihne všimnout, zmizí. Používal falešné jméno a nenechal po sobě jedinou stopu. Byl mazaný a dost možná něco takového neudělal poprvé. Tohle všechno na ni zkrátka někdo nastražil a teď čeká v ústraní, a sleduje každý její krok...

 

Louise Fein: Dcera říše

Hetty je dokonalá německá dívka. Její otec vyzdvihuje nacistickou ideologii, její bratr nadšeně vstoupí do Hitlerjugend. Hetty bezmezně věří ve svou zemi i lidi, kteří jí vládnou. Dokud se jednoho dne neocitne v hledáčku nacistů Walter, židovský chlapec, který jí kdysi zachránil život. A to změní úplně vše.

 

Meredith Appleyard: Zpřetrhané  pouto

Grace, nejstarší ze čtyř sourozenců, se chopí příležitosti a přijme pracovní nabídku v Londýně. Opouští rodnou Austrálii a zanechává za sebou rozhádanou rodinu. V Graceině nepřítomnosti se vrací její matka Sarah, což jitří staré rány. A když už se začínají zacelovat, na světlo vypluje dlouho pohřbené tajemství, které může změnit život celé rodiny.

 

Maria Nikolai: Čokoládovna

Rodinná sága z období počátku 20. století představuje osudy dynastie Rothmannových, majitelů čokoládovny ve Stuttgartu. Judith Rothmannová, dcera majitele čokoládovny, tráví každou volnou chvilku v tovární laboratoři vynalézáním nových cukrovinek a jednou by ráda řídila podnik. Otec s ní má ale jiné plány. Dojedná výhodný sňatek s mužem, kterého Judith nikdy nemůže milovat. A právě v tu chvíli jí zkříží cestu charismatický Viktor, jenž si hodlá ve Stuttgartu vybudovat novou existenci...

 

Blanka Hošková: Když se přání (ne)plní

Tereza je úplně obyčejná mladá žena, dívka s vlastními sny, iluzemi a tužbami, s nimiž vstupuje do dospělosti a vchází do opravdového života. A naprosto přirozeně očekává jejich splnění. Má vedle sebe přece úžasného muže a před ní je skvělá budoucnost. Jenže žádné štěstí netrvá věčně. Tereza začne toužit po dítěti a její touha je tak veliká, že se pro splnění svého snu rozhodne udělat cokoli. Po mnoha zkouškách se jí její sen splní, pak ale přijde okamžik, který všechno změní...