Jaroslav Rudiš: Národní třída

Klub osamělých rváčů. Hlavní hrdina, přezdívaný Vandam, vypráví příběh svých životních soubojů s městem, nedávnou minulostí a rodinnými démony. Drsná a zároveň melancholická novela ze sídliště, kde lidé a domy vzdorují přírodě i neodvratnému zániku.

Erich Segal: Promarněná šance

Nina Snyderová pracuje jako agentka v jedné z nejmocnějších uměleckých agentur v New Yorku. Snaží se, aby se její manžel vedle ní necítil jako outsider. Odmítne lákavou nabídku vést filiálku v Kalifornii a riskuje kariéru, když se rozhodne zůstat půl roku doma, aby mohli s Elliotem adoptovat dítě, protože vlastní mít nemohou. Časem se však ukáže, že s malým Dannym je víc starostí než radosti, a Elliot svou odpovědnost neunese. Když po několika letech dostane výnosnou pracovní nabídku daleko od rodiny pro změnu on, bez váhání ji přijímá a zdá se, že od Niny a Dannyho odchází navždy...

Mark Watson: Pouto

Dominic Kitchen je svatební fotograf. Od počátku své úspěšné kariéry zachycuje ženicha a nevěstu v nejšťastnějších okamžicích jejich života, kdy uzavírají svazek, o němž doufají, že potrvá navždy. Přitom jemu samému není pomoci, protože se naopak nedokáže vymanit z pouta k ženě, která by pro něj měla být za všech okolností tabu.

Arne Dahl: Až na vrchol hory

Brutální vražda stockholmského návštěvníka restaurace, svědek, který nechce nic vidět a slyšet, nevysvětlitelná exploze ve věznici s maximální ostrahou a vražedná válka mezi dvěma gangy-po bestsellerech Misterioso a Zlá krev přichází nejčtenější skandinávský autor thrillerů s novým případem a jeho vyšetřovateli-Paulem Hjelmem a Kerstin Holmovou.

Raine Miller: Nahá

Američanka Brynne Bennettová, studentka výtvarného umění na Londýnské univerzitě, si občas přivydělává jako modelka a veškerý svůj čas dělí mezi školu a práci. Když si úspěšný britský podnikatel Ethan Blackstone koupí její nahý portrét, Brynne zjistí, že tento muž odmítá brát "ne" jako odpověď. Touží po ní, chce ji mít ve své posteli, a když ji získá, udělá vše, aby si ji udržel. Ethanova dominantní povaha Brynne okouzluje a přitahuje, a to navzdory traumatům, která si v sobě mladá žena nese. Není však jediná, kdo má v jejich vztahu tajemství. Velké tajemství ...

Katty Letteová: Manželství na dobu určitou

Když Lucy po osmnácti letech opustí manžel, je ochromená hrůzou. Co si teď počne s údržbou auta a kdo bude při gruntování tahat těžký nábytek? Už ani nemluvě o věčně rebelující patnáctileté dceři Tally, která z rozpadu rodiny obviňuje právě svou matku. Nedostatek sebevědomí je dědičná záležitost. Člověk ji získá od vlastních dětí. Zatímco Tally se snaží najít ve svém rodném listu nějakou skulinu, aby se mohla přihlásit k adopci, Lucy by se chtěla smířit nejen se ztrátou životního partnera, ale také s tím, že potomstvo je na celý život, a ne jen k Vánocům.

Zuzana Beranová: Všechny vůně Afriky

Tereza se do Afriky vydala za poklidnou úřednickou prací na českém konzulátě v Keni. Jenže to by nebyla Afrika, aby jí nepřičarovala pár českých turistů v nesnázích, jejichž dramatické osudy Terezu okamžitě pohltily. Ale protože má černý kontinent zvláštní erotický půvab a taky smysl pro humor, vedle jedovatých hadů, nesnesitelné šéfové a vrcholícího kmenového konfliktu jí nastražil do cesty také muže. Keňského umělce, jehož kouzlu Tereza dlouho neodolá a vydává se s ním na cestu, která voní. všemi vůněmi Afriky.

Lois Lowryová: Dárce

Dvanáctiletý Jonas žije ve světě, v němž neexistují války, zločiny, strach ani bolest. Všechno je dokonale organizované, nikdo si kvůli ničemu nemusí dělat starosti, dokonce i povolání dostane každý přiděleno. Jonas se má stát "příjemcem paměti", uctívaným strážcem vzpomínek. Podrobuje se výcviku, při němž mu dosavadní příjemce paměti předává to, co nikdo jiný nesmí vědět ani cítit - vzpomínky a zkušenosti předchozích generací, dozvídá se o bolesti a utrpení, ale i o kráse, lásce a přátelství a začíná chápat, že jeho společenství žije v dostatku a bezpečí za cenu totální absence citů a možnosti volby. A s tímhle vědomím, s poznáním těchto hodnot už nedokáže žít jako dřív.

Michal Šanda: Merekvice

Knížka pojednává o poněkud bizarní vísce Merekvice. Její obyvatelé, starosta Šmoranc, sedlák Hadrbolec, učitel Borkovec, mlynář Rambousek, hastrman Moser, tři doktoři štamgasti v hostinci U Modrého slona, jsou tu vylíčeni v barvách, i ten kovář s kovářkou mají oči modré a podbradky růžolící, že byste řekli: jako živí. Omyl. Jsou uhněteni z nehmotných slov, a všechno, co se jim přihodilo, zrodilo se ve fantazii pana spisovatele.

Dawn Frenchová: Drahá Silvie

Silvia Shutová spadla z balkónu a upadla do kómatu. Přichází za ní procesí příbuzných, přátel a známých, aby ji zahrnuli výčitkami a vylili si na ni zlost za to, jak zamíchala jejich životy. Někteří z nich však nejsou žádná  neviňátka a čím dál více se ukazuje, že to oni, spíš než Silvie, mají špinavé ruce, a jeden z nich se dokonce dopustil vraždy.

Kjung-suk Šin: Modlitba za matku

Když se So-njo ztratí uprostřed davu na nástupišti metra v Soulu, pouští se ostatní členové rodiny do zoufalého pátrání po své matce. Čím hlouběji se do něj ale noří, tím více dlouho zamlčovaných rodinných tajemství i soukromých trápení se objevuje. A čím dál častěji si zbytek rodiny musí klást otázku, jak dobře vlastně tu, kterou nazývali "matka", znali. Poetická románová mozaika, ve které se ve vyprávění střídají dcera, syn, otec a nakonec i "ztracená" matka, je autentickým obrazem současného života v Koreji a nadčasovým příběhem rodinné lásky.

Tracey Garvisová Gravesová: Na ostrově

Na Maledivy se většinou jezdí na dovolenou. Třicetiletá učitelka Anna však bude na jednom z jejich ostrovů trávit léto neobvyklým způsobem. Má pomoci šestnáctiletému Týdžejovi dohnat školu, kterou zameškal kvůli boji se zákeřnou chorobou. Ani Týdžej si nepředstavoval, že bude trávit prázdniny s rodiči někde daleko od Chicaga a kamarádů. A ještě k tomu ležením v učebnicích. Jenže letadlo s Týdžejem a Annou za mladíkovou rodinou nikdy nedorazí. Po ztroskotání hydroplánu skončí na opuštěném ostrově, odkázáni jeden na druhého.

Suzanne Hawleyová: Deník jedné mrchy

Maggs učí na dívčí střední škole. Poté co ji opustil přítel, trpí depresemi. Její psychyatrička jí navrhne, aby si psala deník, což by jí mělo pomoci. Problém je ale v tom, že Maggs není schopna svůj život ukočírovat, zažívá jednu trapnou příhodu za druhou--

Elin Hilderbrand: Poslední léto

Studenti Nantucketské střední školy se scházejí k tradičnímu maturitnímu táboráku na pláži. Jenže oslava končí tragédií: při těžké autohavárii zemře řidička  a další z posádky je těžce zraněn. Ostatní spolužáky události té noci pronásledují spolu s nezodpovězenými otázkami, co se stalo v autě a co se stalo předtím v dunách ...

Gilles Legardinier: Zítra začne nový život

Julie Tournellová je téměř třicetiletá Pařížanka, která ještě stále hledá muže svých snů. Práci bankovní úřednice považuje za dočasný omyl a šeď jednotlivých dnů jí zpestřují jen trapasy a maléry, do nichž se s větší či menší měrou vlastního přičinění neustále dostává. Radikální změna v Juliině životě přijde zároveň s novou cedulkou na poštovní schránce v jejím domě. Ricardo Patatras. Sice nového souseda ještě ani neviděla, ale přesto se rozhodne konat. Vždyť co kdyby byl právě on ten pravý?

Karin Fossumová: Provokatér

Bezchybný život Karstena a Lily Sundelinových se hroutí ve chvíli, kdy nacházejí své dítě spící v kočárku za domem celé od krve. Po překotném úprku do nemocnice se dozvídají, že jejich dcera není zraněná, kdosi ji pouze postříkal jateční krví. Kdo se mohl snížit k tak děsivému vtipu? Vrchnímu komisaři Konrádu Sejerovi někdo pošle pohlednici se zprávou: "Peklo právě začíná." A opravdu, zakrvácené dítě je pouze prvním z řady dalších zvrácených vtípků, které terorizují široké spektrum nic netušících obětí. Postupně vychází najevo, že zvěstovatelem pekla je Johnny Beskow, sedmnáctiletý chlapec, který žije s matkou alkoholičkou ..

Eva Erbenová: Život Evy L.

Příběh dívky, která přežila šoa, a knihy, která nikdy neskončila. Kniha je nejen jedinečným svědectvím přeživší holocaustu, ale také psychologickou sondou ženy, kterou zasáhly dějiny 20. století.

Nicholas Sparks: To nejlepší z nás

Dawson Cole se už v dětství rozhodl, že nepůjde ve stopách svých předků - zločinců a kriminálníků, a v sedmnácti letech proto utekl z domova. Útočiště našel u ovdovělého podivína Tucka Hostetlera. Rodina Amandy Collierové naopak patří v městečku Oriental k městské honoraci a na svou dceru klade jen ty nejvyšší nároky. Ona má však své představy o životě a nic nedbá toho, že chlapec, do kterého se zamiluje, je z opovrhované rodiny. Nepřízeň i nešťastná nehoda však mladé lásce nepřejí. Když Tuck Hostetler umírá, jeho posledním přáním je, aby se Amanda a Dawson sešli na pohřbu - po pětadvaceti letech. Společné vzpomínky na chvíli sice vzbuzují zdání, že snad existuje nekonečná láska. Jenomže život je o poznání komplikovanější a někdy je nutné vzdát se toho nejcennějšího, co máme...

Alena Mornštajnová: Slepá mapa

Anna, Alžběta, Anežka. Tři ženy, tři generace, jedna rodina a mnoho životních zvratů, traumat a tajemství. Rodinná sága zachycuje jednu rodinu v průběhu 20. století. Hlavní hrdinky kromě svých rodinných problémů prožívají i společenské zvraty.

Steven Erikson: Půlnoční vlny

Po desetiletích válčení je pět kmenů Tiste Edur konečně sjednoceno pod vládou nesmiřitelného hirotského krále-zaklínače. Na jihu zatím království Leder, nenasytné a chladnokrevné, spolklo všechny méně civilizované sousedy. Jeho lid upírá pohledy k severu na bohaté a vydatné země a pobřeží Tiste Edur. Zdá se, že pod dusivou tíhou zlata či ostřím meče Edurové musí padnout...

Alexandra Potter: S tebou už nikdy

Romantický příběh Lucy a Nata o tom, jak to dopadne, když se dívčí romantický sen o nalezení toho pravého splní do puntíku.

Torkil Damhaug: Žhář

V Lillestromu řádí během Velikonoc nelítostný žhář. Je posedlý očistnou silou ohně a chce ji využít ke zničení všeho, co mu připomíná mládí. Někdy v této době se osmnáctiletý Karsten zamiluje do spolužačky Jasmíny, ale tento milostný vztah vzbudí až agresivní nelibost v její muslimské rodině. Karsten se bojí výhružek Jasmíniných mužských členů rodiny, a aby se ochránil, připojí se k tajnému spolku starších mladíků. Brzy mu však dochází, že tato skupina může být mnohem nebezpečnější, než si vůbec dokázal představit. O Velikonocích Karsten záhadně zmizí. A už se nikdy nevrátí ...

Jana Šrámková: Zázemí

Druhá kniha autorky románu Hruškadóttir (2008), jednoho z nejúspěšnějších prozaických debutů posledních let, oceněného Cenou Jiřího Ortena. Ani deník, ani vzpomínky, ani obrázky ze života. Drásavá elegie o ztrátě města, domu, pokoje; babičky, s níž člověk sdílí tvář. Příběh malé holčičky, která se bojí, i když už to je dávno žena.

Emma Garcia: Zlomená srdce

Dostat kopačky po třetí od stejného chlápka? Hrůza! Vivien se to ale přihodilo. Projde všemi třemi základními stádii smutku: odmítnutí, alkoholu i příšerného účesu, a začne hledat útěchu na Googlu. Když zjistí, kolik příběhů zklamaných lásek světová síť obsahuje, založí si vlastní stránku pro ty, kdo mají zlomená srdce. Sama se rozhodne bojovat a získat Roba zpátky. Jenže se jí věci poněkud vymknou z ruky a sklidí příšernou ostudu. Spolu se čtenáři si položí otázku: Jakou nejbláznivější věc byste udělali pro lásku? Vivien si nakonec uvědomí, že nejlepšího muže má přímo před nosem - jen ho celou dobu odmítala vidět. Nešťastná láska ještě nikdy nebyla tak zábavná!

Caroline Stoessingerová: Století moudrosti

Vzpomínky klavíristky Alice Sommerová, která přežila 2. světovou válku v Terezíně, nacisté jí zavraždili maminku, manžela i přátele a po válce se přestěhovala do Izraele. Za svého života poznala Franze Kafku, Gustava Mahlera, Goldu Meierovou, Arthura Rubinsteina a další známé osobnosti 20. století. I když čelila ve svém životě nejhoršímu zlu, jejím krédem vždy bylo: nacházet v životě dobro, žít život v materiální prostotě, intelektuální zvídavosti a nekonečném optimismu.