Michaela Janečková: Třešně v rumu

Třicetiletá žurnalistka se rozhodne svému čerstvě ovdovělému dědečkovi splnit životní sen - navštívit Kubu. Pro dědu, zarytého příznivce komunistické ideologie a dávno minulých pořádků, je to země zaslíbená. A tak v exotice, která je na hony vzdálená proklamovanému ideálu, prožívají nejednu horkou chvilku. I když jsou jejich pohledy diametrálně odlišné, společné dobrodružství stálo za to.

Ivica Ďuricová: Cizinec z papíru

Bydlí ve stejném bytě. Ale nikdy se neviděli. Ona kvůli kariéře Trenčín opouští, jeho tam pracovní povinnosti přivádějí. Liana ve své nepřítomnosti poskytuje byt nájemníkovi, s nímž se vzájemně míjí. Jejich vzkazy postupně přerůstají v emotivní dopisy, v nichž oba odhalují tajemství z minulosti. Cizinec si získává její důvěru, přestože ho Liana nikdy nepotkala. Přes popsané řádky je to k sobě táhne, ale co by se stalo, kdyby porušili pravidla a setkali se tváří v tvář?

Gemma Liviero: Stezka v troskách

Hlavní postavy - italského vojáka Stefana, vracejícího se domů, německého nacistu Ericha, mlžícího o minulosti, Rosalind, pečující o manžela - čtenář nejprve potkává v roce 1945, ale jejich osud je spleten z válečných i předválečných událostí. Rozvrácená země se stane zkouškou charakterů, zvláště poté, co citlivý Stefano začíná odhalovat osud jisté zmizelé dívky Monique...

 

Kateřina Karolová: Odbočka v lesích

Parta přátel vyrazí na dovolenou do opuštěné oblasti Beskyd. Po vydařeném začátku volna se ovšem všechno zvrtne v momentě, kdy narazí na neudržovanou odbočku v lesích. Podle navigace by mělo jít o zkratku vedoucí přímo k cíli, k ranči, kde mají být všichni ubytovaní. Stmívá se, někteří sice váhají, ale nakonec se skupina odbočkou vydá. Nikdo z přátel v této chvíli ještě netuší, jak hluboce budou svého rozhodnutí litovat. Les skrývá tajemství a projít skrz se jen tak někomu nepodaří...

 

Norbert Scheuer: Zimní včely

Egidius Arimond je samotářský včelař, který žije v německém městečku nedaleko belgických hranic za 2. světové války. Kromě vášně pro včely a krásné ženy zdědil Egidius po svých předcích také epilepsii, kvůli které byl suspendován z učitelského místa a donucen ke sterilizaci. Jako jeden z mála mužů, kteří nebyli povoláni na frontu, využívá situace a oddává se své slabosti pro ženy. Skrývá však ještě nebezpečnější tajemství: využívá své vynikající znalosti členitého terénu v pohraničí a svérázným způsobem pomáhá pronásledovaným Židům utéct do Belgie.

 

Carole Matthews: Čokoládový klub

Román splétá příběhy čtyř rozdílných kamarádek, které kromě přátelství a ochoty pomáhat si vzájemně v řešení životních problémů spojuje i láska k čokoládě.

 

Jan Hocek: Českem od severu k jihu

Trasa napříč středozemím, tedy od našeho nejsevernějšího bodu po bod nejjižnější. Přes 600 kilometrů dlouhá trasa pro pěší i cyklisty vedoucí podél toků řek, přes kopcovité úseky i mezi kulturními památkami Česka. Každý úsek cesty je doplněn mapami a krásnými fotogrtafiemi.

 

Gregg Olsen: Jestli to řekneš…

Sestry Nikki, Sami a Tori byly po celá léta vystavena ponižování, týrání a psychickému teroru ze strany jejich matky Shelly. Tyto zážitky mezi nimi vytvořily pevné pouto, díky němuž byly zranitelné daleko méně, než se Shelly domnívala. Ačkoliv jiní v její zvrácené pavučině uvízli, dcery v sobě našly sílu a odvahu uniknout stupňující se noční můře, jež vyvrcholila sérií vražd.

 

Milan Kundera: Nevědění

Česká emigrantka Irena žije ve Francii od svého útěku z Československa po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. V roce 1989, kdy sametová revoluce svrhne vládnoucí Komunistickou stranu Československa, se Irena po dvaceti letech života v emigraci rozhodne vrátit do svého domova. Během cesty se náhodou setkává s Josefem, kolegou z emigrace, který byl v Praze krátce jejím milencem...

 

Květa Santlerová: Ať žije babička!

Vtipné vyprávění o mezigeneračním střetu v rodině. Autorka vypráví mnoho legračních příhod o výchově vnuků a jediné vnučky. Součástí příběhů jsou i její dobří přátelé, kteří přispěli se svými historkami.

 

Ondřej Hübl: Opona

Hlavní hrdina -- úspěšný majitel firmy zabývající se umělou inteligencí -- si objedná rodinný zájezd do doby nejtužšího stalinismu, aby svou dceru vyléčil z jejího levičáctví. Pořádající agentura slibuje zažít 50. léta, tedy politické procesy, kolektivizaci zemědělství i budovatelské divadelní hry. Hra na minulost se však postupně vyostřuje a pro účastníky se stává pastí...

 

Susanne Skogstad: Tišina

Vypravěčkou oceňovaného severského románu Tišina je stárnoucí žena, kterou po manželově smrti ochromil hluboký žal. Ve vzpomínkách se probírá společnými roky, vybavuje si manželův optimismus a veselou povahu. Právě on vnášel do jejího života světlo, byl jí oporou a útěchou, když jí starost o děti přerůstala přes hlavu. Autorka líčí úsporným a současně lyrickým jazykem příběh jednoho lidského života a vykresluje rozpor mezi minulostí prodchnutou láskou a přítomností vyplněnou smutkem a ztrátou.

 

Jiří Flekna: Když sranda vzniká v posteli

Kniha kresleného humoru rodáka z Bakova nad Jizerou.

 

Bianca Iosivoni: Strmý pád

Hailee byla vždy ta klidnější z dvojčat, schovávala se před světem, zatímco její sestra se ráda seznamovala s lidmi a chodila na večírky. Ale Hailee má plán: bude odvážná a podnikne všechny věci, ke kterým se doposud neodhodlala. Na počátku prázdnin vyrazí na dobrodružnou cestu napříč Amerikou. Koncem léta navštíví hrob svého kamaráda Jespera, kde se seznámí s Chasem - Jesperovým kamarádem - šaramantním mladým mužem. Jenže to je problém - láska ani nová naděje v jejím cestovním plánu nebyly. Ani to, že se Chase tak nebezpečně přiblíží k jejímu temnému tajemství...

 

Fredrik P. Winter: Jezevec

Jednoho rána nalezne redaktorka Annika přede dveřmi své kanceláře hlínou ušpiněný rukopis. Jmenuje se Jsem Jezevec. Rukopis je zvráceným životopisem sériového vraha žijícího pod zemí a Annika se rozhodne ho vydat. Její rozhodnutí ji ale brzy začne vtahovat hluboko do temnoty, již poznala jako malé dítě. Čím dál jasněji se vyjevuje spojení mezi rukopisem a skutečným vrahem a otázky okolo vydané knihy se hromadí...

 

Jennifer Rosner: Žlutý ptáček zpívá

Když němečtí vojáci obklíčí Židy v jejich rodném městě, dá se Róża se svou dcerou Shirou na útěk. Najdou útočiště ve stodole na sousedovic statku. Shira, schovaná na seníku, se zoufale snaží zůstat zticha, zatímco jejím nitrem neustále pulzuje hudba. Láká ji příroda v okolí statku a stěží odolává přirozené touze po volnosti. Maminka, ve snaze dceru zabavit a utišit, vypráví příběh o děvčátku v kouzelné zahradě. Děvčátko nesmí ani hlesnout, a tak zpívá žlutý ptáček. V tomto smyšleném světě dokáže Róża Shiru ochránit před hrůzami, které se kolem nich odehrávají.

 

Matthew Costello – Neil Richards: Vraždy v Cherringhamu. Záhada panství Mogdon

Majitel panství Mogdon umírá v plamenech za velmi podezřelých okolností. Sarah s bývalým policistou Jackem nevěří, že by šlo o pouhou nehodu a že oheň vzplál sám od sebe. V přilehlé ospalé vesnici totiž žijí tři potomci mrtvého muže, kteří pravděpodobně zdědí po otci obrovské jmění.

 

Hana Whitton: Božská Ada

Životopisný román o geniální a nedoceněné matematičce Adě Lovelaceové, autorce prvního počítačového programu, líčí nejen její nevšední soukromý život od dětství poznamenaného přísnou výchovou matky i vztahem k nepřítomnému otci, jímž byl slavný básník lord Byron, až po bohatý společenský a profesionální život v první polovině 19. století ve viktoriánské Anglii. Na její počest se každoročně druhé úterý v říjnu slaví mezinárodní "Den Ady Lovelaceové" s cílem podpořit roli žen v přírodních vědách, technice a matematice.

 

Lyssa Ka Adams: Tajný pánský knižní klub

Humorně laděná romance americké autorky, v níž se drsní chlapi scházejí nad romantickou četbou a podle ní zachraňují manželství jednoho z nich.

 

Dana Stabenow: Když krev promluví

Soukromá vyšetřovatelka Kate Shugaková si chce klidné říjnové týdny vychutnat na své odlehlé usedlosti, ale její babička Jekaterina má s Kate jiné plány. V Anchorage se koná sjezd Aljašské federace domorodých kmenů a zástupce všech asociací čeká velice důležité rozhodnutí. Dost důležité na to, aby vrhlo stín podezření na nedávnou smrt jedné z členek rady. Kate se od politiky vždycky držela dál, jenže zesnulá byla její příbuzná, a tak se pouští do vyšetřování, které ji přivede na rozcestí mezi tradičním a moderním světem a také jí ukáže, jak moc je svázána s rodnou zemí.

 

Jiří Maršálek: Lenost

Muž, který přišel o manželku, se vrací na místo, kde spolu trávili dovolenou. A kde také před lety ztratil iluze o vlastní bezúhonnosti. Řecko a jeho vůně, hotel a podivná netečnost hrdiny uvnitř. V jiném podnebí ho přepadají nové myšlenky a vlivem zdánlivých náhod, křivd a zrad se jeho život přetváří do zcela jiné podoby. Vypadá to, že domů už není návratu.

 

Louise Douglas: Dům na pobřeží

Dramatický příběh manželského páru, který ztratil malého synka. Manželství se posléze rozpadlo. Nyní, po deseti letech, se bývalý manželský pár opět setkává. Stará sicilská vila, kterou společně podědili, ukrývá mnohá rodinná tajemství.

 

Emmy Abrahams: Jak se zamilovat do muže, který žije v křoví

Julia žije sama se svým kocourem. Její dny se točí kolem ubíjející práce, sledování Chirurgů a snění o tom, jak jednou konečně zazvoní u dveří sousedky Elfriede Jelinek a svěří se jí, že se touží stát spisovatelkou. Jednoho dne ji na náměstí v centru osloví mladý muž. Zdá se téměř dokonalý, až na jednu drobnost -- Ben totiž přespává v křoví. A i když Juliino okolí nemá pro románek s bezdomovcem žádné pochopení, ona se do něj přesto vrhne...

 

Frida Skybäck: Knihkupectví na Riverside Drive

Charlotte je příliš mladá na to, aby byla vdovou. Jediné, co jí pomáhá překonat těžké životní období, je její úspěšné podnikání. Pak však dostane nečekanou zprávu: zdědila dům v Londýně po tetě, kterou sotva znala. A spolu s ním i knihkupectví. Charlotte se vydá do Anglie, kde se zdá, že Riverside Bookshop s excentrickým personálem již nelze zachránit před krachem. Ale navzdory skutečnosti, že Charlotte neví nic o tom, jak provozovat knihkupectví, začíná si ke vzpurným spolupracovníkům pěstovat přátelský vztah. Zatímco se snaží podnik zachránit, odhaluje i rodinné tajemství.