Dominik Rubáš: Přírodní klenoty Podještědí

V knize je popsáno několik set přírodních zajímavostí, které leží v oblasti mezi Turnovem, Libercem, Jablonným v Podještědí a Mnichovým Hradištěm. Velká část lokalit je navíc zobrazena na fotografii. Kromě téměř osmi set barevných fotografií kniha obsahuje ilustrace a básně o podještědské krajině. Součástí publikace jsou výsledky rozborů vody 15 pramenů či slovník geologických a geomorfologických pojmů. Nechybí ani 7 dvoustránkových turistických map s vyznačenými polohami vybraných zájmových lokalit, zjednodušená geologická mapa a 3D pohledy ze stínovaného modelu reliéfu ČR.

Zbyněk Válka: Zákulisí Třetí říše

Populárně-naučná publikace přibližuje některé dosud nevyjasněné události německých dějin a nacistické politiky z období od 30. let do konce 2. světové války, jako je pakt Ribbentrop -Molotov, Enigma, aktivity Rudolfa Hesse a role okultismu v nacistickém hnutí.

Paolo Cognetti: Osm hor

Ať už je osud cokoli, přebývá v horách, které máme nad hlavou - pro protagonisty románu platí tohle tvrzení beze zbytku. V horách se do sebe zamilovali rodiče Pietra, jednoho ze dvou hlavních mužských hrdinů, v horách se Pietro seznámí s Brunem, svým nejlepším kamarádem. Výšlapy do hor se stanou výchovnou metodou Pietrova otce, samotářského chemika střádajícího v šedi Milána svůj vztek na celý svět i svůj stesk po horských vrcholech. Také Pietrův i Brunův dospělý život bude pevně svázán s horami...

Wilbur Smith: Nad propastí

Saffron vyrůstá na rozlehlém keňském statku v bystrou dívku toužící po vědění a dobrodružství. Díky své ctižádosti nastoupí studia v anglickém Oxfordu. Během pobytu na starém kontinentě se seznámí s německým idealistickým mladíkem Gerhardem a vzájemně oba zcela propadnou svému kouzlu. Jejich štěstí však netrvá dlouho - brzy ho překazí 2. světová válka, která je postaví na opačné strany válečné fronty.

Jo Nesbö: Macbeth

Je to nejlepší polda, jakého kdy měli. Když se nepodařený zátah na dealery zvrhne v krveprolití, přichází inspektor Macbeth se svým týmem rychlého nasazení, aby zachránil situaci. Macbeth je však i vyléčený feťák s problematickou minulostí. Za jeho úspěchy ho čeká odměna. Peníze. Moc. Respekt. To všechno má na dosah. Jenže chlap s jeho původem nemůže dosáhnout až na vrchol...

Generál Alexander Cavalié Mercer: Waterloo. Deník z tažení

Kapitán Mercer byl zastupujícím velitelem setniny G Královského jízdního dělostřelectva. Jeho Deník živě popisuje celé tažení, od vylodění v Ostende, kde se Wellingtonova armáda začínala shromažďovat, přes vzrušení a zmatky samotné bitvy a okupaci Paříže až po ukončení války. Toto nové bohatě ilustrované vydání, obohacené rozsáhlým úvodem a poznámkami Andrewa Uffindella, jednoho z předních znalců napoleonských válek, obsahuje množství dodatečných pramenů, v originále neuvedených.

Vladimír Bednář: O lidech bláhových a fanfarónech

Povídky z Bakovska, které vyprávějí o rázovitých figurkách, osůbkách a postavičkách, které se lišili buď zjevem, nebo chováním a svými zvyky.

Angela Marsonová: Otevřený hrob

Kim a její tým jsou vysláni do výzkumného zařízení Westerley, na farmu smrti. Zde jsou zkoumána lidská těla v různých stupních rozkladu. To by však nebyla Kim, kdyby se jí mezi místními "rezidenty", jak zde mrtvým tělům říkají, nepodařilo najít skutečnou mrtvolu. Nedávno zavražděnou dívku, o které místní badatelé nic nevědí. A vzápětí je objevena další dívka, také s rozbitou hlavou a ústy ucpanými hlínou. Je jasné, že zde řádí sériový vrah...

Gilly Macmillanová: Dokonalá

Mladinká Zoe získá po tragických událostech ve svém životě právo na druhou šanci. Když položí ruce na piano, jakoby vše špatné odletělo a ona opět byla obdivovaným hudebním geniálním dítětem. Minulost ale nelze smazat. Během koncertu dojde k incidentu a milosrdný závoj, pod kterým skrývala Zoe své tajemství, je nemilosrdně stržen. Rozbíhá se komplikovaný sled událostí vedoucích ke zločinu a k odkrytí dalších strašáků pečlivě skrývaných za zavřenými dveřmi.

Jill Santopolo: Ztracené světlo

Lucy stojí před životním rozhodnutím. Než k němu dospěje, bude si muset přehrát "svůj příběh" od začátku - ode dne, kdy se s Gabrielem potkali na přednášce, a přeskočila jiskra. Osud jejich cesty rozdělí a pak je v jednom okamžiku zase spojí. Lucy se musí rozhodnout, jestli existuje cesta, po které by mohli jít spolu...

Karel Hvížďala: Vlčice

Dva rozhovory, dva portréty silných žen, herečky Magdy Vašáryové, která chtěla změnit Slovenskou republiku, a soudkyně Ivy Brožové, která chtěla změnit českou justici a fungování Nejvyššího soudu.

Francouise Bourdin: Clařino tajemství

Jedné noci v červenci 1945 probudí Claru Morvanovou výstřel, který má za následek smrt jejího staršího syna Édouarda. Clara tuší, co se tu stalo, ale rozhodne se, že důležitější než pravda, je chránit živé, svá vnoučata a především mladšího syna Charlese, a tak se rozhodne mlčet a prohlásit Édouardovu smrt za sebevraždu. Charles bojoval ve válce a po návratu zjistil, že jeho milovaná žena Judith a jejich dcerka zemřely v koncentračním táboře. Od té doby je z něj jen stín bývalého veselého a pohledného muže. Clara se rozhodne zachovat strašné tajemství, ale netuší, že to je teprve začátek velkého dramatu.

Megan Miranda: Zmizelé z Cooley Ridge

Po deseti letech se Nicolette vrací domů do městečka Cooley Ridge v Severní Karolíně. Její otec je vážně nemocný a z finančních důvodů je třeba prodat rodný dům. Nicolette nemá na domov nejlepší vzpomínky. Před deseti lety zde beze stopy zmizela její nejlepší kamarádka Corinne. Nikdy se nezjistilo, co se s dívkou stalo. Brzy po Nicolettině příjezdu v Cooley Ridge záhadně zmizí i další dívka - sousedka Annaleise, která Nicolette a jejím kamarádům poskytla alibi na tu noc, kdy se ztratila Corinne. Co se skutečně stalo s Corinne a poté i s Annaleise? Věřit se nedá nikomu...

Mary Higgins Clarková: Nezavírej oči

Casey propustili z vězení, kde si odpykávala patnáctiletý trest za vraždu svého snoubence, třebaže tvrdila, že zločin nespáchala. Nyní hodlá své jméno očistit, proto požádá Laurie Moranovou a její tým, aby vypátrala skutečného vraha...

Mirja Hein: Vyprahlá země

Mladičká Vicky dorazí v době zlaté horečky ke břehům Austrálie, a přestože touží po návratu do rodné Anglie, k novému kontinentu ji připoutá zájem pohledného Jonathana. Chudý muž ve snaze získat srdce bohaté mladé dámy odjíždí pracovat na zlatá pole, aby zbohatl a směl se o ni ucházet. Vickyina rodina lásce nepřeje a splétá intriky, aby milence rozdělila. Dokáží věřit své vzájemné lásce natolik, aby neuvěřily pomluvám okolí?

Marta Kučírková: Italské jednohubky

Marta Kučíková své postřehy o životě na malém městě v podhůří italských Dolomitů psala nejprve jako blog. Stala se blogerkou roku 2016, dokonce blogerkou desetiletí. Marta následovala svého manžela do Itálie bez jakékoli znalosti jazyka a se dvěma malými dětmi. Se svérázným italským životem v horách se vyrovnává psaním. Čtenáře pobaví historkami o nakupování, vaření, soužití se sousedy, rodinném životě i o tom, jak se s humorem, nadhledem a občas s ironií vyrovnává se vzdáleností od rodné země.

Louis L´Amour: Poušť nezná slitování

V den, kdy je z vězení propuštěn Dan Rodelo, uprchnou i jeho komplicové Joe a Tom, kteří si odpykávali trest za loupež zlata. Joe se bojí, že mu Dan chce ukryté zlato vyfouknout, a tak se všichni vydají přes poušť vyzvednout lup ze skrýše. Vedro, žízeň, rozbroje, krvelační indiáni i to, že Dan má v úmyslu vrátit zlato majitelům, tak tohle asi nedopadne dobře.

Petra Vernerová: Druhá naděje

Třicetiletá učitelka po rozvodu se sobeckým, materiálně zaměřeným mužem, který ji nechtěl pustit od malého dítěte realizovat se v práci, zůstává, byť s dcerou a obklopena přítelkyněmi, sama. Z tohoto čistě ženského světa ji vytrhne vztah s rovněž rozvedeným Davidem, není ovšem snadné překonat vzájemná nedorozumění a zranění životem, aby k sobě definitivně našli cestu.

Barbara Woodová: Vzdálená naděje

Dvě rodiny jsou odvěkými nepřáteli. Když se na pozemku Schallerových najde lidská kostra, je zřejmé, že se jedná o oběť zločinu. Nenávist mezi rodinami vzplane mohutným plamenem a na denní světlo se vynoří děsivá tajemství, kterým by bylo lépe ve věčné tmě.

L´Amour, Louis: Krajina pistolníků

Městečko Confusion spalují bezpráví a násilí. Matt Coburn a Dick Felton chtějí nastolit zákon a pořádek a jsou schopni použít i oprátku, aby svého cíle dosáhli. Proti nim stojí nájemní zabijáci, kteří to s pistolemi umějí. Matt a Dick ve snaze chránit město, kde nález zlata znamená bohatství nebo smrt, vědí, že každý další krok za spravedlností může být krokem posledním.

Mandy Baggot: Opravdově, šíleně, řecky

Letní lásky z dovolených nemívají dlouhý život. Ledaže byste se zamilovali opravdově, šíleně a řecky! Ellen ještě před nedávnem měla skvělou práci, peníze a přítele, ale najednou o všechno přišla. Na kouzelný ostrov Korfu si přijela vyčistit hlavu, zahojit zlomené srdce a hlavně pomoci mladší sestře Lacey zorganizovat nadcházející svatbu. O žádný nový vztah nestojí, ale život s ní má jiné plány...

Hana Whitton: Větrná hůrka rodiny Brontëových

Historický román zachycuje příběh výjimečně umělecky založených sourozenců Bronteových, známých spisovatelek Emily, Charlotte a Anny i jejich nadaného, ale nezdárného bratra Branwella. Autorka na základě podrobného studia i osobních návštěv míst, kde pobývali, volně rozvíjí dramatické líčení mnohdy neuvěřitelných osudů výjimečné rodiny.

Kari Hesthamarová: So long, Marianne

Život ženy, která inspirovala jednu z nejkrásnějších písní o lásce. Marianne bylo dvaadvacet let, když se svým partnerem, norským spisovatelem Axelem Jensenem, pobývala na řeckém ostrově Hydra. Jednoho dne ji při nákupu v místním koloniálu jakýsi mladý muž pozval do restaurace, kde právě seděl se svými přáteli. Představil se jako Leonard Cohen - tehdy to byl ještě málo známý kanadský básník. Když ji a jejich synka nevyzpytatelný, výbušný Axel nakonec kvůli jiné ženě opustil, Leonard ho u Marianne zastoupil a zrodil se nový hluboký, láskyplný milostný vztah.

Luisa Binder: Můžeme si vykat?

Ellen po pětatřiceti letech manželství přestalo bavit skákat, jak muž píská. Jen mu to neměla říkat na dovolené ve Skandinávii, protože teď musí nějak dopravit nenáviděný karavan do vzdáleného domova. Jejím zachráncem je floutek Ronny, co se protlouká jak povoláními, tak vztahy. Jak asi dokáže s vynervovanou a poněkud úzkoprsou starší dámou vyjít?

Tess Gerritsenová: Znám tajemství

Dvě různé vraždy, dvě odlišná místa činu, dvě oběti bez jakéhokoli vztahu - zdá se, že oba případy spojuje jen fakt, že je vyšetřují bostonská policistka Jane Rizzoliová a patoložka Maura Islesová. Ale zdání klame a brzy se začnou odkrývat souvislosti. Podivná zranění obětí, neznámé příčiny smrti. Z minulosti vyvstane šokující skandál týrání, na scéně se objeví tajemná mladá dívka.

Phaedra Patricková: Podivuhodná odhalení Artura Peppera

Sympatický vdovec se vydává na dobrodružnou cestu kolem světa, po které už nic není jako dřív. Devětašedesátiletý Artur Pepper vede jednotvárný život. Jenže v den prvního výročí manželčiny smrti se cosi změní. Při třídění jejích věcí Artur nachází nápadný zlatý náramek s přívěsky, který nikdy neviděl. Následuje překvapivá a nezapomenutelná odysea, která ho zavádí přes Londýn do Paříže a daleké Indie. Podniká výpravu za pravdou o utajovaném životě vlastní ženy v dobách, než se poznali - cestu, při níž na těch nejméně očekávaných místech nalézá naději, útěchu i poznání sebe sama.

Jaroslava Černá: Jeden život nestačí

Pavla vyrůstá se dvěma staršími sestrami v pekle příkazů a rozkazů. O co přísnější je vojenská výchova, o to dravější je její touha rodičovskému drilu uniknout. Když se jí to konečně podaří, odnáší si s sebou nenávist a odhodlání pomstít se. Bloudí světem i svým životem a zjišťuje, že ubližuje především sama sobě. Cesta k usmíření přitom leží v daleké minulosti.

Ruth Ware: Žena z kajuty č. 10

Novinářka Lo Blacklocková, která píše do cestovatelských časopisů, právě dostala životní šanci: má se spolu s hrstkou cestujících z vyšší společnosti účastnit luxusní okružní plavby po norských fjordech. Noblesní kajuty, večeře ve velkém stylu, elegantní konverzace. Pohádka se však zvrhne v noční můru: Lo v polotmě zahlédne, jak někdo srazil s paluby do moře jakousi ženu. Novinářka je jediná, kdo incident viděl, a nikdo jí nevěří - vždyť nikdo z hostů nechybí! Lo se zoufale snaží zjistit, co se stalo, ale loď pluje dál, jako by o nic nešlo...

Tove Alsterdal: Zapomenutí mrtví

Ally žije v New Yorku a marně se snaží kontaktovat svého manžela, investigativního novináře na volné noze. Měl by být v Paříži a sbírat materiál pro svou reportáž o obchodu s lidmi, ale nedaří se s ním spojit, a nezbývá jí tedy nic jiného než vydat se po jeho stopách. Její pátrání se však brzy zvrhne v boj o vlastní život...

David Zábranský: Za Alpami

Román o současné Evropě a o uprchlické krizi, která do Evropy jen zdánlivě přichází odkudsi z vnějšku. Mathias s Marií jsou úspěšní němečtí lékaři, šťastní manželé. Život se jim změní ve chvíli, kdy Maria odjíždí na misi Lékařů bez hranic do afrického Čadu. Nad životy manželské dvojice přebírají vládu hluboce skryté a zdánlivě překonané principy.