Petr Čornej: Jan Žižka

Životní osudy a doba významného českého vojevůdce Jana Žižky. Renomovaný historik popisuje Žižkovo mládí, počátky jeho válečnické dráhy a působení v roli husitského vojevůdce. Důležitá pozornost je zde věnována politickému vývoji v Českém království na přelomu 14. a 15. století a především průběhu husitské revoluce. Další kapitoly se snaží nastínit Žižkovu osobnost a jeho obraz v české historiografii. Nechybí rozsáhlá obrazová příloha.

Ivana Dobrakovová: Matky a kamioňáci

Pět příběhů pěti mladých hrdinek, které podávají souvislou výpověď o neschopnosti začlenit se do společnosti, způsobené zejména nezdravými rodinnými vztahy v dětství a drobnými traumaty dospívání.

Jiří Fidler: Koněv. Osvoboditel, nebo okupant?

Jediná komplexní biografie maršála Koněva na českém trhu. Téma osobnosti velitele Rudé armády, která pod jeho vedením osvobodila protektorát, ale o 11 let později také krvavě potlačila povstání v Maďarsku, je v současnosti stále velmi živé.

Elena Ferrante: Temná dcera

Psychologický román je syrovou analýzou mateřství. Osmačtyřicetiletá vysokoškolská učitelka Leda začíná po odchodu svých dospělých dcer žít nový život. Cítí se konečně svobodně, jakoby odhodila pouta, která ji vázala k dcerám patologickou snahou být dobrou matkou. Drobná epizoda na pláži, kdy pozoruje idylický obrázek hrající si ženy s malou holčičkou, ji vrhá zpět do vzpomínek na své neradostné dětství a mateřství. Opět se vynořuje pocit selhání a nenaplněných očekávání. Konfrontace s realitou života mladé ženy, která se krutě liší od pozorovaného rodinného štěstí, spustí lavinu dramatických událostí.

Aleš Palán: Jako v nebi, jenže jinak

První kniha Raději zešílet v divočině, která popisovala samotáře žijící na Šumavě, se setkala s velikým ohlasem. Autor proto přichystal další vyprávění o lidech, kteří našli své štěstí v osamění uprostřed přírody. V knize najdeme rozhovor se ženou, která na horské samotě pár kilometrů od slovenských hranic žije v podstatě celý dlouhý život. Setkáme se s chlapíkem, který před dvaceti lety koupil staré vojenské auto a v něm se od té doby skrývá mezi jihočeskými rybníky. Nahlédneme dokonce do poustevny jediného současného poustevníka, františkána bratra Anděla. Setkání s českými a moravskými samotáři opět přináší vyhraněné postoje, neopakovatelné životní příběhy a notnou dávku přírodní mystiky.

Robin Cook: Pandemie

V newyorském metru zničehonic zkolabuje neznámá, na první pohled zdravá mladá žena a hned po příjezdu do nemocnice umírá. Pro doktora Jacka Stapletona je její případ strašidelnou připomínkou chřipkové pandemie v roce 1918. Vyděšený z představy, že by se přesně po sto letech historie opakovala a hrůzná nákaza se vrátila, se Jack pár hodin po jejím úmrtí sám ujme pitvy a zjistí, že v minulosti podstoupila transplantaci srdce. Fakta neukazují na chřipku a nic nedává smysl, dokud ho vyšetřování nezavede ke skupině zabývající se genetickou modifikací...

Leo Kessler: Pekelní andělé

V roce 1929 se Británie, Francie a Spojené státy chystají demilitarizovat západní břeh Rýna. A to je důvod, aby se Smith po dlouhých šesti letech vrátil do Německa. Tamní nacionalisté, financovaní skupinou velkoprůmyslníků, totiž hodlají této příležitosti využít k pokusu začlenit dosud okupované území zpět do hranic Výmarské republiky. Proti spojeneckým vojákům, odcházejícím na západ, připraví sérii útoků, jejichž provedení svěří Pekelným andělům, bývalým německým válečným letcům, kteří po válce odešli zkusit štěstí v Americe. Je nasnadě, že ten, kdo má někdejší stíhací esa z pověření britské tajné služby zastavit, nebude nikdo jiný než Obyčejný Smith a jeho muži z posádky Swordfishe.

Jack Canfield: Slepičí polévka pro duši. O zkušenostech stáří

Krátké příběhy k inspiraci i pobavení o zkušenostech vyššího věku.

Norman Eisen: Poslední palác

Norman Eisen se v roli amerického velvyslance vrátil do země, z níž jeho matka uprchla před holokaustem. Když se nastěhoval do pražské velvyslanecké rezidence, ke svému překvapení objevil na stěnách pod nábytkem schované svastiky. Symboly nacistického Německa zde zbyly jako stopa po polozapomenuté historii Eisenova nového domova a jako připomínka, že minulost není tak vzdálená, jak by se mohlo zdát...

Dominic Nolan: Žena bez minulosti

Abigail se probrala na neznámém místě uvězněná, zraněná a bez vzpomínek. Přesto se jí podařilo únoscům utéct a zachránit ještě jednu ženu. Nyní se snaží přijít na to, kým vlastně je. Nepamatuje si manžela a ani vlastního syna. Jediné co ví je, že její amnézie má co dělat s případem na kterém pracovala. Přestože již není kvůli zranění ve službě, rozhodne se znovu vyšetřit případ zmizelé Sáry Stillové. Za pomoci kolegyně Barb rozbíhá vyšetřování případu a hledá vodítka, která by jí dovedla k Sářině nalezení a snad i ke ztraceným vzpomínkám. Dokáže Abigail zjistit, co se tenkrát stalo a vzpomenout si, kým dřív bývala.

Jeffery Deaver: Hra na nikdy

Colter Shaw se živí jako lovec odměn. V Silicon Valley se právě snaží najít zmizelou ženu, jejíž stopy vedou k neblaze proslulé videohře Našeptávač. Je možné, že se nějaký šílenec pokouší převést hru do života? Pokud ano, unesená dívka je na nějakém odlehlém místě a musí se pokusit přežít s pomocí pěti náhodně zvolených předmětů. Shaw se ocitá uprostřed zběsilé hry - a snad i právě proto si příliš pozdě uvědomí, že i z něj se stala kořist...

Adrienne Celt: Pozvání k ohni

Zoja Andropovová jako dospívající dívka přijíždí do Spojených států v rámci programu na pomoc sirotkům, jejichž rodiče se stali obětí stalinismu. Stává se studentkou dívčí internátní školy. Počáteční soucit s válečným sirotkem se mění v odstup a šikanu. Jedinou radost jí poskytuje práce a četba knih slavného ruského spisovatele Lva Orlova. Jeho příjezd na univerzitu, kde získal profesorské místo, úplně změní Zoje život...

Susan Wiggs: Cesty srdce

Camille Adamsová žije s dospívající dcerou Julií v přímořském městečku a snaží se vzpamatovat z tragédie, při níž přišla o manžela. Klid jejího nového života naruší tajemný balíček, jenž otevře dveře k rodinné historii. Cesta po stopách minulých událostí zavede Camillu, její dceru a jejího otce až do Provence v temných dobách druhé světové války. Ve Francii na Camillu nečeká jen odhalení rodinné minulosti, ale i klíč k její budoucnosti, když potká muže, který v ní probudí dávno zapomenuté pocity.

Roslund & Hellström: 3 hodiny

Ve stockholmském přístavu Varta je v kontejneru nalezeno třiasedmdesát udušených běženců. V nigerské metropoli Niamey pátrá švédský kriminální komisař Ewert Grens po muži, o kterém by nevěřil, že ho ještě někdy spatří. Bývalý tajný informátor Piet Hoffmann tentokrát pronikl hluboko do struktur západoafrického obchodu s nelegální přepravou lidí. Do světa, kde lidský život nemá žádnou cenu. Do světa, z něhož sebe a nespočet bezbranných obětí hodlá osvobodit do dvou týdnů. Nakonec na to bude mít jen tři zoufalé hodiny...

Donna Douglas: Sestřičky ve víru osudu

Helen, Dora a Millie studují ošetřovatelství v prestižní londýnské nemocnici Nightingale a jsou v posledním ročníku. Vše se na první pohled zdá růžové, ale ve skutečnosti se s nimi život nemazlí. Helen právě stojí na své životní křižovatce, bojuje s dominantní matkou, a to jak o svůj milostný život, tak o svou budoucí kariéru. Dora stále miluje Nicka, který je však manželem její nejlepší kamarádky Ruby. Ta ale v sobě skrývá temné tajemství, jež jí může zničit i manželství. Millie má starosti o svého snoubence, který byl poslán do Španělska, kde právě zuří občanská válka. To vše se odehrává na pozadí blížící se světové války, jejíž hlas začíná být slyšet i v Londýně.

Alexandra Bajnarová: Černobíle

Ben je muž černé pleti, který už několik let žije v Čechách společně se svojí přítelkyní Češkou Mari. Kvůli barvě své pleti se velice často setkává s předsudky a rasismem. Nejvíce ho ale ovlivní setkání s Emou, jež ho obviní z únosu své malé dcery, kterou Ben našel ztracenou a snažil se jí pomoci, když o to neusiloval nikdo jiný. Dokáže si Ema uvědomit včas svou chybu a omluvit se po té, co Benovi falešnou výpovědí u policie znepříjemní život? A existuje v Benově životě více než jeden člověk, který by se na něj díval jako na rovnocennou bytost a ne jako na někoho méněcenného a nebezpečného?

Nicholas Sparks: Spřízněná duše

Hope Andersonová stojí na své životní křižovatce. Je jí třicet šest, s přítelem chodí již šest let a svatební plány jsou v nedohlednu. A aby toho nebylo málo, její otec těžce onemocněl. Hope se proto rozhodne, že stráví týden na rodinné chatě v Severní Karolíně, aby připravila dům na prodej, a zároveň si vezme čas, aby se zamyslela nad svou budoucností. V tu chvíli míří do Severní Karolíny také Tru Walls, kterému přišel dopis od jeho údajného otce, jenž by právě tady měl žít. Tru se tedy rozhodne, že odjede ze Zimbabwe, kde se živí jako safari průvodce, a odhalí všechna tajemství, jež obklopovala jeho již zemřelou matku. Náhoda tomu chtěla a cesty Hope a Truea se osudově zkříží. Jejich vztah je až nepochopitelně intenzivní, ale jejich city musí nakonec ustoupit volbám, které proti sobě drsně postaví povinnosti k rodině a osobní štěstí.