Catherine Shepherd: Vražda v ledu

Jedné mrazivé zimní noci je patoložka Julia Schwarzová zavolána k mrtvému tělu. Na efektně nasvícené ploše na náměstí však vidí jen krásnou ledovou sochu. Při pohledu zblízka si s hrůzou uvědomí, že uvnitř je mladá žena. Nikdo neviděl, jak se tam socha dostala, nikdo neví, jak byla oběť v ledu uvězněna. Navíc není možné provést pitvu, dokud socha neroztaje. Než však Julia může vzít do ruky skalpel, podivný umělec udeří znovu.

 

Marek Brzkovský: Noční lovec

Kniha sleduje životní osudy Karla Kuttlerwaschera, který byl nejúspěšnějším československým stíhačem 2. světové války.

 

Donato Carrisi: Našeptávačova hra

Policii zavolá z odlehlého statku za městem matka dvou dětí, nahlásí, že někdo vnikl na jejich pozemek, a dovolává se pomoci. Kvůli silné bouři se policie dostaví až po mnoha hodinách - když už je příliš pozdě. Na statku mohou strážníci konstatovat jediné: odehrálo se tu krveprolití, ale těla nejsou k nalezení. Vyšetřovatelka Mila Vasquezová zjistí, že se jí případ osobně týká....

 

Maja Lunde: Historie včel

Ústředním tématem románu je vize budoucnosti, která bojuje s důsledky vyhynutí včel. Prolínají se zde příběhy tří lidí, jejichž osud je neodmyslitelně spjat se včelařením. Setkává se zde minulost, kdy lidé začínali využívat včely ve velkém, přítomnost, kdy neznámá choroba zdecimuje všechna včelstva a budoucnost, ve které lidé trpí nedostatkem potravin, svět se vrátí k diktátorským režimům a práci včel musí nahradit ruce lidí.

 

Petra Dvořáková: Zahrada

Pětatřicetiletý Jaroslav se vrací do domu svého dětství ve chvíli životního zlomu. Po zpackané církevní „kariéře“ hodlá začít znova, poprvé sám za sebe. Snad s trochou naděje, ale především s pocitem vyhoření a cizoty vůči všemu a všem. Jediným útočištěm se mu stává zanedbaná zahrada a práce v ní. V samotě mezi stromy, keři a květinami se pokouší vtisknout svému životu ještě nějaký smysl.

 

Natasha Solomons: Já, Mona Lisa

Mona Lisa se stala nejslavnějším obrazem všech dob, její tajemný úsměv je opředený tajemstvím a vyvolává spoustu otázek. V originálním pojetí britské spisovatelky přináší odpovědi obraz sám. Mona Lisa se zrodí díky tahům štětce Leonarda da Vinciho. Malíř záhy uslyší její hlas a vznikne láskyplné pouto trvající až do smrti velkého mistra.

 

Marie Lacrosse: Kavárna ve Vídni

Vídeň, konec 19. století. Mladá Žofie z Werdenfelsu často utíká z pochmurné atmosféry rodičovského domu do nádherné kavárny svého měšťanského strýce. Tady pozná Richarda, osobního přítele korunního prince Rudolfa a oba mladí lidé se do sebe zamilují. Žofiina nejlepší přítelkyně Mary Vetserová zase horuje pro ženatého korunního prince. Nikdo však netuší, že právě tohle otřese císařstvím v samotných základech.

 

Radkin Honzák – Aleš Cibulka – Agáta Pilátová: Vyhořet může každý

Syndrom vyhoření dokazuje, že pracovitost není jen ctnost. Moderátor Aleš Cibulka, mezzosopranistka Dagmar Pecková a sportovní reprezentantka Olga Šípková otevřeně přiznávají, jak je maximální nasazení přivedlo do pekel.

 

Jana Jašová: Znič to jméno

Před osmnácti lety se Klára rozhodla přetrhat všechny vazby s rodným městečkem a odjet do Německa. Teď žije a pracuje v Hamburku, kde má zdánlivě všechno, co může chtít. Když jí ale jedné horké srpnové noci zavolá otec, že ho chce někdo zabít, Klára má pocit, jako by se k ní nevyřešená minulost natáhla přes propast času, aby ji přivedla zpátky domů...

 

Lisa Regan: Matčin hrob

Když dva malí chlapci při hře v lese nedaleko parkoviště pro karavany najdou pohřbené tělo, policejní náčelnici Josie Quinnové se začínají vracet nepříjemné vzpomínky. I ona si v tom lese jako dítě hrávala, co nejdál od své nevyzpytatelné matky Belindy Roseové. Josie ale nemůže své vzpomínky dál potlačovat. Vyšetřování ukáže, že nalezené tělo patřilo mladé ženě, která byla zavražděna před třiceti lety. Ženě jménem Belinda Roseová.

 

Hana Marie Körnerová: Jelení vršek

Na rodové sídlo v Čechách přijíždí mladá vdova z Francie. Chce uplatnit své dědické právo. Na hradě ale vládne Jan, bratr zemřelého Viléma, a navíc sem v době morové epidemie přijíždí další příbuzní. Vztahy jsou napjaté a začíná jít o život.

 

Louis De Bernières: Zbývá ještě tolik života

Po první světové válce se Rosie a Daniel stěhují se svou dcerkou na Cejlon, aby začali nový život. Ale ani v tropickém ráji uprostřed čajových plantáží jim není souzeno najít štěstí. Také Rosiiným třem sestrám, které zůstaly doma v Anglii, stojí v cestě za jejich sny mnoho překážek, které každá zdolává po svém - a leckdy poněkud nekonvenčně. Navíc události v Německu nabírají rychlý spád a další celosvětový konflikt je na spadnutí...

 

David Urban: Hra o přežití

Rodiče nechápou dětskou hru Lovci monster, s níž školáci tráví celé dny. Musí pochytat imaginární nestvůry, aby pokročili do dalších levelů a překonali spolužáky. Jenomže k tomu je zapotřebí být v určitý čas na určitém místě. I kdyby to mělo být uprostřed noci v temném lese. Ale mezi stromy číhá něco víc než jen malovaná postavička. V Klánovickém lese totiž najdou uříznutou nohu...

 

Barbora Haplová: Únikové cesty

Román o dospívání na venkově. Kamila, Eda a Emilie žijí ve vesnici slepené ze zbytků starého světa. Než dospějí, musí vymazat z paměti obraz roztříštěného skla, uzdravit si podlitiny, nenechat se stáhnout do bezedné hořkosti a osamělosti. To samé by ale měli udělat i dospělí.

 

Bryn Turnbull: Poslední velkokněžna

Historický román dává nahlédnout do soukromí posledních Romanovců: cara Mikuláše II., carevny Alexandry Fjodorovny a jejich pěti dětí. O vzájemných rodinných vztazích, tehdejší politické a ekonomické situaci v Rusku i o událostech, jež vedly k carově abdikaci a předznamenaly smrt celé rodiny, se čtenář dozvídá prostřednictvím nejstarší dcery, velkokněžny Olgy Nikolajevny.

 

Kathryn Hughes: Krabička vzpomínek

Jenny slaví sté narozeniny a rozjímá nad minulostí. Myšlenky se jí vrací především k dávným událostem, které doposud skrývala. Rozhodne se podniknout cestu, která jí pomůže vyrovnat se s minulostí tím, že se vrátí do vesničky v Itálii, která se stala svědkem tragických událostí. Na cestu se vdává se svojí ošetřovatelkou a ani jedna netuší, jak moc si vzájemně ovlivní život...

 

Lisa Regan: Dívka beze jména

Když detektiv Josie Quinnová dorazí na místo činu, oběť útoku bojuje o život a novorozené dítě zmizelo. Na jiném místě se snaží ukrýt krásná mladá žena, která neví, kdo je, kde se vzala ani čeho se tak bojí. Josie nachází indicie, že pohřešované novorozeně a neznámá žena mají něco společného. A že ten, kdo je spojuje, je velice nebezpečný...

 

Kerry Fisher: Matka, jakou jsem mohla být

Jako dítě Vicky nikdy neměla rodinu, jakou si přála. Její matka dávala přednost dvěma nevlastním sourozencům. Když na prahu dospělosti nikdo nepřišel ani na její promoci, slíbila si, že si vybuduje vlastní život, takový, který bude plný lásky a pozornosti, po které sama toužila. A tak když toho léta v Řecku potká Williama a neplánovaně s ním otěhotní, dohodnou se, že dítě společně vychovají a budou ho bezmezně milovat. Jenže jednoho dne, když jsou jejímu synovi dva roky, Vicky nechá Thea u tchýně, odjede a zpátky pro dítě už se nevrátí...

 

Agatha Christie pod pseudonymem Mary Westmacott: Dera je dcera

Ann se zamiluje do Richarda a doufá v nové štěstí. Její jediné dítě, devatenáctiletá Sarah, je ale naprosto proti tomu a důsledně ničí všechny šance na případné manželství. Jejich vzájemnou hlubokou lásku střídá stejně intenzivní nenávist. Znepřátelí je žárlivost na celý život, nebo dokáží jedna druhé odpustit?

 

Otomar Dvořák: Stříbrnou cestou od Tábora k Mladé Vožici

Autor se vydal po stopách prospektorů, hledajících kdysi dávno poklady z nitra země. Málokdo už dnes ví, že krajina severovýchodně od Tábora patřila k nejvýnosnějším nalezištím stříbra v Čechách. Je to oblast turisticky méně známá, téměř zapomenutá, ale přitom nabízející neuvěřitelnou škálu přírodních krás a skrytých stavebních památek.

 

Taylor Adams: Most sebevrahů

Lenina sestra, dvojče, se zabila skokem z mostu. Jenže Lena této oficiální policejní verzi nevěří a je odhodlaná udělat cokoli, aby odhalila pravdu. A tak se rozhodne setkat se s policistou, který údajně nalezl mrtvé tělo. Ovšem na jeho líčení něco nesedí. A jakmile se začnou vyjasňovat poslední hodiny života její sestry, změní se Lenino pátrání v trýznivý, neúprosný boj o vlastní život...

 

Donna Douglas: Sestřičky pod jmelím

Je rok 1941 a sestřičky v Nightingale čelí zatím nejtěžší zimě. Všichni se potýkají s nedostatkem, v novinách už píší jen o stále větších ztrátách a porážkách. Britové jsou unavení a demoralizovaní. Vánoce se kvapem blíží a ani úkryt na klidném venkově nedokáže ochránit zdravotní sestřičky před trápením s láskou.

 

Tove Ditlevsen: Kodaňská trilogie. Dětství – Mládí – Závislost

Trilogie zavádí čtenáře do Kodaně mezi třicátými a sedmdesátými lety dvacátého století. Autorka vypráví svůj životní příběh: příběh ženy z obyčejného dělnického prostředí, odkud se snažila co nejdříve uniknout do světa literatury. Kniha vyobrazuje složitá ženská přátelství, manželství bez citu a porozumění, mateřství a nechtěná otěhotnění, milostná vzplanutí, závislost na alkoholu a drogách, ale především závislost na psaní.

 

Karen McQuestion: Dítě noci

Jedné chladné lednové noci vyjde Sharon na zahradu, aby mohla sledovat zatmění Měsíce. Místo toho ale oknem do kuchyně u sousedů vidí malou dívenku, jak myje nádobí. Jenomže Flemingovi, kteří tam žijí, žádné dítě v tomhle věku nemají. Sharon by to nejspíš pustila z hlavy, ale pak se k ní nastěhuje opuštěná osmnáctiletá Niki a také si u sousedů všimne něčeho podivného. A když se obrátí na patřičné úřady a nemá to žádný efekt, pustí se nakonec do pátrání na vlastní pěst.

 

Hazel Prior: Dáma a tučňáci

Dojemný i humorný příběh plný životních zvratů. Pořad o tučňácích, na jejichž záchranu jsou potřeba finance, změní život staré dámě. Rozhodne se vydat na Antarktidu, ale nejsou to jen tučňáci, se kterými se tam blíže seznámí. Najde i ztracenou rodinu a konečně se rozhodne, komu odkáže své miliony.