Kirsty Manning: Nefritová lilie

Nefritová lilie je barvitý, provokativní a krásný příběh o přátelství, mateřství, ceně lásky a síle odříkání a odvahy.

 

Tereza Dusová: Zapomenutý ostrov někde v Pacifiku

Otec a dospělý syn se spolu vydávají na neplánovanou rybářskou expedici. Jeden neví, co se životem, a druhému ho moc nezbývá. Oba utíkají před problémy - k nadsázce, humoru i ke vzpomínkám. A přitom si dodávají odvahu k tomu, co budou muset dřív nebo později udělat.

 

Claire Gradidge: Nečekaný návrat Josephine Foxové

Detektivní příběh odehrávající se ve zdánlivě poklidném anglickém městečku na jaře roku 1941. Hlavní hrdinka se objevuje po 20 letech ve svém rodném městě, aby konečně zjistila, kdo je její otec. Bohužel přichází za velmi dramatických okolností.

 

Dominika Prejdová: Z čeho je den

Román popisuje život patchworkové rodiny v rozmezí několika let z perspektivy nevlastní matky a matky dvou dalších dětí. Hlavní hrdinka se musí kromě sžívání s nevlastními dětmi naučit i novou řeč, a pochopit novou kulturu.

 

Beth O´Leary: Výměna

Když si přepracovaná Leena musí vzít dvouměsíční dovolenou, odjede nabrat síly do domu své babičky. Z Eileen se na prahu osmdesátky stala svobodná žena, ale v malé vesničce v Yorkshiru je o vhodné nápadníky nouze. Leena proto přijde s geniálním řešením: vymění si bydliště. Zatímco babička objevuje on-line seznamku a vychutnává si život v centru Londýna, vnučka se potýká s nečekanými problémy na venkově... včetně jednoho otravného učitele, který je ale neodolatelně sexy.

 

Markéta Pilátová: Senzibil

V drsných Jeseníkách se do nelítostného zápasu na život a na smrt pouštějí dva muži nadaní schopnostmi, které si spojujeme spíše s pradávnými kouzelníky. Román rozehrává příběh dvou senzibilů obdařených těžko vysvětlitelnou silou, kterou každý z nich využívá jiným způsobem. Při tom se dozvíme mnohé o senzibilech, zázračných léčitelích, přelévání mentální energie a pokusech předlistopadového režimu využít tuto těžko uchopitelnou skutečnost ve svůj prospěch.

 

Anne Youngson: Tři ženy a člun

Eve, se rozloučila se svou třicetiletou kariérou, aby našla svého svobodného ducha; Sally opustila svého lhostejného muže a dvě dospívající děti, a Anastázie, vzdorná a nezávislá obyvatelka člunu, která čeká na to, až ji někdo zachrání. Sally a Eve se nezkušené a špatně vybavené vydávají na cestu anglickými kanály a odtažitá a nepříliš přátelská Anastázie jim dělá průvodce. Jak tak plují po venkově, na své cestě narážejí na výzvy a bizarnosti, které je neúprosně sbližují. Odzbrojujícím způsobem autenticky vyprávěný příběh, který překvapuje humorem.

Artur Japin: Paní Degasová

Píše se rok 1912 a téměř slepý Edgar Degas přijímá do svého domu mladou ženu, která mu má uspořádat jeho písemnosti. V umělci vyvolává nejen vzpomínky na léta, kdy stál na uměleckém vrcholu, ale i na nenaplněnou životní lásku k americké sestřenici Estelle.

Axel Gomill: Vlci

Kniha přináší pohled na život vlků vracejících se do naší krajiny, snaha o lepší porozumění vlkům a o pokojné soužití člověka a vlka.

Nina Wähä: Odkaz

Když Annie otěhotní, vydá se na rodinný statek, který se nachází na hranicích mezi Švédskem a Finskem. Její rodinu tvoří dva rodiče a dvanáct dětí, které nikdy netáhly za jeden provaz. Máme tu svůdce, šikovného nejstaršího syna, trestance, syna homosexuála, který si nedělá nic z toho, co si o něm myslí ostatní. A pak je tu Annie, která je v tom. A matka, která se rozhodla, že už se musí něco stát a otec, který ukrývá temné rodinné tajemství. Nastal čas se s tím vypořádat...

 

Jasinda Wilder: Domek u jezera

Nadia před rokem pohřbila svého manžela. Od té doby tráví většinu dní někde mezi pokusem zapamatovat si každý sebemenší detail jejich společného života a snahou zapomenout na to všechno. Prázdnotu v srdci se snaží zaplnit prací, aby na nic nemyslela a nic necítila... A pak jedno zaklepání na dveře všechno změní. Nečekaný dopis od zesnulého a jeho poslední přání jí přináší novou šanci na šťastný život...

 

David Urban: Rozsudek smrti

Jarda Horák slouží u městské policie, je šťastně ženatý, s manželkou čekají prvního potomka a práci u mužů zákona je plně oddaný. Během jedné noční služby jsou s kolegou přivoláni k potyčce bezdomovců a narkomanů na kraji města, která skončí brutálním znásilněním a vraždou. A přestože pro většinu přítomných policistů zapadne do dlouhé řady hrůzných zážitků, pro Jardu se noční výjezd stává předzvěstí nešťastného sledu událostí, které obrátí naruby celou jeho budoucnost...

 

Dirk Husemann: Zloději hedvábí

Byzanc, léta Páně 552. Z císařského pověření se zvědové Taurus a Olympiodoros vydávají do daleké Asie, aby tam odhalili tajemství výroby hedvábí. Skutečně se jim podaří ukrást housenky bource morušového a ukrýt je v dutých poutnických holích. V převleku za buddhistické mnichy se pokoušejí dopravit vzácnou kořist bez úhony do Byzance - osm tisíc mil po Hedvábné stezce.

 

Michael Třeštík: Umění vnímat architekturu pro rodiče a děti

Kniha z řady neakademických knih o umění, tentokrát o architektuře. Autor se snaží srozumitelným způsobem, s humorem i hravostí popsat stavební styly, historii nejslavnějších staveb včetně zajímavých technických detailů.

 

Zdena Salivarová: Honzlová

Příběh dvacetileté dívky z pražské periferie, nadané zpěvačky a tanečnice, jejíž kariéra končí dřív, než mohla začít jen proto, že je ocejchovaná jako politicky nespolehlivá. Román vyvolává atmosféru padesátých let a její dopad na slušné, prosté lidi, kteří nemohou nebo nechtějí přijmout celonárodní hru na budování socialismu.

 

Tracy Buchanan: Hradba mlčení

Melissin život je zdánlivě dokonalý - má milujícího manžela, tři děti a dům na krásném místě u lesa. Ale jednou, když přijde domů, najde manžela ležet pobodaného na podlaze. Děti jen stojí kolem a tiše na něj zírají. Ke svému zděšení si Melissa postupně uvědomí, že trestný čin musel spáchat někdo z nich. Rozhodne se děti chránit a lhát policii. Když však někdo z vesnice začne tvrdit, že ví víc, než by měl, Melissa začne v rámci vlastního pátrání odhalovat další tajemství, o nichž neměla ani tušení...

 

Armin Schieb: Mravenci. Život lesního společenství

Kniha ukazuje skrze 3D makro ilustrace anatomii, biologii a životní cyklus mravenců lesních, a to včetně sociální struktury, dovedností a komunikace uvnitř mravenčí kolonie.

 

Josef Klíma: Jak zabít dvakrát

Ve dvou detektivních novelách se nevyšetřují jen dvě složité vraždy, ale souběžně i další případy, někdy i tragikomické, tak, jak se práce kriminalistů odehrává i ve skutečnosti. Originální zápletky přivádějí naši hrdinku často do velmi napínavých situací, tím spíš, že se sama pohybuje při jejich řešení občas na hraně zákona a netradiční postupy, které používá, ohrožují její profesní kariéru.

 

Hazel Gaynor: Byli jsme mladí a stateční

Většina děti z internátní školy v Číně se na vánoce rozjela za rodiči, kteří pracovali jako diplomaté a misionáři po celé Číně. Psal se však rok 1941 a kvůli nejisté situaci některé z nich odjet nemohly. Učitelé jejich volný čas vyplnili sportem a soutěžením. A pak do školy vstoupila válka v podobě japonských vojáků. Učitelé se s dětmi museli vydat na dlouhý pěší pochod do internačního tábora, kde vládla krutost a přísné tresty. Přesto se snaží dětem nahradit rodiče a udržet je živé a zdravé.

 

Kurt Kotrschal: Vlk – pes – člověk. Příběh tisíciletého vztahu

Kniha odpovídá na otázku, v čem se od sebe tito dva blízcí příbuzní liší, a zároveň poskytuje cenné poznatky o soužití člověka a jeho nejlepšího přítele. Jak se ze zlého, samotářského, ale nesmírně fascinujícího vlka stal nejlepší přítel člověka? Proč kulturní vývoj lidstva ve všech epochách svorně doprovázeli zrovna vlci a psi?

 

Suzanne Kelman: Výhled přes střechy

Román z období 2. světové války, kdy Amsterodam obsadili nacisté. Tichý učitel matematiky se rozhodne zachránit svého židovského studenta, kterého ale předtím pro jeho povahové vlastnosti neměl rád. Ve snaze uniknout smrti se z nich stanou přátelé na život a na smrt.

 

Rumaan Alam: Nechtě svět za sebou

Amanda a Clay se chystají na dovolenou do odlehlého kouta Long Islandu. Těší se, že si odpočinou od uspěchaného New Yorku, stráví nějaký čas se svými pubertálními dětmi a užijí si luxusní ubytování, které si pronajali na celý týden. Jenže pozdě v noci se do domku vrátí majitelé domku - starší pár, protože město údajně zničehonic zachvátil výpadek proudu, a tak sem přišli hledat útočiště. Bez televize, internetu a telefonní služby je těžké si jejich slova ověřit...

 

Gülbahar Haitieaji: Přežila jsem čínský gulag

Svědectví ujgurská ženy, která byla internována v čínském převýchovném táboře. Popisuje svůj každodenní život v podmínkách tohoto zařízení: byla zde vystavena fyzickému strádání, psychickému nátlaku a politické převýchově.

 

Jenifer Ackerman: Ptačí způsoby

Kniha přináší nejnovější poznatky o životě ptáků, jejich inteligenci, výchově mláďat a také o tom, že mají spoustu vlastností, které jsme dříve připisovali jen lidem: mezidruhovou komunikaci, manipulaci, spolupráci a hru.

 

Eddie Jaku: Nejšťastnější muž na Zemi

Eddie Jaku se vždy považoval primárně za Němce a až pak za Žida. Byl hrdý na svou zem. To se však změnilo v listopadu 1938, kdy ho zbili, zatkli a poslali do koncentračního tábora. Během dalších sedmi let čelil Eddie každý den nepředstavitelným hrůzám, nejdřív v Buchenwaldu, potom v Osvětimi. Přišel o rodinu, o přátele, o svou zem. Protože přežil, slíbil si, že se bude každý den usmívat. Vypráví svůj příběh k uctění památky těch, kteří vyprávět nemůžou, dělí se s námi o svou moudrost a žije nejlepší život, jaký může.