Mattia Corrente: Annin útěk

Anna strávila víc než padesát let po Severinově boku. Jednoho dne se ale bez vysvětlení sebrala a odešla z domova. Po roce čekání Severino opouští ostrov Stromboli a vydává se svou ženu hledat. Tak začíná jeho putování po Sicílii, nostalgická návštěva míst, kde spolu s Annou bydleli, ale také cesta do vzpomínek na okamžiky jejich soužití. Během ní se Severino bude muset vypořádat s mnoha překvapivými skutečnostmi o své nečitelné manželce.

 

Carsten Henn: Pekař příběhů

Konec kariéry baletku Sofii zcela vykolejí. Co podniknout, když už nemůže dělat to, co miluje? Upadá do beznaděje, bez tance nevidí v životě žádný smysl. Často ale přihlíží, jak starý italský pekař Giacomo pracuje. Vlastně chtěla s výpomocí v malé vesnické pekárně hned zase přestat, avšak překvapivě tu najde mnohem více než zaměstnání…

 

Damon Galgut: Slib

Název románu se týká slibu, který Rachel, matka rodiny Swartových, dala černošské služce Salome: stane se majitelkou domku, v němž na pozemku Swartových bydlí. Manžel umírající Rachel slíbí, že její slib splní. Slib však zůstává téměř 40 let nesplněn... Před námi se postupně odhalují osudy bělošské rodiny stejně jako dějiny Jihoafrické republiky od apartheidu přes nadějný nástup Nelsona Mandely až po současnost.

 

Lenka Kapsová: Padesátka. Čím žijí ženy v období přechodu

Jak se v tomto věku smiřujeme s proměnou vzhledu? Co pro nás ve zralém věku znamená krása? Co s naším tělem dělá vymizení menstruačního cyklu? Jsme stejné jako naše matky? Dokážeme své dospívající děti nechat vyletět z hnízda? Jak vypadá sexuální život po padesátce? Kniha je doplněna pěti delšími rozhovory s odbornicemi, které téma zralého ženství nahlédly prostřednictvím svých oborů -- gynekologie, psychoterapie, prožitkového zpívání, víry a sociologie.

 

Václav Křivanec: Sagittairus

Na šumavském Špičáku je dvojicí studentů nalezena mrtvola mladé ženy. Nahá oběť visela zavěšená za nohy na stromě a v jejím těle nalezli přivolaní policisté devět šípů. Vše ukazuje na rituální vraždu. Případ je svěřen do rukou zkušených kriminalistů Martina Horna a Barbory Bachové. Jejich podezření, že by mohlo jít o sériového vraha, se brzy potvrdí dalšími podobnými nálezy...

 

Adéla Elbel – Michal Rožek: Santiago, má lásko

Cestopis o putování páru do Santiaga de Compostela ukazuje duchovní, niterné a životní výzvy "životem potlučených" lidí ve zralém věku. Jejich cesta je také společnou zkouškou síly jejich vztahu.

 

Boo Walker: Španělský úsvit

Baxter se až příliš brzy stane vdovcem a vyrovnat se se smrtí manželky není vůbec snadné. Osud ho zavede i s dcerou do Španělska. Rustikální vily, olivové háje, romantické východy slunce... Co na Baxtera a Miu čeká v zemi vášnivého flamenca a divokých býčích zápasů?

 

Andy Maslen: Temné dědictví

V idylické venkovské krajině u britského Salisbury jsou nalezeny kusy lidských ostatků. Krátce nato vyloví místní sedlák z nádrže na pastvině utopené tělo. Detektiv Ford hodlá spolu s kolegyní Hannah vyřešit případ co nejdříve. Když mu však jedna z rodin obětí pohrozí, že odhalí jeho tajemství, změní se vyšetřování v závod s časem.

 

Juliettte Morillot: Rudé orchideje ze Šanghaje

V roce 1937, když bylo korejské dívce Kim Sangmi čtrnáct let, se její osud změnil. Byla unesena japonskými vojáky a s desítkami dalších korejských dívek a žen přinucena stát se jednou z takzvaných "utěšitelek" obšťastňujících japonské vojáky. Poznala peklo japonských nevěstinců, ale naděje i mimořádná síla charakteru jí pomohly vzdorovat strašlivému osudu. Ohromující vyprávění o údělu korejských žen v době válečného tažení japonské armády vychází ze skutečných událostí.

 

Jisroel Ješaja Singer: Rodina Karnovských

Román vypráví příběh tří generací židovské rodiny. Na konci 19. století odchází stoupenec židovského osvícenství David Karnovský s manželkou z chasidské komunity v Polsku do svobodomyslného Berlína. Jeho syn Georg se stane těsně před 1. světovou válkou lékařem. Georgův syn Jegor dospívá v době nastupujícího nacismu, zakusí ponižování kvůli rasovému původu. Celé rodině se nakonec podaří uprchnout do Spojených států, kde si však Jegor nemůže a nechce zvyknout. Stává se tam stoupencem nacismu, a dokonce se uchyluje k zoufalému činu v naději, že ho Němci pustí zpátky domů a přijmou mezi sebe.

 

Blanca Pitzorno: Sen o šicím stroji

Na počátku 20. století žila v jednom italském městečku mladá švadlena, která docházela do bohatých rodin, aby tam šila a opravovala oblečení a prádlo. Jejím největším snem je mít vlastní šicí stroj, který by jí zajistil dobrý život a nezávislost. Musí se ale spokojit s tím, že šije na strojích jiných. A zatímco svým zákaznicím mlčky bere míry a šije šaty, vyslechne vzrušující příběhy, které si dámy šeptem sdělují, pozná jejich sny a touhy i rodinná tajemství...

 

Lucie Jehličková: Kapitánova čest

Když v létě roku 1851 přijíždí Američanka Frances Delawayová navštívit své příbuzné do Anglie, ještě netuší, že jí náhodné setkání s místním dandym Jackem Mortimerem změní život. Nevypočitatelný Jack je pro Frances záhadou - někdy ji neuvěřitelně přitahuje, zatímco jindy ji nesnesitelně dráždí.

 

Victor Pavic Lundberg: Dopad

Loa Bergman se po dlouhé pracovní neschopnosti vrací do redakce večerníku. Po svém návratu dostane za úkol napsat článek rekapitulující starou leteckou havárii, jež kdysi plnila přední strany všech novin. Při shromažďování materiálu pro svůj článek však narazí na stopu, která se jeho vlastního osudu dotýká víc, než si zprvu dokáže připustit...

 

Albína Mrázová: Až na sever!

Skandinávie je skoro domov Albíny Mrázové a ona se rozhodla poznat ji co nejvíce a navštívit vedle těch nejslavnějších a nejfotografovanějších i ta místa, kam se běžný turista příliš nehrne. Nepíše jen o přírodních krásách nebo památkách, ale nenásilně a osobitě vykresluje životní styl včetně zvláštností dopravních či kulinářských.

 

Edith Blais: Čas písku. Skutečný příběh ženy, která strávila 450 dní jako rukojmí na Sahaře

Autobiografické vyprávění kanadské cestovatelky, která se při své cestě do Afriky stala obětí únosu. Když se čtyřiatřicetiletá Kanaďanka Edith vydává do Afriky, aby se blíže seznámila s tamější kulturou a krajinou, netuší, že ji i s jejím italským přítelem unese skupina ozbrojenců. Odvezou je daleko od civilizace do nekonečné pouště, kde si Edith sáhne až na samé dno.

 

Anna Mazzola: Dívka s hodinovým strojkem

Paříž, rok 1750. Do domácnosti vyhlášeného hodináře a jeho talentované dcery přichází nová služebná Madeleine. O hodináři se šíří zvěsti, že jeho prazvláštní mechanické výtvory nejsou jen pouhými stroji, ale mají odporovat přirozenému řádu věcí. Madeleine ale není jen tak obyčejná služebná, skrývá nebezpečný úkol: výměnou za naději na nový život pro sebe a svého nemocného synovce má odhalit pravdu o hodinářových experimentech.

 

Suzanne Redfearn: Hadley A Grace

Hadley se rozhodne utéct se svými dvěma dětmi od manžela, který ji týrá. Grace, novopečená matka malého Milese, chce zoufale hodit svou drsnou minulost nadobro za hlavu, ale když se její cesta zkříží s Hadleyinou, její snaha o nový začátek se rychle vymkne kontrole a změní se v děsivý boj o přežití. Obě ženy jsou silnější spolu než samostatně a každá z nich se musí rozhodnout, jak moc je ochotná riskovat pro tu druhou.

 

Meg Mason: Trýzeň a touha

Martě je čerstvě čtyřicet. Dříve psala pro Vogue a žila v Paříži. Teď tvoří obsah online magazínu, který nikdo nečte a žije v Oxfordu, kde to nesnáší. Dobře ví, že je s ní něco špatně. Od chvíle, co jí v pubertě poprvé ruplo v hlavě, propadá záchvatům smutku i bezdůvodné krutosti, a žádný doktor ani léky to nespraví. Ale co se stane, až nad ní zlomí hůl i ten poslední člověk, který ji všemu navzdory vždycky držel nad vodou?

 

Peter May: Ušlechtilá stezka

Thriller, ve kterém otec a dospívající dcera bojují o přežití ve válkou zmítané Kambodži.

 

Rosie Clarke: Děvčata z Harpers

Příběh čtveřice mladých žen, které se z různých důvodů chtějí nechat zaměstnat ve velkolepém obchodním domě Harpers. Poté, co se setkají u pohovorů, se i spřátelí. Jejich nový život však nebude jednoduchý.

 

Klára Janečková: V pasti

Sbírka psychologických povídek, v nichž autorka zúročila léta praxe v roli dětské psycholožky a čerpala z životních příběhů skutečných lidí.

 

Ulf Kvensler: V zajetí divočiny

Tři přátelé tráví každý rok týden putováním po horách Švédska. Letos chce ale Milena přibrat svého nového přítele Jacoba. Jacob je příjemný, zábavný a zcestovalý společník, ale Anna se nedokáže zbavit pocitu, že „toho kluka odněkud zná“. Idylická cesta se promění v noční můru, když se ukáže, že vzít Jacoba s sebou bylo osudným rozhodnutím, jež navždy změní životy všech zúčastněných.

 

Klaus G. Förg: Útěk před šílenstvím války

Autor knihy rozmlouval s mnoha lidmi, kteří se na straně Německa účastnili 2. světové války a otevřeně vyprávěli o hrůzách, které zažili. Někteří z nich prošli i ruskými a americkými zajateckými tábory. I po tolika letech byly tyto zážitky pro ně traumatizující a všichni zdůrazňovali, že by se nic podobného už nemělo nikdy opakovat.

 

Steve Berry: Faktor Omega

Co skrývá Gentský oltář a proč byl tolikrát v historii ukraden či poničen? Tajemstvím opředená relikvie vstoupí i do života bývalého agenta FBI Nicka Leeho. Jeho bývalá snoubenka právě v Belgii restauruje dvanáctou desku oltáře a chce se s Nickem podělit o úchvatný nález. Oba se ale nečekaně zapletou do prastarého konfliktu...

 

Ryan Steck: Hořící pole

Při čekání na misi se elitní mariňák Raider Matthew Redd zastaví, aby pomohl cizímu člověku. Když se po pár hodinách probudí, zjistí, že jeho tým byl přepaden. Redd, jenž si nic nepamatuje, nemůže vyloučit možnost, že je nějak zodpovědný za únik informací, který vedl k masakru. Nakonec dostane nabídku, že nebude obviněn ze zrady, ale musí odejít od týmu a od života, který miloval. Vrací se domů, kde ale odhaluje globální spiknutí, v jehož centru je jeho rodné město...

 

Barbora Bernátová: Dívka v mlze

V chatové osadě na východním Slovensku nacházejí dva mladíci zavražděnou ženu. Případ řeší svérázný detektiv David Meizner, věčně nevrlý a nepříjemný sukničkář, který nemá lidi příliš v lásce, a jeho krásná a věcná kolegyně Ema Kopecká. Aby odhalili totožnost vraha, musejí se společně prodrat pavučinou utkanou z dávných tajemství...

 

Isabel Allende: Dlouhý okvětní plátek moře

Koncem třicátých let 20. století ve Španělsku zuří občanská válka. Na útěku před stoupenci generála Franka se ocitne i mladá těhotná vdova Roser a Víctor Dalmau, armádní lékař a bratr jejího zesnulého manžela. Aby přežili, musí udělat něco, po čem ani jeden netouží - uzavřít sňatek. Spolu se dvěma tisíci dalších uprchlíků se na lodi vydávají do Chile, kde hodlají začít nový život. I přes svoji složitou situaci se ale nevzdávají naděje.

 

Faith Hogan: Dámský klub půlnočního plavání

Čerstvě ovdovělá Elizabeth proklíná svého muže. Více než třicet let manželství si byla jistá, že ho dobře zná. Až nyní zjistila, že kvůli jeho utajeným dluhům hrozí, že přijde o střechu nad hlavou. O generaci mladší Lucy na tom není o moc líp. Rozvod a roky dřiny v hektické nemocnici ji přivedly na pokraj sil. A stejně jako Elizabeth hledá východisko. Dvě ženy v nesnázích svede dohromady Lucyina matka Jo, která se ochotně nechává vtáhnout do starostí ostatních.

 

Christina Myers: Bláznivá jízda

Ruthii je osmatřicet. Právě přišla o práci a odpoví na inzerát jistého Davida Marche - dělat pečovatelku, která by doprovodila jeho starou matku až k němu do Vancouveru na druhém konci země. Jakmile se vydají na cestu, dvaasedmdesátiletá Kay se vytasí s dlouhým seznamem věcí, které by během cesty ráda podnikla. Zatímco Davidovým přáním je mít matku co nejrychleji u sebe, Ruthie zjišťuje, že splnit požadavek zaměstnavatele bude obtížnější, než si uměla představit...