Walter Tevis: Muž, který spadl na Zemi

Příběh Thomase Newtona, mimozemského návštěvníka, jenž byl v lidské podobě vyslán na naši planetu, aby zachránil svůj umírající lid. Jako osamělý a křehký cizinec podléhá navzdory svému nadřazenému rozumu plíživým svodům lidské společnosti. Tváří v tvář všudypřítomné pošetilosti, podezřívavosti a zaslepenosti přitom poznává, že se i pozemšťané vydali na cestu k patrně neodvratitelnému sebezničení.

 

Nicole Škorpilová: Syndrom neklidných duší

Stela se ocitne v psychiatrické léčebně a jako všichni ostatní si myslí, že tam nepatří. Ale čím víc poznává zdejší obyvatele, tím víc se tu cítí jako doma. A klade si spoustu otázek: Jak moc se vlastně odlišují od lidí venku? Jsou doopravdy šílení, nebo se jen ocitli ve špatný čas na špatném místě? Možná že o duševním zdraví rozhodují pouze okolnosti. A koho pak tedy ty zdi, dělící je od zbytku společnosti, chrání?

 

Daniela Mičanová: Smrt na výstavišti

První ročník gastronomického veletrhu se měl stát mimořádnou společenskou událostí, která přiláká celebrity, odbornou veřejnost i televizní štáby. Jenže když je v průběhu slavnostního zahájení ve výstavním stánku mrazírenské firmy nalezeno v ledu zamrzlé tělo, ocitá se v ohrožení nejen sama prestižní akce, ale též dobré jméno výstaviště. Do temného případu má vnést jasno osvědčený tým kriminalistů v čele s vyšetřovatelkou Bronislavou Drábkovou.

 

Jo Nesbo: Krysí ostrov a jiné povídky

Mrazivé příběhy ukazují nedalekou budoucnost, v níž se zhroutila tradiční společnost. Spolehnout se dá už jen na rodinu a blízké přátele - a někdy ani to ne.

 

Hana Kolaříková: Na konci světa

Jednoho letního dne se ve vesnici, objeví mladá žena Aurora. Nikdo ji nezná, nikdo neví, co ji do vesnice přivádí a jakou má minulost. Má kolem sebe ale zvláštní energii, která obyvatele vesnice pomalu probouzí z jejich letargie. Každý má nějaké tajemství, o kterém nemluví. Aurora si však dokáže najít cestu do nitra duše obyvatel vesnice.

 

Valérie Perrin: Tři

Příběh silného přátelství, které překoná vše. V roce 1986 se Adrien, Étienne a Nina potkají na základce. Okamžitě se spřátelí. Milují stejné věci, stejnou muziku. Společně se učí i poflakují, bojují s učiteli a hledají své místo v rodinách i ve světě dospělých. V roce 2017 je na dně jezera, u něhož trávili svůj čas, objeven vrak auta a v něm pozůstatky lidského těla. Virginie, novinářka s tajemnou minulostí, píše o události reportáž. Její vzpomínky postupně osvětlují pavučinu vztahů, která trojici přátel z dětství spojuje.

 

Jiří Březina: Nalezení

V kanceláři soukromé vyšetřovatelky Evy Černé se objeví zoufalý otec pohřešované Elišky. Dívka způsobila tragédii, utekla a zřejmě si chce ublížit. Rozjíždí se intenzivní pátrání a na místo dorazí i Tomáš Volf, který vyrůstal v nedalekém maloměstě. Vyšetřování však otevírá staré rány místních obyvatel. Tomáš se vrací k létu, které chtěl navždy vytěsnit z paměti. Jenže právě jeho vzpomínky mohou být jedinou šancí k nalezení zmizelé.

 

Amy Meyerson: Sejdeme se v knihkupectví

Milovaný strýček Billy naučil v dětství Mirandu lásce ke knihám. Nyní jí jako dospělé odkázal své knihkupectví a také poslední bojovou hru, na jejímž konci je možná i rozuzlení rodinného tajemství.

 

Rosanna Ley: Pomerančový háj

Holly miluje pikantní hořkosladkou pomerančovou marmeládu. A zrovna má šanci dát košem své stresující práci ve městě a jít za svým snem - vrátit se do místa svého dětství na jihu Anglie a otevřít si obchůdek Hořký pomeranč. Hollyina matka Ella miluje španělskou Sevillu, ale odmítá se tam s dcerou vrátit a pomoct jí navázat obchodní vztahy, protože nechce vyvolávat staré vzpomínky...

 

Klára Wang Tylová: Ostrov duchů

Příběhy s podivuhodnými zápletkami jsou úzce propojeny s prostředím a až magickou atmosférou ostrova Tchaj-wan, kde duchové jsou často živější než lidé a kde se posmrtný život nebere na lehkou váhu.

 

Zbyněk Benýšek: Kufr

Hudební skladatel Rudolf T. zjišťuje, že v současném světě, o kterém měl v době sametové revoluce své idealistické představy, již nechce dál žít. Uchyluje se na samotu, kde polemizuje nad společností bez pravdy a morálky. Netuší, jak blízko je tomu, aby se na vlastní kůži přesvědčil, že světu stále vládnou bezcharakterní a všehoschopní, že se vlastně nic nezměnilo...

 

Martin Stručovský: Hříchy otců

Bývalý kriminalista, nyní soukromý vyšetřovatel Matěj Mlynář už měl dost dopadávání zločinců. Po narození syna dal přednost klidnému rodinnému životu po boku policistky Pavly Králové. Ale v Jindřichově Hradci není stále bezpečno. Když ho krátce před svou smrtí kontaktuje známý s prosbou o pomoc, Matěj se vrací do akce. Stopy vedou k vraždě jeho otce, kterou je potřeba objasnit, aby Mlynář konečně zjistil pravdu o své rodině...

 

Vítězslav Jareš: Holky se čtečkou

Katka se má skvěle - její přítel Pavel vlastní úspěšnou firmu, ona mu v ní pomáhá a jinak se věnuje domácnosti. Má všechno, na co si jen vzpomene... ovšem jen do chvíle, než Pavel oznámí, že čeká dítě s jinou a ze dne na den ji vystěhuje z domu. Nakonec nachází práci v agentuře, pro niž dělá noční inventury, a postupně se spřátelí s kolegyněmi, které si přezdívají Sovy. Každá z nich skrývá nějaké tajemství a každá má své problémy, ale ne nadarmo se tvrdí, že v jednotě je síla.

 

Kim Michele Richardson: Knihovnice z Troublesome Creeku

Odlehlou horskou část Kentucky sužuje velká hospodářská krize víc než bohatší části Spojených států. Lidé živoří, ale nevzdávají se. Cussy Mary Carterová se v rámci podpůrného programu vlády stává knihovnicí Pojízdných knihoven, které s knihami přinášejí osvětu a únik před krutou realitou a mezilidský kontakt. Její příběh vypráví o nezlomnosti lidské vůle a odvěké lidské touze měnit okolní svět k lepšímu.

 

Maria Adolfsson: Přichází bouře

Jsou Vánoce a inspektorka Karen Eikenová Hornbyová se zotavuje ze zranění, která utržila při vyšetřování. Ale když se v opuštěném lomu najde mrtvola a policejní řady povážlivě prořídnou kvůli chřipkové epidemii, vrací se Karen předčasně do práce. Svým způsobem je to úleva – může se vyhnout rodinným oslavám, avšak pracovní tým vytvořený z více než neochotných kolegů taky není žádná výhra...

 

Alžběta Bublanová: Pozůstlí

Když její manžel spáchá sebevraždu, zhroutí se Jitce svět. Zůstane sama s osmiletým synem, který se jí vzdaluje, manželovou rodinou, která jí Pavlovu smrt vyčítá, a především s trýznivými otázkami, na něž nedokáže najít odpovědi. Čekají ji dlouhé měsíce tápání, přešlapů a snahy, aby se stala silnou ženou, která se dokáže postarat nejen sama o sebe, ale hlavně o své dítě.

 

Hana Oboda: Dunajský racek

Životní příběh Marianne Landsbergerové, manželky významného frýdecko-místeckého podnikatele. Vídeň na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Marianna by ráda roztáhla křídla, ale společenské konvence ji zavazují ke sňatku, zajištění rodu a podpoře jejího muže Adolfa Landsbergera, úspěšného textilního podnikatele. Skrze její vzpomínky coby staré ženy, která se uchýlila se synem do poválečného Irska, sledujeme nejen osud Marianny samotné, ale i lidí, které milovala a ztratila.

 

Vendula V. Hingarová – Zdenko Maršálek: Posláni na sever. Češi na nucené práci v Norsku

Téměř dva tisíce Čechů během 2. světové války proti jejich vůli poslali nacisté v rámci takzvaného nuceného pracovního nasazení do Norska. Na severu Evropy zažili nacistickou zvůli, těžkou práci v tvrdých arktických podmínkách, odloučení od rodiny, ale také uchvácení krásou skandinávské přírody a setkání s přátelskými a nápomocnými místními obyvateli. Po válce si říkali „Noráci“ a až do vysokého věku se scházeli, aby společně vzpomínali na tuto pozoruhodnou kapitolu českých a norských dějin.

 

Jiří Klečka: Papírové domky

Napínavý mysteriózní román, v němž se mladá rodina nastěhuje do domu, který rázem změní jejich životy - zprvu by se zdálo, že k lepšímu. Jenomže podobně jako ve faustovském mýtu, za vše se platí, a čím více štěstí, tím vyšší cena.

 

Therese Anne Fowler: Kde všechno začíná

Sestrám Gellerovým zemřela matka, ale předtím se postarala, aby se pozůstalost rozdělila mezi dcery rovným dílem - včetně částky za chatu v Maine, která se má prodat. Nejstarší Beck, novinářka, žije v manželství připomínajícím spíše sourozenecký vztah. Pro Beck je chata zásadní - touží zde napsat román. Prostřední Claire je dětská kardioložka. Je po rozvodu, v zajetí neopětované lásky. Nejmladší Sophie vede zdánlivě skvělý život - podle Instagramu. Ve skutečnosti je to ale vratký domek z karet. A když na scénu vstoupí C. J. Reynolds, tajemný Jižan, osud chaty a sester samotných nabere jiné obrátky.

 

Martina Monošová: Ples u vévodkyně

Píše se rok 1531 a na francouzském zámečku Anet se za dramatických okolností objeví mlčenlivá kráska. Záhadná dívka je v ohrožení života, o své minulosti nesmí prozradit ani slovo, a proto předstírá němotu. Nejen majitelka panství, ale celý dvůr se snaží zjistit, kým ve skutečnosti neznámá žena je.

 

Jana Novák: Děda

Autor sleduje s láskou a obdivem poslední léta života svého dědečka, poctivého sedláka, který se dostal po válce do soukolí komunistického režimu. Jako chlapec sledoval hrdou neústupnost i tiché zoufalství dědečka, který z oken domu sledoval, jak jeho majetek ničí jeho noví samozvaní majitelé.

 

Sara Nisha Adams: Knihovna malých zázraků

Alíša během brigády v knihovně najde v knize čísi zmuchlaný seznam četby. Přestože dosud měla ke knihám vztah spíše vlažný, ze zvědavosti rozečte první román ze seznamu, a po něm druhý a třetí... Jednoho dne do knihovny přijde její dědeček, který by s ní rád navázal vztah. A tak nejistá teenagerka a osamělý dědeček založí čtenářský klub, ve kterém najdou nové přátele.

 

T. J. Newman: Ultimátum

Pilot amerických aerolinií Bill Hoffman letí z Los Angeles do New Yorku se 144 cestujícími na palubě. Krátce po startu dostane zprávu, že jeho žena Carrie a jejich dvě děti byly uneseny. Bill si teď musí vybrat - buď s letadlem narazí do vytyčeného cíle ve Washingtonu, D.C., nebo jeho rodina zemře. Terorista ho donutí přerušit komunikaci se zemí. Billovým jediným spojencem je hlavní letuška, která musí nejenom kontrolovat rostoucí paniku cestujících, ale také učinit rozhodnutí, zda může v takové extrémní situaci kapitánovi důvěřovat...

 

Gwen Strauss: Devítka

Na pozadí napínavého příběhu devíti kamarádek, kterým se podaří odpojit se z pochodu smrti, a vydat se německým venkovem vstříc konci války a americkým jednotkám, popisuje autorka unikátní ženskou zkušenost 2. světové války.

 

Ivana Fajnorová: Emilka

Emilka přišla na svět za první republiky na dědině nedaleko Brna a odešla z něho, když se její země stala znovu svobodnou. Tento kraj nikdy neopustila a svůj život prožila ve 20. století plném událostí, jejichž důsledky ovlivnit neuměla. Přestože byl Emilčin život protkán radostmi i bolestmi obyčejného člověka, nikdy neztratila sílu jim statečně čelit.

 

Michal vrba: Zeptej se táty

Protagonistou románového příběhu je bývalý vlivný člen SNB, nechvalně známý vyšetřovatel. Nyní je v důchodu a doufá, že už ho nikdo nepoznává. Jenže se začnou objevovat zvláštní znamení a den zúčtování se blíží...

 

Jan Rotrekl: Honzíkovy cesty

Když přijmete pracovní nabídku na pozici vlakvedoucího v Regiojetu, můžete se spolehnout na jednu věc. Čeká vás pořádná jízda, při které nebude nouze o příběhy veselé i smutné a situace bizarní, komické i dramatické. A také se stanete hrdým členem velké železničářské rodiny. Autor popisuje chronologickou deníkovou formou své osmileté působení na pozici vlakvedoucího a svěžím zábavným stylem vypráví, co všechno se dá na kolejích zažít.

 

Lidmila Kábrtová: Čekání na spoušť

Povídkový román vypráví o špatných rozhodnutích, ale i hledání spřízněné duše a nikdy nemizící naději. Jenže zkušenosti, emoce, gesta i vyřčená slova se možná až příliš často míjejí, a namísto pochopení se množí křivdy, bílá místa a bolest.

 

Katharina Fuchs: Nový život

Dvě ženy - dva životní sny a nelehká 50. léta v rozděleném Berlíně. Autorka popisuje skutečné příběhy dvou silných žen: své tety, která se stala jednou z prvních předsedkyní soudu v historii Německa, a své matky, módní návrhářky působící v Západním Berlíně. Na pozadí působivého příběhu popisuje zároveň nelehké osudy rodin rozpolcených válkou a následným rozdělením Německa.

 

Jolana Lacková: Muž z gulagu

Skutečný příběh Ladislava Erbana, kterého na prahu dospělosti, těsně po skončení 2. světové války, odvlekli ruští vojáci do gulagu a stal se člověkem bez práv. Zažil neskutečné utrpení, ale dvacet let, kdy marně toužil po návratu domů, ho nezlomilo. Dokonce našel lásku, a také sílu vystudovat v cizí zemi lékařství, neztratil víru ani ve chvíli, kdy kvůli falešnému obvinění znovu skončil za mřížemi.

 

Hana Vondráčková: Puberťačka před důchodem

Autorka pečuje o mámu v pokročilém stádiu Alzheimerovy choroby. Doma jí říkají Ali a je to nejvěrnější přítel, kterého kdy babi měla. Je paličatý i dobrosrdečný, dokáže být zlý stejně jako dobrák, bavič i prudič. S Alim je to jako na houpačce - prožijete s ním spoustu zmaru, bolesti, beznaděje, ale i humorných a roztomilých situací.

 

Ruta Sepetys: Musím tě zradit

Rumunsko, 1989. Sedmnáctiletý Cristian Florescu sní o tom, že se stane spisovatelem, ale Rumuni nemají svobodu snít. Režim diktátora Nicolaea Ceauşesca provází izolace a strach. Na Cristiana se zaměří tajná policie a nutí ho, aby donášel na své blízké. Mladík se rozhodne riskovat vše, aby odkryl pravdu o režimu a ukázal světu, co se v jeho zemi děje. Když přijde čas, dychtivě se připojí k revoluci a je odhodlaný bojovat za změnu. Jaká je však cena za svobodu?